Friday, 8 January 2010

Μαριναρισμένο σε πορτοκάλι χοιρινό με σάλτσα μανιταριών

Υλικά
2-2,5 κιλά χοιρινό κατά προτίμηση τρανς, είναι το καλύτερο κομμάτι από το μπούτι
3 πορτοκάλια και 2 μανταρίνια
1,5 κουταλιά της σούπας μέλι
3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα τύπου ντιζόν
300 γρ. μανιτάρια φρέσκα λευκά
3 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι χοντρό
Πάμε να το φτιάξουμε
Πλένουμε καλά το χοιρινό και το αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξει.
Στύβουμε τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια και βάζουμε το χυμό σ' ένα μπολ. Μέσα στο μπολ ρίχνουμε το μέλι, την μουστάρδα, το αλάτι, την πάπρικα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Βάζουμε το χοιρινό σ' ένα βαθύ σκεύος και το περιχύνουμε με το μείγμα γυρίζοντας το για να πάει παντού.
Το αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.
(Εγώ συνήθως το αφήνω από το βράδυ για να το μαγειρέψω την επομένη το μεσημέρι)
Όταν έρθει η ώρα για να το μαγειρέψουμε, το τοποθετούμε στην γάστρα και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα από τη μαρινάδα.
Σκεπάζουμε και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 2,5-3 ώρες (ο χρόνος πάντα είναι ανάλογα με το φούρνο σας!)
Όσο ψήνεται το κρέας ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια τα πλένουμε και τα περνάμε από το τηγάνι για να πιουν τα υγρά τους.
Όταν το κρέας ψηθεί βγάζουμε τη σάλτσα που έχει μείνει στη γάστρα και την βάζουμε σ΄ ένα μικρό κατσαρολάκι.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μανιτάρια και μόλις πάρει βράσει η σάλτσα ρίχνουμε σιγά σιγά το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε.
Θέλουμε να πήξει η σάλτσα μας, γι΄ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το κορν φλάουρ, μπορεί να χρειαστεί και λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο.
Όταν καταλάβουμε στο ανακάτεμα ότι η σάλτσα μας έδεσε, τότε είναι έτοιμη. Την αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις και την κατεβάζουμε από το μάτι.
Κόβουμε σε φέτες το ψητό μας και το στολίζουμε με την σάλτσα μας.
Συνοδεύεται υπέροχα με πατάτες ή ρύζι.
ΤΙΡ Αν η μουστάρδα που θα χρησιμοποιήσετε δεν είναι πικάντικη, τότε χρησιμοποιήστε καυτερή πάπρικα.
Καλή επιτυχία
Vasia B.

50 comments:

  1. Πολύ ωραία η σημερινή συνταγή, διαφέρει από τις συνηθισμένες συνταγές γάστρας! Είναι σίγουρο ότι η σαλτσούλα θα είναι γλυκιά και πεντανόστιμη!

    ReplyDelete
  2. Βασια μου super το φαγητο σου οπως παντα και εμαθα οτι ηταν και πεντανοστημο απο αυτους που το εφαγαν!!!!!!!!!!

    Χρονια πολλα για τον Γιαννη σου Βασια μου να ειστε παντα ευτυχισμενοι!!!!!!!!!

    Φιλακια πολλα πολλα.

    ReplyDelete
  3. Χρόνια πολλά στον Γιάννη μας Βασάκι μου, εύχομαι ο καινούργιος χρόνος να μην έχει καμμία μα καμμία σχέση με τον προηγούμενο !! είπαμε Βασάκι μου τα καλύτερα είναι αυτά που θα έρθουν !!!!
    καλή πρόοδο στα παιδιά.

    υπέροχο το φαγάκι σου κατά γενική ομολογία !!!!!αλήθεια που είναι η ζουζουνο-ταμαρα??? δώστης τα φιλιά μου !!!

    ReplyDelete
  4. υπεροχο φαινετι το φαγητο,οπως ολα αλλωστε. ειναι και η ωρα τετοια, που διαμαρτυρεται το στομαχι μας.... αστα να πανε. στειλε μια μεριδακαι στην εργζομενη γιαγια, που δεν προλαβαινει να μαγειρεψει.χαχαα. καλο μεσημερι.

    ReplyDelete
  5. Πωπω, πολυ τελειο πιατο!!!
    Κοριτσια καμια καλη ιδεα...για να χασοθμε κανα κιλο υπαρχει??

    πολλα φιλια

    ReplyDelete
  6. Αααααααααααααααα αυτό είναι φαγητό!!!!!!!
    όχι σαν τα άλλα!!!!!!!
    Πάνω κάτω το χοιρινό το ίδιο το κάνουμε... εμένα ψήνεται σε στόφα όμως και γίνεται λουκούμι....
    Να φανταστείς τα Χριστούγεννα που το έφτιαξα από τη λαχτάρα μου ξέχασα να βγάλω φωτογραφίες!!!!!!Προβλέπεται να ξαναφτιαχτεί λίαν συντόμως όμως!!!!!

    πολλά φιλιά
    να χαίρεσαι τον αντρούλη σου και όλους τους άντρες της οικογένειάς σου και ό,τι καλύτερο φέτος για τον πρωτότοκο...

    ReplyDelete
  7. @ Αμαλί μου χρόνια πολλά και στον δικό σου Γιάννη !! να είσαστε καλά και να τον χαίρεσαι τον αντρουλη σου σαν τα ψηλά βουνά !!!! (με το υψος που έχει όπου να ναι το φτάνει το βουνό !! χιχιχιχι)

    @benicos place, καλά ε? σαν ανέκδοτο της χρονιάς ακούστηκε η ερωτησή σου μπενίκο μου !!!! χιχιχιχιχιχι να 'σαι καλά μ'εκανες και γέλασα !!!!!!

    ReplyDelete
  8. Με το πού είδα την ανάρτηση και φωτογραφία φυσικά, ακούστηκε ένα... γουργούρισμα στην κοιλιά μου!!!! Τί να 'ναι άραγε;;;; Α! ρε Βάσια τί μας κάνεις!!! Τα θερμά μου συγχαρητήρια για την συνταγή σου αυτή!!!
    Καλησπέρα!

    ReplyDelete
  9. Γευστικότατη η σημερινή πρόταση,Βάσια!Με πορτοκάλι φτιάχνω πολλές φορές το χοιρινό,αλλά με τη μαρινάδα θα είναι εξαιρετικό.
    Να ρωτήσω τι σημαίνει το τρανς κομμάτι χοιρινό,βέβαια εδώ οι χασάπηδες δε νομίζω να το ξέρουν.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  10. Έχει όλα όσα μου αρέσουν. Σίγουρα θα είναι υπέροχο Βάσια!
    Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες. Να τους χαίρεστε κορίτσια.

    ReplyDelete
  11. Kalispera Vasia. Epsaxna mia syntagi gia glyko tou koutaliou ki anakalypsa to blog sas.
    I syntagi gia to xoirino fainetai yperoxi, tha tin dokimasw!
    Kali xronia sas euxomai.

    Magda

    ReplyDelete
  12. Βάσια προκομμένη κόρη, επειδή από κρεας τρωω μονο το λευκό κι επειδή έχω βαρεθει να μαγειρευω μονο για τους άλλους, πειράζει αντί χοιρινού να βάλω κοτόπουλο; :)))

    ReplyDelete
  13. ααααααα ευχαριστώ και από εδώ Μαράκι μου.... Αν και έτσι που το λές τον κάνεις να φαίνεται πανύψηλος και εγώ να κάνω το μπονζάι μπροστά του...

    ** Ελένη, τι κάνεις ανάμεσα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά ροβολήσαμε κατά βόρεια αλλά στρίψαμε πριν τη στροφυλλιά για Λίμνη... είπαμε με τον καλό μου επόμενη φορά που θα ανέβουμε θα είναι στην Αγ. Άννα να ψάχνω να βρώ μία Ελένη τη γυνάικα του γιατρού!!!! χα χα πολύ πλάκα θα έχει!!!
    Όσο για το κρέας τώρα παίρνω το θάρρος να σου εξηγήσω ελπίζω να μην την πειράζει τη Βάσια μας... το τρανς θεωρώ θα το ξέρουν οι χασάπηδες της περιοχής, μην τους υποτιμάς έτσι μωρέ. Αλλά για να ξέρεις και εσύ είναι από το πίσω πόδι, το μπούτι δηλαδή, ο προσαγωγός σε αντιστοιχία με το ανθρώπινο σώμα, από το κομμάτι από το οποίο φτιάχνουν και το σνίτσελ..

    Αυτά τα περί ανατομίας των χοίρων..
    φιλιά

    ReplyDelete
  14. Ω ρε Βάσια τι μου κάνεις. Κι έχει πέσει πείνα όχι αστεία. Συγχαρητήρια ωραιότατο.

    ReplyDelete
  15. Aμαλία,να είσαι σίγουρη ότι θα με βρεις-κοίτα στο προφίλ μου για το επώνυμο,να είσαι σίγουρη.Θα χαρώ πολύ!Δεύτερη μέρα πρωτοχρονιάς μας επισκέφτηκε μια φίλη ιντερνετική και γνωριστήκαμε.Στείλε μου mail,να σου δώσω τα τηλέφωνά μου.
    Χρόνια πολλά στο Γιάννη σου και σε όσες είχαν εορτάζοντες-ουσες!

    ReplyDelete
  16. Πάρα πολύ ωραία συνταγή...νομίζω και με μοσχάρι φιλετο θα είναι εξίσου ωραία..

    ReplyDelete
  17. γαστεροπλήξ8 January 2010 at 16:04

    νοστιμότατο, δε μας βλέπω καλά με τέτοια πιάτα!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  18. Vasia και Αμαλία, να χαίρεστε τους καλούς σας, χρόνια τους πολλά και καλά!!

    Vasia μου το φαγάκι σου σήμερα είναι σούπερ, δεν το συζητάω, με ενθουσίασε τόσο που αύριο κιόλας θα βάλω να το φτιάξω.
    Η δε σαλτσούλα του θα πρέπει να είναι όλα τα λεφτά!!

    Επίσης να σου πω ότι έφτιαξα τα μπουγατσίνια σου (τα έχω φτιάξει μέχρι τώρα 3 φορές και αύριο ετοιμάζομαι για τέταρτη)!!
    Οποιος δεν τα έχει φτιάξει, χάνει!
    Απλά τέλεια!!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  19. Amelie μου το μαρινάρισμα είναι που το κάνει εξαιρετικά μαλακό και κάνει την σάλτσα πεντανόστιμη!!!!!
    Καλό σου απόγευμα!!!

    ReplyDelete
  20. Μετάκι μου γλυκό η αλήθεια είναι ότι άρεσε πολύ!!!!!!

    Σ'ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου να είσαι καλά και η καινούργια χρονία να σου φέρει ότι επιθυμείς!!
    Πολλά πολλά φιλιά!!!!

    ReplyDelete
  21. Μαράκι μου αγαπημένο, σ' ευχαριστώ απο καρδιάς γιατι πραγματικά έχω ανάγκη να πραγματοποιηθούν όσα εύχεσαι!!!!!
    Μ'αυτά και μ' αυτά την Ζουζουνο-ταμάρα έχω να την δω απο εκείνη την ημέρα στην Κόρινθο!!
    Όταν την δω όμως θα της δώσω τα φιλιά σου!!!
    Πολλά πολλά φιλιά και καλό σ/κ.

    ReplyDelete
  22. Έφη μου είναι πιό υπέροχο απ΄ότι φαίνεται όταν το τρώς!!Γι'αυτό ευχαρίστως να σου στείλουμε και δυο μερίδες "εργαζόμενη γιαγιά"!!
    Καλό απόγευμα και καλό σ/κ!!

    ReplyDelete
  23. Benicos place μακάρι να μπορούσα να σε βοηθήσω αλλά έχω στερέψει απο τέτοιες καλές ιδέες!!χαχα!!
    Καλό σ/κ!!

    ReplyDelete
  24. Αμαλίτσα μου πολύ χαίρομαι που πέτυχα ένα φαγητό που σ' αρέσει!!!

    Σ'ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!!!!!!!!!!!
    Να χαίρεσαι και συ τον αντρούλη σου και να είστε μαζί πάντα, γεροί και ευτυχισμένοι!!!!
    Ο καινούργιος χρόνος να σου φέρει ότι επιθυμείς για σένα και την οικογένεια σου!!!!
    Πολλά φιλιά και καλό σ/κ!!!!

    ReplyDelete
  25. Eirini μου σ' ευχαριστώ πολύ!!!
    Καλησπέρα και καλό σ/κ

    ReplyDelete
  26. Ελένη η μαρινάδα είναι που του δίνει όλη τη γεύση και το κάνει πολύ μαλακό!!
    Το τρανς είναι το πιό μαλακό κομμάτι απο το μπούτι και είναι σίγουρο πως αμα το ζητήσεις στο χασάπη θα το ξέρει!!Τουλάχιστον όπου το έχω ζητήσει Αθήνα και Κόρινθο μου το έδωσαν!!
    Φιλιά και καλό σ/κ!!

    ReplyDelete
  27. Ρένα μου σ΄ευχαριστώ πολύ !!!!
    Φιλιά και καλό σ/κ.

    ReplyDelete
  28. Μάγδα καλώς ήρθες στο μπλόγκ μας!!
    Εύχομαι να σου αρέσει και να σε ακούμε συχνά!!
    Καλή χρονιά εύχομαι και σε σένα με υγεία και ευτυχία!!!!

    ReplyDelete
  29. Μαριλένα μου με κοτόπουλο δεν το έχω δοκιμάσει,αλλά γιατί να πειράζει??!!!
    Καλό απόγευμα και καλό σ/κ.

    ReplyDelete
  30. Καλά Αμαλία έγραψες πάλι!!!!!!
    Έχω πάθει παιδί μου με τις γνώσεις σου περί ανατομίας!!!
    Συγχαρητήρια νομίζω ότι πιό καλά δεν θα ενημερωνόταν η Ελένη!!!
    Εγω ας πούμε δεν ήξερα ότι είναι ο προσαγωγός!!!
    Μπράβο και πάλι μπράβο Αμαλία μου!!!!!!!

    ReplyDelete
  31. Pandora και με μοσχάρι φιλέτο είναι πολύ καλό !!!
    Το έχω φτιάξει και έχω δέσει την σάλτσα αντί κορν φλάουρ με κρέμα γάλακτος!!Είναι τέλειο!!!!
    Καλό απόγευμα και καλό σ/κ

    ReplyDelete
  32. Έλενα μου σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και συ να χαίρεσαι τους άντρες σου!!
    Καλή επιτυχία εύχομαι στο παλληκάρι σου με τις Πανελλήνιες!!

    Το φαγάκι να το φτιάξεις η μαρινάδα κάνει την διαφορά!!!

    Χαίρομαι που σου άρεσαν τα μπουγατσίνια!!Εύκολα και γρήγορα συμφωνείς!!

    ReplyDelete
  33. Βάσια γειά στα χέρια σου. Φαίνεται πεντανόστιμο. Θα το δοκιμάσω σύντομα. Όσο για τη σάλτσα, μάλλον ένα ωραίο κομματάκι ξεροψημένο ψωμί θα της πήγαινε τέλεια... Τι λες???
    Να χαίρεσαι το καλό σου.
    Πολλά φιλιά!!!

    ReplyDelete
  34. Κάλια μου σ' ευχαριστώ πολύ!!!!
    Στο ξεροψημένο ψωμάκι ειδικά αυτό που φτιάχνεις εσύ δεν λέω ποτέ όχι!!!!!!
    Πολλά φιλιά και καλό σ/κ

    ReplyDelete
  35. Άμα βλέπω χυλωμένη σαλτσούλα και μανιταράκια μέσα, ξερογλύφομαι!
    Καλό σ/κ...

    ReplyDelete
  36. πολύ αγαπημενη γεύση...μονο που αντι μανιταριων προσθετω ξερα φρουτα...

    ReplyDelete
  37. Καρδούλες μας!
    'Ηρθα να ευχηθώ, λίγο καθυστερημένα, για το 2010 και στους Γιάννηδες, χρόνια πολλά με υγεία, και καλή όρεξη για Ζωή! στη συνέχεια έμεινα και χάζευα, την τέλεια δουλειά που γίνεται εδώ, και έφυγα αφού αποφάσισα να ξανακάνω την πέρκα στη γάστρα. Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  38. Vasia μου κάποιο πρόβλημα έχει η Ζαμπία και δεν μπορεί να γράψει στα σχόλια.
    Μου έστειλε το σχόλιό της λοιπόν, να το βάλω για λογαριασμό της.

    "Vasia γλυκιά μας, μ΄ άρεσε πολύ το σημερινό σου πιάτο και την επόμενη φορά που θα το φτιάξεις ευχαρίστως με καλώ!
    A! Λέω αύριο να δοκιμάσω να φτιάξω τα καταπληκτικά μπουγατσίνια σου, μιας και μας τα θύμισες...Να θυμηθώ να βγάλω τη σφολιάτα.
    Πολύχρονος ο αγαπημένος σου και εύχομαι μια χαρούμενη χρονιά και επιτυχία στο Αστέρι σου!

    Zαμπία"

    ReplyDelete
  39. Kαλή χρονιά με υγεία στις οικοδέσποινες του blog και σε όλους εμάς τους επσκέπτες.
    Να έχετε πάντα super εμπνεύσεις για να γεμίζουμε τα στομαχάκια μας.

    Η συνταγή φαίνεται τέλεια, εγώ όμως το καημένο που δεν έχω γάστρα τι θα κάνω; Καλά ξέρω, θα μου πείτε να έρθω να το φάμε μαζί, αλλά είμαστε πολλοί και δεν θα προλάβουμε ούτε να δοκιμάσουμε. Πως αλλιώς θα μπορούσα να το φτιάξω;

    Φιλιά πολλά και ευχές.
    Ηλέκτρα

    ReplyDelete
  40. Υπέροχη συνταγή , την κάνει συχνά ο 'άνδρας μου και μας αρέσει πολύ.Δοκίμασε το με ολόκληρο κομμάτο πατσιέτα που στην κάνεις ρολό με καρότο μέσα και βέβαια ψήσιμο με πορτοκάλι.

    ReplyDelete
  41. Betty η αλήθεια είναι μια πρόκληση!!!!
    Καλό βράδυ

    ReplyDelete
  42. Cook δεν το έχω φτιάξει με ξερά φρούτα!!!Είναι μια καλή πρόταση!!

    ReplyDelete
  43. 'Αιναφετς σ'ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια και για τις ευχές σου!!!
    Χρόνια πολλά και σε σένα με υγεία και ευτυχία και το 2010 να σου φέρει ότι επιθυμείς!!!
    Φιλιά!!!!!!

    ReplyDelete
  44. Ζαμπία μου την επόμενη που θα το φτιάξω ελπίζω να είμαστε όλες μαζί!!!!
    Σ'ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!
    Εύχομαι το 2010 να σου φέρει ότι επιθυμείς μα πάνω απ' όλα υγεία σε σένα και την οικογένεια σου!!
    Πολλά φιλιά!!!

    ReplyDelete
  45. Ηλέκτρα μου σ'ευχαριστούμε για τις ευχές σου και ανταποδίδουμε!!!
    Νάναι η χρονιά που μπήκε γεμάτη υγεία και ευτυχία για όλους!!!!!!!

    Λοιπόν αφού δεν έχεις γάστρα θα χρησιμοποιήσεις το πιο βαθύ ταψί ή πιρέξ και θα το σκεπάσεις πολύ καλά με αλουμινόχαρτο,(να μην περνάει απο πουθενά αέρας) και θα το ανοίξεις μετά απο 2,5 ώρες!
    Καλό είναι να μην ακουμπάει το αλουμινόχαρτο στο κρέας γιατι θα το μαυρίσει στο σημείο αυτό!
    Ελπιζω να σου βρήκα μια λύση!
    Πολλά φιλιά!!

    ReplyDelete
  46. Αχτίδα μου τι τυχερή που είσαι με το Δημήτρη σου να φτιάχνει τόσα ωραία πράγματα!!!
    Εύχομαι η καινουργια χρονιά να είναι γεμάτη υγεία, αγάπη,ευτυχία και δημιουργικότητα για σένα και την οικογένεια σου!!!

    Το έχω φτιάξει με έτοιμο ρολό χοιρινό που φτιάχνει ο χασάπης μου με καρότα πιπεριές και τυριά!!
    Ήταν επίσης υπέροχο!!!!

    ReplyDelete
  47. Βάσια το φαγάκι έγινε σήμερα!Είχε υπέροχη γεύση από τη μαρινάδα!
    Δεν είχα βέβαια κομμάτι τρανς,αλλά αυτό δε με πτόησε από το να το φτιάξω.
    Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  48. Ελένη μου χαίρομαι που το έφτιαξες και σου άρεσε!!
    Καλή εβδομάδα και σε σένα!!!
    Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  49. Χρόνια πολλά! 2 χρόνια μετά έπεσα πάνω σ΄αυτή τη συνταγή! Κι έχω μια ερώτηση: Μπορώ να το κάνω στην κατσαρόλα (χύτρα συγκεκριμένα);

    ReplyDelete
  50. Χαρά,Χρόνια πολλά και σε σένα!!!
    Δεν το έχω κάνει ποτέ στην χύτρα το συγκεκριμένο χοιρινό γιατί φοβάμαι ότι δεν θα κρατήσει τα υγρά του όσο θέλω!Θα μπορούσες αν δεν έχεις γάστρα να το βάλεις σε βαθύ ταψί και να το σκεπάσεις πολύ καλά με αλουμινόχαρτο για να ψηθεί με τους ατμούς του!
    Ελπίζω να βοήθησα λίγο!
    Καλές γιορτές με υγεία!!!

    ReplyDelete