
Αυτό είναι το αγαπημένο μου cheese cake, φυσικά επειδή ..... είναι λεμόνι.
Το γλυκάκι είναι κάτι ανάμεσα σε cheese cake και lemon pie, πιο πολύ όμως cheese cake θα το χαρακτήριζα.
Θα αφιερώσω την συνταγή στην … Αμαλία, γιατί είμαι σίγουρη ότι αν το φτιάξει, θα συμφιλιωθεί επιτέλους με το λεμόνι (ελπίζω!)
Πάμε να δούμε πως το φτιάχνουμε.
Χρειαζόμαστε
Για τη βάση
1 κουτί μπισκότα digestives (250 gr.)
160 γρ. βούτυρο
70 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα ανάλατα
2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού
Για την κρέμα
380 γρ. τυρί Φιλαδέλφεια ή μασκαρπόνε
100 ml χυμό λεμονιού
100 ml γάλα
180 γρ. ζάχαρη
2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού
9 γρ. σκόνη ζελατίνη
Για την μαρέγκα
4 ασπράδια αυγών
1/2 κουταλάκι κρεμόριο
1/4 κουταλάκι αλάτι
120 γρ. ζάχαρη άχνη
Το φτιάχνουμε
Ετοιμάζουμε την βάση
Θρυμματίζουμε τα μπισκότα να γίνουν σκόνη.Τρίβουμε τα αμύγδαλα, να μην γίνουν όμως τελείως σκόνη. Λιώνουμε το βούτυρο και το ενώνουμε με τα μπισκότα, τα αμύγδαλα και 2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού.
Αδειάζουμε το μείγμα σε κουμπωτή φόρμα και το βάζουμε στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε την κρέμα.
Χτυπάμε πολύ καλά όλα τα υλικά της, εκτός από την ζελατίνη, να ενωθούν καλά. Διαλύουμε την ζελατίνη σε 6 κουταλιές σούπας χλιαρό νερό και την αφήνουμε 5 λεπτά να φουσκώσει. Κατόπιν την ζεσταίνουμεγια πολύ λίγο σε ένα κατσαρολάκι ή στο μικροκυμάτων, για να διαυγάσει. Την προσθέτουμε στο μείγμα της κρέμας και ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε την κρέμα λεμονιού στη φόρμα, πάνω από την μπισκοτένια βάση. Βάζουμε την φόρμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, να σφίξει η κρέμα.
Ετοιμάζουμε την μαρέγκα.
Χτυπάμε πολύ καλά σε σφικτή μαρέγκα τα ασπράδια, το κρεμόριο, το αλάτι και λίγη από την ζάχαρη. Προσθέτουμε σταδιακά την υπόλοιπη ζάχαρη, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Απλώνουμε την μαρέγκα πάνω από την κρέμα, φροντίζοντας να καλύψει καλά τις άκρες, για να μην μας "μαζέψει" στο ψήσιμο. Με ένα πηρούνι, κάνουμε αν θέλουμε σχέδια πάνω στην μαρέγκα.
Ψήνουμε σε φούρνο που τον έχουμε πολύ καλά προθερμάνει, για 10 λεπτά, στους 190 βαθμούς, κατά προτίμηση σε αέρα με γκριλ.
Σβήνουμε τον φούρνο μετά από 10 λεπτά ή μόλις η μαρέγκα μας χρυσίσει και αφήνουμε 3 λεπτά το γλυκό μέσα στο φούρνο, για να στεγνώσει η μαρέγκα.
Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το βάζουμε στο ψυγείο.
Δεν κάνουμε το λάθος να το δοκιμάσουμε αμέσως επειδή είμαστε βιαστικοί, θα μας διαλυθεί το γλυκό. Περιμένουμε τουλάχιστον 5-6 ώρες πριν το κόψουμε. Γι αυτό καλύτερα το ετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδυ.
Πιστέψτε με, η αναμονή αξίζει και με το παραπάνω, για το αποτέλεσμα που θα δοκιμάσετε.
Καλή επιτυχία!

Σας το έχω ξαναπεί ότι τα λεμονογλυκάκια είναι και δική μου αδυναμία.
ReplyDeleteΈλενα, φαίνεται υπέροχο. Γλυκόξινο και μυρωδάτο.
Ήρθα κι εγώωωωωωωωωωωωωωω
ReplyDeleteΠωπωπωπωωωωωωωω ότι περιέχει λεμόνι το λατρεύωωωωωωωωωωωωωωω
Πολλά φιλιά
I nearly made lemon meringue pie this morning! Yum yum.
ReplyDeleteΔεν έχω κάνει ποτέ κάτι τέτοιο .Το Σ.Κ.θα προσπαθήσω να δοκιμάσω.
ReplyDeleteΘα γράψω εντυπώσεις.
Φιλιά
Έλενα πέρσι στην Πάρο μια εξαιρετική κυρία που έχει καφέ στις Λεύκες με σπιτικά γλυκά μου ζητούσε συνταγή για καλή λεμονόπιτα μήπως να της την στείλουμε!!!
ReplyDeleteΦιλάκια!!!
Μα στο μυαλό μου είσαι; Χτες έκοψα λεμονάκια από τη μοναδική λεμονιά μου. Έκανα ήδη ένα κέικ λεμονιού γιατί τα βλέπω εκεί λαχταριστά και ζουμερά και θέλω να τα χρησιμοποιήσω όλα!!! Το Σ/Κ θα φτιάξω οπωσδήποτε το γλυκό σου Ελενάκι! Το λιγουρεύομαι από τώρα!!!!
ReplyDeleteΕιρηνάκι, είπαμε!
ReplyDeleteΜια λατρεία στο λεμονάκι οι περισσότεροι την έχουμε!
Εγώ μόνο την Αμαλία ξέρω που το βλέπει σαν .... εξωγήινο!
Φιλάκια!
Αστεράκι φιλάκια και καλή σου μέρα!!
ReplyDeleteCupcakes, είδες??
ReplyDeleteΤα μεγάλα πνεύματα συναντώνται;-)
Καλή σου μέρα!
Δημητρούλα μου δεν θα χάσεις!
ReplyDeleteΓίνεται εξαιρετικό!
Περιμένω εντυπώσεις!
Φιλάκια!
Ξανθή μου πολύ ευχαρίστως!
ReplyDeleteΣτην γεύση θυμίζει εντονώτατα lemon pie, αλλά λόγω του cream cheese θεωρείται cheese cake!
Οπως και να το ονομάσεις όμως, είναι νοστιμότατο γλυκό!
Φιλιά, καλή σου μέρα!
Πολύ ωραίο και δε λιγώνει
ReplyDeleteΦιλι και Γλαρένιες αγκαλιές
Big mama, δοκίμασέ το και πες μου!
ReplyDeleteΠιστεύω θα σου αρέσει πάρα πολύ!
Τυχερούλα που έχεις λεμονίτσα και φρέσκα λεμονάκια!!!!
Επίσης, ξέρω βέβαια ότι θα έχεις εξαιρετική συνταγή για λεμονοκεκάκι, αλλά δοκίμασε κάποια στιγμή και το κέικ λεμόνι που έχουμε εδώ με γλάσο λεμονιού, γίνεται πάρα πολύ καλό κι αυτό!
Φιλάκια!
Φιλάκια Γλαρένια μου και καλή σου μέρα!!
ReplyDeleteΗρθαμε να γευστούμε πάλι εν όψει ΣΚ, αλλά δύσκολη η λεμονόπιτα βρε Ελενα.
ReplyDeleteΠάω παρακάτω στην τυρόπιτα ας πούμε και ευχόμαστε ένα καλό ΣΚ και έχει και πολύ κρύο.
Καλά ρε συ έλενα δεν ντρέπεσαι να με διαβάλλεις έτσι σε όλον τον κόσμο...
ReplyDeleteΕγώ;;;; Εγώ δεν συμπαθώ το λεμόνι;;
εγώ;;;;Έτσι τα λέω κάθε φορά για να κάνουμε ντόρο!!!! εγώ το λατρεύω το λεμονάκι, άμα το μυρίζω μου τρέχουν τα σάλια, αλλά μόνο να το μυρίζω..χιχιχιχι που λέει και η <Μαριώ μας..
Δεν αμφιβάλλω ότι θα είναι φοβερό το τσιζκέικ σου...άλλο αν δεν θα δοκιμάσω!!
Πολλά πολλά φιλιά
Αααααααααα ξεχάστηκα, ευχαριστώ και για την αφιέρωση, σήμερα όμως ξέχασες να με αποκαλέσεις σκασμένο, πάνω που το είχα συνηθίσει!!!
Συμμοριτάκια χα χα χαααα!!
ReplyDeleteΕίναι λίγο πιο μπελαλίδικη από τις υπόλοιπες συνταγές μου, σίγουρα όμως όχι δύσκολη!!
Η τυρόπιτα τέλεια!!!
Την έφτιαξα εχθές και σήμερα λίγα κομματάκια έχουν μείνει!
Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!
Αμαλία είσαι σκασμένο (για να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή!!)
ReplyDeleteΕχεις δίκιο, άδικα σε κατηγορώ, εσύ μέχρι ωμά τα τρως τα λεμόνια, πως το σκέφτηκα ότι τα αντιπαθείς???
Γι αυτό, όλη η πιατέλα δικιά σου:PPP
Στα γλυκά είμαι λίγο ιδιότροπη, προτιμώ ότι έχει σοκολάτα, μπορούμε να ρίξουμε λίγη από πάνω ;
ReplyDelete:))
Καλημέρα και καλό π/σ/κ
λατρεμενο θα γίνει, είμαι σίγουρη!
ReplyDeleteνα ρωτησω την (όπως παντα) άσχετη ερώτηση: αντι του κρεμορίου, μπορούμε να βάλουμε κατι αλλο;
κι αν δεν μπορούμε, που μπορούμε να το βρουμε το συγκεκριμενο; στο σουπερ μαρκετ;
φιλιά
και καλο Σαββατοκύριακο
(καλέ, από τωρα αρχίζει, ε; :)))
τρελαινομαι για γλυκα με λεμονι...η αντιθεση του οξινου με το γλυκο ειναι μοναδικη...
ReplyDeleteΑχ, Έλενα και εγώ τη συνταγή του Παρλιάρου κάνω! Δεν είναι ζουμερό και αρωματικό το κεκάκι;
ReplyDeleteΔεν τρελαίνομαι για λεμόνι.. αλλά φαίνεται πολύ καλό το κέικ..
ReplyDeleteΛατρεύω την ξινούτσικη και δροσιστική γεύση του λεμονιού!
ReplyDeleteΑχ γιατί βρε Ελενάκι; γιατί μου το κάνεις αυτό; προσπαθώ να συμμαζευτώ λίγο!!!
αλλά με τέτοιους πειρασμούς στις προθέσεις θα μείνω...
καλό σ/κ..
Άγγιξες 3 ευαίσθητες χορδές μου:
ReplyDeleteλεμόνι
μαρέγκα
τσιζκέικ! Σλρρρρρρ!!!
Απλά τέλειο και λατρεμένο!!!!!!!
ReplyDeleteΤο έχω φτιάξει με μπισκότα πτιμπερ και την κρέμα με κορνφλάουρ.Όταν το ξαναφτιάξω θα το στείλω για παραλαγή!
Προς το παρόν θα απολάυσω το δικό σου και σίγουρα μες το σ/κ θα το φτιάξω κιόλας!
ΥΓ.Τα μπισκότα digestives δεν τα έχω χρησιμοποιήσει ποτέ ποιά είναι???
Πολλά φιλιά και καλό σ/κ!!!
Έλενα πολύ ωραίο και διαφορετικό τσιζ κέικ. Πρέπει να το φτιάξω κάποτε...Μην ξεχάσω να καλέσω το Τσικό να πιούμε καφεδάκι.
ReplyDeleteχιχιχι
Εντυπωσιακότατο!!!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΜπράβο Ελενα!!!!
Αν και δεν έχω ιδιαίτερη αδυναμία στο ... λεμόνι(που ΄σαι Αμαλίτσα!!!!!), μόνο που είδα μαρέγκα, ξεσηκώθηκα!!!!
Από εμφάνιση δε, σκίζει!!!! Εύγε!!!!
Εύγε!!!!
θα το δοκιμάσω σύντομα και θα σας πω τα νέα!!!!Τώρα πόσο σύντομα, θα δείξει!!!!!
Τι να πω θέλω ν΄αγιάσω και δεν μ΄αφήνετε!!!!
Αφήστε να χάσουμε κανένα .... δυο, τρία, δέκα κιλά!!!!!!!!!!!!
φιλάκια πολλά πολλά!!!!
Καλό Σαββατοκύριακο!!!
τέλειο γλυκάκι για ξινές σαν και μένα!!!! μεγάλο κομμάτι για μένα please, πιστεύω να μου φύλαξες, ήρθα κι αργά!!!!
ReplyDeleteΕλενάκι φανταστικό γλυκάκι!!! Καλό Σαββατοκύριακο!!!
ReplyDeleteaman! Ti oreo blog, gemato me glyka :D Ti oreo pou fainetai touto to cheese cake. Euxaristo gia ti suntagi!
ReplyDeleteΜ αρεσει παραπολυ το γλυκο αυτο, εναι θαυμασιο κ σαν παρουσιαση!!
ReplyDeleteΕυχαριστω για τοα καλα σου σχολια να εισαι παντα καλα κ να περασεις το Σαββατοκυριακο οπως το θελεις.
φιλια πολλα!
Σταλαγματίτσα παντού σοκολάτα?? χα χα χα!!!
ReplyDeleteΑν δεν μπορείς χωρίς σοκολάτα, βάλε όση θέλεις;-)
Kαλό Σαββατοκύριακο!!
Μαριλενάκι μου, κρεμόριο βρίσκεις πια σε όλα τα Σούπερ Μάρκετς (σίγουρα στον Σκλαβενίτη), εκεί που έχει τα μπαχαρικά.
ReplyDeleteΜια άσπρη σκόνη είναι, βοηθάει πολύ στο να πετύχει η μαρέγκα.
Αν δεν το βρεις, δεν χάλασε ο κόσμος, παράλειψέ το τελείως!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!
Pansofix, πολύ χαίρομαι που σου αρέσει κι εσένα το λεμονάκι και δεν είσαι σκασμένο σαν την Αμαλία μας!
ReplyDeleteΚαλό σου Σαββατοκύριακο!
Big mama, την ίδια συνταγή κάνουμε στο λεμονοκεκάκι??
ReplyDeleteΤΟ τέλειο λεμονοκέικ είναι αυτό του Παρλιάρου, απλά εξαιρετικό!!!
Φιλιά!!
Roadartist μου, πολύ θα χαρεί η Αμαλία που βρέθηκε κάποιος που δεν τρελαίνεται για λεμονάκι;-)
ReplyDeleteΦιλάκια, καλό σου Σαββατοκύριακο!
Betty μου είπαμε..... συμμάζεμα last year:PPP
ReplyDeleteΔεν το βλέπω το 2010 να ανακηρύσσεται έτος συμμαζέματος πάντως χα χα χα!
Φιλάκια!
Kικίτσα μου, μιαν ευαισθησία την έχω κι εγώ στις τρεις συγκεκριμμένες... χορδές;-)
ReplyDeleteΦιλάκια!
Vasia μου, τα digestives θα τα βρεις σε όλα τα ΣΜ εκεί που έχουν και τα υπόλοιπα μπισκότα!
ReplyDeleteΤαιριάζουν πολύ σε cheese cakes, αλλά και σκέτα ο γιος μου τους δίνει και καταλαβαίνουν;-)
Αν δεν τα βρεις (πράγμα απίθανο) βάλε πτι μπερ ή όποια μπισκότα συνηθως χρησιμοποιείς για cheese cake!
Φιλάκια!
Ζαμπάκι, μαζί με το τσικό κάλεσε κι εμένα, δεν θα έρθω με άδεια χέρια!!
ReplyDeleteΘα φέρω cheese cake λεμόνι, κορμό λεμόνι (τον γνωστό... ξέρεις εσύ), λεμονοκεκάκι και επίσης πουτίγκα λεμόνι!
Χαρές που θα κάνει το τσικό!!
Ασε που δεν πίνει και καφέ!!
Φιλιάααα!!
Marian μου είπαμε, μαζέματα, αγιάσματα, δίαιτες, last year:PPP
ReplyDeleteNα έχεις ένα πολύ όμορφο Σαββατοκύριακο!
Γαστεροπλήξ μου, όσο αργά και αν έρθεις, το κομμάτι σου εδώ είναι και σε περιμένει!
ReplyDeleteΧρόνια σου πολλά κι από εδώ, να είσαι πολύχρονη και καλόχρονη!
Ελενάκι μου, σε ευχαριστώ πολύ πολύ!!
ReplyDeleteΦιλάκια, καλό σου Σαββατοκύριακο!
Νίκη καλώς μας όρισες!!!
ReplyDeleteΧαιρόμαστε που σου αρέσει το blog μας, σε περιμένουμε να σε κερνάμε από καρδιάς!!!
Καλό σου Σαββατοκύριακο!
Betty μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!
ReplyDeleteΝα έχεις ένα πολύ όμορφο Σαββατοκύριακο!!
Το αρωμα της να εχεις Ελενα.Τωρα που θα κοψω τα 6 λεμονια που εχει η λεμονιτσα μου θα την φτιαξω, γιατι μου αρεσει η μυρωδια του φρεσκου λεμονιου.
ReplyDeleteΕλενάκι,παρά λίγο να χάσω το εξαιρετικό γλυκάκι σου!Έμεινε κανένα κομματάκι,μπα;
ReplyDeleteΠολύ ωραία η γεύση του λεμονιού στα γλυκά!
Τι είναι το κρεμόριο;
Φιλιά!
exw argisei! eimai sigouri oti den emine tipota :(
ReplyDelete:(
ονειρεμενο...μονο με τη μαρεγκα εχω ενα θεμα...δε μου αρεσει γενικώς...θα βαλω σαντιγυ!
ReplyDeleteΕλενιώ μου !!! καλη σου μέρα και καλή εβδομάδα !!! τώρα που επιτέλους έχω ιντερνετ και μπορεσα να μπω δεν έχει μείνει οχι ψιχουλοο αλλά ακόμα και υπέροχη πιατελίτσα σου έχει μπει στο μπουφέ στην θέση της !!!ΡΡΡΡΡΡΡΡ
ReplyDeleteπρέπει να είναι απίθανο γλυκάκι και φαντάζομαι την μυρωδιά του !!!
πότε θα μου το φτιάξεις φιλεναδίτσα μου?? σε παρακαλώ να είναι σύντομη η ημερομηνία που θα με καλέσεις για καφέ !!!! χιχιιχιχιχιχι
φιλια πολλά και γεια στα γλυκά σου χεράκια !!!
Eλενα ευχομαι ο καινουργιος χρονος να ειναι γεματος απο πολυτιμες συνταγες.Συνταγες της καρδιας αλλα και του στομαχιου.
ReplyDeleteΚαταπληκτικο το γλυκακι αυτο!!!!
Δημιουργία μου, αν έχεις και δικά σου λεμονάκια, ακόμα καλύτερα!
ReplyDeleteΕλενάκι μου για σένα δεν θα έμενε??
ReplyDeleteΔες λίγο παραπάνω που γράφω στην Μαριλένα για το κρεμόριο!
Φιλιά!
Ozlemaki καλώς το!
ReplyDeleteΓια τους φίλους πάντα υπάρχει κέρασμα!!!
Mπισκοτένια μου αν δεν σου αρέσει η μαρέγκα (που του πάει όμως πολύ) βάλε σαντιγί, ωραίο κι έτσι!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Μαράκι μου, το συντομότερον δυνατόν!!!
ReplyDeleteΑντε κι έχουμε καιρό να βρεθούμε για καφεδάκι!
Φιλιά!
Λικεράκι μου, πολλές ευχές και σε σένα, ευχές από καρδιάς να είναι αυτή η χρόνια γεμάτη από χαμόγελα για σένα και τους αγαπημένους σου!
ReplyDeleteκαλησπερα σας!Εφτιαξα το lemoncheesecake χθες κιολας με φρεσκα συριανα λεμονακια που μου φερε η αδελφη μου!Η μαρεγκα με δυσκολεψε ιδιαιτερως (μαλλον κατι εκανα λαθος γιατι τελικα κατεληξα να μου την φτιαξει η θεια μου).Που θα παει ομως?Θα το μαθω!Αλλωστε παρολο που χρειαστηκε η "επεμβαση" της θειας μου ,εγινε υπεροχο και πρεπει να ναι και σχετιακα ελαφρυ!Ευχαριστω ιδιαιτερως για τη συνταγη!
ReplyDeletekeep cooking :)
Μυρσίνη μου η μαρέγκα είναι η αλήθεια μια τεχνική την θέλει, πρέπει να της πάρεις το κολάι δηλαδή!
ReplyDeleteΔεν είναι τίποτε δύσκολο, θέλει να ξεκινήσεις με σιγανό χτύπημα και να αυξάνεις ταχύτητα σταδιακά.
Επίσης οτιδήποτε της προσθέσεις (ζάχαρη, κρεμόριο κλπ) να προστίθεται σταδιακά και όχι όλο από την αρχή!
Ελπίζω να το ευχαριστηθείτε το γλυκάκι, εμάς είναι το αγαπημένο μας!
Καλό βράδυ!
Ευχαριστώ για τις συμβουλές...Γκούχου γκούχου!Πριν λιγο γυρισα σπίτι και ίσα που πρόλαβα το τελευταιο κομμάτι(ειμαστε κ πολλοί ζωή να χουμε)!Ευκαιρία να εξασκηθώ και στην μαρέγκα!Καλό σας βράδυ!
ReplyDeleteΝομίζω αυτό θα γίνει αγαπήμενο γλυκό του γιου μου!!!
ReplyDeleteΔεν είναι μόνο οι εξαιρετικές γεύσεις που μας προτείνεις, Έλενα, μα τις απαθανατίζεις και εξαίσια στο blog σου. EYΓE!!!
ReplyDeleteΒίκυ μου είναι και των δικών μου γιων το αγαπημένο!
ReplyDeleteΦιλιά!
Κωστή μου τι να πω??
ReplyDeleteΜε κάνεις και κοκκινίζω!
Φιλιά!