Friday, 15 January 2010

Cheese cake λεμόνι

Όταν ανάρτησα για πρώτη φορά αυτή τη συνταγή, πριν από 2 περίπου χρόνια, μου έκανε εντύπωση πως πάρα πολλές φίλες, έφτιαξαν αυτό το γλυκό την ίδια μέρα της ανάρτησης! Και όλες είχαν να πουν τα καλύτερα, σε όλες άρεσε πολύ!
Αυτό είναι το αγαπημένο μου cheese cake, φυσικά επειδή ..... είναι λεμόνι.
Το γλυκάκι είναι κάτι ανάμεσα σε cheese cake και lemon pie, πιο πολύ όμως cheese cake θα το χαρακτήριζα.
Θα αφιερώσω την συνταγή στην … Αμαλία, γιατί είμαι σίγουρη ότι αν το φτιάξει, θα συμφιλιωθεί επιτέλους με το λεμόνι (ελπίζω!)
Πάμε να δούμε πως το φτιάχνουμε.

Χρειαζόμαστε
Για τη βάση
1 κουτί μπισκότα digestives (250 gr.)
160 γρ. βούτυρο
70 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα ανάλατα
2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού
Για την κρέμα
380 γρ. τυρί Φιλαδέλφεια ή μασκαρπόνε
100 ml χυμό λεμονιού
100 ml γάλα
180 γρ. ζάχαρη
2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού
9 γρ. σκόνη ζελατίνη
Για την μαρέγκα
4 ασπράδια αυγών
1/2 κουταλάκι κρεμόριο
1/4 κουταλάκι αλάτι
120 γρ. ζάχαρη άχνη
Το φτιάχνουμε
Ετοιμάζουμε την βάση
Θρυμματίζουμε τα μπισκότα να γίνουν σκόνη.Τρίβουμε τα αμύγδαλα, να μην γίνουν όμως τελείως σκόνη. Λιώνουμε το βούτυρο και το ενώνουμε με τα μπισκότα, τα αμύγδαλα και 2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού.
Αδειάζουμε το μείγμα σε κουμπωτή φόρμα και το βάζουμε στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε την κρέμα.
Χτυπάμε πολύ καλά όλα τα υλικά της, εκτός από την ζελατίνη, να ενωθούν καλά. Διαλύουμε την ζελατίνη σε 6 κουταλιές σούπας χλιαρό νερό και την αφήνουμε 5 λεπτά να φουσκώσει. Κατόπιν την ζεσταίνουμεγια πολύ λίγο σε ένα κατσαρολάκι ή στο μικροκυμάτων, για να διαυγάσει. Την προσθέτουμε στο μείγμα της κρέμας και ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε την κρέμα λεμονιού στη φόρμα, πάνω από την μπισκοτένια βάση. Βάζουμε την φόρμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, να σφίξει η κρέμα.
Ετοιμάζουμε την μαρέγκα.
Χτυπάμε πολύ καλά σε σφικτή μαρέγκα τα ασπράδια, το κρεμόριο, το αλάτι και λίγη από την ζάχαρη. Προσθέτουμε σταδιακά την υπόλοιπη ζάχαρη, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Απλώνουμε την μαρέγκα πάνω από την κρέμα, φροντίζοντας να καλύψει καλά τις άκρες, για να μην μας "μαζέψει" στο ψήσιμο. Με ένα πηρούνι, κάνουμε αν θέλουμε σχέδια πάνω στην μαρέγκα.
Ψήνουμε σε φούρνο που τον έχουμε πολύ καλά προθερμάνει, για 10 λεπτά, στους 190 βαθμούς, κατά προτίμηση σε αέρα με γκριλ.
Σβήνουμε τον φούρνο μετά από 10 λεπτά ή μόλις η μαρέγκα μας χρυσίσει και αφήνουμε 3 λεπτά το γλυκό μέσα στο φούρνο, για να στεγνώσει η μαρέγκα.
Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το βάζουμε στο ψυγείο.
Δεν κάνουμε το λάθος να το δοκιμάσουμε αμέσως επειδή είμαστε βιαστικοί, θα μας διαλυθεί το γλυκό. Περιμένουμε τουλάχιστον 5-6 ώρες πριν το κόψουμε. Γι αυτό καλύτερα το ετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδυ.
Πιστέψτε με, η αναμονή αξίζει και με το παραπάνω, για το αποτέλεσμα που θα δοκιμάσετε.
Καλή επιτυχία!

65 comments:

  1. Σας το έχω ξαναπεί ότι τα λεμονογλυκάκια είναι και δική μου αδυναμία.
    Έλενα, φαίνεται υπέροχο. Γλυκόξινο και μυρωδάτο.

    ReplyDelete
  2. Ήρθα κι εγώωωωωωωωωωωωωωω
    Πωπωπωπωωωωωωωω ότι περιέχει λεμόνι το λατρεύωωωωωωωωωωωωωωω
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  3. I nearly made lemon meringue pie this morning! Yum yum.

    ReplyDelete
  4. Δεν έχω κάνει ποτέ κάτι τέτοιο .Το Σ.Κ.θα προσπαθήσω να δοκιμάσω.
    Θα γράψω εντυπώσεις.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  5. Έλενα πέρσι στην Πάρο μια εξαιρετική κυρία που έχει καφέ στις Λεύκες με σπιτικά γλυκά μου ζητούσε συνταγή για καλή λεμονόπιτα μήπως να της την στείλουμε!!!
    Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  6. Μα στο μυαλό μου είσαι; Χτες έκοψα λεμονάκια από τη μοναδική λεμονιά μου. Έκανα ήδη ένα κέικ λεμονιού γιατί τα βλέπω εκεί λαχταριστά και ζουμερά και θέλω να τα χρησιμοποιήσω όλα!!! Το Σ/Κ θα φτιάξω οπωσδήποτε το γλυκό σου Ελενάκι! Το λιγουρεύομαι από τώρα!!!!

    ReplyDelete
  7. Ειρηνάκι, είπαμε!
    Μια λατρεία στο λεμονάκι οι περισσότεροι την έχουμε!
    Εγώ μόνο την Αμαλία ξέρω που το βλέπει σαν .... εξωγήινο!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  8. Αστεράκι φιλάκια και καλή σου μέρα!!

    ReplyDelete
  9. Cupcakes, είδες??
    Τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται;-)
    Καλή σου μέρα!

    ReplyDelete
  10. Δημητρούλα μου δεν θα χάσεις!
    Γίνεται εξαιρετικό!
    Περιμένω εντυπώσεις!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  11. Ξανθή μου πολύ ευχαρίστως!
    Στην γεύση θυμίζει εντονώτατα lemon pie, αλλά λόγω του cream cheese θεωρείται cheese cake!
    Οπως και να το ονομάσεις όμως, είναι νοστιμότατο γλυκό!
    Φιλιά, καλή σου μέρα!

    ReplyDelete
  12. Πολύ ωραίο και δε λιγώνει

    Φιλι και Γλαρένιες αγκαλιές

    ReplyDelete
  13. Big mama, δοκίμασέ το και πες μου!
    Πιστεύω θα σου αρέσει πάρα πολύ!
    Τυχερούλα που έχεις λεμονίτσα και φρέσκα λεμονάκια!!!!
    Επίσης, ξέρω βέβαια ότι θα έχεις εξαιρετική συνταγή για λεμονοκεκάκι, αλλά δοκίμασε κάποια στιγμή και το κέικ λεμόνι που έχουμε εδώ με γλάσο λεμονιού, γίνεται πάρα πολύ καλό κι αυτό!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  14. Φιλάκια Γλαρένια μου και καλή σου μέρα!!

    ReplyDelete
  15. Ηρθαμε να γευστούμε πάλι εν όψει ΣΚ, αλλά δύσκολη η λεμονόπιτα βρε Ελενα.
    Πάω παρακάτω στην τυρόπιτα ας πούμε και ευχόμαστε ένα καλό ΣΚ και έχει και πολύ κρύο.

    ReplyDelete
  16. Καλά ρε συ έλενα δεν ντρέπεσαι να με διαβάλλεις έτσι σε όλον τον κόσμο...
    Εγώ;;;; Εγώ δεν συμπαθώ το λεμόνι;;
    εγώ;;;;Έτσι τα λέω κάθε φορά για να κάνουμε ντόρο!!!! εγώ το λατρεύω το λεμονάκι, άμα το μυρίζω μου τρέχουν τα σάλια, αλλά μόνο να το μυρίζω..χιχιχιχι που λέει και η <Μαριώ μας..

    Δεν αμφιβάλλω ότι θα είναι φοβερό το τσιζκέικ σου...άλλο αν δεν θα δοκιμάσω!!

    Πολλά πολλά φιλιά

    Αααααααααα ξεχάστηκα, ευχαριστώ και για την αφιέρωση, σήμερα όμως ξέχασες να με αποκαλέσεις σκασμένο, πάνω που το είχα συνηθίσει!!!

    ReplyDelete
  17. Συμμοριτάκια χα χα χαααα!!
    Είναι λίγο πιο μπελαλίδικη από τις υπόλοιπες συνταγές μου, σίγουρα όμως όχι δύσκολη!!
    Η τυρόπιτα τέλεια!!!
    Την έφτιαξα εχθές και σήμερα λίγα κομματάκια έχουν μείνει!
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  18. Αμαλία είσαι σκασμένο (για να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή!!)

    Εχεις δίκιο, άδικα σε κατηγορώ, εσύ μέχρι ωμά τα τρως τα λεμόνια, πως το σκέφτηκα ότι τα αντιπαθείς???
    Γι αυτό, όλη η πιατέλα δικιά σου:PPP

    ReplyDelete
  19. Στα γλυκά είμαι λίγο ιδιότροπη, προτιμώ ότι έχει σοκολάτα, μπορούμε να ρίξουμε λίγη από πάνω ;
    :))

    Καλημέρα και καλό π/σ/κ

    ReplyDelete
  20. λατρεμενο θα γίνει, είμαι σίγουρη!
    να ρωτησω την (όπως παντα) άσχετη ερώτηση: αντι του κρεμορίου, μπορούμε να βάλουμε κατι αλλο;
    κι αν δεν μπορούμε, που μπορούμε να το βρουμε το συγκεκριμενο; στο σουπερ μαρκετ;

    φιλιά
    και καλο Σαββατοκύριακο
    (καλέ, από τωρα αρχίζει, ε; :)))

    ReplyDelete
  21. τρελαινομαι για γλυκα με λεμονι...η αντιθεση του οξινου με το γλυκο ειναι μοναδικη...

    ReplyDelete
  22. Αχ, Έλενα και εγώ τη συνταγή του Παρλιάρου κάνω! Δεν είναι ζουμερό και αρωματικό το κεκάκι;

    ReplyDelete
  23. Δεν τρελαίνομαι για λεμόνι.. αλλά φαίνεται πολύ καλό το κέικ..

    ReplyDelete
  24. Λατρεύω την ξινούτσικη και δροσιστική γεύση του λεμονιού!

    Αχ γιατί βρε Ελενάκι; γιατί μου το κάνεις αυτό; προσπαθώ να συμμαζευτώ λίγο!!!
    αλλά με τέτοιους πειρασμούς στις προθέσεις θα μείνω...
    καλό σ/κ..

    ReplyDelete
  25. Άγγιξες 3 ευαίσθητες χορδές μου:
    λεμόνι
    μαρέγκα
    τσιζκέικ! Σλρρρρρρ!!!

    ReplyDelete
  26. Απλά τέλειο και λατρεμένο!!!!!!!
    Το έχω φτιάξει με μπισκότα πτιμπερ και την κρέμα με κορνφλάουρ.Όταν το ξαναφτιάξω θα το στείλω για παραλαγή!
    Προς το παρόν θα απολάυσω το δικό σου και σίγουρα μες το σ/κ θα το φτιάξω κιόλας!

    ΥΓ.Τα μπισκότα digestives δεν τα έχω χρησιμοποιήσει ποτέ ποιά είναι???
    Πολλά φιλιά και καλό σ/κ!!!

    ReplyDelete
  27. Έλενα πολύ ωραίο και διαφορετικό τσιζ κέικ. Πρέπει να το φτιάξω κάποτε...Μην ξεχάσω να καλέσω το Τσικό να πιούμε καφεδάκι.
    χιχιχι

    ReplyDelete
  28. Εντυπωσιακότατο!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Μπράβο Ελενα!!!!
    Αν και δεν έχω ιδιαίτερη αδυναμία στο ... λεμόνι(που ΄σαι Αμαλίτσα!!!!!), μόνο που είδα μαρέγκα, ξεσηκώθηκα!!!!
    Από εμφάνιση δε, σκίζει!!!! Εύγε!!!!
    Εύγε!!!!
    θα το δοκιμάσω σύντομα και θα σας πω τα νέα!!!!Τώρα πόσο σύντομα, θα δείξει!!!!!
    Τι να πω θέλω ν΄αγιάσω και δεν μ΄αφήνετε!!!!
    Αφήστε να χάσουμε κανένα .... δυο, τρία, δέκα κιλά!!!!!!!!!!!!

    φιλάκια πολλά πολλά!!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο!!!

    ReplyDelete
  29. γαστεροπλήξ15 January 2010 at 21:06

    τέλειο γλυκάκι για ξινές σαν και μένα!!!! μεγάλο κομμάτι για μένα please, πιστεύω να μου φύλαξες, ήρθα κι αργά!!!!

    ReplyDelete
  30. Ελενάκι φανταστικό γλυκάκι!!! Καλό Σαββατοκύριακο!!!

    ReplyDelete
  31. aman! Ti oreo blog, gemato me glyka :D Ti oreo pou fainetai touto to cheese cake. Euxaristo gia ti suntagi!

    ReplyDelete
  32. Μ αρεσει παραπολυ το γλυκο αυτο, εναι θαυμασιο κ σαν παρουσιαση!!
    Ευχαριστω για τοα καλα σου σχολια να εισαι παντα καλα κ να περασεις το Σαββατοκυριακο οπως το θελεις.
    φιλια πολλα!

    ReplyDelete
  33. Σταλαγματίτσα παντού σοκολάτα?? χα χα χα!!!
    Αν δεν μπορείς χωρίς σοκολάτα, βάλε όση θέλεις;-)
    Kαλό Σαββατοκύριακο!!

    ReplyDelete
  34. Μαριλενάκι μου, κρεμόριο βρίσκεις πια σε όλα τα Σούπερ Μάρκετς (σίγουρα στον Σκλαβενίτη), εκεί που έχει τα μπαχαρικά.
    Μια άσπρη σκόνη είναι, βοηθάει πολύ στο να πετύχει η μαρέγκα.
    Αν δεν το βρεις, δεν χάλασε ο κόσμος, παράλειψέ το τελείως!
    Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  35. Pansofix, πολύ χαίρομαι που σου αρέσει κι εσένα το λεμονάκι και δεν είσαι σκασμένο σαν την Αμαλία μας!
    Καλό σου Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  36. Big mama, την ίδια συνταγή κάνουμε στο λεμονοκεκάκι??
    ΤΟ τέλειο λεμονοκέικ είναι αυτό του Παρλιάρου, απλά εξαιρετικό!!!
    Φιλιά!!

    ReplyDelete
  37. Roadartist μου, πολύ θα χαρεί η Αμαλία που βρέθηκε κάποιος που δεν τρελαίνεται για λεμονάκι;-)
    Φιλάκια, καλό σου Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  38. Betty μου είπαμε..... συμμάζεμα last year:PPP
    Δεν το βλέπω το 2010 να ανακηρύσσεται έτος συμμαζέματος πάντως χα χα χα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  39. Kικίτσα μου, μιαν ευαισθησία την έχω κι εγώ στις τρεις συγκεκριμμένες... χορδές;-)
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  40. Vasia μου, τα digestives θα τα βρεις σε όλα τα ΣΜ εκεί που έχουν και τα υπόλοιπα μπισκότα!
    Ταιριάζουν πολύ σε cheese cakes, αλλά και σκέτα ο γιος μου τους δίνει και καταλαβαίνουν;-)
    Αν δεν τα βρεις (πράγμα απίθανο) βάλε πτι μπερ ή όποια μπισκότα συνηθως χρησιμοποιείς για cheese cake!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  41. Ζαμπάκι, μαζί με το τσικό κάλεσε κι εμένα, δεν θα έρθω με άδεια χέρια!!
    Θα φέρω cheese cake λεμόνι, κορμό λεμόνι (τον γνωστό... ξέρεις εσύ), λεμονοκεκάκι και επίσης πουτίγκα λεμόνι!
    Χαρές που θα κάνει το τσικό!!
    Ασε που δεν πίνει και καφέ!!
    Φιλιάααα!!

    ReplyDelete
  42. Marian μου είπαμε, μαζέματα, αγιάσματα, δίαιτες, last year:PPP
    Nα έχεις ένα πολύ όμορφο Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  43. Γαστεροπλήξ μου, όσο αργά και αν έρθεις, το κομμάτι σου εδώ είναι και σε περιμένει!
    Χρόνια σου πολλά κι από εδώ, να είσαι πολύχρονη και καλόχρονη!

    ReplyDelete
  44. Ελενάκι μου, σε ευχαριστώ πολύ πολύ!!
    Φιλάκια, καλό σου Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  45. Νίκη καλώς μας όρισες!!!
    Χαιρόμαστε που σου αρέσει το blog μας, σε περιμένουμε να σε κερνάμε από καρδιάς!!!
    Καλό σου Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  46. Betty μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!
    Να έχεις ένα πολύ όμορφο Σαββατοκύριακο!!

    ReplyDelete
  47. Το αρωμα της να εχεις Ελενα.Τωρα που θα κοψω τα 6 λεμονια που εχει η λεμονιτσα μου θα την φτιαξω, γιατι μου αρεσει η μυρωδια του φρεσκου λεμονιου.

    ReplyDelete
  48. Ελενάκι,παρά λίγο να χάσω το εξαιρετικό γλυκάκι σου!Έμεινε κανένα κομματάκι,μπα;
    Πολύ ωραία η γεύση του λεμονιού στα γλυκά!
    Τι είναι το κρεμόριο;
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  49. exw argisei! eimai sigouri oti den emine tipota :(
    :(

    ReplyDelete
  50. ονειρεμενο...μονο με τη μαρεγκα εχω ενα θεμα...δε μου αρεσει γενικώς...θα βαλω σαντιγυ!

    ReplyDelete
  51. Ελενιώ μου !!! καλη σου μέρα και καλή εβδομάδα !!! τώρα που επιτέλους έχω ιντερνετ και μπορεσα να μπω δεν έχει μείνει οχι ψιχουλοο αλλά ακόμα και υπέροχη πιατελίτσα σου έχει μπει στο μπουφέ στην θέση της !!!ΡΡΡΡΡΡΡΡ

    πρέπει να είναι απίθανο γλυκάκι και φαντάζομαι την μυρωδιά του !!!

    πότε θα μου το φτιάξεις φιλεναδίτσα μου?? σε παρακαλώ να είναι σύντομη η ημερομηνία που θα με καλέσεις για καφέ !!!! χιχιιχιχιχιχι

    φιλια πολλά και γεια στα γλυκά σου χεράκια !!!

    ReplyDelete
  52. Eλενα ευχομαι ο καινουργιος χρονος να ειναι γεματος απο πολυτιμες συνταγες.Συνταγες της καρδιας αλλα και του στομαχιου.
    Καταπληκτικο το γλυκακι αυτο!!!!

    ReplyDelete
  53. Δημιουργία μου, αν έχεις και δικά σου λεμονάκια, ακόμα καλύτερα!

    ReplyDelete
  54. Ελενάκι μου για σένα δεν θα έμενε??
    Δες λίγο παραπάνω που γράφω στην Μαριλένα για το κρεμόριο!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  55. Ozlemaki καλώς το!
    Για τους φίλους πάντα υπάρχει κέρασμα!!!

    ReplyDelete
  56. Mπισκοτένια μου αν δεν σου αρέσει η μαρέγκα (που του πάει όμως πολύ) βάλε σαντιγί, ωραίο κι έτσι!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  57. Μαράκι μου, το συντομότερον δυνατόν!!!
    Αντε κι έχουμε καιρό να βρεθούμε για καφεδάκι!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  58. Λικεράκι μου, πολλές ευχές και σε σένα, ευχές από καρδιάς να είναι αυτή η χρόνια γεμάτη από χαμόγελα για σένα και τους αγαπημένους σου!

    ReplyDelete
  59. καλησπερα σας!Εφτιαξα το lemoncheesecake χθες κιολας με φρεσκα συριανα λεμονακια που μου φερε η αδελφη μου!Η μαρεγκα με δυσκολεψε ιδιαιτερως (μαλλον κατι εκανα λαθος γιατι τελικα κατεληξα να μου την φτιαξει η θεια μου).Που θα παει ομως?Θα το μαθω!Αλλωστε παρολο που χρειαστηκε η "επεμβαση" της θειας μου ,εγινε υπεροχο και πρεπει να ναι και σχετιακα ελαφρυ!Ευχαριστω ιδιαιτερως για τη συνταγη!

    keep cooking :)

    ReplyDelete
  60. Μυρσίνη μου η μαρέγκα είναι η αλήθεια μια τεχνική την θέλει, πρέπει να της πάρεις το κολάι δηλαδή!
    Δεν είναι τίποτε δύσκολο, θέλει να ξεκινήσεις με σιγανό χτύπημα και να αυξάνεις ταχύτητα σταδιακά.
    Επίσης οτιδήποτε της προσθέσεις (ζάχαρη, κρεμόριο κλπ) να προστίθεται σταδιακά και όχι όλο από την αρχή!
    Ελπίζω να το ευχαριστηθείτε το γλυκάκι, εμάς είναι το αγαπημένο μας!
    Καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  61. Ευχαριστώ για τις συμβουλές...Γκούχου γκούχου!Πριν λιγο γυρισα σπίτι και ίσα που πρόλαβα το τελευταιο κομμάτι(ειμαστε κ πολλοί ζωή να χουμε)!Ευκαιρία να εξασκηθώ και στην μαρέγκα!Καλό σας βράδυ!

    ReplyDelete
  62. Νομίζω αυτό θα γίνει αγαπήμενο γλυκό του γιου μου!!!

    ReplyDelete
  63. Δεν είναι μόνο οι εξαιρετικές γεύσεις που μας προτείνεις, Έλενα, μα τις απαθανατίζεις και εξαίσια στο blog σου. EYΓE!!!

    ReplyDelete
  64. Βίκυ μου είναι και των δικών μου γιων το αγαπημένο!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  65. Κωστή μου τι να πω??
    Με κάνεις και κοκκινίζω!
    Φιλιά!

    ReplyDelete