Friday, 22 January 2010

Τούρτα με NESCAFE

Η Κάλλια όπως σας έχουμε ήδη πει, θα λείψει μερικές μέρες από κοντά μας.
Πήρε μετάθεση σε άλλη πόλη και μέχρι να τακτοποιηθεί και να μπορέσει να έχει και πάλι πρόσβαση στο ιντερνέτ, δύσκολα θα μπορεί να επικοινωνεί μαζί μας.
Ελπίζουμε να την έχουμε και πάλι μαζί μας το συντομότερο δυνατόν.
Μέχρι τότε, και για να μην την ξεχνάμε, μας στέλνει γλυκό κέρασμα!!

Τούρτα νοστιμότατη από την πεθερά μου.
Είναι το πρώτο γλυκό που έφαγα από τα χεράκια της όταν την πρωτογνώρισα και συνεχίζει να το φτιάχνει σε κάθε γιορτή εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Σήμερα λοιπόν σας το κερνάω εγώ!
Υλικά:
6 αυγά
1 ½ κούπα ζάχαρη
3 κούπες αλεύρι
1 ½ κουταλάκι baking powder
1 ½ φλιτζανάκι του καφέ γάλα
1 ½ κουταλάκι καφέ Nescafé
2 κουτιά μόρφατ
1 ½ κουτί ζαχαρούχο γάλα
λίγο κακάο
1 κούπα καρύδια κομμένα σε χοντρά κομμάτια
Για το σιρόπι:
3 ποτήρια ζάχαρη
3 ¾ ποτήρια νερό
Εκτέλεση:
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα βάζουμε στο ψυγείο.
Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν, προσθέτουμε το γάλα στο οποίο έχουμε διαλύσει το nescafe, το αλεύρι και το baking powder.
Στο τέλος προσθέτουμε τη μαρέγκα κουταλιά – κουταλιά για να μην ξεφουσκώσει. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά ένα ταψάκι (εμείς το φτιάχνουμε σε ένα στρογγυλό με διάμετρο 40 εκατοστά περίπου).
Ρίχνουμε το μίγμα και ψήνουμε στους 180 οC μέχρι να στεγνώσει (κατά τα γνωστά).
Μόλις κρυώσει αναποδογυρίζουμε το ταψί και το κόβουμε οριζόντια σε δύο κομμάτια.
Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό για 5 – 7 λεπτά.
Το αφήνουμε και αυτό να κρυώσει πολύ καλά.
Στο μίξερ χτυπάμε μέχρι να φουσκώσουν τα μόρφατ, το ζαχαρούχο γάλα και λίγο κακάο.
Βάζουμε ξανά στο ταψί το ένα κομμάτι από το παντεσπάνι, περιχύνουμε με το μισό σιρόπι και από πάνω προσθέτουμε τη μισή κρέμα. Πασπαλίζουμε με καρύδια και συνεχίζουμε ξανά με το παντεσπάνι, το υπόλοιπο σιρόπι και την κρέμα. Τελειώνουμε ξανά με καρύδια.
Βάζουμε στο ψυγείο.
Κάτι από τα παλιά… Γλυκό με όχι ιδιαίτερη εμφάνιση αλλά με φοβερή γεύση…
Κάλλια

25 comments:

  1. Καλημέρα
    Υπέροχο το γλυκό που εχετε επιλέξει για σήμερα.
    (Delivery προς τα Νοτια προαστια εχετε??)
    Καλό μουσικό Σαββατοκύριακο!!!

    ReplyDelete
  2. μια γλυκεια καλημερα , ενα γλυκο π/σ/κ , και μια γλυκεια ζωη να εχεις, εκει που πηγες τωρα. οπως το νοστιμο γλυκο που μας κερνας.
    εμεις ειμαστε εδω και σε περιμενουμε.

    ReplyDelete
  3. ΑΝτε καλή εγκατάσταση στην Κάλλια, νάναι γλυκειά όπως το γλυκό που μας κερνάει σήμερα.

    ReplyDelete
  4. axxx, me skotoenis....keik thelo tora gia proino!

    ReplyDelete
  5. Δεν θα πω όχι σε ένα μεγάαααλο κομμάτι.
    Μια παρόμοια τουρτίτσα φτιάχνω κι εγώ (κι εγώ από τη μητέρα μου την έμαθα), αλλά ως γνωστή τεμπέλα χρησιμοποιώ σαβουαγιάρ που τα βρέχω σε γάλα με νεσκαφέ, μια κρέμα που προσθέτω λίγο κατακάθι ελληνικού καφέ και βάζω και χοντροκομμένα καραμελωμένα αμύγδαλα.
    Η συγκεκριμένη φυσικά δεν συγκρίνεται.
    Νομίζω ότι πρέπει να καθιερώσετε το ντελίβερι κορίτσια(έστω ένα μικρό κομματάκι για δοκιμή), αν το αποφασίσετε μένω πολύ κοντά με τον Μάριο (χιχιχι)
    sgr

    ReplyDelete
  6. αν και δεν μπορω να τη δοκιμασω λογο του καφε, κανω ομοιοπαθητικη, φαινεται ονειρεμενη!!!!

    ReplyDelete
  7. παλια , γνωριμη κι αγαπημενη γευση, καλη προσαρμογη στην Καλια !!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  8. ευχαριστουμε πολυ :))
    υπέροχη φαίνεται, στα υπ' όψιν μπαίνει!

    :))

    ReplyDelete
  9. τέλειο γλυκάκι, ότι πρέπει για τον καφέ μας ή το τσαι

    ReplyDelete
  10. Νοστιμότατο.Το αγαπημένο μου γλυκάκι.Παίρνω το πιατάκι και φεύγω.Εσείς...πάρτε άλλο.

    ReplyDelete
  11. Πολύ νόστιμη τούρτα και ευχαρίστως γράφομαι στη λίστα για ντελίβερυ...χωρίς παρακάλια, Κάλλια!
    (αυτό το έγραψα για τη Μαριάν)

    ReplyDelete
  12. Το γλυκάκι αυτό, όπως και όλα τα γλυκά της Κάλλιας, το έχω φτιάξει.
    Είναι φο-βε-ρό!!!
    Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!
    Πραγματικά αξίζει!!
    Καλό απόγευμα εύχομαι σε όλους!

    ReplyDelete
  13. απίθανη τουρτα Κάλλια!!!
    Μπράβο!!!!
    Μου θύμισες την τούρτα που έφτιαχνε και η δική μου η μαμά, .... στα νιάτα της!!!!!(όχι μας!!!!!)
    Αυτό το ψήσε πατεσπάνι, κόψε πατεσπάνι, στήσε τούρτα, μου θύμισε τις πρώτες τούρτες που έκανα και γω βοηθώντας την μανούλα μου!!!!
    Θυμάστε πως κόβαμε το πατεσπάνι;
    Με μια κλωστή, λίγο χοντρή, πριονίζαμε για να κοπεί ομορφα και για να το χωρίσουμε στα δύο!!!!!
    Ήμαρτον Θεε μου, τι κάναμε οι άνθρωποι!!!!!!!!!!!!!!!
    Και επειδή κανένας σχεδόν δεν χρησιμοποιούσε άλλα μυρωδικά, ο καφές και το κακάο είχαν την τιμητική τους!!!!
    Η συνταγή σου μου αρέσει πολύ!!!! ακριβώς γιατί έχει καφέ μέσα!!! και το ότι το λέει η Ελενα είναι εγγύηση!!!!
    Σε άλλες συνθήκες θα δοκιμαζόταν άμεσα, λόγω διαίτης θα .... δούμε!!!!(δε λέει να κάνω τουρτα και να μην φάω!!!!!)

    Σου εύχομαι να τατοποιηθείς γρήγορα εκεί που είσαι τώρα, και γρήγορα να έχουμε νέα σου!!!
    φιλιά πολλά πολλά!!!:)

    Υ.Γ Αγαπημένη μου Ζαμπίτσα, έμεινα speechless-που λέει και η Λενιώ-με την ομοιοκαταληξία σου!!!!
    Εχεις δαμάσει την ελληνική γλώσσα!!!! Εύγε και πάλι εύγε!!!!!

    φιλάκια πολλά πολλά σε όλες!!!!! και
    καλό Σαββατοκύριακο!:))

    ReplyDelete
  14. πολυ ωραιο γλυκο και επειδη εχει νεσκαφε θα πηγαινει φανταστικα και με καφε...αν και μακρια η Καλλια ειναι κοντα!!!

    ReplyDelete
  15. Υπέροχο γλυκό και αγαπημένο!!!
    Εύχομαι στην Κάλλια καλή προσαρμογή στη νέα πόλη και να έρθουν όλα καλύτερα κι απο ότι τα περιμένει!!!!
    Εμείς θα βρισκόμαστε σε γλυκειά αναμονή για τις νέες της δημιουργίες.Πολλά φιλιά και καλό σ/κ!!!!

    ReplyDelete
  16. Και από γεύση και από εμφάνιση μια χαρά είναι! Εύχομαι στην Κάλλια να προσαρμοστεί όσο γίνεται πιο εύκολα στη νέα πόλη!

    ReplyDelete
  17. Εγώ τι να πω τώρα, τα γνωστά!!!!Το κομμάτι μου το χαρίζω στον επόμενο που θα γράψει σχόλιο!!! χιχιχιχι
    καλά αν ήταν η Ζ. στη θέση μου θα το πουλούσε εννοείται!!!
    πάλι καλά που περάσατε όλες νωρίς νωρίς και κεραστήκατε και γλιτώνω λίγο την καζούρα για τα γλυκά και τον καφέ....
    Δεν θα γράψω άλλα γιατί είστε πολλοί εσείς οι λάτρεις και δεν με συμφέρει!!!

    Καλλια καλή αρχή
    και ό,τι καλύτερο εύχομαι

    πολλά φιλιά και καλό ΣΚ

    ReplyDelete
  18. Γράφω εγώ για να το πάρω και να το πουλήσω...Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε Αμαλί, καλύτερα να το πουλήσω παρά να το φάω!

    ReplyDelete
  19. καλημερα
    Πόσο ήθελα ένα τεράστιο κομμάτι…
    φιλακια

    ReplyDelete
  20. Εύχομαι Κάλλια μου, γλυκιά σαν το υπέροχο γλυκό σου να είναι η προσαρμογή σου στη νέα σου πόλη!

    Καλό Σ/Κ.

    ReplyDelete
  21. Καλησπέρα. Η τούρτα είναι από τις αγαπημένες μου. Εγω όμως την κάνω με σαβαγιάρ βουτηγμένα σε νες καφέ!
    Καλό βράδυ

    ReplyDelete
  22. Καλλία μου,
    καλή προσαρμογή και καλό τρέξιμο ;)
    Eυχαριστούμε πολύ για το υπέροχο κέρασμα! Θα το δοκιμάσω προσεχώς :))
    Πολλλά φιλιά

    ReplyDelete
  23. Kάλλια μου καλή αρχή και καλό κουράγιο !!!

    Επειδή δεν είμαι πολύ φαν του καφέ στα γλυκά πιστεύεις ότι θα μπορούσα να το αντικαταστήσω με κάτι άλλο ? όπως κακάο ?

    φιλια πολλά στο ζουζούνι σου !!!!

    ReplyDelete
  24. γυρίζοντας απ' τα αγγλικά, το Ραφακι ζήτησε τουρτίτσα και μπηκα για τη συνταγή.
    αυγά δεν εχω, αλλά διαβασα πως 15 γραμ. ξύδι αντικαθιστούν ένα αυγο, οποτε θα ξυδιασω και θα σας πω το αποτελεσμα :)))

    ReplyDelete
  25. χάλια έγινε, χάλια!
    βαρύ, ασήκωτο! κυριολεκτώ, ως βάρος δε σηκωνεται, κανα τόνο θα ζυγίζει!!

    αλλά;! το Ραφακι ενθουσιάστηκε.
    σβύσαμε και κεράκι (ασχέτως αν δεν εχει γενεθλια) τραγουδήσαμε και εις άλλα με υγεία.

    κι άλλη φορα να θυμαμαι ν' αγοράζω αυγά..

    ReplyDelete