"Φάε όλο το φαί σου, κάποια άλλα παιδάκια στην Αφρική δεν έχουν να φάνε" ή "αααα ρε '40 που θέλετε." είναι κάποιες από τις φράσεις που πολλοί από εμάς τις άκουσαν σαν παιδιά ή μπορεί και να τις είπαν σα γονείς.
Το να τρώμε τα πάντα επειδή κάποιοι δεν έχουν ή δεν είχαν να φάνε είναι μία υπερβολή που πρέπει να αποφεύγεται, όπως επίσης και το να πετάμε ό,τι περισσεύει. Το να μπορούμε να κάνουμε ανακύκλωση και στην κουζίνα είναι πολύ σημαντικό, γιατί εκτός από την τσέπη μας προστατεύουμε και το περιβάλλον, εφόσον το να αγοράζουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε, σημαίνει ότι παράγουμε επίσης περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε, δηλαδή σπατάλη ενέργειας.
Άρα αν έχουμε αγοράσει περισσότερο λάχανο από όσο νομίζαμε ότι θα χρειαστούμε και βαρεθήκαμε να τρώμε συνεχώς λαχανοσαλάτα ιδού μία εναλλακτική:
Χρειαζόμαστε:
Λιγότερο από μισό λάχανο
2 κρεμμύδια ξερά
1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα(370 γρ. περίπου)
10 μανιτάρια
σταφίδες
2 μεγάλα καρότα
1 φλιτζάνι ρύζι σουπέ ή νυχάκι
ξύδι
αλάτι, πιπέρι, λάδι, μαϊντανό
Το φτιάχνουμε:
Ψιλοκόβουμε το λάχανο, αφού αφαιρέσουμε τα σκληρά μέρη και το βάζουμε σε μία λεκανίτσα με αλάτι να μαραθεί, μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα.
Ψιλοκόβουμε επίσης το κρεμμύδι, τα καρότα και τα μανιτάρια.
Βάζουμε το κρεμμύδι σε σκεπασμένη κατσαρόλα να μαραθεί μαζί με τα μανιτάρια σε χαμηλή φωτιά για 5 με 10 λεπτά, ή έως ότου χάσουν τα υγρά τους. Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο λάδι, ανεβάζουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το ντοματάκι, μέχρι να πάρει μία δύο βράσεις.
Προσθέτουμε το λάχανο και τα καρότα και τα αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά να σιγοβράζουν και να βγάλουν τα υγρά τους.
Όταν πια έχει αρχίσει να μαλακώνει το λάχανο ξεπλένουμε το ρύζι δύο με τρία χέρια και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Ελέγχουμε συχνά πυκνά αν χρειάζεται νερό, γιατί το λάχανο πάντα βγάζει αρκετό. Αν χρειάζεται να συμπληρώσουμε πάντα συμπληρώνουμε με ζεστό και σε μικρές ποσότητες.
Προς το τέλος και όταν κοντεύει να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, ρίχνουμε τις σταφίδες, πιπέρι και μαϊντανό, ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε άλλα 3 με 5 λεπτά.
Το φαγάκι μας είναι έτοιμο!!
Εγώ συνήθως το συνοδεύω με γιαουρτάκι, στραγγιστό ή όχι, ανάλογα με τις παροχές του ψυγείου.
Καλή σας όρεξη.
Αμαλία
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
38 comments:
Ωραίο φαγάκι το λαχανόρυζο, αν δεν βάλετε σταφίδες μπορείτε να βάλετε μία κουταλίτσα ζάχαρη για γλύκα! Ειδικά όπως το προτείνετε με γιαουρτάκι συνοδευτικό είναι από τα τέλεια πιάτα!!!
Εδώ ...... εδώ ... μια μεριδούλα σε μένα που το τρώω χεχε
Την καλημέρα μου
Είπαμε, σε όλα τα -όρυζα λέμε ναι!!
Χωρίς το γιαουρτάκι είναι ένα νοστιμότατο νηστίσιμο πιάτο!
Οι σταφιδούλες θα πρέπει να ταιριάζουν πολύ!
Εκτός νηστείας εγώ θα το συνόδευα με τι άλλο?? Μπόλικη φετούλα και ψωμάκι Κάλλιας!!!
Φιλούθκια!
Καλά το κυπριακό σου αξάν + το λαχανόρυζο του Τσικού (-ό, -ού), με τέλειωσαν πρωί - πρωί...
Καλή σας όρεξη!
Καλή σαρακοστή! Το λαχανόριζο ότι πρέπει για τις μέρες αυτές.
Φιλιά
Amelie όντως και η ζάχαρη του ταιριάζει, αλλά προτιμώ τις σταφύδες...άσε δε που μου θυμίζει και τα γεμιστά που τόσο μου αρέσουν...
καλημέρα
Αστέρι μόνο μία;;;;
πάρε καλέ όσο θες, ολόκληρη κατσαρόλα έχουμε
καλημέρα και σε εσένα
Έλενα εμείς και ο Λουκιανός σχεδόν σε όλα λέμε ναι....
και στη φέτα λέω επίσης ναι και στο ψωμί της Κάλλιας και στη λαγάνα της Μαριώς μας...
Πολλά φιλιά
Γεια σου ρε Μπαμπινιώτη!!!!!!!Ζ...
"καλή σας όρεξη;;;;"
εσύ δεν;;;
πολλά πολλά φιλιά
Δήμητρα καλή σαρακοστή και σε εσένα
πολλά φιλιά
Aμαλίτσα, ενδιαφέρουσα η εναλλακτική σου για κόκκινο λαχανόρυζο.
σπιτι μας, το καναμε πάντα με λεμονι και καρότα κι η αληθεια ειναι πως το λατρεύαμε.
η Ελενη εχει φαει πολύ ως παιδί, στο Ραφακι άγνωστο για ποιον ακριβώς λογο, το έχω ξεχάσει.
φιλιά
και την καλησπερα μου!
υπέροχο το έκανες, με τα μανιταράκια του, τις σταφιδούλες του, μμ, θα το φτιάξω
Aμαλία,λαχανόρυζο αγαπημένο και εμπλουτισμένο!Πολύ ωραίο θα είναι,ποτέ δεν είχα σκεφτεί να κάνω τέτοιο συνδυασμό!Δημιουργική στην κουζίνα!
Φιλιά!
Ποτέ δεν είχα σκεφτεί να προσθέσω μανιτάρια που λατρεύουμε στο λαχανόρυζο. Τέλεια ιδέα, με ντομάτα και μανιτάρια (χωρίς τις σταφίδες όμως). Super !!!
sgr
Σταφιδούλες θα βάλω κι εγώ την επόμενη φορά γιατί τις λατρεύω με το ρυζάκι! Μούρλια φαγάκι!
σαν βορειοελλαδίτισσα θα βγαλω τις σταφιδες, αλλα θα αφησω τα μανιταρια να το δοκιμασω. εμεις το κανουμε ποιο απλο, γιατι να μην μας αρεσει και το σπεσιαλ???
Ο Δημήτρης το κάνει γιατί του αρέσει πολύ το λάχανο, εμένα μου έρχεται βαρύ βρε παιδάκι μου,όμορφο πάντως φαγητό.
Tην Καθαρο Δευτέρα έφτιαξα την συνταγή της ταραμοσαλάτας μους και τα κουρκουμπίνια από την κατηγορία "νηστήσιμα" κι έγιναν Υ Π Ε Ρ Ο Χ Α!!!! Ευχαριστώ πολύ για τις θαυμάσιες συνταγές σας!
υγ.θα τιμήσω δεόντως και τις υπόλοιπες νηστίσιμες συνταγές καθώς νηστεύουμε όλη τη Σαρακοστή:)
Είναι μερικά φαγητά που δεν ήθελα να τα βλέπω μικρή και τα έχω λατρέψει όσο μεγαλώνω...
Έτσι και το λαχανόρυζο!
και το δικό σου δείχνει πολύ σούπερ!
καλό βράδυ
Ουάου!!!
Γεια σας κόρες!!!
Τελειο το φαγάκι και ότι πρέπει για μας που ... νηστεύουμε!!!!!
Μπράβο Αμαλίτσα μου που μας σκεφτεσαι!!!ενώ χθες κολλάστηκα με την υπέροχη και "καθολου" νόστιμη πίτσα την Μαριώς!!!!
Να πάρω την μερίδα μου ή το φάγατε όλο;
φιλάκια πολλά!!!!
Καλό βραδάκι και αν και καθυστερημένα ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΉ!!!!!!
Να μαι και εγώ, επιτέλους γύρισα σπίτι...
Μαριλένα μου εμένα πάντως μου αρέσουν περισσότερο κόκκινα κ όχι άσπρα, ίσως λόγω συνήθειας, δοκίμασε τα και πες μας
καλό βράδυ
heart n soul τα εμπλουτίζουμε, για να νοστιμεύουν...
ΕΕεεεε τι Έλενη μας, όχι μόνο ανακύκλωση αλλά και δημιουργία, εννοείται!!!!!εσύ ζωγραφίζεις στους καμβάδες σου και εμείς στις κατσαρόλες μας!!!
πολλά φιλιά
θα τα πούμε αύριο
sgr-ιτσα
πρόσθεσε, αφαίρεσε, πολλαπλασίασε ή ακόμα και διαίρεσε..κάνε ό,τι μαθηματικό συνδυασμό σου αρέσει...
ΠΟλλά πολλά πολλά φιλιά
όχι μόνο σε εσένα αλλά και στη μασκοτίτσα του μπλογκ...
Λίλα να πω την αλήθεια εμένα δεν με συνεπαίρνουν και ιδιαίτερα οι σταφύδες, αλλά για έναν περίεργο λόγο δεν μπορώ να μην τις βάλω, νίωθω ότι κάτι λείπει
καλό βράδυ
χα Ελευθερία, σαν την πίτσα εεε απλή και σπέσιαλ....
Τα φιλιά μου στη Β. ελλάδα
Αχτίδα μου βαρύ το λάχανο;;;; μή μου πεις δεν τρως και λαχανοντολμάδες;;;;
καλό βράδυ...
Τζίνα ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια,
εκτός από τις νηστίσιμες στην υπάρχουσα κατηγορία να είσαι σίγουρη ότι θα βγουν και άλλες νεες στη φόρα....
φιλιά
Ευχαριστώ πολύ Μπέττυ μου, πάντως η αλήθεια είναι ότι για έναν περίεργό λόγο όσο μεγαλώνουμε αλλάζουν συνεχώς οι διατροφικές μας ορέξεις....
πολλά φιλιά
marian μου......
και βέβαια να πάρεις τη μερίδα σου, εννοείται ότι πάντα σου κρατάμε μερίδα και μεγάλη μεγάλη εσένα (είσαι από τους καλούς πελάτες!!!!!!!)
προφανώς σε σκεφτόμαστε συνεχώς και να ξέρεις ότι σε παρακολουθώ σε όλα αυτά τα ωραία που κάνεις με τους μικρούς πρίγκηπες σου, άλλο αν δεν έχω χρόνο να σου σχολιάσω
πολλά πολλά φιλιά
καλησπέρα μικρή μου Αμαλί!!!!! είχες δεν είχες κατάφερες πάλι να κανεις το λαχανόρυζο υπερπαραγωγή !!!!! που τις σκεφτηκες καλέ τις σταφίδες ????? φαίνεται πολύ γκουρμέ!! εγω βέβαια όπως φανταζεσαι το προτιμώ χωρίς σταφίδες και με μπόλικη φετούλα που λέει και το Λενάκι μας και φρεσκοψημένο ψωμάκι !!
η εισαγωγή δε του πόστ όλα τα λεφτά !!!!!!!!
καλό βραδυ μικρο μας !!!!
Λαχανόρυζο, απο τα αγαπημένα νηστή σιμα και όχι μόνο φαγάκια!!
Βέβαια σε υπερπαραγωγή που λέει και η Μαρία δεν το έχω φάει (με μανιτάρια και σταφίδες) αλλά θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!
Πολλά φιλιά!!!
Μαρία και Βάσια μου, ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια... λίγο ακόμα και θα το πάρω πάνω μου σιγά καλέ...
που να το πίστευε το ταπεινό λαχανόρυζο ότι θα ήταν και υπερπαραγωγή
πολλά φιλιά και στις δυό σας...
μιλαμε για πολυ γκουρμε λαχανορυζο...
Έχω απορίες τώρα εγώ και δεν ξέρω αν θα το δεις να μου απαντήσεις!
Δε βάζεις καθόλου νερό μόνο το κουτί με τη ντομάτα; Και επίσης που χρησιμοποιείς το ξύδι που δίνεις στα υλικά;
Πολύ ωραίο φαίνεται πάντως θα το δοκιμάσω και ελπίζω να πετύχει!
Librarian γεια σου!
Ολα τα σχόλια τα βλέπουμε και τα απαντάμε, μην ανησυχείς δεν χάνεται κανένα.
Το λαχανόρυζο της Αμαλίας το φτιάχνω πολύ συχνά, μόνο τα μανιτάρια δεν βάζω εγώ.
Είναι πραγματικά πεντανόστιμο.
Για το νερό αν διαβάσεις την συνταγή, δίνει αναλυτικές οδηγίες.
Θα σου απαντήσει σύντομα και η Αμαλία μόλις πάρει το σχόλιό σου, για τυχόν άλλες διευκρινίσεις!
Καλό απόγευμα!
Librarian καλησπέρα...
να μαι και εγώ!!!
Λοιπόν για το νερό δεν βάζουμε στάνταρ ποσότητα, γιατί εξαρτόμαστε από τα υγρά του λάχανου, όπως λέει και η Έλενα δες την συνταγή και πάλι εδώ είμαστε αν υπάρχουν περισσότερες απορίες..
Για το ξύδι τώρα έχεις δίκιο δεν αναφέρω σε ποιο σημείο το ρίχνω. Λοιπόν μπαίνει αμέσως μετά την ντομάτα όταν πάρει τις 2 βράσεις που λέω, το αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί και μετά συνεχίζουμε τη συνταγή.
Θα το συμπληρώσει η έλενα...
Ευχαριστούμε πολύ και ό,τι άλλο εδώ τριγύρω θα είμαστε θα μας βρεις
Post a Comment