Tuesday, 16 March 2010

Στρούντελ με καραμελωμένα φρούτα

Ένα γλυκάκι που πιστεύω θα σας αρέσει πολύ!
Αυτή τη φορά το έφτιαξα με αχλάδια, μπορείτε όμως να βάλετε ότι φρούτο θέλετε.
Πολύ καλό γίνεται με μήλα, ή με ανάμεικτα μήλα και αχλάδια.
Το καλοκαίρι το φτιάχνω με φράουλες και κεράσια, ή με ροδάκινα και βερίκοκα.
Όποιον συνδυασμό κι αν δοκιμάσετε, το αποτέλεσμα παραμένει νόστιμο!

Πάμε λοιπόν να το φτιάξουμε!
Χρειαζόμαστε:

1 φύλλο σφολιάτας γαλλικού τύπου
6 μέτρια και σφιχτά αχλάδια
100 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά βούτυρο
50 ml κονιάκ
50 ml νερό
χυμό μισού λεμονιού
Για την κρέμα:
300 ml γάλα
70 γρ. ζάχαρη
1 αυγό
2 βανίλιες
20 γρ, κορν φλάουρ
1 κουταλιά βούτυρο
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τα αχλάδια, τα κόβουμε στα 4 και μετά σε κυβάκια.
Τα βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με την ζάχαρη, το βούτυρο, το νερό, το κονιάκ και τον χυμό λεμονιού.
Τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Τα αποσύρουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε τουλάχιστον για μισή ώρα, μέχρι να κρυώσουν.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα.
Χτυπάμε πολύ καλά την ζάχαρη με το αυγό.
Προσθέτουμε 50 μλ από το γάλα, το κορνφλάουρ και τις βανίλιες και ξαναχτυπάμε.
Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα να ζεσταθεί(όχι να βράσει)
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της κρέμας, εκτός από το βούτυρο.
Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
Αφού κρυώσει η κρέμα, της προσθέτουμε τα καραμελωμένα φρούτα και ανακατεύουμε απαλά.
Απλώνουμε την γέμιση πάνω στο φύλλο της σφολιάτας κατά μήκος, αφήνοντας ένα περιθώριο πάνω κάτω.
Τυλίγουμε το φύλλο σφολιάτας σε ρολό και προσεκτικά το μεταφέρουμε σε ένα ταψί.
Η ακόμα καλύτερα, το τυλίγουμε σε ρολό μέσα στο ίδιο το ταψί που θα το ψήσουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα.
Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη!
Καλή επιτυχία!

51 comments:

  1. Μου αρέσει ..... μου αρέσει!!!!!!
    Μμμμμμ τέλειο είναι Έλενα, να πάρω κι ένα κομματάκι εεεε;;; για τον καφέ μου :))))

    Πολλά φιλάκια
    Καλημέρα

    ReplyDelete
  2. Γλυκό δώσε μου και πάρε μου την ψυχή :))
    Μιαμ μιαμ :))

    Καλή σου μέρα γλυκιά Έλενα !

    ReplyDelete
  3. Καλά ξεκινάω την μερα μου... Με γλυκάκι απο τα χεράκια σου!!!
    Παίρνω κομματάκι για τον καφέ μου και σε καλημερίζω :))))
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  4. Θεϊκό! Με τα αχλάδια πρέπει να είναι τέλειο. Φιλάκια Έλενα.

    ReplyDelete
  5. Μπραβο Ελενακι μου , εψαχνα μια τετοια συνταγη για στρουντελ , φαινεται υπεροχο!!!!!!
    Πολυ καλη η ιδεα για φραουλες και κερασια , ξεφευγει απο το συνηθισμενο στρουντελ με μηλα που βρισκω παντου.
    Φιλακια καλημερα!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  6. τι φωτιες μου αναψατε ετσι με τα κοκκινα φρουτακια το θελω...ολο!!!

    ReplyDelete
  7. Ελενάκι σκέτη ζωγραφιά το γλυκάκι σου!!
    Μου αρέσει πολύ!
    Θα το δοκιμάσω με αχλάδια.

    ReplyDelete
  8. Έλενα,σκέτη γλύκα θα είναι!
    Ωραία η παραλλαγή με τα αχλάδια,αλλά και με καλοκαιρινά φρούτα-μ΄αρέσουν πολύ οι εναλλακτικές προτάσεις,διαλέγουμε ό,τι μας αρέσει.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  9. Ωραίο και πρωτότυπο! Γεια στα χέρια σου! Μου αρέσουν τα αχλάδια!

    ReplyDelete
  10. Το γλυκάκι το κόκκινο δίπλα του πάει μαζί????
    εγώ μπορώ να πάρω το κόκκινο γλυκάκι,(βυσσινο, ή ότι άλλο είναι!!!)????
    και αυτό όχι γιατί δεν μου αρέσει το υπόλοιπο,αντιθέτως τρελλλλλλλαίνομαι!!!!(τα λ πάνε με την τρέλλα!!!), αλλά καταλαβαίνεις Ελενάκι μου λόγω νηστείας!!!!
    Υπόσχομαι ότι θα το τιμήσω δεόντως με την λήξη της νηστείας!!!!!
    μ΄αρέσούν όλα τα γλυκά με σφολιάτα, φρούτα, γλυκάκι, άχνη δηλαδη ακριβως το δικό σου, γλυκια μου Ελενίτσα!!!!!!!!!!

    φιλούθκια πολλά σε όλη την τρελλοπαρέα!!!!!!!!!:)))

    ReplyDelete
  11. Προς το παρόν θα το δοκιμάσουμε με μήλα ή και φράουλες!!
    Καλό απόγευμα!!!

    ReplyDelete
  12. Πρώτα το αντέγραψααα,
    μετά το εκτύπωσααα
    κι ύστερα ήρθα να σου πω πόόόόόόσο πολύ μ' αρέσει !!
    Φιλιά πολλά
    Καλό απόγευμα Ελενάκι :)

    ReplyDelete
  13. Καλημέρα Αστεράκι, και βέβαια να πάρεις για το καφεδάκι σου!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  14. Καλημέρα γλυκιά Σταλαγματίτσα!
    Γλυκατζού κι εσύ, ε?
    Αδυναμίες είναι αυτές, τι να κάνουμε??
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  15. Καλημέρα Ευάκι μου, πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  16. Ειρηνακι μου εμένα με τα αχλάδια μου αρέσει πολύ, αλλά και με τα άλλα φρούτα σούπερ γίνεται!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  17. Μετούλα μου δοκίμασέ το το καλοκαίρι με κόκκινα φρούτα, το κάτι άλλο!
    Η αδυναμία του γιου μου του μεγάλου!
    Φιλιά κουκλίτσα!

    ReplyDelete
  18. Pansofix μου, αν είναι να χουμε φωτιές..... όλο δικό σου χα χα χα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  19. Καλημέρα Ιουλία μου, σε ευχαριστώ πολύ!
    Με αχλάδια το προτιμώ κι εγώ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  20. Elenaki διαλέγουμε και παίρνουμε, όλες οι παραλλαγές είναι πολύ νόστιμες!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  21. Σε ευχαριστώ Big Mama μου, καλό απόγευμα, φιλιά!

    ReplyDelete
  22. Marian μου πως τόσο νωρίς σήμερα???
    Θα σε κεράσω γλυκό του κουταλιού και μόλις τελειώσει η νηστεία θα σου φτιάξω ένα ολόκληρο στρούντελ δικό σου, το δικαιούσαι:))
    Μπράβο σου που αντέχεις και την κρατάς 40 μέρες, υπόσχομαι να αυξήσουμε αυτές τις μέρες τα νηστίσιμά μας, ώστε να μπορούμε να σε κερνάμε το κάτι τις μας!
    Πολλά πολλά φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  23. Ξανθή πολύ καλές και οι δυο παραλλαγές που αναφέρεις.
    Καλό απόγευμα!

    ReplyDelete
  24. Γιώργοοοοοο χα χα χαα!!
    Πως καταφέρνεις και μου φτιάχνεις πάντα την διάθεση???
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!!

    ReplyDelete
  25. Yπέροχο Λενάκι μου!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  26. Eλενα, τι όμορφο που φαίνεται!!
    εύγε, άριστα!

    φιλάκια :))

    ReplyDelete
  27. Εγώ θα το παίξω σήμερα κυρία και δεν θα πάρω γλυκάκι, όχι γιατι δεν μου αρέσει αλλά γιατί το Λενιώ μου έχει κρατήσει ένα ολοοοοοκληρο μπαστουνι μόνο για μένα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! χαχαχαχαχα

    Λενάκι μου ΥΠΕΡΟΧΟ !! φανταζομαι την νοστιμιά του !!!! γεια στα χερακια σου φιλεναδίτσα μου !!!

    καλό απόγευμα παιδιά !!!

    ReplyDelete
  28. πάνω που 'ελεγα τι μου λείπει.....
    ενα ωραίο γλυκάκι....

    πολύ καλή επιλογή.....
    νάσαι καλα

    ReplyDelete
  29. Axx Elena...mas trelaneis....esei tha'ertheis sthn Halkidiki na ftiaxneis afto to Strudel.

    ReplyDelete
  30. Α! Άμα είναι γι αυτό το στρούντελ έρχομαι και εγώ Χαλκιδική!
    Πριτς που θα σας αφήσω ξανά μόνους...Να ξεσαλώσετε!

    ReplyDelete
  31. ναι ναι!!!!
    ετσι το παίζω και γω κυρία Μαρία μου!!!!!
    Ακου ολοκληρο μπαστούνι!!!Τσ,τσ,τσ!!!!
    Καλά εσύ τον .... συνάνθρωπο σου ούτε τον σκέφτεσαι ούτε τίποτα????

    κάτι για Χαλκιδική ακούω!!
    Μου πέφτει και κοντά, θα πάρω και γω στρουντελ αν πάω Ζαμπίτσα μου????

    όλα κρυφα τα κρατάτε για να τα φάτε μόνες σας!!!
    Ντροπή μεγάλη!!!

    δεν πειράζει ομως εγώ σας αγαπάω!!!!ΜΟΥΤΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ!!!!!!!

    ReplyDelete
  32. Τέλειο το στρούντελ με ότι φρουτογέμιση και να έχει!!!!
    Θέλω και γω ένα μπαστούνι!!!!!
    Πολλά φιλιά!!

    ReplyDelete
  33. Είτε αλμυρό είτε γλυκό, το στρούντελ μου αρέσει ιδιαίτερα!
    Πολύ ωραία ιδέα, και πόσο ευπαρουσίαστο!!!

    ReplyDelete
  34. Πως μπορώ να αντισταθώ σ'αυτό το υπέροχο γλυκό, λαχταριστό είναι, μακάρι να είχα λίγο τώρα...

    αν αλλάξουμε τα φρούτα ίδια διαδικασία ακολουθούμε?
    φιλιά, καλό βράδυ!!!

    ReplyDelete
  35. Εγώ τι να πω τώρα, τρέχτε εσείς στη Χαλκιδική και θα έρθω και εγώ από πίσω να την αράξω σε κάτι ωραία μαγαζάκια που ξέρω και πάρτε και τα στρούντελ σας μαζί να ξεσα-μασα-λώσετε...

    πολλά πολλά φιλιά εν αναμονή νέων αλμυρών καταστάσεων!!!!!

    ReplyDelete
  36. Ρενάκι μου σε ευχαριστώ πολύ, φιλάκια!!

    ReplyDelete
  37. Μαριλένα μου πρόσεχε, θα με κάνεις να καβαλήσω το καλάμι μου πάλι χα χα χα!
    Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  38. Μαριώ μου φυλαγμένο στο χω το ... μπαστούνι, έλα για καφεδάκι και γλυκάκι!
    Φιλάκια, καλό βράδυ φιλενάδα!

    ReplyDelete
  39. Παναγιώτη μου έλα, κερνάμε γλυκάκι σήμερα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  40. Peter είναι επίσημη πρόσκληση αυτή??
    Ερχομαι Χαλκιδική για στρούντελ και λοιπά μαγειρέματα;-)
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  41. Ζαμπία έλα, έλα!!
    Πάμε Χαλκιδική, προσκεκλημένες του Peter!!
    Μπάνια και μαγείρεμα, εγώ ένα στρούντελ θα κάνω, τα υπόλοιπα μαγειρέματα τα αναλαμβάνει ο Peter που είναι και σπεσιαλίστας!

    ReplyDelete
  42. Marian χα χα χααααα!!!
    Μα τι να την κάνω την Μαρία, είναι μια κυρία λέει και θέλει ιδιαίτερη περιποίηση.
    Στην Χαλκιδική θα έχεις όχι μόνο στρούντελ, αλλά και άλλες πολλές νοστιμιές.
    3 μέρες είχα τον Peter στο εξοχικό μας, και δεν μπορείς να φανταστείς τι μαγείρεψε!!!
    Αφού είσαι κοντά σε περιμένουμε:))
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  43. Vasia μου, μιας και είσαι κι εσύ κυρία σαν την Μαρία, δικαιούσαι επίσης μπαστούνι!
    Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  44. apinkdreamer
    σε ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη, καλώς όρισες, να έρχεσαι να σε κερνάμε από καρδιάς:))

    ReplyDelete
  45. Mπετούλα μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  46. Thimbelina μου ίδια διαδικασία με όλα τα φρούτα, εκτός από τις φράουλες που απλά τις ποτίζω με κονιάκ και τις ανακατεύω με την κρέμα.
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  47. Αμαλία η Χαλκιδική περιλαμβάνει και γλυκές και αλμυρές καταστάσεις, τις γλυκές θα τις κρατήσουμε για εμάς και θα μοιραστούμε μαζί σου τις αλμυρές, σύμφωνοι?
    Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  48. Elenaki μου τι είναι αυτό?
    Καταπληκτικό!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  49. Παναγία μου, τι είναι αυτό βρε Έλενα;;; Από το καλό στο καλύτερο είσαστε εδώ μέσα, δε σας προλαβαίνω! Από τα πολύ αγαπημένα μου γλυκά κι αυτό, να'σαι καλά κορίτσι μου! Φιλάκια χίλια!

    ReplyDelete
  50. Εννοείται πως μπαίνει στη λίστα!! Και αναρωτιόμουν πως δεν υπάρχει γλυκάκι με αχλάδια!!! :)) Αν είχαμε και φράουλες... ή βύσσινο... θα του άλλαζα τα φώτα νομίζω!
    Καλή εβδομάδα Έλενα

    ReplyDelete