
Συνήθως γίνεται με κολοκυθάκια ή μελιτζάνες.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι άλλο ένα είδος ομελέτας φούρνου.
Εμείς σήμερα θα την φτιάξουμε με μαρούλι και άλλα μυρωδικά.
Την συνταγή την έχω βάλει στα αγαπημένα από κάποιο περιοδικό και την έχω εμπλουτίσει με περισσότερα τυριά.
Πάμε να την φτιάξουμε.
Για να φτιάξουμε το σφουγγάτο θα χρειαστούμε :
1 μαρούλι μεγάλο
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
7 αυγά
1 μικρό ματσάκι άνηθο
¼ κιλού τυρί φέτα
μισό φλιτζάνι τσαγιού ρεγκάτο τριμμένο
μισό φλιτζάνι τσαγιού γκούντα τριμμένο
μισό φλιτζάνι τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
μισό φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Ας το φτιάξουμε :
Αρχικά πλένουμε το μαρούλι, τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά από τα νερά τους.
Στη συνέχεια τα ψιλοκόβουμε και βάζουμε στο τηγάνι ή σε μικρή κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί.
Ρίχνουμε πρώτα το μαρούλι και το αφήνουμε να πιεί τα υγρά του 5-6 λεπτά.
Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα αφήνουμε να σοταριστούν για άλλα 3 λεπτά περίπου.
Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σ΄ ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά απαλά χωρίς να κάνουν αφρό και ρίχνουμε τη φέτα αφού πρώτα την θρυμματίσουμε με το χέρι μας.
Προσθέτουμε και τα άλλα τυριά, τον άνηθο και τέλος ρίχνουμε το μείγμα από το τηγάνι.
Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Προσοχή όχι πολύ αλάτι γιατί τα τυριά που χρησιμοποιούμε είναι αρκετά αλμυρά.
Αλείφουμε με λάδι ένα πυρέξ ή άλλο πυρίμαχο σκεύος και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με την φρυγανιά να πάει παντού.
Απλώνουμε στο πυρέξ το μείγμα μας και το βάζουμε στο φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Καλή επιτυχία!!!!
Vasia B.
Ωραιότατη η ομελετίτσα, εγώ φτιάχνω συχνά με σπανάκι αλλά και το μαρούλι θα τη γλυκαίνει!!!
ReplyDeleteΓιάμι πεντανόστιμη θα είναι.
ReplyDeleteΦιλιά
Καλημέρα
Με μαρούλι πρώτη φορά τη συναντώ!Έχω μάθει απο την Κρήτη όπως λες με αγκινάρες, με βρούβες,με σπαραγγια με οτι μπορείς να φανταστείς! Πάντως πρέπει να είναι πεντανόστιμη!
ReplyDeleteΜε μαρούλι δεν το έχω ξαναδεί. Μας αρέσει όμως πολύ, θα έχει πολύ ωραία γεύση σε ομελέτα! Κρίμα και είχα μαρούλια από το Πάσχα και τα έκανα φρικασέ:( Και θα τα ακούσω και από την οικογένεια, που δεν είναι του κρέατος και τους έκανα πάλι κρέας!!!!
ReplyDeleteΒάσια, ούτε που το 'χω κανει ποτέ, αλλα μιας κι ειναι χορταρικά κι οχι κρεατοειδές, σίγουρα θα ..μαγειρευτεί άμεσα!
ReplyDeleteχρονια πολλά!
:)
και εγώ Βασάκι μου δεν το είχα ματακούσει, πιστεύω ότι αυτή η εκδοχή είναι πολύ συμφέρουσα και για οικονομικούς λόγους αλλά και για πιο πλούσια ομελέτα. Φτιάχνεις ενα σφουγγάτο και ξεμπερδεύεις!! ευχαριστούμε πολύ πολύ για την πρόταση !!!!!
ReplyDeleteκαλό μεσημέρι και πολλά φιλάκια
Πολύ καλή ιδέα με το μαρουλάκι, δεν το είχα κάνει ποτέ!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά
To ήξερα το σφουγγάτο, αλλά πρώτη φορά το βλέπω με μαρούλι!!Αλλά πάλι νόστιμο θα είναι!
ReplyDeleteΦιλιά!
Αθηνά
φαινεται super και να κανουμε λιγο αποχη επιτελους απο το κρεας!!!
ReplyDeleteΤι καλή ιδέα!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΘα πρέπει να την δοκιμάσω!!:):)
Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή... προσωπικά να με συγχωρέσεις, αλλά δεν θα έβαζα τόσα τυριά, αλλά το μαρούλι μου αρέσει πολύ σαν ιδέα...
ReplyDeleteBάσια,δε θα σκεφτόμουν το μαρούλι σε ομελέτα,αλλά θα της δίνει ιδιαίτερη,γλυκιά γεύση.Μ΄αρέσει το μαρούλι και θα τη δοκιμάσω,γιατί πάντα προσθέτω ό,τι λαχανικό υπάρχει στο ψυγείο.
ReplyDeleteΦιλιά!
Το ξέρεις ότι μιαν αδυναμία στις ομελέτες φούρνου την έχω, γιατί είναι πάντα χορταστικές και σερβίρονται όμορφα!!
ReplyDeleteΜαρουλάκι δεν τους είχα βάλει μέχρι τώρα, μου αρέσει η ιδέα!!
Και με τα τυριά, πλούσια-πλούσια η ομελέτα σου!!
Μπράβο Vasia μας!
Φιλιά!
Γεια σας κόρες !!!
ReplyDeleteΧριστός Ανέστη και χρόνια πολλά!!!
όπως πάντα καθυστερημένη, αφού μόλις γύρισα από τετραήμερο ταξιδάκι!!!(είναι που είπα δεν θα πάω πουθενά φέτος!!!!τσ!τσ!τσ!τσ!)
Ελπίζω να περάσατε πολύ πολύ καλά και να φάγατε με ... μέτρο!!!!
εμένα πάντως η ζυγαρια΄μου μ΄εδειξε δύο κιλά ..... κάτω απο την μεγάλη βδομάδα!!!!!(αλήθεια λέω!!!!)
οπότε μπορώ να τιμήσω δεόντως την υπέροχη ομελετίτσα της Βάσιας!!!!
Μπράβο Βἀσια μου και έχω και φρέσκα μαρουλάκια και αυγουλάκια από το χωριό!!!!
Αυριο το μεσημέρι λοιπον ομελέτα φούρνου!!!
φιλάκια πολλά σε όλες σας!!!
Και του χρόνου να είμαστε καλά με υγεία!!!!!))
Λίλα, είναι καλή και με το μαρούλι να την δοκιμάσεις!
ReplyDeleteΑστέρι αν σου αρέσουν οι ομελέτες φούρνου όπως εμάς σίγουρα θα την βρείς πεντανόστιμη!
ReplyDeleteΠλεκτό εγκώμιο ότι λαχανικό χρησιμοποιήσεις είναι πολύ νόστιμη!
ReplyDeleteΑλλά και το μαρουλάκι που έχουμε αυτή την εποχή μπόλικο της δίνει μια ιδιαίτερη γεύση!
Big mama ν' αγοράσεις μαρουλάκι και να τους το φτιάξεις εντός των ημερών.Λίγη αποτοξίνωση απο το κρέας είναι ότι πρέπει τώρα!
ReplyDeleteΜαριλένα,δεν είναι τυχαίο που βάλαμε την συνταγή μετά απο πολλή κρεατοφαγία!
ReplyDeleteΌτι έχει να κάνει τώρα με λαχανικά και χορταρικά θα μας φαίνεται τέλειο!
Μαριλένα χρόνια πολλά με υγεία!!
ReplyDeleteΜαράκι μου σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς μόνο πως θα κάνουμε οικονομία θα σκεφτόμαστε!
ReplyDeleteΕίναι όμως πολύ νόστιμο με το μαρουλάκι και να το φτιάξεις!
Πολλά πολλά φιλιά!!
Εχω γυρίσει με λαρυγγίτιδα και πλήρη αφωνία απο Κόρινθο!
Κυνήγαγα τον μικρό Πανούλη και είχα πυρετό χωρίς να το έχω πάρει χαμπάρι!Αστα να πάνε!!
Dhmhtra είναι πολύ καλό με το μαρούλι όντως.Να το φτιάξεις!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!
Santie and Athina το σφουγγάτο είναι γνωστή παραδοσιακή συνταγή!
ReplyDeleteΤο μαρουλάκι του πάει πολύ να το δοκιμάσεις!
Πολλά φιλιά!!!
Pansofix μαζί σου!Έχουμε μπουχτίσει το κρέας τις ημέρες που πέρασαν!
ReplyDeleteΜάγδα να την δοκιμάσεις και δεν θα σε απογοητεύσει η γεύση της!
ReplyDeleteΕλένη, μπορείς να βάλεις όσα τυριά θέλεις!Η φέτα πάντως του πάει πολύ και θα σου πρότεινα να μην την αφαιρέσεις.
ReplyDeleteΕλένη μου όντως το μαρουλάκι της δίνει ιδιαίτερη γλυκειά γεύση και μια που υπάρχει σε αφθονία αυτή την εποχή να την δοκιμάσεις!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!!!
Ελενά μου την ιδέα για ομελέτα φούρνου την πήρα απο σένα και είναι τέλεια!!!
ReplyDeleteΤώρα όσον αφορά το μαρουλάκι του δίνει μια πολύ ωραία γεύση σε συνδιασμό με τα τυριά!
Πολλά φιλιά!!!
Marian μου χρόνια πολλά Χριστός Ανέστη!!Και του χρόνου να περάσεις καλά με την οικογένεια σου αυτές τις Αγιες ημέρες!
ReplyDeleteΤα φρέσκα μαρουλάκια και τα αυγουλάκια από το χωριό θα το κάνουν ακόμη πιο νόστιμο το σφουγγάτο!
Πολλά φιλάκια!
Χρόνια Πολλά Βάσια...
ReplyDeleteενδιαφέρουσα η εκδοχή σου για το μαρουλο-σφουγγάτο, τώρα που αποφεύγουμε τα πολλά κρέατα μπαίνει στα υπ'όψιν!
Καλό βράδυ...
την ομελέτα την αγαπάμε με ότι υλικά κι αν είναι φτιαγμένη, αυτή η εκδοχή με τα μυρωδικά χορταρικά είναι ότι πρέπει
ReplyDeleteΧρόνια πολλά και από μένα! Θα συμφωνήσω με τους παραπάνω, πολύ ενδιαφέρουσα η εκδοχή με το μαρούλι! Θα μπορούσαμε ίσως να βάλουμε και σπανάκι;
ReplyDeleteΧρόνια πολλά Betty's cuisine!!!
ReplyDeleteΌπως λές μετά την κρεατοφαγία είναι ότι πρέπει!
Καλημέρα!
Γαστεροπλήξ, απο την στιγμή που αποφεύγουμε το τηγάνι και γίνεται στο φούρνο είναι και πιο υγιεινή!
ReplyDeleteΤο μαρουλάκι της δίνει μια πιο γλυκειά γεύση!
Καλημέρα!
Χρόνια πολλά dark chef!!!
ReplyDeleteΒεβαίως θα μπορούσες να βάλεις και σπανάκι!
Καλημέρα!
Δηλαδή αυτό που λέμε 'από μηχανής θεός'. Το πρωί πριν φύγω απ'το σπίτι εντόπισα ένα τεράστιο μαρούλι που την ύπαρξή του είχα ξεχάσει. Με αλλα λόγια τυπώνω την συνταγή γιά να προμηθευτώ και τα υπόλοιπα υλικά .
ReplyDeleteΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩΩ!!!