Wednesday, 7 April 2010

Σφουγγάτο με μαρούλι

Το σφουγγάτο είναι παραδοσιακή συνταγή που συναντάμε κυρίως στην Κρήτη, την Μυτιλήνη και άλλα νησιά του Αιγαίου.
Συνήθως γίνεται με κολοκυθάκια ή μελιτζάνες.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι άλλο ένα είδος ομελέτας φούρνου.
Εμείς σήμερα θα την φτιάξουμε με μαρούλι και άλλα μυρωδικά.
Την συνταγή την έχω βάλει στα αγαπημένα από κάποιο περιοδικό και την έχω εμπλουτίσει με περισσότερα τυριά.
Πάμε να την φτιάξουμε.

Για να φτιάξουμε το σφουγγάτο θα χρειαστούμε :
1 μαρούλι μεγάλο
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
7 αυγά
1 μικρό ματσάκι άνηθο
¼ κιλού τυρί φέτα
μισό φλιτζάνι τσαγιού ρεγκάτο τριμμένο
μισό φλιτζάνι τσαγιού γκούντα τριμμένο
μισό φλιτζάνι τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
μισό φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Ας το φτιάξουμε :
Αρχικά πλένουμε το μαρούλι, τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά από τα νερά τους.
Στη συνέχεια τα ψιλοκόβουμε και βάζουμε στο τηγάνι ή σε μικρή κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί.
Ρίχνουμε πρώτα το μαρούλι και το αφήνουμε να πιεί τα υγρά του 5-6 λεπτά.
Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα αφήνουμε να σοταριστούν για άλλα 3 λεπτά περίπου.
Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σ΄ ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά απαλά χωρίς να κάνουν αφρό και ρίχνουμε τη φέτα αφού πρώτα την θρυμματίσουμε με το χέρι μας.
Προσθέτουμε και τα άλλα τυριά, τον άνηθο και τέλος ρίχνουμε το μείγμα από το τηγάνι.
Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Προσοχή όχι πολύ αλάτι γιατί τα τυριά που χρησιμοποιούμε είναι αρκετά αλμυρά.
Αλείφουμε με λάδι ένα πυρέξ ή άλλο πυρίμαχο σκεύος και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με την φρυγανιά να πάει παντού.
Απλώνουμε στο πυρέξ το μείγμα μας και το βάζουμε στο φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Καλή επιτυχία!!!!
Vasia B.

36 comments:

  1. Ωραιότατη η ομελετίτσα, εγώ φτιάχνω συχνά με σπανάκι αλλά και το μαρούλι θα τη γλυκαίνει!!!

    ReplyDelete
  2. Γιάμι πεντανόστιμη θα είναι.
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ReplyDelete
  3. Με μαρούλι πρώτη φορά τη συναντώ!Έχω μάθει απο την Κρήτη όπως λες με αγκινάρες, με βρούβες,με σπαραγγια με οτι μπορείς να φανταστείς! Πάντως πρέπει να είναι πεντανόστιμη!

    ReplyDelete
  4. Με μαρούλι δεν το έχω ξαναδεί. Μας αρέσει όμως πολύ, θα έχει πολύ ωραία γεύση σε ομελέτα! Κρίμα και είχα μαρούλια από το Πάσχα και τα έκανα φρικασέ:( Και θα τα ακούσω και από την οικογένεια, που δεν είναι του κρέατος και τους έκανα πάλι κρέας!!!!

    ReplyDelete
  5. Βάσια, ούτε που το 'χω κανει ποτέ, αλλα μιας κι ειναι χορταρικά κι οχι κρεατοειδές, σίγουρα θα ..μαγειρευτεί άμεσα!

    χρονια πολλά!
    :)

    ReplyDelete
  6. και εγώ Βασάκι μου δεν το είχα ματακούσει, πιστεύω ότι αυτή η εκδοχή είναι πολύ συμφέρουσα και για οικονομικούς λόγους αλλά και για πιο πλούσια ομελέτα. Φτιάχνεις ενα σφουγγάτο και ξεμπερδεύεις!! ευχαριστούμε πολύ πολύ για την πρόταση !!!!!


    καλό μεσημέρι και πολλά φιλάκια

    ReplyDelete
  7. Πολύ καλή ιδέα με το μαρουλάκι, δεν το είχα κάνει ποτέ!
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  8. To ήξερα το σφουγγάτο, αλλά πρώτη φορά το βλέπω με μαρούλι!!Αλλά πάλι νόστιμο θα είναι!
    Φιλιά!
    Αθηνά

    ReplyDelete
  9. φαινεται super και να κανουμε λιγο αποχη επιτελους απο το κρεας!!!

    ReplyDelete
  10. Τι καλή ιδέα!!!!!!!!!!!!!
    Θα πρέπει να την δοκιμάσω!!:):)

    ReplyDelete
  11. Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή... προσωπικά να με συγχωρέσεις, αλλά δεν θα έβαζα τόσα τυριά, αλλά το μαρούλι μου αρέσει πολύ σαν ιδέα...

    ReplyDelete
  12. Bάσια,δε θα σκεφτόμουν το μαρούλι σε ομελέτα,αλλά θα της δίνει ιδιαίτερη,γλυκιά γεύση.Μ΄αρέσει το μαρούλι και θα τη δοκιμάσω,γιατί πάντα προσθέτω ό,τι λαχανικό υπάρχει στο ψυγείο.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  13. Το ξέρεις ότι μιαν αδυναμία στις ομελέτες φούρνου την έχω, γιατί είναι πάντα χορταστικές και σερβίρονται όμορφα!!
    Μαρουλάκι δεν τους είχα βάλει μέχρι τώρα, μου αρέσει η ιδέα!!
    Και με τα τυριά, πλούσια-πλούσια η ομελέτα σου!!
    Μπράβο Vasia μας!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  14. Γεια σας κόρες !!!
    Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά!!!
    όπως πάντα καθυστερημένη, αφού μόλις γύρισα από τετραήμερο ταξιδάκι!!!(είναι που είπα δεν θα πάω πουθενά φέτος!!!!τσ!τσ!τσ!τσ!)
    Ελπίζω να περάσατε πολύ πολύ καλά και να φάγατε με ... μέτρο!!!!
    εμένα πάντως η ζυγαρια΄μου μ΄εδειξε δύο κιλά ..... κάτω απο την μεγάλη βδομάδα!!!!!(αλήθεια λέω!!!!)
    οπότε μπορώ να τιμήσω δεόντως την υπέροχη ομελετίτσα της Βάσιας!!!!
    Μπράβο Βἀσια μου και έχω και φρέσκα μαρουλάκια και αυγουλάκια από το χωριό!!!!
    Αυριο το μεσημέρι λοιπον ομελέτα φούρνου!!!

    φιλάκια πολλά σε όλες σας!!!
    Και του χρόνου να είμαστε καλά με υγεία!!!!!))

    ReplyDelete
  15. Λίλα, είναι καλή και με το μαρούλι να την δοκιμάσεις!

    ReplyDelete
  16. Αστέρι αν σου αρέσουν οι ομελέτες φούρνου όπως εμάς σίγουρα θα την βρείς πεντανόστιμη!

    ReplyDelete
  17. Πλεκτό εγκώμιο ότι λαχανικό χρησιμοποιήσεις είναι πολύ νόστιμη!
    Αλλά και το μαρουλάκι που έχουμε αυτή την εποχή μπόλικο της δίνει μια ιδιαίτερη γεύση!

    ReplyDelete
  18. Big mama ν' αγοράσεις μαρουλάκι και να τους το φτιάξεις εντός των ημερών.Λίγη αποτοξίνωση απο το κρέας είναι ότι πρέπει τώρα!

    ReplyDelete
  19. Μαριλένα,δεν είναι τυχαίο που βάλαμε την συνταγή μετά απο πολλή κρεατοφαγία!
    Ότι έχει να κάνει τώρα με λαχανικά και χορταρικά θα μας φαίνεται τέλειο!

    ReplyDelete
  20. Μαριλένα χρόνια πολλά με υγεία!!

    ReplyDelete
  21. Μαράκι μου σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς μόνο πως θα κάνουμε οικονομία θα σκεφτόμαστε!
    Είναι όμως πολύ νόστιμο με το μαρουλάκι και να το φτιάξεις!
    Πολλά πολλά φιλιά!!

    Εχω γυρίσει με λαρυγγίτιδα και πλήρη αφωνία απο Κόρινθο!
    Κυνήγαγα τον μικρό Πανούλη και είχα πυρετό χωρίς να το έχω πάρει χαμπάρι!Αστα να πάνε!!

    ReplyDelete
  22. Dhmhtra είναι πολύ καλό με το μαρούλι όντως.Να το φτιάξεις!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  23. Santie and Athina το σφουγγάτο είναι γνωστή παραδοσιακή συνταγή!
    Το μαρουλάκι του πάει πολύ να το δοκιμάσεις!
    Πολλά φιλιά!!!

    ReplyDelete
  24. Pansofix μαζί σου!Έχουμε μπουχτίσει το κρέας τις ημέρες που πέρασαν!

    ReplyDelete
  25. Μάγδα να την δοκιμάσεις και δεν θα σε απογοητεύσει η γεύση της!

    ReplyDelete
  26. Ελένη, μπορείς να βάλεις όσα τυριά θέλεις!Η φέτα πάντως του πάει πολύ και θα σου πρότεινα να μην την αφαιρέσεις.

    ReplyDelete
  27. Ελένη μου όντως το μαρουλάκι της δίνει ιδιαίτερη γλυκειά γεύση και μια που υπάρχει σε αφθονία αυτή την εποχή να την δοκιμάσεις!
    Πολλά φιλιά!!!

    ReplyDelete
  28. Ελενά μου την ιδέα για ομελέτα φούρνου την πήρα απο σένα και είναι τέλεια!!!
    Τώρα όσον αφορά το μαρουλάκι του δίνει μια πολύ ωραία γεύση σε συνδιασμό με τα τυριά!
    Πολλά φιλιά!!!

    ReplyDelete
  29. Marian μου χρόνια πολλά Χριστός Ανέστη!!Και του χρόνου να περάσεις καλά με την οικογένεια σου αυτές τις Αγιες ημέρες!
    Τα φρέσκα μαρουλάκια και τα αυγουλάκια από το χωριό θα το κάνουν ακόμη πιο νόστιμο το σφουγγάτο!
    Πολλά φιλάκια!

    ReplyDelete
  30. Χρόνια Πολλά Βάσια...
    ενδιαφέρουσα η εκδοχή σου για το μαρουλο-σφουγγάτο, τώρα που αποφεύγουμε τα πολλά κρέατα μπαίνει στα υπ'όψιν!
    Καλό βράδυ...

    ReplyDelete
  31. την ομελέτα την αγαπάμε με ότι υλικά κι αν είναι φτιαγμένη, αυτή η εκδοχή με τα μυρωδικά χορταρικά είναι ότι πρέπει

    ReplyDelete
  32. Χρόνια πολλά και από μένα! Θα συμφωνήσω με τους παραπάνω, πολύ ενδιαφέρουσα η εκδοχή με το μαρούλι! Θα μπορούσαμε ίσως να βάλουμε και σπανάκι;

    ReplyDelete
  33. Χρόνια πολλά Betty's cuisine!!!
    Όπως λές μετά την κρεατοφαγία είναι ότι πρέπει!
    Καλημέρα!

    ReplyDelete
  34. Γαστεροπλήξ, απο την στιγμή που αποφεύγουμε το τηγάνι και γίνεται στο φούρνο είναι και πιο υγιεινή!
    Το μαρουλάκι της δίνει μια πιο γλυκειά γεύση!
    Καλημέρα!

    ReplyDelete
  35. Χρόνια πολλά dark chef!!!
    Βεβαίως θα μπορούσες να βάλεις και σπανάκι!
    Καλημέρα!

    ReplyDelete
  36. Δηλαδή αυτό που λέμε 'από μηχανής θεός'. Το πρωί πριν φύγω απ'το σπίτι εντόπισα ένα τεράστιο μαρούλι που την ύπαρξή του είχα ξεχάσει. Με αλλα λόγια τυπώνω την συνταγή γιά να προμηθευτώ και τα υπόλοιπα υλικά .

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩΩ!!!

    ReplyDelete