
Είχα πει τότε, ότι κάποια στιγμή θα έδινα και την παραλλαγή της … κατσαρόλας, για να έχουμε και τις δυο συνταγές του συγκεκριμένου κέικ!
Το κέικ αυτό εγώ το φτιάχνω στο Θερμομίξ, από το βιβλίο συνταγών του οποίου είναι και η παραλλαγή αυτή.
Το τροποποίησα απλά για να μπορούν να το απολαύσουν και όσες φίλες δεν διαθέτουν Θερμομίξ.
Πάμε λοιπόν να το φτιάξουμε.
Χρειαζόμαστε:
Για το γλάσο:
250 γρ. βούτυρο
250 γρ. νερό
450 γρ. ζάχαρη
30 γρ. κακάο
50 ml κονιάκ
Για τη ζύμη:
250 γρ. φαρίνα κόκκινη
1,5 κουταλάκι μπέικιν
4 αυγά
Το φτιάχνουμε:
Βάζουμε όλα τα υλικά για το γλάσο σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας καλά να διαλυθούν και αναμειχθούν καλά μεταξύ τους.
Αφαιρούμε από το σιρόπι αυτό 2 ποτήρια, όχι πολύ γεμάτα.
Βάζουμε το ένα στην ψύξη και το άλλο στην κατάψυξη.
Το υπόλοιπο σιρόπι το αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ μας και πάνω από αυτό απλώνουμε το αλεύρι και το μπέικιν.
Πάνω από το αλεύρι σπάμε τα αυγά.
Τα αφήνουμε να χτυπηθούν καλά στο μίξερ για 1 λεπτό.
Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 20-25 λεπτά.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο.
Όπως είναι μέσα στην φόρμα, το περιχύνουμε με το γλάσο που έχουμε φυλάξει στην ψύξη του ψυγείου μας.
Αφού απορροφηθεί καλά το γλάσο και κρυώσει αρκετά το κέικ μας, το ξεφορμάρουμε προσεκτικά σε μια πιατέλα, και το περιχύνουμε με το δεύτερο ποτήρι από το γλάσο, αυτό που έχουμε φυλάξει στην κατάψυξη.
Είναι πραγματικά ένα από τα νοστιμότερα κέικ, μοιάζει με σουφλέ σοκολάτας και πιστεύω ότι στους σοκολατομανείς θα αρέσει πολύ.
Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνω και βραστό κέικ πορτοκαλιού που μοσχοβολάει πορτοκάλι, κάποια στιγμή υπόσχομαι να σας δώσω και αυτήν την συνταγή!
Καλή επιτυχία!
Καλημέρα ήρθα πρώτη πίνω καφέ και παίρνω κομματάκι!!
ReplyDeleteΜια γλυκιά καλημέρα σαν το υπέροχο κεικ σοκολάτας σου :))
ReplyDeleteΦιλί
καλημέρα... γλυκιά, σοκολατένια, και από καρδιάς!!!!!!!!
ReplyDeleteφιλάκια !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Γιάμιιιιιιιιι ζουμερό ζουμερόοοοο.
ReplyDeleteΦιλιά
Καλημέρα
To είχα ακούσει αυτό το κέηκ αλλά δεν είχα τη συνταγή του. Πρέπει να γίνεται ιδιαίτερα αφράτο και ελπίζω και νόστιμο. Υπόσχομαι να το δοκιμάσω. Φιλιά.
ReplyDeleteΚαλά που μου το θύμησες Έλενά μου! Εγώ φτιάχνω μια παραλλαγή από βιβλίο του Ηλία Μαμαλάκη και είναι καταπληκτικό και τόσο μα τόσο ζουμερό!!!
ReplyDeleteΕλενάκι...μας γλύκανες πρωί πρωί..
ReplyDeleteνα σαι καλά..-:)
Καθώς έπινα τον καφέ μου, μοσχομύρισε ο τόπος!! Δεν άργησα να βρω τον αίτιο :)
ReplyDeleteΚαλημέρα Λενιώ μου!! Χρόνια πολλά!! Σε έχω χάσει τελευταία...
Να είσαι καλά
Φιλιά πολλά
Ελενα, δεν το έχω ξανακούσει. ωραιο θα ειναι, ε;
ReplyDeleteγια να δουμε!
φιλιά πολλά πολλά
χρόνια πολλά
με υγεία και αγάπη!
Φαίνεται πολύ ζουμερό και αφράτο. Τέλειο.
ReplyDeleteΝαι ναι να βάλετε και το κέικ με πορτοκάλι!!!
ReplyDeleteΦανταστικό φαίνεται και αυτο!!Αχ να είχα ένα κομματάκι...:):):)
Έλενα,νόστιμοοοο!
ReplyDeleteΞέρεις πόσο αγαπώ τη σοκολατίτσα-αλήθεια αν έβαζες και πορτοκάλι θα ήταν ωραίος συνδυασμός.
Φιλιά!
Τι να πω και εγώ Ελενάκι μου ? τα είπαν όλα οι φίλοι μας !!! τι αφράτο που φαίνεται !!! σκέτος πειρασμός! θέλω πολύ να δω και την πορτοκαλένια εκδοχή !!!
ReplyDeleteερχομαι απο εκεί !! κρατησε μου διπλό κομμάτι !! χαχαχαχααααχαχα
καλό σ/κ και καλό διάβασμα !!!
Έλενα μου, υπέροχο φαίνεται και στην βραστή εκδοχή του το σοκολατοκέικ!!Θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε!!
ReplyDeleteΠρός το παρόν θα πάρω ένα κομμάτι για τον απογευματινό καφέ.
Πολλά φιλιά και καλό σ/κ.
Καλησπέραααααα!
ReplyDeleteΣήμερα είμαι χωρίς σύνδεση σχεδόν όλη μέρα (πλην ελαχίστων αστραπιαίων συνδέσεων) και επειδή μια κάποια εξάρτηση από το ίντερνετ την έχω, λέω να πάρω μια φετούλα απ΄αυτό το ζουμερό κέικ, μπας και φτιάξει η διάθεσή μου...και ο θεός του ΟΤΕ κάνει το θαύμα του και δεν ξανακοπεί η γραμμή μας!
Έχω κι άλλα να σας γράψω αλλά δεν θέλω να κλέψω τη δόξα της Μαριάν, η οποία ειδικεύεται στα "κοφτά"!
Φιλάκια σας.:)
κατά τα γνωστά κορίτσια εγώ πάλι χαρίζω...αν και θα έλεγα ότι φαίνεται πολύ ενδιαφέρον!!!
ReplyDeleteΒρε δεν φέρνετε στο ας μπέτα κανα τέτοιο μπας και αλλάξω άποψη; αλλά μην το παρασοκολατοκάνετε γιατί το στομάχι μετά τη δεύτερη κουταλιά σοκολάτας τσινάει!!!!!
πολλά πολλά φιλιά Λενιώ μας
τι βλεπουν τα ματάκια μου, έλεος!!!
ReplyDeleteμη εισενέγκεις εμέ εις πειρασμούς και δη σοκολατένιους
Ααααααχ!
ReplyDeleteΤο έχω ακουστά μα δεν το έκανα ποτέ.Χθες έφιαξα κέικ τρούφας που είχα καλεσμένες και έγινε ανάρπαστο.
ReplyDeleteΕλενάκι μου, το κεκάκι σου είναι αφρός, έτσι δείχνει δηλ. Και στην πορτοκαλένια του έκδοση θα είναι τέλειο...
ReplyDeleteΗ εκτέλεση του θερμομίξ, εχει μεγάλες διαφορές; (ρωτάει η ξαδέρφη που το έχει, αλλά έχει χάσει το βιβλιαράκι..)
Καλό Σ/Κ :))
Κόλαση το κέικ σου! Σκέφτομαι να το φτιάξω να το πάω κάπου το απόγευμα. Είναι εύκολο στο ξεφορμάρισμα;
ReplyDeleteΚαλώς την Ξανθή, πάρε για το καφεδάκι σου!!
ReplyDeleteΣταλαγματίτσα φιλάκια, καλά να περνάς!!
ReplyDeleteΖαχαρένια μου μια σοκολατένια καλημέρα κι από μένα!
ReplyDeleteΦιλιά!
Καλώς το Αστεράκι!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Ειρηνάκι μου τι κάνεις??
ReplyDeleteΠολύ αφράτο και ζουμερό γίνεται το κεκάκι, δεν υπάρχει περίπτωση να μην σου αρέσει αν σου αρέσει η σοκολάτα!
Φιλάκια!
Λίλα μου όλες οι παραλλαγές του είναι πολύ νόστιμες, γίνεται πραγματικά πολύ ζουμερό!!
ReplyDeleteΦιλιά!
Βιβίκα σε ευχαριστώ πολύ, φιλάκια κι από μένα:))
ReplyDeleteΓιώργο μου σε ευχαριστώ!
ReplyDeleteΗ αλήθεια είναι ότι έχω χαθεί λίγο τελευταία και ζητώ συγγνώμη από τους φίλους μας γι αυτό, αλλά σε ένα μήνα δίνει ο κανακάρης μου Πανελλήνιες και προσπαθώ όσο μπορώ να τον βοηθήσω η μάνα;-)
Ελάχιστες είναι πια οι ελεύθερες ώρες μου, αλλά όσο μπορώ και προλαβαίνω προσπαθώ όλους να σας επισκέπτομαι!
Φιλάκια!
Μαριλενάκι μου πολλά φιλιά, να έχεις ένα πολύ όμορφο Σαββατοκύριακο!!!!
ReplyDeleteMarion σε ευχαριστώ πολύ, καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα!!!
ReplyDeleteMagda εμένα να σου πω την αλήθεια το πορτοκαλένιο μου αρέσει ακόμα περισσότερο, αλλά έλα που οι υπόλοιποι είναι της σοκολάτας!!
ReplyDeleteΘα το βάλω οπωσδήποτε και το πορτοκαλένιο κάποια στιγμή!
Φιλιά, καλό ΣΚ!!
Ελενάκι μου ωραία ιδέα, σίγουρα το πορτοκάλι του πάει πολύ!
ReplyDeleteΦιλιά, καλό ΣΚ!!
Μαριώ μου έλα, έλα!!
ReplyDeleteΕλα μπας και κάνω κανένα διάλλειμα η ... μαθήτρια χα χα χα!!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!!!
Vasia πάνω κάτω τα ίδια είναι τα κεκάκια μας, μια διαφορά στην εκτέλεση έχουν μόνο!
ReplyDeleteΦιλάκια, καλό ΣΚ!!
Zαμπάκι μου τι έπαθες καλό μου??
ReplyDeleteΣε ταλαιπωρεί ο ΟΤΕΣ??
Αίσχος!!!
Ελα να σε γλυκάνω εγώ με σοκολατοκεκάκι να σου φτιάξει το κέφι!!
Θα έχουμε και το κομμάτι της Αμαλίας που σε τέτοιες συνταγές είναι πάντα large;-)
Φιλάκια πολλά!
Καλώς την Αμαλία, μόλις έδωσα το κομμάτι σου στην Ζαμπία!
ReplyDeleteΣου φύλαξα πολύ λίγο για να δοκιμάσεις να δεις τι χάνεις;-)
Φιλιάαααα!!!
Γαστεροπλήξ μου Αμήν, αμήν!!!
ReplyDeleteχα χα χααα!!!!
Μα μπορείς να μην εισενέγκεις σε σοκολατο-πειρασμούς??
Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!!
Κικίτσα
ReplyDeleteΒαααααχχχ!!!
Αχτίδα μου πολύ νόστιμο πρέπει να σου έγινε με την τρούφα, περάσατε όμορφα?
ReplyDeleteΦιλάκια!
Ευάκι, δεν έχει διαφορές, παρά μόνο στον τρόπο ετοιμασίας του γλάσου.
ReplyDeleteΟι ποσότητες των υλικών είναι οι ίδιες, απλά το βράσιμο του γλάσου γίνεται στο Θερμομίξ για 7 λεπτά.
Φιλάκια!
Βig mama δεν είχα ποτέ πρόβλημα στο ξεφορμάρισμα.
ReplyDeleteΜην παραλείψεις μόνο να βουτυρώσεις καλά και να πασπαλίσεις με αλεύρι την φόρμα του κέικ πριν από το ψήσιμο!
Καλή επιτυχία!
Καλή επιτυχία στον κανακάρη σου και καλά κουράγια σε σένα, εύχομαι!!!
ReplyDeleteΦιλιά
καλημέρα Λενιώ,
Καλή εβδομάδα!!
Πωπω φαίνεται πολύ νοστιμο.. αν και σε προγραμμα διαιτας το ζηλεψα πολυ...
ReplyDeleteφιλάκια πολλα
Τέλειο, απλά τέλειο!
ReplyDeleteΜια απορία: το βούτυρο δε παγώνει στο ψυγείο; Εμένα πάγωσε όλες τις φορές. Πως πετυχαίνετε ομοιογενές μείγμα γλάσου;
Grypas το γλάσο το έχουμε βράσει πρώτα, 'αρα το μείγμα όταν μπαίνει στο ψυγείο είναι ήδη ομοιογενές.
ReplyDeleteΔεν κατάλαβα πως πάγωσε το βούτυρο.
Ξεχώρισε από το υπόλοιπο μείγμα??
Δεν μου έχει τύχει ποτέ όσες φορές το έχω φτιάξει.
Ναι, ξεχώρισε. Έγινε κρούστα. Θα το ξαναφτιάξω! Θα επιμένω μέχρι να πετύχει!
ReplyDeleteΚαλησπέρα!!μολις έφτιαξα το υπεροχο κεικ..με ενα μικρό πρόβλημα.το γλασο ενώ το εβρασα κανονικά σε μετρια φωτιά μου ξεχώρισε το βουτηρο κ μου εβγαλε λαδιλα επανω.γιατι;
ReplyDelete