Friday, 9 April 2010

Κέικ σοκολάτας βραστό

Θυμάστε το σο-κολασμένο σοκολατοκέικ που μας είχε κεράσει η Vasia για τα γενέθλιά της??
Είχα πει τότε, ότι κάποια στιγμή θα έδινα και την παραλλαγή της … κατσαρόλας, για να έχουμε και τις δυο συνταγές του συγκεκριμένου κέικ!
Το κέικ αυτό εγώ το φτιάχνω στο Θερμομίξ, από το βιβλίο συνταγών του οποίου είναι και η παραλλαγή αυτή.
Το τροποποίησα απλά για να μπορούν να το απολαύσουν και όσες φίλες δεν διαθέτουν Θερμομίξ.
Πάμε λοιπόν να το φτιάξουμε.

Χρειαζόμαστε:
Για το γλάσο:
250 γρ. βούτυρο
250 γρ. νερό
450 γρ. ζάχαρη
30 γρ. κακάο
50 ml κονιάκ
Για τη ζύμη:
250 γρ. φαρίνα κόκκινη
1,5 κουταλάκι μπέικιν
4 αυγά
Το φτιάχνουμε:
Βάζουμε όλα τα υλικά για το γλάσο σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας καλά να διαλυθούν και αναμειχθούν καλά μεταξύ τους.
Αφαιρούμε από το σιρόπι αυτό 2 ποτήρια, όχι πολύ γεμάτα.
Βάζουμε το ένα στην ψύξη και το άλλο στην κατάψυξη.
Το υπόλοιπο σιρόπι το αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ μας και πάνω από αυτό απλώνουμε το αλεύρι και το μπέικιν.
Πάνω από το αλεύρι σπάμε τα αυγά.
Τα αφήνουμε να χτυπηθούν καλά στο μίξερ για 1 λεπτό.
Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 20-25 λεπτά.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο.
Όπως είναι μέσα στην φόρμα, το περιχύνουμε με το γλάσο που έχουμε φυλάξει στην ψύξη του ψυγείου μας.
Αφού απορροφηθεί καλά το γλάσο και κρυώσει αρκετά το κέικ μας, το ξεφορμάρουμε προσεκτικά σε μια πιατέλα, και το περιχύνουμε με το δεύτερο ποτήρι από το γλάσο, αυτό που έχουμε φυλάξει στην κατάψυξη.
Είναι πραγματικά ένα από τα νοστιμότερα κέικ, μοιάζει με σουφλέ σοκολάτας και πιστεύω ότι στους σοκολατομανείς θα αρέσει πολύ.
Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνω και βραστό κέικ πορτοκαλιού που μοσχοβολάει πορτοκάλι, κάποια στιγμή υπόσχομαι να σας δώσω και αυτήν την συνταγή!
Καλή επιτυχία!

48 comments:

  1. Καλημέρα ήρθα πρώτη πίνω καφέ και παίρνω κομματάκι!!

    ReplyDelete
  2. Μια γλυκιά καλημέρα σαν το υπέροχο κεικ σοκολάτας σου :))
    Φιλί

    ReplyDelete
  3. καλημέρα... γλυκιά, σοκολατένια, και από καρδιάς!!!!!!!!

    φιλάκια !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  4. Γιάμιιιιιιιιι ζουμερό ζουμερόοοοο.
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ReplyDelete
  5. To είχα ακούσει αυτό το κέηκ αλλά δεν είχα τη συνταγή του. Πρέπει να γίνεται ιδιαίτερα αφράτο και ελπίζω και νόστιμο. Υπόσχομαι να το δοκιμάσω. Φιλιά.

    ReplyDelete
  6. Καλά που μου το θύμησες Έλενά μου! Εγώ φτιάχνω μια παραλλαγή από βιβλίο του Ηλία Μαμαλάκη και είναι καταπληκτικό και τόσο μα τόσο ζουμερό!!!

    ReplyDelete
  7. Ελενάκι...μας γλύκανες πρωί πρωί..
    να σαι καλά..-:)

    ReplyDelete
  8. Καθώς έπινα τον καφέ μου, μοσχομύρισε ο τόπος!! Δεν άργησα να βρω τον αίτιο :)
    Καλημέρα Λενιώ μου!! Χρόνια πολλά!! Σε έχω χάσει τελευταία...
    Να είσαι καλά
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  9. Ελενα, δεν το έχω ξανακούσει. ωραιο θα ειναι, ε;
    για να δουμε!

    φιλιά πολλά πολλά
    χρόνια πολλά
    με υγεία και αγάπη!

    ReplyDelete
  10. Φαίνεται πολύ ζουμερό και αφράτο. Τέλειο.

    ReplyDelete
  11. Ναι ναι να βάλετε και το κέικ με πορτοκάλι!!!
    Φανταστικό φαίνεται και αυτο!!Αχ να είχα ένα κομματάκι...:):):)

    ReplyDelete
  12. Έλενα,νόστιμοοοο!
    Ξέρεις πόσο αγαπώ τη σοκολατίτσα-αλήθεια αν έβαζες και πορτοκάλι θα ήταν ωραίος συνδυασμός.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  13. Τι να πω και εγώ Ελενάκι μου ? τα είπαν όλα οι φίλοι μας !!! τι αφράτο που φαίνεται !!! σκέτος πειρασμός! θέλω πολύ να δω και την πορτοκαλένια εκδοχή !!!

    ερχομαι απο εκεί !! κρατησε μου διπλό κομμάτι !! χαχαχαχααααχαχα

    καλό σ/κ και καλό διάβασμα !!!

    ReplyDelete
  14. Έλενα μου, υπέροχο φαίνεται και στην βραστή εκδοχή του το σοκολατοκέικ!!Θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε!!
    Πρός το παρόν θα πάρω ένα κομμάτι για τον απογευματινό καφέ.
    Πολλά φιλιά και καλό σ/κ.

    ReplyDelete
  15. Καλησπέραααααα!
    Σήμερα είμαι χωρίς σύνδεση σχεδόν όλη μέρα (πλην ελαχίστων αστραπιαίων συνδέσεων) και επειδή μια κάποια εξάρτηση από το ίντερνετ την έχω, λέω να πάρω μια φετούλα απ΄αυτό το ζουμερό κέικ, μπας και φτιάξει η διάθεσή μου...και ο θεός του ΟΤΕ κάνει το θαύμα του και δεν ξανακοπεί η γραμμή μας!

    Έχω κι άλλα να σας γράψω αλλά δεν θέλω να κλέψω τη δόξα της Μαριάν, η οποία ειδικεύεται στα "κοφτά"!
    Φιλάκια σας.:)

    ReplyDelete
  16. κατά τα γνωστά κορίτσια εγώ πάλι χαρίζω...αν και θα έλεγα ότι φαίνεται πολύ ενδιαφέρον!!!

    Βρε δεν φέρνετε στο ας μπέτα κανα τέτοιο μπας και αλλάξω άποψη; αλλά μην το παρασοκολατοκάνετε γιατί το στομάχι μετά τη δεύτερη κουταλιά σοκολάτας τσινάει!!!!!

    πολλά πολλά φιλιά Λενιώ μας

    ReplyDelete
  17. γαστεροπληξ10 April 2010 at 01:52

    τι βλεπουν τα ματάκια μου, έλεος!!!
    μη εισενέγκεις εμέ εις πειρασμούς και δη σοκολατένιους

    ReplyDelete
  18. Το έχω ακουστά μα δεν το έκανα ποτέ.Χθες έφιαξα κέικ τρούφας που είχα καλεσμένες και έγινε ανάρπαστο.

    ReplyDelete
  19. Ελενάκι μου, το κεκάκι σου είναι αφρός, έτσι δείχνει δηλ. Και στην πορτοκαλένια του έκδοση θα είναι τέλειο...
    Η εκτέλεση του θερμομίξ, εχει μεγάλες διαφορές; (ρωτάει η ξαδέρφη που το έχει, αλλά έχει χάσει το βιβλιαράκι..)
    Καλό Σ/Κ :))

    ReplyDelete
  20. Κόλαση το κέικ σου! Σκέφτομαι να το φτιάξω να το πάω κάπου το απόγευμα. Είναι εύκολο στο ξεφορμάρισμα;

    ReplyDelete
  21. Καλώς την Ξανθή, πάρε για το καφεδάκι σου!!

    ReplyDelete
  22. Σταλαγματίτσα φιλάκια, καλά να περνάς!!

    ReplyDelete
  23. Ζαχαρένια μου μια σοκολατένια καλημέρα κι από μένα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  24. Καλώς το Αστεράκι!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  25. Ειρηνάκι μου τι κάνεις??
    Πολύ αφράτο και ζουμερό γίνεται το κεκάκι, δεν υπάρχει περίπτωση να μην σου αρέσει αν σου αρέσει η σοκολάτα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  26. Λίλα μου όλες οι παραλλαγές του είναι πολύ νόστιμες, γίνεται πραγματικά πολύ ζουμερό!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  27. Βιβίκα σε ευχαριστώ πολύ, φιλάκια κι από μένα:))

    ReplyDelete
  28. Γιώργο μου σε ευχαριστώ!
    Η αλήθεια είναι ότι έχω χαθεί λίγο τελευταία και ζητώ συγγνώμη από τους φίλους μας γι αυτό, αλλά σε ένα μήνα δίνει ο κανακάρης μου Πανελλήνιες και προσπαθώ όσο μπορώ να τον βοηθήσω η μάνα;-)
    Ελάχιστες είναι πια οι ελεύθερες ώρες μου, αλλά όσο μπορώ και προλαβαίνω προσπαθώ όλους να σας επισκέπτομαι!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  29. Μαριλενάκι μου πολλά φιλιά, να έχεις ένα πολύ όμορφο Σαββατοκύριακο!!!!

    ReplyDelete
  30. Marion σε ευχαριστώ πολύ, καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα!!!

    ReplyDelete
  31. Magda εμένα να σου πω την αλήθεια το πορτοκαλένιο μου αρέσει ακόμα περισσότερο, αλλά έλα που οι υπόλοιποι είναι της σοκολάτας!!
    Θα το βάλω οπωσδήποτε και το πορτοκαλένιο κάποια στιγμή!
    Φιλιά, καλό ΣΚ!!

    ReplyDelete
  32. Ελενάκι μου ωραία ιδέα, σίγουρα το πορτοκάλι του πάει πολύ!
    Φιλιά, καλό ΣΚ!!

    ReplyDelete
  33. Μαριώ μου έλα, έλα!!
    Ελα μπας και κάνω κανένα διάλλειμα η ... μαθήτρια χα χα χα!!
    Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!!!

    ReplyDelete
  34. Vasia πάνω κάτω τα ίδια είναι τα κεκάκια μας, μια διαφορά στην εκτέλεση έχουν μόνο!
    Φιλάκια, καλό ΣΚ!!

    ReplyDelete
  35. Zαμπάκι μου τι έπαθες καλό μου??
    Σε ταλαιπωρεί ο ΟΤΕΣ??
    Αίσχος!!!
    Ελα να σε γλυκάνω εγώ με σοκολατοκεκάκι να σου φτιάξει το κέφι!!
    Θα έχουμε και το κομμάτι της Αμαλίας που σε τέτοιες συνταγές είναι πάντα large;-)
    Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  36. Καλώς την Αμαλία, μόλις έδωσα το κομμάτι σου στην Ζαμπία!
    Σου φύλαξα πολύ λίγο για να δοκιμάσεις να δεις τι χάνεις;-)
    Φιλιάαααα!!!

    ReplyDelete
  37. Γαστεροπλήξ μου Αμήν, αμήν!!!
    χα χα χααα!!!!
    Μα μπορείς να μην εισενέγκεις σε σοκολατο-πειρασμούς??
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!!

    ReplyDelete
  38. Κικίτσα
    Βαααααχχχ!!!

    ReplyDelete
  39. Αχτίδα μου πολύ νόστιμο πρέπει να σου έγινε με την τρούφα, περάσατε όμορφα?
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  40. Ευάκι, δεν έχει διαφορές, παρά μόνο στον τρόπο ετοιμασίας του γλάσου.
    Οι ποσότητες των υλικών είναι οι ίδιες, απλά το βράσιμο του γλάσου γίνεται στο Θερμομίξ για 7 λεπτά.
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  41. Βig mama δεν είχα ποτέ πρόβλημα στο ξεφορμάρισμα.
    Μην παραλείψεις μόνο να βουτυρώσεις καλά και να πασπαλίσεις με αλεύρι την φόρμα του κέικ πριν από το ψήσιμο!
    Καλή επιτυχία!

    ReplyDelete
  42. Καλή επιτυχία στον κανακάρη σου και καλά κουράγια σε σένα, εύχομαι!!!
    Φιλιά
    καλημέρα Λενιώ,
    Καλή εβδομάδα!!

    ReplyDelete
  43. Πωπω φαίνεται πολύ νοστιμο.. αν και σε προγραμμα διαιτας το ζηλεψα πολυ...
    φιλάκια πολλα

    ReplyDelete
  44. Τέλειο, απλά τέλειο!
    Μια απορία: το βούτυρο δε παγώνει στο ψυγείο; Εμένα πάγωσε όλες τις φορές. Πως πετυχαίνετε ομοιογενές μείγμα γλάσου;

    ReplyDelete
  45. Grypas το γλάσο το έχουμε βράσει πρώτα, 'αρα το μείγμα όταν μπαίνει στο ψυγείο είναι ήδη ομοιογενές.
    Δεν κατάλαβα πως πάγωσε το βούτυρο.
    Ξεχώρισε από το υπόλοιπο μείγμα??
    Δεν μου έχει τύχει ποτέ όσες φορές το έχω φτιάξει.

    ReplyDelete
  46. Ναι, ξεχώρισε. Έγινε κρούστα. Θα το ξαναφτιάξω! Θα επιμένω μέχρι να πετύχει!

    ReplyDelete
  47. Καλησπέρα!!μολις έφτιαξα το υπεροχο κεικ..με ενα μικρό πρόβλημα.το γλασο ενώ το εβρασα κανονικά σε μετρια φωτιά μου ξεχώρισε το βουτηρο κ μου εβγαλε λαδιλα επανω.γιατι;

    ReplyDelete