Wednesday, 28 April 2010

Πάστα φλώρα

ή Pasta frolla κατά το ΙταλικόνΣας αρέσει η πάστα φλώρα;;
Εμένα πάρα πολύ !!
Μια από τις πιο ωραίες που έχω δοκιμάσει είναι αυτή της νύφης μου της Ρένας.
Μας την έφερε κέρασμα πριν λίγες μέρες κι έτσι είπα και εγώ να σας την κεράσω με την σειρά μου!!

Υλικά
½ πακέτο του κιλού, αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι του τσαγιού μαργαρίνη
½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
½ φακελάκι μπεικιν πάουντερ
2 αυγά για την ζύμη + 1 αυγό για το άλειμμα των κορδονιών
λίγη μαρμελάδα της αρεσκείας μας
(εμείς προτιμούμε την μαρμελάδα κεράσι ή την φράουλα)
λίγο αμύγδαλο φιλέ
Εκτέλεση
Χτυπάμε καλά το βούτυρο με την ζάχαρη στο μίξερ.
Προσθέτουμε ένα – ένα τ’ αυγά και στην συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπεικιν.
Βγάζουμε την ζύμη από το μίξερ, την βάζουμε σε μια λεκανίτσα και την ζυμώνουμε απαλά – δεν θέλει πολύ ζύμωμα -μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη.
Κρατάμε λίγη από την ζύμη στην άκρη για τα κορδόνια και βουτυρώνουμε καλά μία φόρμα τάρτας ή ένα ταψάκι.
Βάζουμε την ζύμη μέσα στο ταψάκι και απλώνουμε με τα δάχτυλα μας να πάει παντού προσέχοντας να έχει το ίδιο ύψος σε όλη την έκταση.
Τοποθετούμε το ταψάκι στον φούρνο, στην προτελευταία θέση, σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για ένα τέταρτο της ώρας στους 180 –200 βαθμούς.
Την βγάζουμε και αλείφουμε καλά την επιφάνεια με μαρμελάδα – μην ρίξετε πολύ ίσα μια επίστρωση.
Πλάθουμε την υπόλοιπη ζύμη κορδονάκια και σχηματίζουμε με αυτά τετράγωνα επάνω στην επιφάνεια.
Σ’ ένα πιατάκι χτυπάμε ελαφριά ένα αυγό και αλείφουμε τα κορδόνια.
Τέλος ρίχνουμε εάν θέλουμε λίγο αμύγδαλο φιλέ και την ξαναβάζουμε στον φούρνο για ακόμη 20-25 λεπτά.

*Το ΤΙΡ για λίγο ψήσιμο στην αρχή μην το αμελήσετε, με αυτόν τον τρόπο όπως λέει και η Ρένα, γίνεται πιο τραγανή και δεν νοτίζει η μαρμελάδα.
Καλοφάγωτη !!!!!

47 comments:

  1. Πες το μου οτι τοχεις ρίξει στην Ιταλική, να ησυχάσω! (μετά το μπουρδέτο, την πάστα φλώρα,τι;;;)
    Κυρία μου μαυρα μάτια κάναμε να σας "δούμε".
    Θα δοκιμάσουμε την πάστα φλώρα που μας προτείνετε διότι είναι και δική μας αγαπημένη.Φιλάκια πολλάάά

    ReplyDelete
  2. χαχαχαχα!!! γεια σου βρε Χαρουλίνα μου με τα ωραία σου !!!! χάθηκα λιγάκι η αλήθεια να λέγετε, λόγω διαφόρων καταστάσεων αλλά τώρα είμαι εδώ!!! πολύ μου αρέσει η φωτο στο προφίλ σου, δεν μοιάζει με τα καδράκια που έφτιαξα??

    πολύ πολύ καλημέρα !!!

    φιλιά

    ReplyDelete
  3. Μαράκι, καλή γλυκιά σου μέρα.
    Υπέροχη η πάστα φλώρα. Και το αμυγδαλάκι από πάνω εμένα με τρελαίνει.
    Φιλιά.

    ReplyDelete
  4. άργησες αλλά χτύπησες στο ψαχνό..
    τέτοια έκανες και σε χάσαμε μικρή Βου..??
    καλημέρες ..και φιλιά..

    ReplyDelete
  5. Μέσα στο μυαλό μου είσαι... πάστα φλώρα έλεγα να φτιάξω το weekend!

    μπορούμε μετά να συγκρίνουμε τις συνταγές μας :))

    καλή σου μέρα..

    ReplyDelete
  6. Ωωωωωω τι ωραίο γλυκάκι κερνάτε πρωί πρωί... μιαμ !
    sgr

    ReplyDelete
  7. Γειά σου βρε Μαράκι με τα ωραία σου :)
    Πολλά φιλάκια

    ReplyDelete
  8. Καλημέρα Μαράκι,
    μ'αρέσει η πάστα φλώρα-άσχετο αλλά κάθε φορά που τη βλέπω θυμάμαι τη Μαίρη Αρώνη στο μια τρελή οικογένεια με την Καρέζη-ευκαιρία λοιπόν να τη φτιάξω μια και έχω μαρμελάδα φράουλα...
    φιλιά πολλά...

    ReplyDelete
  9. Μας αρέσει μας αρέσει Μαράκι μου! Υπέροχη, τραγανή, μυρωδάτη!!
    Φοβερή έμπνευση το φιλέ :)
    Βάζω 2η κούπα καφέ και απολαμβάνω.. (φάτε μάτια Pasta frola!!!)
    Φιλιά πολλά
    Καλημέρα!!!!!!

    ReplyDelete
  10. Μαράκι,ένα από τα αγαπημένα μου γλυκάκια!
    Και μόνο που τη βλέπω...θέλω όλο τα ταψάκι-άντε ένα θα πάρω μόνο.
    Είναι από τα ελάχιστα γλυκά,που μου γίνονται καλά,αλλά το tip για το ψήσιμο πολύ καλό,θα εφαρμοστεί.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  11. To favori marmelada gia pasta flora einai apo 'batomoura"....yum!

    ReplyDelete
  12. Μαρί, έξοχη η pasta frola, δεν λέω, απλώς θα σερβιριστώ μαζί και το απίθανο πιατάκι...έτσι;!
    :)

    ReplyDelete
  13. ειναι γλυκο που τρωγεται ολο το 24ωρο και για πρωινο και για δεκατιανο και για απογευματινο γενικα...ειναι ολα τα λεφτα!!!

    ReplyDelete
  14. Λινακι, μάλλον θα κάνω ένα club και θα το ονομάσω το club της πάστα φλώρας !!!!!! οπότε Λινάκι welcome to the club !!! χιχιχιχι
    με το αμυγδαλάκι είναι άπαιχτη!!

    φιλια και καλό μεσημέρι

    ReplyDelete
  15. Βιβάκι μου γλυκό, γιαυτό με χάσατε!... όλη την νύχτα φούρνιζα παστα φλώρες(!) χιχιχιχιχιχι!!!

    και συ λάτης της ετσι?? οπότε welcome to the club !!!!!χιχιχι


    φιλια πολλά βιβακι μου !!!

    ReplyDelete
  16. Μπετούλα περιμένουμε και την δική σου εκδοχή !!!! όταν την φτιάξεις στείλε σε παρακαλώ κανένα κομματακι γιατί η δικιά μας δυστυχώς είναι πια παρελθόν !!!!!

    φιλια πολλά

    ReplyDelete
  17. sugaritsaaaaaaaaaaaaa μου, που είσαι εσύ κοπελάρα μου ???? ολα καλά ??? παρε κομματάκι για τον καφέ σου Λιζάκι.

    φιλια πολλά σ'ολους !!

    ReplyDelete
  18. αστεράκι μου, σ'ευχαριστώ πολύ !!!!

    θα σου κόψω μεγάαααααλο κομμάτι γιατί είσαι καλό και ήσυχο παιδάκι !!!


    φιλια πολλά

    ReplyDelete
  19. thumbelina, πιστεψέ με δεν είσαι η μόνη ! και εγώ το ιδιο εργο θυμάμαι!!! αφού έχεις μαρμελαδίτσα μην το σκέφτεσαι καθόλου, βάλε να την φτιάξεις !! περιμένω κέρασμα !!χιχιχι!

    φιλια πολλά

    ReplyDelete
  20. Μαράκι, πολύ μ' αρέσει η παστα Φλώρα
    (και η Μαίρη Αρώνη επισης, χαχχ)

    φιλιά πολλά
    και μπράβο στη νυφη σου τη Ρένα κι απο μας!

    ReplyDelete
  21. Μετά τα κουρκουμπίνια με ξαναχτύπησες αλύπητα με αυτή την πάστα φλορα!!!!
    Πότε θα πιούμε καφεδάκι μου λες?????

    ReplyDelete
  22. Γιώργο μου γλυκιέ μου, το έχουμε ξαναπεί παιδί μου ότι η γενιά μας εχει γούστο !!!!! χιχιχιιχ!!!
    φυσικά και μας αρέσει πολύυυυυ η pasta frola !!!!! πάρε μεγάλο κομμάτι Γιώργο για να ευχαριστηθείς το αμυγδαλακι (επίσης λατρεμένο) !!! καλό απόγευμα και πολλά φιλάκια

    ReplyDelete
  23. Elenaki μου κι εγώ όλο το ταψάκι θέλω αλλά κανω μεγάλες προσπάθεις να μείνω μακρυά του !!! το τιπ με το λίγο ψήσιμο στην αρχή είναι καταπληκτικό δεν κρατάει καθόλου υγρασία η βάση κάτω απο την μαρμελάδα!!

    φιλια πολλά και καλοφάγωτη !!!

    ReplyDelete
  24. Μπράβο Μαράκι και θέλω τώρα ένα γλυκάκι !!!!!!!!!!!!!!
    Και αυτό φαίνεται σπέσιαλ!!!!
    Κάνει η μανούλα μου αλλά η δική σου είναι τέεεεεεεεεεεεεεελεια!!!!
    Μ΄αρέσει πολύ!!!!!!!!!
    Και η μαρμελάδα λαμποκοπάει, και το αμυγδαλάκι φιλέ από πάνω!!! τέλειο, τέλειο φαίνεται!!!!

    φιλάκια πολλά πολλά !!!!

    ReplyDelete
  25. Τι έγινε?
    Σερβιρίστηκαν ολοι??
    Για να πάρω το κομμάτι της φωτό μαζί με το πιατάκι και να πάω στην γωνίτσα μου να το απολαύσω;-)
    Mαράκι μου από τα αγαπημένα μου γλυκά, εγώ τα ψήνω όλα μαζί, θα δοκιμάσω το τιπάκι με το ψήσιμο την επόμενη φορά, καλά που μας το είπες.
    Πολλά πολλά φιλάκια!!

    ReplyDelete
  26. Εγώ συνήθως την φτιάχνω νηστίσιμη και μας αρέσει πολύ!! Φυσικά, η πάστα φλώρα όπως και να ναι, τρώγεται μετά μανίας...
    Ελενάκι, όπως βλέπεις εγώ ήρθα τελευταία οπότε παίρνω εγώ το πιατάκι χιχιχιχι
    Μαρία κλείσε την πόρτα, μην μπει κανείς άλλος... :Ρ
    Φιλάκια :))

    ReplyDelete
  27. Μαράκι μου πολύ αγαπημένο γλυκό η πάστα φλώρα!!Γεια στα χέρια της νυφούλας σου που μας την θύμισε!!
    Αφου την έφαγαν όλη και πήραν και το πιατάκι θα περιμένω την επόμενη που θα φτιάξεις!!χαχαχα
    Πολλά πολλά φιλιά!!!!!!

    ReplyDelete
  28. Αχ, το αγαπημένο μου γλυκό, αναρτημένο και λαχταριστό σε εποχή δίαιτας... Βρε καθόλου δε με λυπάστε;...!!!!
    Φιλιά Μαράκι μου!

    ReplyDelete
  29. Τέτοια ώρα που ήρθα που να μείνει για μένα:(
    Μου αρέσει πάρα πολύ και η παρουσίαση!

    ReplyDelete
  30. Πολύ ωραία πάστα φλώρα!!
    Και με το μυγδαλάκι από πάνω ωραία ιδέα.
    Λίγωσα τώρα...:)
    Γειά στα χέρια σου!!

    ReplyDelete
  31. Πήτερ μου, σίγουρα με βατόμουρο θα είναι τρέλλα !!!!!!!!!!!!!

    οταν την φτιάξεις στείλε με courier κανένα κομματάκι και σε μένα !!!!

    φιλια πολλά

    ReplyDelete
  32. βρε παλιοζαμπακι που το ξεχώρισες το πιατάκι ??? είδες έκανα και ρίμα!!!!

    όντως Ζάμπι μου το πιατάκι αυτό είναι καταπληκτικό, εχει ζωγραφιστά λουλουδάκια και γενικά το στύλ του σε παραπέμπει σε αλλες εποχές !! όταν μου έρθεις επισκεψη θα σε κεράσω το γλυκάκι σε αυτό ακριβώς το πιατάκι !!! χιχιχι

    φιλια Ζαμπι μου !!!

    ReplyDelete
  33. pansofix, μαζί σου και εγώ !! όλα τα λεφτά το γλυκάκι !!!!

    φιλια πολλά

    ReplyDelete
  34. Marilenaki, και εμεις στην Αρώνη λέμε ναι !!! υπέροχη ηθοποιός και τι στύλ !!
    welcome to the club Μαριλενάκι μου !!! χαχααχαχαα

    φιλια πολλά και πολλές καλημέρες

    ReplyDelete
  35. Λιλακι μου γλυκό σε αποτελείωσα ??? χαχαχααχαχαχ
    λοιπον εσύ θα φτιάξεις τις κοτσομούρες και εγώ θα βάλω τα κουρκουμπινια και την πάστα φλώρα!!!! όσο για τον καφέ, χλωμό το βλέπω τώρα που αρχίζουν οι εξετάσεις !!! αστα να πάνε!!!!

    εσεις πως πάτε όλα καλά ??

    φιλια πολλά πολλά πολλά

    ReplyDelete
  36. Marianaki μου είμαι σίγουρη ότι και της μανούλας θα είναι τεεεελεια !!! κανουν τιποτα οι μανούλες που να μην είναι ωραίο ?? όλα τους είναι ωραία και φτιαγμένα με πολύ πολύ αγάπη !!!!

    φιλακια πολλά κουκλίτσα μου !!!!

    ReplyDelete
  37. Καλα πες μου δεν ντρεπεσαι....??????
    Αφηνεις την νυφουλα σου να φτιαχνει κορδονια και να παιδεύεται.....??????
    Που το εχεις το ειδικο εργαλειο για την παστα φλωρα.....?????

    χιχιχιχιχιχι!!!!!!!

    Φιλακια Μαρακο μου , καλημερα!!!!

    ReplyDelete
  38. Eλενιώ μου το τιπακι με το προ-ψήσιμο είναι το κάτι αλλο, δοκίμασέ το και δεν θα χάσεις !!!!

    φιλεναδίτσα μου έλα εσύ για καφέ και θα σου φτιάξω όλοκληρο ταψάκι !!!

    φιλια πολλά

    ReplyDelete
  39. Eυάκι μου, τις κλείνω τις κλείνω !!! χαχαχα!!!!

    welcome to the club!!!

    φιλια πολλά πολλά

    ReplyDelete
  40. Bασακι μου, γλυκό μου μικρό, σιγά μην σε άφηνα εγώ έτσι, σου έχω κρατήσει καλέ το κομματάκι σου!!!!
    χαχαχααχ

    φιλια πολλά πολλά !!!

    ReplyDelete
  41. Μαγδάκι μου, μαζί σου !!!!!!!!!!!
    παρε κομματάκι για τον καφέ σου !!!


    φιλια πολλά

    ReplyDelete
  42. Μαρακι μου, κοριτσάρα μου όμορφη μολις τελειώσει η δίαιτα μου σφυρίζεις και έεεεεφτασε το ταψάκι σου !!!!!!!!!!!!!!!!!!!χιχιχιχιιχ


    καλο απόγευμα μικρό μου

    ReplyDelete
  43. big mama μου, μην στεναχωρίεσαι έφτιαξα και αλλο ταψάκι για τους καθυστερημένους !!! χιχιχι

    παρα κομματακι για τον καφέ !!!

    φιλια πολλά πολλά

    ReplyDelete
  44. Μαριόν μου του πηγαίνει πολύ το αμυγδαλάκι, δοκιμασέ το και δεν θα χάσεις !!!

    φιλια πολλά πολλά

    ReplyDelete
  45. Μετάκι μου !!! την είχε φτιάξει στο σπίτι της και μας την έφερε, βλέπεις δεν ήξερε ότι υπάρχει ειδικό γκαζετάκι που φτιάχνει το πανω μέρος αντι να κάνουμε κορδόνια!!! και εγώ δεν το ήξερα αλλα το είδα στο μπλοκ της φίλης μας της Βίκυς και έτσι πήγα και το αγόρασα - οχι που δεν θα πήγαινα !
    όλα αυτά βέβαια προ οικονομικής κρίσης ! τώρα δεν με βλέπω να ξοδεύομαι σε τετοια γκαζετάκια !!!!

    φιλια πολλά μεχρι αυριο !!

    ReplyDelete
  46. Μαρακι μου ευτυχως εχεις παρει ολα τα γκαζετακια της κουζινας , και οχι μονο , προ οικονομικης κρισης , δεν υπαρχει και τιποτα που να μην το εχεις , καθε φορα που βρισκομαστε στην κουζινα παρεα λεω κατι θα βρω που να μην το εχει, αλλα παντα μου το ξετρυπωνεις απο τα μαγικα σου ντουλαπια .....!!!!!!!

    Φιλακια μεχρι το βραδυ!!!!!!

    ReplyDelete