
Δεν ξέρω αν η συνταγή που παραθέτω είναι η αυθεντική ή όχι, ξέρω όμως ότι είναι αυτή που αρέσει σ’ εμάς κι ας με συγχωρέσουν οι φίλοι Κρητικοί αν κάτι δεν συμφωνεί με την γνήσια συνταγή.
Όσο αφορά το «θεϊκό» αυτό έδεσμα, αυτό που ξέρω είναι ότι το όνομά του το οφείλει στο παξιμάδι, το οποίο μοιάζει με τα μάτια της κουκουβάγιας.
Τα υλικά μας:
1 κρητικό ντάκο ή κριθαροκουλούρα
φέτα τριμμένη, ή ανθότυρο ή ξυνομυζήθρα
1 ντομάτα ώριμη
¼ κρεμμύδι ξερό
2 – 3 φετάκια πιπεριάς για το στόλισμα
1 ελιά επίσης για στόλισμα
ελαιόλαδο άφθονο
αλάτι και ρίγανη
Το φτιάχνουμε:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το βάζουμε σε ένα πιατάκι και το πασπαλίζουμε με μπόλικο αλάτι να ψηθεί.
Τρίβουμε την ντομάτα στο χοντρό μέρος του τρίφτη και με ένα πιρούνι τρίβουμε το τυρί, όποιο από τα 3 τυριά επιλέξουμε.
Όταν θα έρθει η ώρα να κάνουμε τη συναρμολόγηση, ξεπλένουμε το κρεμμύδι ελαφρά από τα πολλά αλάτια και τα υγρά του.
Βάζουμε την κουλούρα μέσα σε ένα πιάτο και την σπάμε προσεκτικά, χωρίς να χαλάσουμε το σχήμα της και χωρίς να θρυμματιστεί εντελώς.
Από πάνω ρίχνουμε με προσοχή τη ντομάτα, το κρεμμύδι, το τυρί, την πιπεριά, την ελιά, τη ρίγανη και μία γενναία δόση ελαιόλαδου!!!!
Εμείς δεν το μουσκεύουμε το παξιμάδι καθόλου, το αφήνουμε να απορροφήσει το λάδι και τα υγρά της ντομάτας, αλλά εάν τα δόντια σας το απαιτούν μπορείτε να το μουσκέψετε πριν ρίξετε τη ντομάτα με λίγο νερό ή για πιο extreme καταστάσεις με ρακή!!!
Μπορεί να γίνει μία ωραιότατη συνοδός σε όλα μας τα πιάτα, αλλά και σαν ανεξάρτητη ύπαρξη μπορεί κάλλιστα να σταθεί στο τραπέζι μας, η παγωμένη ρακή εννοείται δεν λείπει.
Καλή μας όρεξη λοιπόν και καλή εβδομάδα!!!
Αμαλία
καλημέραααα... καλή εβδομάδα!! ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteαγαπημένος ο ντάκος!!!!
φιλάκια!!!!!!!!!!!!!
Aγαπημένος ο ντάκος σε όλες του τις εκδοχές!!!!
ReplyDeleteΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!
Για μένα δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τον ντάκο!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα!
Μπραβο Αμαλια πολυ ωραιο το μεζεδακι σου και ενιοτε κυριο φαγητο!!!
ReplyDeleteΕτσι το φτιαχνουμε περιπου και εμεις στην απεναντι απο την Κρητη οχθη [βλεπε κοντα στην Μανη] και το λεμε ριγανάδα!!!
Φιλια , καλημερα, καλη εβδομαδα!!!!
Aμαλία,δε λέω ποτέ όχι σ΄αυτή τη νοστιμιά!
ReplyDeleteΝομίζω μια χαρά την έφτιαξες,τη στόλισες κι όμορφα!
Τα καλοκαιρινά βράδια είναι η αγαπημένη μου λιχουδιά χωρίς ρακή.
Φιλιά!
Καλή εβδομάδα!!
ReplyDeleteΤο καλύτερο και σαν κύριο γεύμα!!
Μπορώ να τρώω ντάκο κάθε μέρα!!
ReplyDeleteΛατρεύω τα παξιμάδια! Τέλειο τον έχετε κάνει!
Τσάαγια!!
Α, ένα taco έφαγ στο λιμάνι της Σύρου, τόσο καλό ήταν που ακόμα το θυμάμαι!
ReplyDeleteΈψαξα το blog σας και δεν έχω δει..., μίπος έχετε τη συνταγή να κάνω παξιμάδια η είναι πολύ δύσκολο;
Εκατοντάδες φιλάκια.
Πολύ ωραίο μεζεδάκι!
ReplyDeleteΚαλό μήνα!
Και στις ρακές, και στις "κουκουβάγιες" ναι λέμε και άμα είναι στην άκρη της θάλασσας, να μας χτυπά η θαλασσινή αύρα, ακόμα καλύτερα...Α! Αμαλί Τσικό μας ρίχνεις στο καναβάτσο κάθε φορά.
ReplyDeleteΜικρές, σύντομες και λαχταριστές προτάσεις!
Αμαλία είμαι Κρητικιά και έχω μεγαλώσει με αυτό το φαγητό.Η γιαγιά μου το έφτιαχνε τακτικά και δεν άφηνα τίποτα στο πιάτο μου.Όπως και να το φτιάξεις με ότι υλικά και να χρησιμοποιήσεις γίνεται νοστιμότατο.Μπράβο σου!!!
ReplyDeleteΑχ τί μου κάνεις τί μου κάνεις - πολύ μου λείπει αυτό το πράγμα αλλά δε μπορώ να βρω ντάκο στο Λονδίνο!
ReplyDeleteΜια πολύ καλή συνταγή, ειδικά όταν συνοδεύεται καιαπό μια τσικουδιά!!
ReplyDeleteΤο τέλειο γεύμα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΚαλησπέρα και καλό μήνα !
ReplyDeleteΣτην Κεφαλλονιά που το έφαγα το λένε ριγανάδα.Είχαν βάλει και λίγο τοσοδούλι σκορδάκι μέσα ίσα ίσα για τη μυρωδιά.
Μπράβο Αμαλία που μας ταξιδεύεις σε τόσο ωραία γευστικά λιμάνια.
Φιλιά Ηλέκτρα
Αμαλίτσα εγώ που δεν είμαι σκασμένο τον τρώω όλον τον ντάκο μου.
ReplyDeleteΑλλά βρεγμένο ελαφρά βρε Αμαλίτσα μου, λίιιγο τον μουσκεύουμε εμείς.
Ομως και η extreme ιδέα πολύ μου άρεσε!!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!!
Αγαπημένοςςςςςςςςςςς!!!
ReplyDeleteΑνυπομονώ να τον φάω στην Κρήτη που θα πάω και φέτος για διακοπές
Φιλιάααα
Φαίνεται νόστιμη εκδοχή του ντάκου. Η αλήθεια είναι πως τα υλικά για τον ντάκο είναι πάρα πολύ απλά και... λίγα. Παξιμάδι ολόκληρο, αλλά λίγο βρεγμένο, ντομάτα, φέτα (ή ξινομυζήθρα), ρίγανη και λάδι. Αυτά. Και είναι πολύ νόστιμο και υγιεινό. :) Τη ρακή την κερνάμε χωριστά. Και για να το διαπιστώσετε... κοπιάστε! :):):)
ReplyDeleteκαλή σας ημέρα!
ειναι φοβερος μεζες, μονο που... αντι για πιπερια, βαλε λιγο καφτερο!!!! οσοι το δοκιμασαν εμειναν!!!!
ReplyDelete"ζαχαρούλα..", Λίλα, big mama και ΜΕΤΗ
ReplyDeleteκαλημέρα σας και καλό μας μήνα...
πολλά φιλιά
Ελένη πιές και καμιά ρακή καλό κάνει που και που...
ReplyDeleteΞανθή και Μάγδα καλό σας μήνα
VERÓNICA MARSÁ
ReplyDeleteδυστυχώς στο μπλογκ μας δεν έχουμε παξιμάδια παρά μόνο κριτσίνια, και δυστυχώς σε κάποιοες παλαιότερες μου έρευνες στο νετ δεν είχα βρει κάτι αξιόλογο. Όταν βρω όμως θα το αναρτήσουμε αμέσως και θα στο αφιερώσω...
πολλά φιλιά
δροσοσταλίτσα, καλό σου μήνα
ReplyDeleteνα τες και οι Κρητικές που μας εγκρίνουν...
Ζ. μάλλον πρέπει να κόψουμε τα πολλά πολλά άρχισες να μιλάς μποξερικά!!!δεν νομίζω ότι θα φύγεις με K.O. από τα μεζεδάκια μου, είσαι ανθεκτική
ευχαριστώ πολύ ειρήνη, και εγώ τίποτε δεν αφήνω στο πιάτο μου!!!
Θεία Σοφία να υποθέσω ότι και εσύ Κρητικία είσαι;; Στη Λόντρα δεν έχει παξιμάδια, τόσοι Ελληνες εκεί!!! Για ψάξε καλύτερα!!!
anthivolon, rena και Ηλέκτρα
ReplyDeleteευχαριστώ πολύ και καλό σας μήνα
Λενιώ, ελαφρά μουσκεμένο εεεε;;;; μεγαλώσαμε και έχουμε πρόβλημα με την οδοντστοιχία μας εεεε;;; χιχιχιχιχιχι
ReplyDeleteπολλά φιλιά
αστέρι, καλά να περάσεις στις διακοπές σου...
ReplyDeletemarillia ναι ναι να κοπιάσουμε να μας κεράσεις, θα μας βάλει και η Ελευθερια καυτερό και θα την κατεβάσουμε όλη τη ρακή!!!
Καλό σας μήνα
Καλημέρα και καλό μήνα καθυστερημένα!Λόγω προετοιμασίας Πανελληνίων έχουμε αποχή οικογενειακώς απο το Ιντερνετ.Γι΄αυτό θα μπαίνω λίγο ετεροχρονισμένα όταν μπορώ!
ReplyDeleteΠολύ αγαπημένος ο ντάκος.Ειδικά το καλοκαίρι είναι το αγαπημένο μου βραδυνό!
Πολλά φιλιά!