
Αν παρατηρήσετε τα υλικά του, θα δείτε ότι δεν υπάρχει καθόλου βούτυρο ή κάποιο λάδι.
Αν σας αρέσουν τα μυγδαλάκια, είναι ένα κέικ που θα το απολαύσετε.
Σιροπιαστό και ... μυγδαλένιο!!
Πάμε να το φτιάξουμε!
Χρειαζόμαστε:
1,5 κούπα αλεύρι φαρίνα
3/4 κούπας φρυγανιά τριμμένη
1 κούπα αμύγδαλα τριμμένα, αλλά όχι σαν σκόνη
1,5 κούπα ζάχαρη
1,5 κουταλάκι μπέικιν
100 ml λικέρ αμαρέτο
2 κουταλάκια εσάνς πικραμύγδαλου (προαιρετικά)
8 αυγά
Για το σιρόπι
2 κούπες νερό
1,5 κούπα ζάχαρη
1 σφηνάκι λικέρ αμαρέτο
1 φλούδα από λεμόνι
Εκτέλεση:
Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη, να πετύχουμε ένα αφράτο και φουσκωτό μείγμα.
Προσθέτουμε το λικέρ και την εσάνς και ξαναχτυπάμε.
Ανακατεύουμε σε βαθύ μπολ το αλεύρι, την φρυγανιά, το μπέικιν και τα αμύγδαλα.
Ενώνουμε τα στερεά υλικά με το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε πολύ καλά, να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένη φόρμα για κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς, για 25-30 λεπτά.
Προσοχή, δεν θέλει παραπάνω χρόνο ψησίματος, γιατί θα σκληρύνει το κέικ.
Όταν βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και προσεκτικά το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.
Το ξαναβάζουμε μέσα στην φόρμα.
Το τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα μαχαίρι ή με ένα καλαμάκι από σουβλάκι.
Το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι, όσο το κέικ βρίσκεται μέσα στη φόρμα.
Αφήνουμε τουλάχιστον 15-20 λεπτά να απορροφήσει το κέικ το σιρόπι, και προσεκτικά αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Για να ετοιμάσουμε το σιρόπι, βράζουμε όλα τα υλικά σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά. Αφαιρούμε την φλούδα λεμονιού και περιχύνουμε το κέικ όπως περιγράψαμε πιο πάνω
(Η κούπα που χρησιμοποίησα ήταν των 200 ml.)
Καλή επιτυχία.
Θα ήθελα επίσης να σας δείξω δυο πολύ όμορφα και ξεχωριστά «προσωπικά» βραβεία, που μου έδωσαν δυο αγαπημένες φίλες.
Μια ορχιδέα στο χρώμα της καρδιάς από την Thalassenia


Να έχετε όλοι μιαν όμορφη μέρα!
Καλημέρα. Πολύ ενδιαφέρον μου ακούγεται Ελενάκι μου. Το ονειρεύομαι τώρα το καλοκαίρι και με λίγο παγωτό από δίπλα.
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά!
Ελενάκι μου εγώ στα σιροπιαστά δεν μπορώ να πω όχι με τίποτα!!!
ReplyDeleteΠαίρνω κομματάκι και φεύγω γιατί ξεστρώνω τα χαλιά!!!!
Καθόλου βούτυρο??
ReplyDeleteΕχω δει κέικ χωρίς αυγά ή χωρίς κάποιο άλλο από τα βασικά υλικά του, αλλά χωρίς καθόλου βούτυρο ή λάδι δεν έχω ξαναδεί.
Θα το δοκιμάσω, μου κίνησες την περιέργεια!
Έλενα ευτυχώς δεν το ζήλεψα αυτό το κέικ κι έτσι δεν μπαίνω σε πειρασμό! Κάνω δίαιτα πάλι βλέπεις και φοβάμαι να μπαίνω στο μλογκ σας γιατί δεν ξέρω τι θα δουν τα μάτια μου για να τρέξουν τα σάλια μου! Δε μπορούσα να μη σου ευχηθώ καλό μήνα όμως... Φιλιά σε σένα και στο Μαράκι!
ReplyDeleteΠολύ όμορφα τα βραβεία σου, τα αξίζεις πραγματικά!
ReplyDeleteΤο κέικ σου είναι φοβερό. Μου αρέσει πολύ το αμύγδαλο!!
Geia sou Elena..oraio keik ke oxi me poli siropi. To keik den prepei na "pnigei". ;)
ReplyDeleteΑν μας αρέσουν τα μυγδαλάκια Λενιώ μου...., τα "τσακίζουμε"!! Το ίδιο θα "πάθει" και το υπέροχο μυρωδάτο κέικ σου :)
ReplyDeleteΚάτι τέτοια κάνετε και πάνω που μου κόβεται η όρεξη (ας όψεται η κατάσταση!!) μου την ανοίγετε διάπλατα! Ήδη χαμογελάω τώρα που το γράφω :))
Φιλιά πολλά
Καλό απόγευμα
Eλενάκι,αυτό το γλυκάκι είναι για μένα,που τόσο αγαπώ τα αμύγδαλα!Κάτι αντίστοιχη με καρυδόπιτα φαίνεται.
ReplyDeleteΠαίρνω το κομματάκι μου,μήπως να έπαιρνα και δεύτερο;
Φιλιά!
Πολύ το ζήλεψα το κέικ σου Ελενάκι μου! Πράγματι ιδιαίτερο, αυτό το χωρίς βούτυρο με εντυπωσίασε.
ReplyDeleteΕΛΕΝΑ όταν το διάβαζα έλεγα:α δεν έχει βούτυρο ωραία, μετά έκανα μια σατανική σκέψη!!χαχαχα θα αρχίσουμε να κόβουμε υλικά σε λίγο!!!
ReplyDeleteΠολύ ωραία η ιδέα σου με το αμύγδαλο έφτιαξα πρόσφατα ένα κέικ που είχε πιο πολύ αμύγδαλο και λιγότερο αλεύρι πολύ ωραίο!
καλό απόγευμα!!
κι αμύγδαλα και σιρόπι, καήκαμε φιλενάδα, ευτυχώς λείπει το βούτυρο να ισορροπήσουμε διότι είναι πειρασμός το κεκάκι
ReplyDeleteμπραβο βρε φιλεναδα που μας έφτιαξες γλυκάκι για να ξεπλύνουμε λίγο την πίκρα που έχουμε στο στόμα μας !!!!!
ReplyDeleteθα πάρω 2 κομματάκια - να κρύψω ένα και για τον αυριανό καφέ !! χιχιχιχιχι!!!
πολλά αμυγδαλένια φιλιά !!!
Μαράκι άσε κάτω το δεύτερο κομμάτι!!! σε είδα!!!!
ReplyDeleteΗ πίκρα κοπέλα μου αυτή δεν ξεπλένεται ούτε με όλη την ζάχαρη του πλανήτη!!
Ας το δούμε όμως αισιοδοξα και θετικά!!!(αφού εχουμε κουράγιο να αστειευόμαστε!!!), θα κάνουμε και δίαιτα βρε!!! εμάς σκέφτονται!!!!! εμείς δεν το΄χουμε καταλάβει!!!
Λενιώ μου το γλυκάκι είναι ότι πρέπει για το καφεδάκι που πίνω!!!
Και μια και είναι και περίοδος ... λιτότητας ... ΔΕΝ θα πάρω άλλο κομμάτι, για να φάει και κανενας άλλος!!!!
Λέω να το δοκιμάσω μιας και τα αμυγδαλάκια μου αρέσουν πααααρα πολύ!!!
φιλάκια πολλα πολλά πολλά σε όλες!!!
καλό απόγευμα!:)
Αγαπώ αμαρέτο στο σιρόπι! Πρωτότυπο και φαίνεται νοστιμότατο :)
ReplyDeleteΕνδιαφέρουσα άποψη κεκακίου!
ReplyDelete...Θα έρθει κι η δική του η σειρά...
Ευχαριστούμε Έλενα.:)
νάτα τα σορόπια..νάτα τα σορόπια..
ReplyDeleteκατά πού να κάνω η επιρρεπής..??
μήπως να περιοριστώ στις Αγορές..??
..μπα..εδώ είναι καλύτερα..έχει γλύκα..
φιλιά..
Αμυγδαλένιο κείκ και χωρίς βούτυρο ή λάδι??Τέλειοοοοοο!!!!!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά Έλενα!!!
Φαίνεται τα έλαια του αμύγδαλου είναι αρκετά! Νόστιμο δείχνει αν και με πολλά αυγουλάκια!
ReplyDelete