Monday, 10 May 2010

Μαρμελάδα φράουλα

Οι φραουλίτσες αυτή την εποχή είναι στο φόρτε τους στις λαϊκές αγορές και σου φωνάζουν να τις αγοράσεις!!
Φυσικά και δεν μπορείς να αγνοήσεις αυτό το κάλεσμα!
Έχω αγοράσει περίπου οκτώ φορές φράουλες για να φτιάξω μαρμελάδα, αλλά πάντα μου τις τρώνε και δεν προλαβαίνω.
Επιτέλους τις μπούχτισαν λίγο και έτσι κατάφερα να φτιάξω τη μαρμελάδα που σας παρουσιάζω, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν γλυκό σιρόπι σε παγωτό!

Ελάτε να σας πω πως την έφτιαξα
Υλικά
1,5 κιλό φράουλες
1,5 κιλό ζάχαρη
Χυμό από 1/2 λεμόνι μικρό
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις φράουλες αφαιρούμε το πράσινο κοτσανάκι τους και τις κόβουμε σε δύο ή σε τέσσερα κομμάτια ανάλογα το μέγεθος τους.
Τις αφήνουμε να στραγγίξουν καλά και τις τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα έτσι ώστε να είναι μια στρώση φράουλες, μια στρώση ζάχαρη και τις αφήνουμε 10-12 ώρες.
(Εγώ τις έβαλα το βράδυ και το πρωί ήταν έτοιμες για βράσιμο.)
Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι και μόλις πάρει βράσει ξαφρίζουμε.
Όταν τελειώσουμε το ξάφρισμα ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και χαμηλώνουμε την ένταση έτσι ώστε να σιγοβράζει.
Σε 20 λεπτά με 1/2 ώρα είναι έτοιμη η μαρμελάδα μας.
Για να είμαστε σίγουροι ότι έχει δέσει το σιρόπι κάνουμε το κόλπο με τα πιατάκια. Δηλαδή βάζουμε δύο πιατάκια στην κατάψυξη μία ώρα πριν και την στιγμή που θέλουμε να τσεκάρουμε το γλυκό μας, βγάζουμε το ένα πιατάκι και βάζουμε μια κουταλιά από το σιρόπι. Με το δάκτυλο μας χαράζουμε μια γραμμή στο σιρόπι.
Αν η γραμμή διατηρηθεί το σιρόπι έχει δέσει αν όχι το αφήνουμε να βράσει κι άλλο και ξαναδοκιμάζουμε με το δεύτερο πιατάκι.
Καλή επιτυχία!
Vasia B.

35 comments:

  1. Η αγαπημένη μαρμελάδα του άνδρα μου και των παιδιών μου.Φιάξαμε κι όλας δυο φορές μικρή ποσότητα βέβαια γιατί είναι μια μαρμελάδα που τη φιάχνουμε κάθε φορά όταν αγοράζουμε φράουλες.Τώρα κάνω ποτό ( έχω μια μανία με τα ποτά κι ας μη τα πίνω).

    ReplyDelete
  2. Σέλω σέλωωωωωωωωω χιχιχιχιχ

    Φιλιά
    Καλημέρα

    ReplyDelete
  3. φυσικά είναι μια μαρμελάδα που καταναλώνεται αμέσως, ίσως πριν καλά καλά μπει στα βάζα!!!!! σούπερ χρώμα, γεια στα χεράκια σου

    ReplyDelete
  4. Πολύ ωραία!!Πρόσθεσε και πράσινο πιπέρι σε κόκκους την επόμενη φορά και θα με θυμηθείς!!

    ReplyDelete
  5. τη πρώτη δόση τη φτιάξαμε..και μας τελείωσε..πάμε για δεύτερη όσο ακόμα προλαβαίνουμε...

    ΞΑΝΘΗ...πράσινους κόκους πιπέρι..??
    για πες...για πες..

    ReplyDelete
  6. Bάσια η αγαπημένη μου!
    Κι εγώ έχω παραγγείλει και θα φτιάξω,τη βάζω και στο τσιζ κέικ.
    Την ίδια συνταγή έχουμε,μόνο που βάζω μόνο 1 κιλό ζάχαρη και προτιμώ την καφέ.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  7. βρε Βασάκι μου !!!!! τι υπέροχη μαρμελάδα έφτιαξες ??? τι χρώμα είναι αυτό !!! όσο για το πιατάκι σου ? τι μπορώ να πω!! ξέρεις τι τρελλή αδυναμία έχω σε όλα τα παλιά ... γυαλικά !!!!

    υπέροχη ανάρτηση !!!!!!!!!!!!!!

    να σου δώσω λίγο συκαλάκι, να μου δώσεις λίγη μαρμελαδίτσα ???

    και του χρόνου κουκλίτσα μου όμορφη να είσαι καλά και να ξαναφτιάξεις !!!

    φιλια πολλά και καλή εβδομάδα !!!

    ReplyDelete
  8. προσωπικα σχεδον μονο τις κοκκινες μαρμελαδες τρωω και λεω και εγω να φτιαξω και φετος μαρμελαδα φραουλα γιατι περσι εκανε παταγο...

    ReplyDelete
  9. Θα την πω την αμαρτία μου...μ'αρέσει πάνω στη φέτα ψωμιού με λίγο βουτυράκι!!

    ReplyDelete
  10. Λοιπόν μιας και αυτές τις μέρες το έχω ρίξει στα γλυκά, βλέπε και το συκαλάκι της Μαριώς μας, παίρνω μία γεναία μερίδα και ένα κουπάκι γιαούρτι και την κάνω για το μπαλκόνι!!!!!

    πολλά πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  11. Βασάκι μου εμένα μου αρέσει που έχεις αφήσει και κομματάκια φράουλας.
    Την φαντάζομαι πάνω από cheese cake ή πάνω από γιαούρτι ή παγωτό.... σούπερ!!!!
    Το χρώμα δε, είναι το κάτι άλλο!
    Δηλαδή δεν έτυχε... πέτυχε:))
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  12. Καταπληκτικό χρώμα
    Γεια στα χέρια σου.

    ReplyDelete
  13. ακριβως ετσι την κανουμε και εμεις, και η μαρια μου... την τσακιζει!!!!!
    φετος δεν εκανα ακομα, αλλα... με κολλαζεται!!!!

    ReplyDelete
  14. πω πω!!!!!!!!ΤΕΛΕΙΟ ΕΝΑ ΒΑΖΑΚΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΡΗΓΟΡΑ:)))))

    ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΓΛΥΚΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΥΧΟΜΑΙ.

    ReplyDelete
  15. γευστικη και γλυκαι σαν εσενα , φιλαι πολλα γεια στα χερια σου !!!!!!!

    ReplyDelete
  16. Είναι από τις καλές!

    ReplyDelete
  17. Βάσια 5 λεπτά πριν βγάλεις τη μαρμελάδα από τη φωτιά προσθέτεις μέσα λίγους κόκκους πράσινου πιπεριού (υπάρχει σε βάζο διατηρημένο σε κάποιο υγρό ή σε καταστήματα με μπαχαρικά)
    Δοκίμασε στην επόμενη,όπως μπορείς να δοκιμάσεις και με άλλα μπαχαρικά αν θέλεις δες στη σελίδα μου.

    ReplyDelete
  18. Αχ, σε τη πειρασμό με βάζεις… :):):)

    ReplyDelete
  19. Αχτίδα, σπάνια η μαρμελάδα φράουλα να μην αρέσει,και ιδιαίτερα στα παιδιά!
    Όση ποσότητα κι αν φτιάχνουμε ποτέ δεν θα είναι αρκετή!!!

    ReplyDelete
  20. Αστέρι μου να σου δώσουμε μωράκι μου αφου σέλεις!!χαχα
    Φιλιά σου!!

    ReplyDelete
  21. Γαστεροπλήξ μου πράγματι δεν μένει τίποτα!!!
    Σ'ευχαριστώ!!Φιλιά!!

    ReplyDelete
  22. Ξανθή μου πράσινο πιπέρι πρώτη φορά το ακούω και δεν με αφήνει καθόλου αδιάφορη!!
    Στην επόμενη μαρμελάδα θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε!
    Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  23. Σπιρτόκουτο όσο υπάρχουν οι φραουλίτσες στη λαϊκή θα γεμίζουμε τα βάζα που αδειάζουν γρήγορα!!!
    Φιλιά!!

    ReplyDelete
  24. Ελένη μου εσύ την κάνεις πιο light
    την μαρμελάδα σου!
    Η καστανή ζάχαρη είναι πολύ καλή πρόταση αλλά λίγο πιο ακριβή!
    Πολλά φιλιά!!

    ReplyDelete
  25. Μαράκι μου Μαράκι !!!
    Επιτέλους μου πέτυχε η φωτογραφία και αντποκρίνεται στην πραγματικότητα!Πράγματι έχει υπέροχο χρώμα!
    Όσο για το σερβίτσιο να τσεκάρεις την συμπεθέρα να έχει τα αντίστοιχα για να σου ταιριάζει!χαχαχαχα!!!
    Συκαλάκι δεν το συζητώ αν φτάσει μέχρι την Κόρινθο θέλω οπωσδήποτε και απο μένα όση μαρμελαδοφράουλα θέλεις!!!!
    Πολλά πολλά πολλά φιλιά μωρό μου!!!

    ReplyDelete
  26. Pansofix, να φτιάξεις αφου σου αρέσουν οι κόκκινες μαρμελάδες. Σίγουρα θα κάνει και φέτος πάταγο!!

    ReplyDelete
  27. Αχ Αθηνά μου σε ποιόν δεν αρέσουν αυτές οι αμαρτίες!!!

    ReplyDelete
  28. Αμαλίτσα μου το γιαούρτι να είναι light.Γιατι απο την μια το συκαλάκι απο την άλλη η φραουλίτσα (και δεν έχουμε βάλει και καστανή ζάχαρη) άστα τι θα πάθουμε!!!
    χαχαχαχαχα!!
    Πολλά πολλά φιλιά!!

    ReplyDelete
  29. Έλενα μου,και μένα μου αρέσουν οι μαρμελάδες να έχουν κομματάκια φρούτων μέσα.
    Πραγματικά με όλα όσα αναφέρεις πηγαίνει τέλεια !!!
    Πολλά πολλά φιλιά!!!!

    ReplyDelete
  30. Marion σ' ευχαριστώ πολύ!!

    ReplyDelete
  31. Ελευθερία μου δεν γίνεται με τόσες φράουλες γύρω μας εσύ να μην φτιάξεις φέτος!!!
    Φτιάξτη πιο light αν θέλεις να έχεις λιγότερες τύψεις!!

    ReplyDelete
  32. Σκρουτζάκο βαζάκι ολόκληρο δεν έχει μείνει!!
    Την επόμενη φορά που θα φτιάξω όμως κάτι θα γίνει!!
    Καλή και γλυκιά εβδομάδα και σε σένα!!

    ReplyDelete
  33. Μια καλή μια ανάποδη,σ΄ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!!!!

    ReplyDelete
  34. Φοίβο,είναι πράγματι πολύ καλή!!!

    ReplyDelete
  35. Anonymous,είναι όμως γλυκός πειρασμός!!!!!

    ReplyDelete