
Το φύλλο αυτό το φτιάχνει η μανούλα μου όσα χρόνια μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου.
Είναι εύκολο και πεντανόστιμο.
Συνήθως εκείνη ζυμώνει και εγώ ετοιμάζω την γέμιση, όσο για τους υπόλοιπους, περιμένουν την ώρα και την στιγμή που θα βγει η πίτα από τον φούρνο!!!!
Πάμε να δούμε τι υλικά χρειαζόμαστε για ένα ταψί του φούρνου:
3/4 αλεύρι μπλε, για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι του κρασιού, ελαιόλαδο
1 ποτήρι του κρασιού, νερό
1 πρέζα αλάτι
Στην πράξη:
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και ανοίγουμε μια λακουβίτσα στη μέση.
Εκεί ρίχνουμε το λάδι, το νερό, το αλάτι και ζυμώνουμε.
Υπάρχει περίπτωση να χρειασθούμε και άλλο νερό κατά την διάρκεια του ζυμώματος ώστε να έχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μέρη και ανοίγουμε τρία φύλλα.
Το ένα από τα τρία πρέπει να είναι πιο χοντρό από τα άλλα δύο.
Λαδώνουμε καλά το ταψί και τοποθετούμε από κάτω το πιο χοντρό φύλλο .
Στη συνέχεια ρίχνουμε την γέμιση, την οποία φτιάχνουμε σύμφωνα με την συνταγή που έχουμε εδώ.
Τέλος βάζουμε τα άλλα δύο φύλλα, το ένα επάνω στο άλλο, χωρίς να τα λαδώσουμε ενδιάμεσα. Ρίχνουμε από πάνω λίγο λάδι και το απλώνουμε με ένα πινέλο.
Χαράσσουμε την πίτα και την φουρνίζουμε στους 180 βαθμούς σε καλά προθερμασμένο φούρνο.
Σε 1 ώρα χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς, ελέγχουμε και αφήνουμε για 1/2 ώρα ακόμη.
Είναι το ίδιο υπέροχη είτε είναι ζεστή, είτε είναι κρύα!!!
Καλοφάγωτη !!
Vasia B.

Καλημέρα!! Τι νόοοοοστιμη πιτούλα! Τις λατρευω τις πίτες!!
ReplyDeleteΈχω ..λυσσάξει απο τη δίαιτα..όλα τα τρώω..και αυτό και το άλλο..καλέ γιατί φιάχνετε όμορφα πράγματα όπου πάω;
ReplyDeleteτρελαίνομαι για πήτες! Η συναταγή σου μου άρεσε πολύ!θα την δοκιμάσω καθότι είναι και εύκολη!καλημέρα!
ReplyDeleteΤώρα εγώ τι να πω; Τέλεια η πίτα....μπράβο...μπράβο!!!!
ReplyDeleteΜια λατρεία με τις πίτες, την έχω!!!
Καλημέρα!!
γεια στα χεράκια της κυρα-Βαγγελίτσας μας !!!!!!!! εγώ που την έχω δοκιμάσει της βάζω 10΄΄΄΄΄
ReplyDeleteγια να δούμε τώρα που έχω την συνταγή θα δοκιμάσω να φτιάξω ζυμαράκι ή θα αγοράσω πάλι έτοιμο ???
φιλιά πολλά πολλά, στα μαγουλάκια της μανούλας !!!!
καλημέρα και καλό σ/κ
Bάσια,τέλειο!
ReplyDeleteΕίναι για τις δικές μου δυνατότητες,που δεν καταφέρνω να ανοίξω λεπτούλι.
Να σου πω,κάπως έτσι το φτιάχνω,αλλά θα ακολουθήσω τις οδηγίες για τα τρία φύλλα.
Φιλιά!
αυτές οι συνταγές που πάνε από μανούλα σε κόρη πολύ μου αρέσουν!!!!!!!
ReplyDeleteκαλημέρες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Να το τολμήσω λες;
ReplyDeleteΒάσια, συνήθως η κατάσταση εξυπηρετείται από έτοιμο, το οποίο ουδεμία σχέση έχει με το χειροποίητο και σπιτικό, μα...
Φιλιά και καλή δύναμη!
Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια πίτα με σπιτικό φύλλο! Καλό Σ/Κ!
ReplyDeleteΠλεκτό εγκώμιο κι εγω μια εξάρτηση με τις ζύμες και τις πίτες την έχω!
ReplyDeleteΚαλό σαβατοκύριακο!!!!
Αχτίδα είναι η εποχή που όλοι ζουμε ένα μαρτύριο!!!Θέλουμε να αγιάσουμε και δεν μας αφήνουν!χαχα!!
ReplyDeleteΚαλό σαβαροκύριακο!!!!!
Μαρή είναι πράγματι πολύ εύκολη συνταγή και το φύλλο γίνεται τραγανό τραγανό!Να την φτιάξεις!!
ReplyDeleteΚαλό σαβαροκύριακο!
Αστέρι σ' ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΤην ίδια λατρεία έχουμε και δεν είναι της διαίτης!χαχα!
Καλό σαβατοκύριακο!
Γεια σου Μαράκι μου γλυκό!!Απ΄ότι ξέρω της τα είπες μόνη σου της κυρα-Βαγγελιώς!
ReplyDeleteΕίναι πολύ πολύ εύκολη ζύμη!!Το θέμα είναι να μπορείς να χειριστείς τον πλάστη καλά!!!
Πολλά πολλά φιλιά και καλό σαβατοκύριακο!!!
Ελένη μου κι εγω το ίδιο πρόβλημα έχω με το φύλλο!!
ReplyDeleteΣ΄αυτή την πιτούλα δεν χρειάζεται να είσαι πολύ καλλιτέχνης!!χαχα!!
Πολλά φιλιά και καλό σαβατοκύριακο!
Ζαχαρούλα μου κι εμένα μου αρέσουν πολύ!!Να είναι καλά οι μανούλες μας να τις φτιάχνουν όσο μπορούν!!!!
ReplyDeleteΚαλό σαβαροκύριακο!!
Ζαμπία μου είναι πολύ εύκολη ζύμη και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μαεστρία στο άνοιγμα!!!Να το δοκιμάσεις!!!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά και καλό σαβατοκύριακο!
Big mama θα συμφωνήσω μαζί σου!!!
ReplyDeleteΚαλό σαβατοκύριακο!!!!
Βασάκι μου εγώ έχω ακούσει από την Μαρία τα καλυτερότερα για το φύλλο που ανοίγει η μανούλα.
ReplyDeleteΟπως και να το κάνουμε το σπιτικό είναι άλλο πράμα!!
Καταλαβαίνω γιατί οι υπόλοιποι δεν κρατιούνται πότε θα βγει η πίτα από τον φούρνο!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!
Έλενα, η Μαρία μας το έχει δοκιμάσει και της άρεσε πολύ!!
ReplyDeleteΗ αλήθεια είναι ότι όσοι έχουν δοκιμάσει την συγκεκριμμένη πιτούλα έχουν πει τα καλύτερα!!
Όσο για τα παιδιά μου εκνευρίζονται που δεν κρυώνει αμέσως μόλις βγεί απο το φούρνο!!χαχα!!
Πολλά πολλά φιλιά και καλό σαβατοκύριακο!!!!!
στις πιτούλες λέμε ναιιιιιιιιιιιιιι!!!
ReplyDeleteκαλό Σ.Κ σε όλες σας κορίτσια
Μου έσωσες τη ζωή, δεν μπορούσα να κάνω ωραία μάζα για τις πίτες, διότι η αλεύρι είναι πολύ σκληρή εδώ! Αυτό αποδείχθηκε τέλεια.
ReplyDeleteΤι σοκ όταν διάβασα ΒΛE αλεύρι!
ένα φιλί.
δεν υπαρχει τιποτα καλυτερο απο ενα χειροποιητο φυλλο για πιτες που ειναι και η αδυναμια μου!!!
ReplyDeleteΦαίνεται όντως πολύ καλό το φύλλο.
ReplyDeleteΣκέψου και να το φας κιόλας
Καλό σκ :)
AX φαινεται φανταστικό!!! ΠΟλύ πολύ πολύ καλύτερο από έτοιμα!θα το σημειώσω γιατί πάντα χρειάζεται!!
ReplyDeleteΠΟλλά φιλιάααα!
Γαστεροπλήξ μαζί σου!!!!
ReplyDeleteΚαλό σαβατοκύριακο!!!!!!
Veronica Marsa, χαίρομαι που σε βοήθησα να βρείς το σωστό αλεύρι!
ReplyDeleteΤώρα θα έχεις μια όμορφη ζύμη!
Ελπίζω να μπορείς να βρείς το αντίστοιχο μπλε στην Ισπανία!!
Φιλιά!!
Apinkdreamer,θα συμφωνήσω μαζί σου!
ReplyDeleteΚαλό σαβαροκύριακο!!!
Marion, όταν το τρως είναι τόσο νόστιμο και τραγανό που δεν σταματάς ποτέ στο ένα κομμάτι!!
ReplyDeleteΚαλό σαβατοκύριακο!!
Magda ^_^,σίγουρα απο τα έτοιμα υπάρχει μεγάλη διαφορά!
ReplyDeleteΚαι είναι και σχετικά εύκολη ζύμη!!
Φιλιά και καλό σαβαροκύριακο!!