
Μετά λοιπόν από τόση κούραση που πέρασε με το διάβασμα είπα να του το φτιάξω! Συνήθως τρώει 4-5 κομμάτια το μεσημέρι και άλλα τόσα το βράδυ. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι ένα ταψί ποτέ δεν μας φθάνει!!
Υλικά που θα χρειαστούμε (για δύο ταψιά)
10 -12 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1/4 κιλό κιμά χοιρινό
3 κρεμμύδια ξερά μεγαλούτσικα
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. του γλυκού βασιλικό
10 κόκκους μπαχάρι χονδρό
1 σφηνάκι ούζο
1 κουτί χυμό ντομάτας
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
2 κοφτές κουταλιές της σούπας, βούτυρο
5 γεμάτες κουταλιές της σούπας, αλεύρι φαρίνα
3/4 λίτρου γάλα φρέσκο
1 αυγό
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
Ας τα φτιάξουμε
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στη μέση.
Στρώνουμε χαρτί ψησίματος στο ταψί του φούρνου και τις τοποθετούμε σε σειρές. Από πάνω, αλείφουμε με λάδι μία μία τις μελιτζάνες και τις αλατίζουμε ελαφριά .

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τον κιμά μας.
Σε μια κατσαρόλα, τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, αφού πρώτα τα έχουμε ψιλοκόψει. Ρίχνουμε το κιμά και ανακατεύουμε μέχρι ν΄αλλάξει χρώμα. Σβήνουμε με το ούζο. Μόλις εξατμιστεί το ούζο, προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, το βασιλικό, τον μαϊντανό, το μπαχάρι και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 1 ώρα, σε μέτρια φωτιά.
Στη συνέχεια βγάζουμε τις μελιτζάνες από το φούρνο και όπως είναι μέσα στο ταψί, με ένα κουταλάκι ανοίγουμε το εσωτερικό τους, χωρίς να το αφαιρούμε και το γεμίζουμε με κιμά.
Όταν γεμίσουμε όλες τις μελιτζάνες, ξεκινάμε να φτιάξουμε την μπεσαμέλ.
Αρχικά ζεσταίνουμε καλά το γάλα. Έπειτα σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και προσθέτουμε μια- μια κουταλιά το αλεύρι, ανακατεύοντας συγχρόνως. Αφού ρίξουμε όλο το αλεύρι συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ψηθεί -ν΄ανοίξουν καλά οι κόκκοι του όπως έλεγε η γιαγιά μου-.
Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο – λίγο το ζεστό γάλα και τα χτυπάμε όλα μαζί, όπως είναι στην φωτιά με το μίξερ χειρός ή με το σύρμα που χτυπάμε τ’αυγά. Μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή και λίγο περισσότερο γάλα. Αυτό το βλέπουμε ανακατεύοντας με το μίξερ μέχρι να πήξει η κρέμα και ν' αρχίσει να βράζει. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε στην κρέμα το αυγό χτυπημένο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά μεταξύ τους. Η μπεσαμέλ είναι έτοιμη.
Μ΄ ένα κουτάλι σούπας βάζουμε μία με δύο κουταλιές πάνω από κάθε μελιτζάνα.
Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο, μέχρι να ψηθεί η μπεσαμέλ για 20 λεπτά περίπου.
ΤΙΡ: Αν σας περισσέψει κιμάς τον φτιάχνεται την άλλη μέρα με μακαρόνια!!
Καλή επιτυχία!!
Vasia B.
Καλημέρα!!αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό, το φτιάχνω και κομμάτια κοτόπουλου!!
ReplyDeleteΦανταστικό φαγητό!!!
ReplyDeleteΠαίρνω μόνο μία μελιτζανούλα αφού αρέσουν τόσο πολύ στο γιο σου και του αξίζουν μετά από τόση κούραση:))
Φιλάκια!
ΤΟ φαγητό!!! καλά που μου το θύμησες :)))
ReplyDeleteΚαλημέρα
Ωραίο φαγητό, όλα τα φαγητά που έχουν μελιτζάνα μου αρέσουν, είναι από τα πιο νόστιμα λαχανικά του καλοκαιριού. Σήμερα θα προσπαθήσω να φτιάξω κεφτεδάκια με μελιτζάνα, θα δείξει τι θα βγει..
ReplyDeleteΑγαπημένο φαγητό με μελιτζάνα! Εδώ όμως είναι τόσο άνοστες, που δεν μπαίνουμε στον κόπο να φτιάξουμε παπουτσάκια.
ReplyDeleteΒ.
όσοι αγαπάμε τη μελιτζάνα λατρεύουμε κι αυτό το φαγάκι
ReplyDeleteΧαλάλι του παιδιού!
ReplyDeleteΚαι γεια στα χεράκια της μανούλας!
Βάσια,ποιος δεν αγαπάει αυτό το φαγητό;
ReplyDeleteΠοπό,μόλις το είδα το λιγουρεύτηκα,θα το φτιάξω σύντομα,ζήλεψα.
Το ουζάκι στον κιμά δεν το έχω δοκιμάσει,βάζω κρασάκι ή κονιάκ,όπως μου είχε πει μια γνωστή-θα το δοκιμάσω.
Φιλιά!
Καλά αποτελέσματα!Σωστά,θέλει φροντίδα το παιδί μετά από αυτή τη δοκιμασία!
Καλά, στο μυαλό μου είσαι;
ReplyDelete;)
Μελιτζάνες σκαφτόμουν να μαγειρέψω σήμερα…
Ευχαριστώ για τη συνταγή!
Φιλιά
Αγαπημένο φαγητό! Στείλε 2-3 κομματάκια!
ReplyDeleteΛατρεμένο φαγάκι!!!Ξελιγώθηκα πάλι!
ReplyDeleteΞανθή μου όταν λες το φτιάχνεις και κομμάτια κοτόπουλου τι εννοείς?
ReplyDeleteΒάζεις αντί για κιμά κοτόπουλο?
Κι αν ναι πως το φτιάχνεις??
Φιλιά καλό βράδυ!!
Μάγδα μου πάρε εσύ όσο θές κι εγω απο δω και πέρα έχω να το φτιάξω πολλές φορές ακόμη!!!
ReplyDeleteΦιλιά καλό βράδυ!!
Αστέρι μου αρχίζει η καλοκαρινή περίοδος και θα θυμηθούμε όλα τα φαγητά που αγαπάμε αυτή την εποχή!
ReplyDeleteΜε τόση πληθώρα ζαρζαβατικών έχουμε ποικιλία γεύσεων!!
Φιλιά καλό βράδυ!
Νοστιμιά, περιμένουμε να μας πείς το αποτέλεσμα απο τα κεφτεδάκια μελιτζάνας!Εύχομαι να σου γίνουν τέλεια!!
ReplyDeleteΦιλιά καλό βράδυ!
Benicos place μάλλον είσαι εκτός Ελλάδας για να είναι άνοστες οι μελιτζάνες!
ReplyDeleteΓιατί αυτή την εποχή οι λαϊκές αγορές είναι γεμάτες απο νόστιμες μελιτζάνες!
Καλό βράδυ!
Γαστεροπλήξ μου πράγματι αγαπημένη η μελιτζάνα όπως και να την μαγειρέψεις!!
ReplyDeleteΦιλιά καλό βράδυ!
Γιαγιά Αντιγόνη σ' ευχαριστώ νάσαι καλά!!
ReplyDeleteΦιλιά και καλό βράδυ!
Ελένη μου αφού βάζεις κρασάκι ή κονιάκ σίγουρα θα σου αρέσει και με το ουζάκι!
ReplyDeleteΣ΄ευχαριστώ πολύ!
Φιλιά και καλό βράδυ!!
Έλενα τα μαγειρικά πνεύματα συναντώνται!!χαχα!
ReplyDeleteΦιλιά και καλό βράδυ!
Big mama και 2 και 3 και όσα θές!
ReplyDeleteΘα φτιάξω κι άλλα ταψιά σύντομα!!
Φιλιά και καλό βράδυ!
Εφη μου έχεις δίκιο λατρεμένο!
ReplyDeleteΚαι τώρα που καλοκαίριασε θα το ευχαριστηθούμε!!
Φιλιά και καλό βράδυ!!
μου αρεσει πολυ αυτο το φαγητο ειναι ακρως καλοκαιρινο αλλα να σου πω το βρηκα σε α;υτο το σαιτ σε πληρη αναλυση και νομιζω οτι πρεπει να ξερετε ποιο μας αντιγραφουν εγω παντως δεν ειχα ενημερωθει http://syntages.hadnews.com/%ce%9c%ce%b5%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b6%ce%ac%ce%bd%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%85%cf%84%cf%83%ce%ac%ce%ba%ce%b9%ce%b1.htm
ReplyDeleteΒασια μου οι μελιτζανες ειναι η αδυναμια μου και τα παπουτσακια το καλυτεροτερο μου!!!!
ReplyDeleteΤις εκανα ηδη παραγγελια στην μαμα Γωγουλα που θα παω αυριο!!!!!
Γεια στα χερακια σου Βασια μου!!!!!
Φιλακια πολλα , καλο π/σ/κ!!!!!!!
Vasia μου εγώ ως Τσακώνισσα δεν μπορώ παρά να εκτιμήσω το φαγάκι σου!!!
ReplyDeleteΤώρα το καλοκαιράκι θα το τιμήσουμε όπως του αξίζει!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!
Μαργαρίτα σε ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση!
ReplyDeleteΠραγματικά έχω πέσει από τα σύννεφα!!
Εχω ξαναπεί, δεν με ενοχλεί να αντιγράφονται συνταγές μας, γιατί θεωρώ ότι καμιά συνταγή δεν είναι μοναδική.
Οπως φτιάχνει τα παπουτσάκια η Βάσια τα φτιάχνω κι εγώ και πιθανόν οι περισσότερες.
Οι φωτογραφίες μας όμως και το "λεκτικό" της συνταγής, είναι αποκλειστικά δικά μας, είναι ο κόπος μας και καμία Λόύλα δεν έχει δικαίωμα να τα εκμεταλεύεται.
Και φυσικά δεν είμαστε contributors καμίας Λόύλας.
Εννοειται και εμενα συτο με πειραζει πνευματικα διακιαωματα δε νομιζω οτι υπαρχουν σε συνταγες αλλαεμεις βαζουμε κοπο και λεφτα για να τα καταχράζονται αλλοι οχι αυτο ειναι απαραδεκτο. Αν ηταν σαν τον συνταγουλη δε με πειραζε αλλα οχι και εστι και χωρις να μας ρωτησουν
ReplyDeleteallo ena
ReplyDeletewww.cook.gr
καλησπέρα! μια ερώτηση θελώ να κάνω. Τις μελιτζάνες τις βαζείς σε νερό για να ξεπικρίσουν?
ReplyDeleteΜατίνα μέχρι να σου απαντήσει η Βάσια, θα σου πω ότι ναι, κανονικά τις βάζουμε σε νερό να ξεπικρίσουν.
ReplyDeleteΜόνο οι αυθεντικές τσακώνικες δεν χρειάζονται ξεπίκρισμα, όλες οι άλλες καλό είναι να ξεπικρίζουν πρώτα.
Καλησπέρα Ματίνα,με κάλυψε η Έλενα. Ακριβώς έτσι όπως τα λέει.
ReplyDeleteΓια ότι άλλο χρειαστείς στην διάθεσή σου !!
κορίτσια ευχαριστώ και τις δύο σας! το έφτιαξα και ήταν πολύ νόστιμο!!!
ReplyDelete