Friday, 18 June 2010

Μελιτζάνες τουρλού κατσαρόλας

Το συγκεκριμένο φαγητό θεωρώ ότι είναι από τα ευκολότερα που φτιάχνω, απλά κόβω όλα τα λαχανικά, τα βάζω στην κατσαρόλα και περιμένω…
Έχω παραλείψει εντελώς της διαδικασία τσιγαρίσματος των λαχανικών και είναι ό,τι πρέπει για άτομα που εργάζονται ή που δεν έχουν και τόσο πολύ χρόνο για την κουζίνα.

Χρειαζόμαστε:
2 – 3 μελιτζάνες φλάσκες
1 – 2 κρεμμύδια ξερά μεγάλα
3 καρότα
2 – 3 πατάτες
1 πιπεριά πράσινη
1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα( 370 gr) ή 3 – 4 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
λίγο λάδι
2 – 3 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
1 – 2 φύλλα δάφνη
½ φλιτζανάκι του καφέ ξύδι
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά, κανέλλα
μαϊντανό
Πάμε να μαγειρέψουμε
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες, εγκαρσίως σε σχήμα σταυρού και τις κόβουμε σε 3 παχιές ροδέλες και στη συνέχεια την καθεμία στα τέσσερα.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε σχετικά μεγάλα κυβάκια, το καρότο σε ροδέλες, τις πατάτες στα τρία ή όπως μας αρέσει και τις πιπεριές σε καρέ μεγάλα.
Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με τη σειρά τα λαχανικά μελιτζάνες, κρεμμύδια, καρότα, πατάτες, πιπεριές.
Από πάνω τα σκόρδα κατά τόπους, τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, κανέλλα, ντομάτα και το μαϊντανό.
Από πάνω ρίχνουμε το λάδι και το ξύδι, ώστε τα μπαχαρικά να απλωθούν και να πάνε παντού και μισό ποτήρι του νερού νερό.
Νερό δεν χρειάζεται να βάλουμε πολύ, μιας και τα λαχανικά δεν είναι τσιγαρισμένα και θα βγάλουν αρκετά υγρά. Βέβαια ανάλογα με την κουζίνα σας ίσως χρειάζεται λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο.
Στην αρχή έχουμε δυνατή φωτιά για τα πρώτα 5 λεπτά, και στη συνέχεια χαμηλώνουμε σε μέτρια και αφήνουμε περίπου για 45 λεπτά της ώρας να σιγοβράζουν.
Ελέγχουμε συχνά πυκνά μήπως χρειαστούν λίγο νερό ακόμα.
Καλό είναι να μην τις ανακατέψουμε καθόλου με κουτάλα, απλά ανακινούμε την κατσαρόλα κυκλικά αρκετές φορές στην αρχή, αλλά και κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Καλή μας όρεξη….
Αμαλία

21 comments:

  1. Αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό, με φετούλα και νόστιμο ψωμάκι....

    ReplyDelete
  2. Αμαλία μου ούτε καν τα κρεμμυδάκια να μην τσιγαρίσουμε??
    Πανευκολο καλοκαιρινό φαγάκι, με μπόλικη φετούλα όπως λέει και η Nostimia, αλλά και με φρέσκο ψωμάκι για βουτίτσες!!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  3. nostimia μοθ ακριβώς αυτός ο συνδυασμός!!!

    Έλενα, αν θες μπορείς να το τσιγαρίσεις, αλλά εγώ απλώς τα βάζω όλα στην κατσαρόλα και πάω για βουτιά στη θάλασσα και όταν γυρίζω είναι όλα έτοιμα!!!!Πάντως και το τσιγάρισμα μια ίδέα είναι, γίνεται εξίσου ωραίο το φαγητίο και χωρίς αυτό....

    ReplyDelete
  4. Εύκολο και γρήγορο.Μέχρι να κάνεις ένα τσιγάρο που λέει ο λόγος έτοιμο το φαγάκι

    ReplyDelete
  5. Α, ωραία, έχω απ'όλλα!!!
    Με λίγο ψαράκι στο φουρνο... έχω φαί για σήμερα!!

    Φιλάκια, φίλη μου.

    ReplyDelete
  6. Πολύ νόστιμο τουρλού είναι αυτό!
    Βρε Τσικό, ΚΑΙ κανέλλα!
    Λέω να κόψω σταυρωτά κατά μήκος τις μελιτζάνες και μετά εγκαρσίως;
    Τί λες;
    Σε πειράζω Αμαλί μου.:))

    ReplyDelete
  7. όλο το καλοκαιράκι στην κατσαρόλα, αγαπημένο φαγάκι

    ReplyDelete
  8. πολύ καλή ιδέα για εκείνους που αποφεύγουν το τηγανι για πολλούς και ποικίλους λόγους.

    Παίρνω μεριδούλα, βάζω φετούλα και ψωμάκι και απολαμβάνω τις νοτστιμιές και τις μυρωδιές !!!

    φιλια πολλά και καλό σ/κ

    ReplyDelete
  9. minimarket, δεν θα έλεγα ακριβώς γρήγορο, ένα πακέτο πρέπει να κάνεις, αλλά εύκολο σίγουρα είναι

    veronica, όντως το ψαράκι καλή επιλογή

    καλό ΣΚ

    ReplyDelete
  10. Ζ. δεν φτάνει που με έχετε βρει μικρό και με έχετε βάλει και μαγειρεύω μέσα στο κάμα, με πειράζεται και από πάνω...

    πολλά φιλιά
    και δροσερό ΣΚ

    ReplyDelete
  11. γ. ωραία παρομοίωση...

    ReplyDelete
  12. Μαριώ βάλε μπόλικη φέτα, πάρε και ένα καρβέλι ψωμί και πάαααααααααμε....

    πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  13. Έλενα καλησπέρα!
    Θέλεις λίγο μυρωδάτο και ανθισμένο θυμάρι; Σου έχω δροσερό δωράκι για κόπιασε γιατί πάω για νέο post!
    ΑΦιλιά σε όλες σας!

    ReplyDelete
  14. Αμαλίτσα νόστιμο και καλοκαιρινό φαγάκι!!Το έφτιαξα χτές με μικρή παραλαγή και προσθήκη κολοκυθιού στο φούρνο.Έγινε τέλειο!!
    Πολλά φιλιά και καλό σαβατοκύριακο!

    Βρε Αμαλία μου πως τα βλέπεις τα πράγματα με την απεργία των καθηγητών που διορθώνουν???!!!

    ReplyDelete
  15. Γρήγορο, υγιεινό, νόστιμο, διαίτης.
    Τι άλλο θέλουμε βρε κορίτσια;
    Διαίτης χωρίς "βούτες" γιατί αν φάμε κι ενα καρβέλι τότε...

    Φιλιά θαλασσένια.

    ReplyDelete
  16. Εγώ ροδίζω ελαφρά το κρεμμυδάκι και κάνω μια βόλτα και τα λαχανικά.
    Η δική σου εκδοχή σαφώς πιο υγιεινή ~ και εύκολη!
    Τα λαχανικά είναι από τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά φαγάκια...

    ReplyDelete
  17. Αμαλία, το έφτιαξα σήμερα το φαγάκι και βγήκε νοστιμότατο!!! Παρέλειψα μόνο την κανέλα, φοβήθηκα την αντίδραση των παιδιών.
    Φιλιά.

    ReplyDelete
  18. Καλησπέρα από το Λονδίνο και ευχαριστώ για τη συνταγή. Πάω να πάρω υλικά και ξεκινάω ;)

    ReplyDelete
  19. Α ευχαριστώ!!!
    Μ έσωσες για αύριο!!!
    Κ σκεφτόμουν, τι να μαγειρέψω πάλι???

    ReplyDelete