Tuesday, 8 June 2010

Sorbet θυμάρι

Το θυμάρι είναι το φυτό από το οποίο οι μέλισσες κάνουν το πιο ονομαστό μέλι.
Ξέρετε ότι στην φαρμακευτική είναι γνωστό ως το φυτό με τις περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες?
Στην κουζίνα μας το χρησιμοποιούμε κυρίως στην μαγειρική, για να αρωματίζουμε και να νοστιμεύουμε διάφορα φαγάκια.. Σπάνια χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική.
Κάποια στιγμή όμως βρήκα φρέσκο θυμάρι και αποφάσισα να το τολμήσω και να φτιάξω sorbet. Το φανταζόμουν σαν κάτι πολύ αρωματικό. Το αποτέλεσμα με δικαίωσε.
Ένα sorbet που μοσχομυρίζει φρέσκο θυμάρι, πολύ δροσιστικό και με πολύ ιδιαίτερη γεύση.
Χρειάστηκα
4-5 κλαράκια φρέσκο θυμάρι
4 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
τον χυμό από μισό λεμόνι
Πως το έφτιαξα
Σε κατσαρόλα έβαλα το νερό και το θυμάρι. Μόλις το νερό άρχισε να βράζει, χαμήλωσα την φωτιά, σκέπασα την κατσαρόλα και άφησα να βράσει για 7-8 λεπτά. Σούρωσα πολύ καλά το περιεχόμενο της κατσαρόλας, πρόσθεσα στο υγρό την ζάχαρη και άφησα το σιρόπι να σιγοβράσει για άλλα 5 λεπτά .
Προς το τέλος πρόσθεσα τον χυμό από μισό λεμόνι.
Άδειασα σε μπολ και το τοποθέτησα στην κατάψυξη. Κατά τα γνωστά, επιβάλλεται χτύπημα κάθε δυο ώρες. Το έκανα δύο φορές.
Προτού σερβίρω, άφησα το sorbet για 5 λεπτάκια σε θερμοκρασία δωματίου.
Δοκιμάστε ένα διαφορετικό sorbet!
Καλή επιτυχία!

53 comments:

  1. Γειά σου βρε Έλενα με τα ωραία σου, μας έλειψες!!!!!!!

    ReplyDelete
  2. Λίγο περίεργο μου ακούγεται, αλλά θα ήθελα να το δοκιμάσω.

    ReplyDelete
  3. Ααααχχχ σαν μου μύρισε καλέεεε χεχεχε με βλέπω να το φτιάχνω
    Φιλάκιααα

    ReplyDelete
  4. Αχ ειναι οτι πρεπει το σορμπε... ειναι δροσερό και ελαφρυ όσο πρέπει!!

    ReplyDelete
  5. Πω πω πω δροσιά!!!!!! Φανταστικότατο και ευρηματικότατο!!! Αλήθεια με τον ίδιο τρόπο μπορώ να κάνω και σορμπέ φράουλα;

    ReplyDelete
  6. Πολύ ιδιαίτερο!!

    ReplyDelete
  7. Πω πω 'Ελενα, έγραψες πάλι!
    Πολύ πρωτότυπο το σορμπέ σου!

    ReplyDelete
  8. Με θυμάρι?
    Καλά δεν πικρίζει?
    Πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω....
    Πολύ πρωτότυπο πραγματικά!

    Καλημέρα!

    ReplyDelete
  9. Το θυμάρι είναι labanda;

    Φιλάκια, φίλη μου.

    ReplyDelete
  10. Καλημερούδια:))
    Λιλάκι μου κι εμένα μου λείψατε πολύ!!
    Το Σαββατοκύριακο ήμουν στα πάτρια, είχα απαίσια σύνδεση και καθόλου καλό σήμα λόγω καιρού!
    Ξεμπέρδεψα από εξετάσεις κλπ, ελπίζω πλέον να τα λέμε κανονικά!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  11. Nostimia
    έχει ιδιαίτερη γεύση και άρωμα!
    Καλή σου μέρα!

    ReplyDelete
  12. Γεια σου Αστεράκι!
    Το άρωμά του είναι πραγματικά απίστευτο!
    Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  13. Νίκη
    και ιδιαίτερα χωνευτικό επίσης!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  14. Πλεκτό Εγκώμιο
    Με τον ίδιο περίπου τρόπο γίνονται όλα τα σορμπέ.
    Αυτό που διαφέρει και έχει μεγάλη σημασία όμως, είναι η αναλογία νερού ζάχαρης.
    Φιλιά, καλή σου μέρα.

    ReplyDelete
  15. Ξανθή μου πραγματικά ιδιαίτερο!
    Καλή σου μέρα!

    ReplyDelete
  16. Big mama μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ!
    Φιλάκια, να έχεις μιαν όμορφη μέρα!

    ReplyDelete
  17. Eφη, δεν πικρίζει καθόλου.
    2 κούπες ζάχαρη έχει, γιατί να πικρίζει?
    Δοκίμασέ το, αξίζει!
    Καλή σου μέρα!

    ReplyDelete
  18. Veronica μου, στην μετάφραση μου το εμφανίΖει στα ισπανικά σαν tomillo.
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  19. Προτοτυπία σε συνδιασμό με δροσιά!!
    Τι να πω?
    Μπράβο!

    ReplyDelete
  20. Χαρούλα μου να σαι καλά, σε ευχαριστώ!
    Να έχεις μιαν όμορφη μέρα!

    ReplyDelete
  21. Πραγματικά πρωτότυπο sorbet και με πολύ ιδιαίτερο άρωμα!!!!
    Μπράβο Έλενα με τις υπέροχες ιδέες σου!!!
    Φαντάζομαι πόσο δροσιστικό θα είναι τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού!!
    Πολλά φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  22. όχι που θα σου ξέφευγε!!!
    βάλε να δροσιστούμε!!!!!!

    ReplyDelete
  23. Το σορμπέ είναι ό,τι καλύτερο για το καλοκαίρι! Και που να το φτιάξεις με μέντα Ελενάκι μου, εκεί να δεις δροσιά! Φιλάκια καλοκαιρινά!

    ReplyDelete
  24. Πρωτότυπο, δροσιστικό, αρωματικό, ελαφρύ...ΥΠΕΡΟΧΟ Λενιώ μου!!
    Φιλιά
    Καλό μεσημέρι

    ReplyDelete
  25. Βρε τι είστε εσείς!!!
    Πραγματικά σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που μεταλλάξατε το σπίτι μας σε εργαστήριο gourmet.
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  26. Με βλέπω να ανεβοκατεβαίνω τα βουνά και τα λαγκάδια, ως άλλη βοσκοπούλα, να μαζεύω θυμάρι!
    Τι μας κάνετε γιατρέ μου, τι μας κάνετε...
    xxx

    ReplyDelete
  27. Το θυμάρι μ'αρέσει ιδιαίτερα, τα παγωτά και το στύλ τους επίσης...
    το συγκεκριμένο πρέπει να είναι πολύ ωραίο, αλλά φαντάζομαι θα έχει ένα προβληματάκι:
    Τρως φαγητό και θες ένα σορμπέ να σου αλλάξει η γεύση, παίρνεις και τρως το θυμάρι χονεύεις και μετά ξαναπεινάς και μετά θυμάρι πάλι και.....χιχιχιχιχι

    Μπράβο Λενιώ!!!

    πολλά φιλιά και καλά σας αποτελέσματα

    **Και στη Βάσια μας επίσης εεεε;;;

    ReplyDelete
  28. απο τα πιο ιδιαιτερα που εχω ακουσει μαζι με το παγωτο μουσταρδα που βρηκα καποτε...θα πρεπει να μυριζει μοναδικα!!!

    ReplyDelete
  29. Μου θυμίζει...τα παλιά! ;-)

    ReplyDelete
  30. βλεπω κι εσυ καταπιαστηκες με βοτανα αυτη την εβδομαδα!!!
    πρωτοτυπο και γευστικο φαινεται!
    περιμενω να δοκιμασεις στις υπεροχες συνταγες σου και καποιο απο τα δικα μου μαγικα βοτανα!
    φιλια!!!

    ReplyDelete
  31. Έλενα,δροσερό θα είναι!
    Δηλαδή είναι κάτι σαν γρανίτα;Πολύ εύκολο στην παρασκευή.Απορώ πώς θα είναι το θυμάρι σε γλυκιά γεύση.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  32. Εχω μια γλαστρούλα με θυμάρι στο μπαλκόνι μου λες να το δοκιμάσω;

    ReplyDelete
  33. Fantastiki syntagh, Elena. Proti fora akou gia sorbet me thimari.

    ReplyDelete
  34. Γεια σου Vasia μου!!
    Πως πήγατε με τις εξετάσεις??
    Καλά αποτελέσματα στα παιδάκια μας!

    Πραγματικά πολύ δροσιστικό αλλά και πολύ αρωματικό γίνεται το sorbet, μοσχοβολά θυμάρι!
    Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  35. Γαστεροπλήξ χα χα χαα!
    Κάποια εποχή είχα ... σορμπεδιάσει τα πάντα.
    Επίσης είχα γρανιτιάσει τα πάντα!
    Σκέτη γλωσσοπλαστρα έχω γίνει, δεν μπορείτε να πείτε:PPP

    ReplyDelete
  36. Μαράκι μου το χω φτιάξει με μεντα, πραγματικά εξαιρετικό!
    Το αγαπημένο μου sorbet πάντως, εξακολουθεί να είναι το λεμόνι, του χω μιαν αδυναμία είπαμε;-)
    Φιλάκια Μαράκι!!

    ReplyDelete
  37. Γιώργο μου σε ευχαριστώ πολύ, πολλά φιλιά κι από μένα!!!

    ReplyDelete
  38. Συμμοριτάκια είστε απίθανα!!!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ReplyDelete
  39. Ζαμπάκι μου σε κάτι βουνά και σε κάτι ραχούλες το ξετρύπωσα κι εγώ το θυμαράκι, βουκολικές καταστάσεις δηλαδή;-)
    Φιλάκια ματς μουτς!!!

    ReplyDelete
  40. Αμαλίτσα μου το πέτυχες χα χα χα!!
    Κάπως έτσι γίνεται η διαδικασία!

    Σε ευχαριστώ για τις ευχές, καλά πήγαμε, άντε να βγουν και τα αποτελέσματα να δούμε τι ψάρια πιάσαμε!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  41. Pansofix μου έχει υπέροχο άρωμα!!
    Παγωτό μουστάρδα έχω φάει στο Παγκράτι, εκεί το δοκίμασες κι εσύ?
    Το πιο πρωτότυπο παγωτό που έχω φάει, αλλά και έχω φτιάξει, είναι το παγωτό μυζήθρα, αλλά ... ντρέπομαι να σας δώσω την συνταγή;-)
    Καλό σου απόγευμα!

    ReplyDelete
  42. Κικίτσα, γεύσεις από τα παλιά, και πλέον ..... τελειωμένα;-)
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  43. apinkdreamer
    τι?/ μόνο εσύ θα κάνεις τα μαγικά σου?? χα χα χα!!
    είπα κι εγώ να ασχοληθώ με βότανα!
    Καλό απόγευμα!!

    ReplyDelete
  44. Ελενάκι μου, είναι πιο ... απαλό από την γρανίτα.
    Αν βρεις φρέσκο θυμάρι δοκίμασέ το, είναι πανεύκολο όπως βλέπεις.
    Να πω επίσης ότι μια φίλη, το έφτιαξε με ξερό θυμάρι και μου είπε ότι όχι μόνο της πέτυχε, αλλά ξετρελάθηκαν όλοι με το άρωμα και την γεύση του!
    Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  45. Ρένα τυχερούλα που έχεις γλαστρούλα με φρέσκο θυμάρι.
    Δοκίμασε να φτιάξεις λίγο, γιατί όχι?
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  46. Peter μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Θα στο φτιάξω φέτος αν μου έρθεις στο χωριό, εκεί σίγουρα θα βρούμε φρέσκο θυμάρι.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  47. Μου μύρισε θυμάρι!

    ReplyDelete
  48. αχ βρε Λενακι μου τι ωραίο είναι αυτό που μας παρουσιάζεις !!!

    οπως λέει και ο Φοίβος μύρισε θυμάρι!!! το θυμάρι και ο βασιλικός είναι οι αγαπημένες μου μυρωδιές !!

    η κόρη μου αγαπαει πολύ τα σορμπε, θα της το φτιάξω!!!!!

    φιλια πολλά και καλη μέρα σε όλους

    ReplyDelete
  49. Έλενα μου λέμε ότι πήγαμε καλά στις εξετάσεις!!!Θα το διαπιστώσουμε όταν βγούν οι βαθμοί!
    Κάτι ακούγεται οτι θα πέσουν οι βάσεις!Έχεις ακούσει τίποτα σχετικό!
    Εσείς πως πήγατε?
    Καλά αποτελέσματα να έχουνε τα παιδιά!!!!
    Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  50. Ελενα, θα το θυμηθώ όταν πάμε στην Αιγινα :))
    εκει με το θυμάρι μπροστά στα ποδια μας, όντως θα ειναι κατι διαφορετικό!

    φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  51. ΓΙΑ ΤΗΝ κ ά π α ρ η ΓΝΩΡΊΖΟΥΜΕ ΚΑΤΙ;;;ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΥΡΙΩΣ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ .ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΣΑΝ ΤΟΥΡΣΙ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΣΑΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΑ ΠΡΟΣΔΙΔΟΝΤΑΣ ΚΑΤΙ ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ,ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

    ReplyDelete
  52. Μ αρέσου πολύ αυτοί οι πειραματισμοί!! Δεν έχω όμως φρέσκο θυμάρι!Θα μείνω με τη φωτογραφία προς το παρόν!!

    ReplyDelete
  53. άργησες αλλά...μ'έστειλές..
    μα..σορμπέ θυμάρι..??
    απίστευτη είσαι..και τολμηρή βεβαίως βεβαίως..
    αλλά,γιατί όχι..οι μεγαλύτετες ανακαλύψεις έγινες κατά τύχη,φαντασία και τόλμη..
    δεν το συζητώ..θα το δοκιμάσω..
    φιλιά πειραματικά..-:)))

    ReplyDelete