Thursday, 4 November 2010

Πατατάτο

Έτσι ονόμασε αυτό το φαγάκι ο γιος μου όταν ήταν μικρός.
Φαίνεται όμως ότι και πολλοί άλλοι μ’ αυτήν την ονομασία το ξέρουν.
Όπως κι αν το λένε, είναι ένα νόστιμο φαγάκι που σε όλους νομίζω αρέσει!
Γίνεται ακόμα πιο νόστιμο, αν περάσουμε τις πατάτες πρώτα από το τηγάνι, ίσα να ροδίσουν.
Πάμε να το φτιάξουμε!

Θα χρειαστούμε:
1200-1300 γρ, μοσχάρι ή χοιρινό κομμένο σε μερίδες
1,5 κιλό πατάτες κομμένες "κυδωνάτες"
2 πιπεριές πράσινες
1 μεγάλο κρεμμύδι
4-5 ώριμες ντομάτες ή 1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1/4 κούπας κόκκινο κρασί
2 ξυλάκια κανέλας
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1/4 κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι – πιπέρι
Στην πράξη:
Περνάμε ελαφρά από το τηγάνι τις πατάτες ίσα να πάρουν λίγο χρώμα.
Σοτάρουμε στην κατσαρόλα που θα μαγειρέψουμε το φαγητό μας το κρεμμύδι κομμένο σε φετάκια και τις πιπεριές κομμένες σε λωρίδες.
Προσθέτουμε τις μερίδες του κρέατος και τις σοτάρουμε και αυτές, γυρίζοντάς τες από όλες τις μεριές να πάρουν χρώμα.
Σβήνουμε με το κρασί, και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις πατάτες.
Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί με σκεπασμένη την κατσαρόλα μας σε μέτρια φωτιά..
20-25 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, προσθέτουμε και τις πατάτες, να μαγειρευτούν και αυτές.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, όχι πολύ όμως, για να έχουμε μια ωραία μελωμένη σαλτσούλα!
Καλή επιτυχία!

32 comments:

  1. Καλημέρααααα!!!!
    Ήρθα πρώτη σήμερα και θα πάρω μια μικρή μεριδούλα. Δεν είναι γλυκό, άρα επιτρέπεται.
    Έλενα, πολύ ωραίο φαγάκι και νοστιμότατο. Το φτιάχνω συχνά και με κρέας και με λουκάνικο χωριάτικο. Μόνο που δεν περνάω από το τηγάνι τις πατάτες, αλλά προσθέτω ένα καροτάκι σε ροδέλες. Δίνει χρώμα και νοστιμιά. Επίσης, μία φορά πρόσθεσα μια πιπεριά ψιλοκομμένη.
    Μία μικρή μεριδούλα κρέας και 3 πατατούλες παρακαλω... :)

    ReplyDelete
  2. Υπέροχο, αγαπημένο φαγητό. Εγώ προσωπικά το λατρεύω.
    Καλημέρα Έλενα.

    ReplyDelete
  3. υπάρχει άραγε κάποιος που δεν το αγαπά αυτό το φαγάκι; ουάου!!!!!!!!

    ReplyDelete
  4. Ό,τι έχει πατατα μ αρεσει... κι αυτο εδω φαινεται πεντανόστημο!
    Φιλακια

    ReplyDelete
  5. Πολύ καλό, μπορεί να γίνει και με κοτόπουλο... :)

    ReplyDelete
  6. Και δικό μου αγαπημένο το φαγητό αυτό. Και με το σωτάρισμα στις πατάτες όπως το κάνεις γίνεται ακόμη πιο νόστιμο. Καλημέρα κοριτσάκια :)

    ReplyDelete
  7. αχ κοριτσάκι μου να είσαι καλά...
    πάντα μ'άρεσαν οι light συνταγές...
    και ειδικά όταν σου επιτρέπουν να βουτήξεις τη μπουκίτσα σου...

    φιλιά και καλημέρες..-:))

    ReplyDelete
  8. Πολύ καλό! Δεν υπάρχει κανείς φαντάζομαι, που να μη του αρέσει!

    ReplyDelete
  9. Καλώς την Κάλλια μας:)
    Να σου πω την αλήθεια με λουκάνικο δεν το έχω επιχειρήσει, ωραία ιδέα μου ακούγεται!!!
    Πατατάτο με λουκάνικο, σούπερ!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  10. Λίνα μου χρόνια σου πολλά και από εδώ!!
    Κι εμάς είναι από τα αγαπημένα μας φαγάκια ομολογώ!!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  11. Ελπινίκη μου σε ευχαριστώ πολύ!!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  12. Γαστεροπλήξ, μην κοιτάς εμένα χα χα χαα!!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  13. Snowball συμφωνώ, πολύ συχνά το φτιάχνω και με κοτόπουλο, γίνεται πολύ νόστιμο!!

    ReplyDelete
  14. Ρένα μου πολύ σπάνια παραλείπω το σοτάρισμα, γίνεται ίσως λίγο πιο βαρύ το φαγάκι, αλλά σίγουρα πιο νόστιμο!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  15. Βιβίκα μου ναι καλέ, μες την δίαιτα σας έχω χα χα χα!!!
    Εφερες και το ψωμάκι σου?? Λες και δεν είχαμε εμείς να σε κεράσουμε:P
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  16. Big mama συμφωνώ!! Φαγάκι που συνήθως αρέσει σε όλους!΄
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  17. μωρέ ψωμάκι θα είχατε...
    και φρέσκο φρέσκο...
    αλλά πού ήξερα εγώ αν δεν σας είχε
    "πέσει" όλως τυχαίως μέσα στη σαλτσούλα...pp

    ReplyDelete
  18. E, αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, όλως τυχαίως θα ήταν, δεν υπάρχει αμφιβολία:P

    ReplyDelete
  19. Έλενα,αυτά τα παραδοσιακά φαγητά με σάλτσα με πατάτες,μακαρόνια μέσα στο φαγάκι είναιπολύ πολύ νόστιμα!
    Όλοι τα προτιμούμε,για να πω την αλήθεια "γυαλίζει" το πιάτο.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  20. Ε, ρε κάτι βούτες μεγαλείο που έχουν να γίνουν!!!Στην υγειά σας κορίτσια.

    ReplyDelete
  21. Πατατάτο ??? Που το θυμήθηκες ? Μου θύμησες τα παιδικά μου χρόνια. Το έχεις φτιάξει σούπερ! Το λατρεύω αυτό το φαγάκι και δυστυχώς δεν το φτιάχνω γιατί ούτε ο Μιχάλης το τρώει (κοκκινιστό βλέπτε), αλλά ούτε και ο Χάρης (δεν αγαπάει τις πατάτες έτσι). Ελενάκι στείλε μου μια μεριδάρα σε παρακαλώ ! Κάνε ένα καλό !
    sgr

    ReplyDelete
  22. Πολύ πολύ αγαπημένο φαγάκι και για πολλές βούτες!!!!
    Νομίζω πως του δίνει περισσότερη νοστιμιά όταν η πατάτα περαστεί από το τηγάνι!!!
    Η μαμά μου το έλεγε πατάτες με μοσχάρι καπαμά,και ήταν το αγαπημένο Κυριακάτικο φαγητό μας!!
    Τώρα με τους δύσκολους άντρες που έχω θέλουν ξεχωριστά τηγανιτές τις πατάτες!!!
    Πολλά πολλά φιλιά Έλενα μου!!!

    ReplyDelete
  23. Πολύ ωραίο φαγάκι! Ό,τι πρέπει για να το συνοδεύσεις με μερικές μπριζόλες. Ποτέ δεν έχω ακούσει αυτήν την ονομασία, ενδιαφέρον!
    Μάγδα

    ReplyDelete
  24. O mpampas mou troi afto alla sto fourno kai as pou einai floriniotis...kai ligo kaftero. Panta nostimies apo th kouzina sou.

    ReplyDelete
  25. εγω πάλι Λενάκι μου ούτε το εχω δοκιμάσει αλλά ούτε το έχω ματαδεί!!! Δεν ξέρω πως ξέφυγε απο την μανουλα μου και δεν μας το έμαθε αυτό το υπέροχο όπως φαίνεται φαγάκι.

    παιρνω μεριδούλα για δοκιμή !χαχαχα!!

    φιλια πολλά και καλό απόγευμα

    ReplyDelete
  26. Μας αρέσει πολυ αυτό το φαγάκι.
    Κι εγώ το κάνω και ειναι ένα πολυ χορταστικό φαγάκι για τα παιδιά και όχι μόνο.

    ReplyDelete
  27. Πανόστιμο,συμφωνώ απόλυτα!!!
    Καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  28. Που είναι η μερίδα μου παρακαλώ από το πατατάτο;;;; μμμμμ;;;
    Μάκιααααααα πολλά

    ReplyDelete
  29. Και η δικιά μου?
    Τι δηλαδή, αργήσαμε και δεν μας υπολογίσατε?
    Αγαπημένο μας φαγάκι το συγκεκριμένο και σε όλες του τις παραλλαγές!

    ReplyDelete
  30. Πατατάτο και ότι ήθελε προκύψει!

    ReplyDelete
  31. I ♥♥♥ patatato!!!
    Καλημέρα Λενιώ μου
    Φιλιά πολλά
    Καλό Σαββατοκύριακο

    ReplyDelete
  32. Το ετοιμάζω για αύριο,Ελενάκι!
    Αφού αργώ να ξυπνήσω,ας βράσει λίγο τοκρεατάκι από απόψε χιχι.
    Φιλιά!

    ReplyDelete