Monday, 6 December 2010

Χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό

Για τους φίλους μας που νηστεύουν αυτές τις μέρες, να δώσω κι εγώ μια γνωστή και πολύ αγαπημένη συνταγή.
Απορώ γιατί τέτοιο πεντανόστιμο φαγητό δεν το έτρωγα μικρή, τώρα πάντως είναι από τα αγαπημένα μου.
Πάμε να σας πω πως το φτιάχνω.

Χρειαζόμαστε:
1 χταπόδι περίπου 1½ κιλού
2 κρεμμύδια ξερά μεγάλα
1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα (370 gr)
λίγο λάδι
1 φλιτζανάκι του καφέ ξύδι
1 κούπα του τσαγιού κρασί ροζέ
1 με 2 ξύλα κανέλλας
πιπέρι
Το φτιάχνουμε:
Πλένουμε πάρα πολύ καλά το χταπόδι και προχωράμε στη διαδικασία του καθαρίσματος.
Κόβουμε τα πλοκάμια του και τα καθαρίζουμε αφαιρώντας όση περισσότερο από την μωβ σάρκα μπορούμε, όχι από τη μεριά της βεντούζας από πίσω.
Ανάμεσα στα πλοκάμια και την κουκούλα βγάζουμε και πετάμε το κεφάλι και ένα εσωτερικό "δόντι" που έχει.
Στη συνέχεια χαράζουμε την κουκούλα κατά μήκος αφαιρούμε με προσοχή τα εντόσθια και καθαρίζουμε πάρα πολύ καλά εσωτερικά.
Αφού τελειώσουμε με το σχολαστικό καθάρισμα του χταποδιού, το κόβουμε σε μπουκίτσες και το αφήνουμε σε ένα μπολ να περιμένει υπομονετικά.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε κομμάτια χοντρά και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με λίγο νερό σε χαμηλή φωτιά να μαραθούν.
Στη συνέχεια ρίχνουμε την ντομάτα, λίγο λάδι και όταν πάρει μία βράση προσθέτουμε το κρασί και το ξύδι και παράλληλα ανεβάζουμε την ένταση στην εστία μας.
Όταν έχει αρχίσει να βράζει πάλι ρίχνουμε το χταπόδι και μετά από περίπου 5 λεπτά χαμηλώνουμε την ένταση στο μισό και ίσως και λιγότερο.
Αφήνουμε να σιγοβράσει έως ότου μαλακώσει το χταπόδι μας και απορροφηθεί μεγάλο μέρος από τα υγρά του.
Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε την κανέλλα και το πιπέρι.
Σε μια δεύτερη κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά μας, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να περιμένουν την ένωσή τους με το χταπόδι.
Όταν το χταπόδι είναι έτοιμο, το ρίχνουμε μέσα στα ζυμαρικά και ανακατεύουμε με προσοχή.
Καλή μας όρεξη και καλή μας εβδομάδα!
Αμαλία

28 comments:

  1. Αααααααααα εμένα μου αρέσει πάρα πολύ αυτό το φαγητό!!!!
    Καλή εβδομάδα

    ReplyDelete
  2. Νοστιμότατο νηστίσιμο φαγητό, απο αυτά που σε κάνουν να θέλεις να είναι κάθε μέρα νηστεία!!
    Καλημέρα

    ReplyDelete
  3. Πολύ νόστημο φαγητακι, γεια στα χερια σου...
    Καλημερα!

    ReplyDelete
  4. Σήμερα θα το ήθελα αυτό το φαγητό!!!

    ReplyDelete
  5. poso tha ithela ligo apo auto to fagaki!!!
    kalimera sas!!!

    ReplyDelete
  6. Αμαλία,ευβοιώτικο το φαγάκι σου!Το προτιμούμε ιδιαίτερα εδώ.
    Αρέσει στα κορίτσια και τους το φτιάχνω,όσο για μένα...ε δεν τρελαίνομαι,ξέρεις εσύ για τα θαλασσινά.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  7. Πολύ αγαπημένο τα φαγάκι σου σήμερα!
    Καλή εβδομάδα:)

    ReplyDelete
  8. Αμαλίτσα μου εμείς αυτό το φαγάκι το τρώμε και εκτός νηστείας.
    Εγώ να σου πω την αλήθεια, στο νεράκι που έβρασε το χταπόδι με την σαλτσούλα του και όλα τα σχετικά μυρωδικά, βράζω και το μακαρονάκι.
    Εσύ βλέπω τα κάνεις χωριστά και τα παντρεύεις μετά!
    Ενδιαφέρουσα και η παντρειά αυτή!!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  9. μιά χαρά ιδέα δίνεις εν όψει και της κρεοφαγίας που ακολουθεί λόγω εορτών...
    καλή εβδομάδα...-:))

    ReplyDelete
  10. Asteri, ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ, Ελπινίκη, Ξανθή και Vasiliki ευχαριστώ πολύ

    καλή σας εβδομάδα

    ReplyDelete
  11. Λενάκι δεν ξέρω αν είναι Ευβοιώτικο, πλέον μου αρέσει πάρα πολύ
    τα κορίτσια κάτι ξέρουν..
    πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  12. Άμα είναι κοφτό το προτιμώ. Καλή σας βδομάδα!

    ReplyDelete
  13. big mama και SpIrToKoYto καλό απόγευμα και όποιοι νηστεύουν καλό υπόλοιπο

    ReplyDelete
  14. Έλενα ωραίο και το μακαρόνι το μπλουμ αλλά πρέπει να το φας επί τόπου με το που θα γίνει και είναι πιο επίφοβο στο να λασπώσει και έτσι προτιμώ την Ιταλική εκδοχή

    ReplyDelete
  15. Φοίβο καλή εβδομάδα και σε εσένα

    ReplyDelete
  16. Κλασικό κι αγαπημένο!!!

    ReplyDelete
  17. Πολύ ωραίο το φαγάκι αυτό. Τώρα ειδικά με τις νηστείες. Δεν κατάλαβα όμως το κρασί τι το κάνουμε.
    Μiranda

    ReplyDelete
  18. Η μικρή μου κόρη το τσακίζει και της το φτιάχνω συχνά-πυκνά!
    Εγώ, επειδή το μακαρονάκι το βράζω στη σαλτσούλα, το θέλω εκείνη την στιγμή... άμα μείνει με χαλάει :(

    ReplyDelete
  19. ΧΑ Μιράντα πολύ καλή η απορία σου...
    το κρασί άμα είναι καλό το πίνουμε μαζί με το φαγητό!!! πλάκα κάνω...

    αν παρατηρήσεις μετά τη ντομάτα μπαίνει στο φαγητο μαζί με το ξύδι

    καλό βράδυ

    ReplyDelete
  20. Μπέττυ μαζί σου...

    καλή εβδομάδα

    ReplyDelete
  21. Αμαλίτσα μου κι εγω όπως η Έλενα το φτιάχνω και πράγματι αν μείνει λασπώνει.
    Θα το φτιάξω με την δική σου Ιταλική εκδοχή και θα δούμε την διαφορά !!!
    Πολλά φιλάκια!!!!!

    ReplyDelete
  22. Αυτο το φαγάκι , αυτό το φαγάαακι!!!
    Το αγαπάω!!
    Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  23. Πραγματικά κλασικό φαγητό. Όπου το βρω το τσακίζω.

    Καλή μου όρεξη.

    ReplyDelete
  24. Το αγαπώ αυτό το φαγητό,ενεξαρτήτου νηστείας!!!Οποτε το βρώ το τσακίζω!!!
    Καλό Βράδυ!!!

    ReplyDelete
  25. Γιαμ, γιαμ νοστιμότατο!!!

    ReplyDelete
  26. Υπέροχο φαγάκι Αμαλίτσα μου.
    Ευχαριστούμε για το κέρασμα !!!


    φιλια πολλά πολλά

    ReplyDelete
  27. απο τα αγαπημενα μου νηστισιμα φαγητα....

    ReplyDelete