Wednesday 31 March 2010

Πασχαλινές συνταγές

Πλησιάζει το Πάσχα φίλοι μας και σε όλα τα σπίτια οι ετοιμασίες δίνουν και παίρνουν.
Κουλουράκια, αυγά, τσουρέκια, ζυμώματα, βαψίματα και το σπίτι να γεμίζει πασχαλινά αρώματα και μυρωδιές.
Όσο μας επιτρέπει η δύσκολη καθημερινότητα, προσπαθούμε κάτι να φτιάξουμε με τα χεράκια μας, έτσι για το καλό!
Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε κι εμείς λιγάκι με τις ιδέες μας και τις συνταγές μας.

Έτσι λοιπόν για να τα ξαναθυμηθούμε……
Πλάθουμε τα κλασικά παραδοσιακά κουλουράκια με αμμωνία, τα ίδια που φτιάχνανε οι μανάδες μας και οι γιαγιούλες μας χρόνια τώρα!Αλλά αν δεν μας αρέσει η μυρωδιά της αμμωνίας, κανένα πρόβλημα!
Έχουμε και πασχαλινά κουλουράκια χωρίς αμμωνία, που μοσχομυρίζουν βανίλια και φρέσκο βούτυρο.Έχουμε και πασχαλινά αυγοκούλουρα, αφράτα και πεντανόστιμα!!!Ζυμώνουμε ένα μυρωδάτο και αφράτο τσουρέκι, με μαστίχα και μαχλέπι.
Πέρυσι η φίλη μας η Marian έφτιαξε τα τσουρέκια της με την συνταγή μας και της πέτυχαν τέλεια!! Μας έστειλε και φωτογραφίες να τα θαυμάσουμε, αλλά ψημένα δεν … πρόλαβε να τα φωτογραφίσει!Ευτυχώς προλάβαμε και τα φωτογραφίσαμε εμείς;-)Φτιάχνουμε μια νόστιμη μαγειρίτσα για το βράδυ της Ανάστασης …………….και παίρνουμε ιδέες πώς να ετοιμάσουμε το τέλειο κοκορέτσι.Σταματάμε λίγο τα μαγειρέματα, για να διαβάσουμε για το μοναδικό στον κόσμο Πάσχα στο Λεωνίδιο, και για το έθιμο με τα αερόστατα!Καλό Πάσχα σας ευχόμαστε φίλοι μας από καρδιάς!
Θα είμαστε και πάλι μαζί σας την Τρίτη μετά το Πάσχα!
Υγεία, Χαρά, Αγάπη σ’ εσάς και τις οικογένειές σας και Ανάσταση στις καρδιές μας!
Χρόνια Πολλά!

Tuesday 30 March 2010

Γαριδοπίλαφο

Μπήκαμε πια στην Μεγάλη Βδομάδα και η νηστεία καλά κρατεί!!
Όσοι δυσκολεύεστε να αποφασίσετε τι να μαγειρέψετε αυτήν την εβδομάδα, στην κατηγορία με τα νηστίσιμά μας θα βρείτε πολλές νόστιμες ιδέες που θα σας βγάλουν από το αδιέξοδο.
Η γαριδομακαρονάδα και το γαριδοπίλαφο είναι από τα δικά μας αγαπημένα νηστίσιμα πιάτα.
Γαριδοπίλαφο τρώμε λοιπόν σήμερα, ένα πολύ νόστιμο φαγάκι, για το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε ρύζι για πιλάφι.
Γίνεται όμως εξαιρετικό, με ρύζι arborio ή carnaroli.
Αν τα βρείτε, προτιμήστε τα.

Θα χρειαστούμε:
1 κιλό γαρίδες, κατά προτίμηση μεγαλούτσικες
1 μεγάλο κρεμμύδι
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 κουταλάκι βασιλικό
4-5 μέτριες ντομάτες ώριμες ή ένα κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια
1/4 κούπας κρασί κόκκινο
λίγες σταγόνες ταμπάσκο
2 κούπες ρύζι
αλάτι, πιπέρι
Πάμε να το φτιάξουμε:
Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το κέλυφος και με μια οδοντογλυφίδα αφαιρούμε προσεκτικά το εντεράκι από την ράχη τους.
Τα κεφάλια τα αφήνουμε, είναι αυτά που θα δώσουν όλη τη νοστιμιά στο γαριδοπίλαφο.
Σε βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε τις γαρίδες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε τις ντομάτες αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες ή τα ντοματάκια, το κρασί, το ταμπάσκο, αλάτι, πιπέρι και 1 λίτρο νερό.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και βράζουμε για 10 λεπτά τις γαρίδες.
Τις αφαιρούμε από την κατσαρόλα και πετάμε τα κεφάλια, δεν τα χρειαζόμαστε πλέον.
Αφού αφαιρέσουμε από την κατσαρόλα τις γαρίδες, προσθέτουμε το ρύζι και άλλη μια κούπα νερό.
Αφήνουμε να βράσει το ρύζι, 15-20 λεπτά.
Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις γαρίδες, την σκεπάζουμε με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε έτσι 15 λεπτά περίπου, να απορροφηθούν τα υγρά.
Καλή επιτυχία.

Monday 29 March 2010

Πασχαλινά αυγοκούλουρα

Τα κουλουράκια που έφτιαξα για δοκιμή, είναι με την συνταγή της φίλης μου της Τασούλας και γίνονται πολύ αφράτα και τραγάνα.
Μοσχοβολάνε και θυμίζουν μυρωδιές από άλλες εποχές, δηλαδή κλασσικά αυγοκούλουρα !!

Για να φτιάξουμε 7 ταψιά του φούρνου δηλαδή δύο δόσεις, χρειαζόμαστε:
2 κιλά αλεύρι Αλλατίνη για όλες τις χρήσεις
(καλό είναι να έχετε και λίγο ακόμη αλεύρι γιατί μπορεί να χρειασθεί)
320 γρ. βούτυρο φρέσκο
640 γρ. ζάχαρη
12 αυγά
3 χαρτάκια μπεικιν πάουντερ (20 γρ. το κάθε χαρτάκι)
1 χαρτάκι αμμωνία (28γρ)
5 βανίλιες
1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα χλιαρό
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι μαζί με το μπέικιν καθώς επίσης χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Στην συνέχεια ρίχνουμε έναν –έναν τους κρόκους, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Σε ένα λεκανάκι χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και την ρίχνουμε στο μίγμα, συνεχίζουμε να χτυπάμε και ρίχνουμε το γάλα στο οποίο έχουμε διαλύσει την αμμωνία.
Προσθέτουμε τις βανίλιες και λίγο- λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι.
Θα χρειασθεί να αλλάξετε τους αναδευτήρες του μίξερ και να βάλετε τους γάντζους ή να ρίξετε το μείγμα σε μια λεκάνη και να συνεχίσετε το ζύμωμα στο χέρι.
Πριν ρίξουμε όλο το αλεύρι, ελέγχουμε την ζύμη μήπως και δεν χρειάζεται άλλο ή ίσως χρειαστεί να ρίξουμε και λίγο ακόμη εκτός από τα 2 κιλά.
Το ζητούμενο είναι να έχουμε μια ωραία ελαστική και μαλακιά ζύμη που πλάθετε εύκολα.
Μόλις τελειώσουμε το ζύμωμα σκεπάζουμε την ζύμη με μια καθαρή πετσέτα χωρίς μυρωδιά μαλακτικού ή απορρυπαντικού και την αφήνουμε κανένα δεκάλεπτο να ξεκουραστεί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και πλάθουμε τα κουλουράκια σε σχήμα της αρεσκείας μας.
Στρώνουμε χαρτί ψησίματος στα ταψιά (δεν βουτυρώνουμε καθόλου, ούτε τα ταψιά, ούτε την κόλλα) και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα περίπου 25 λεπτά -μιλάω πάντα για τον δικό μου φούρνο-.
Αν θέλουμε πριν ψήσουμε τα κουλουράκια, αλείφουμε την επιφάνειά τους με κρόκο αυγού διαλυμένο με μια κουταλιά του γλυκού νερό ή τα κυλάμε σ’ ένα δισκάκι που έχουμε βάλει ζάχαρη.
ΤΙΡS:
* Τα αυγά και το βούτυρο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
* Αφήνουμε λίγη απόσταση μεταξύ τους στο ταψί γιατί τα κουλουράκια εξ αιτίας των υλικών τους απλώνουν λίγο.
* Ακόμη και αν τα ψήσουμε σε πυρέξ καλό είναι να βάλουμε κολλα ψησίματος, στην περίπτωση δε που το ταψί μας έχει μαύρο χρώμα, καλύτερα να βάλουμε διπλή κόλλα για να μείνουν τα κουλουράκια μας απο κάτω αφράτα και να μην ξεροψηθούν.
* Στο ταψί βάζουμε πάντα κουλουράκια πλασμένα με όμοιο πάχος για να μην θέλουν διαφορετικό χρόνο ψησίματος.
* Δεν ανοίγουμε καθόλου τον φούρνο τα πρώτα 15 λεπτά.
* Τα υλικά που αναφέρονται είναι για δύο δόσεις, εαν θέλετε μια δόση δεν έχετε παρά να μειώσετε όλα τα υλικά κατά το ήμισυ.Καλή επιτυχία και εύχομαι Καλή Μεγάλη Βδομάδα!

Saturday 27 March 2010

Βαφή και στόλισμα πασχαλινών αυγών

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα η Μ. Πέμπτη ήταν μια μέρα χαράς και δημιουργίας!!
Ο λόγος πολύ απλός: βάφαμε τα αυγά για το Πάσχα, όπως πολλές οικογένειες της Ελλάδας βέβαια!
Γιατί εγώ όμως ήμουν κάθε φορά τόοοοσο ενθουσιασμένη;;; πολύ απλά, γιατί τα στολίζαμε με φύλλα από λουλούδια και ήταν μία χειροτεχνία και τα αυγά μας γίνονταν πολύ όμορφα!
Πρωί πρωί λοιπόν πηγαίναμε και παίρναμε τα φύλλα από τα λουλούδια για να ξεκινήσουμε, είχαμε και πολλά αυγά τότε για βάψιμο, κοντά 150, οπότε η δουλειά ήταν μπόλικη!!!
Από τότε έχουν περάσει λίγα χρόνια, μα ακόμα τα αυγά τα βάφω με τη μαμά μου, εναλλάξ, μία στο δικό μου και μία στο δικό της σπίτι.
Για να δούμε πως μπορούμε να τα φτιάξουμε,

Χρειαζόμαστε:
Αυγά
Βαφές αυγών
Καλσόν παλιά που δεν χρησιμοποιούμε πια
Κλωστή
Ψαλίδι κοφτερό
Γάντια μιάς χρήσης
Εφημερίδες
Ελαιόλαδο
1 μάλλινο πανίΑν για το βάψιμο των αυγών χρησιμοποιούμε βαφές του εμπορίου, τότε ακολουθούμε
τις οδηγίες που αναφέρονται, δηλαδή: είτε τα βράζουμε πριν, για κρύες βαφές και αφού έχουν βράσει τα δένουμε και τα βάφουμε, είτε τα δένουμε πριν τα βράσουμε και τα βάφουμε ταυτόχρονα με το βρασμό.
Εναλλακτικά εγώ πλέον χρησιμοποιώ μόνο φυτικές βαφές για τις οποίες περιγράφω παρακάτω τη διαδικασία.

Βάζουμε τα φυλλαράκια με προσοχή πάνω στα αυγά, στη συνέχεια το καλσόν, τεντώνουμε, το δένουμε σφιχτά από πίσω, κόβουμε με το ψαλίδι μας το καλσόν που περισσεύει και το αφήνουμε στην άκρη.
Συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα φυλλαράκια ομοίως.Τα καλύτερα σχέδια βγάζουν οι μαργαρίτες, τα τριφύλλια, οι τριανταφυλλιές και γενικά όσα έχουν χοντρό μίσχο που δεν αφήνει το χρώμα να περάσει πάνω στο τσόφλι του αυγού.
Αφού τελειώσουμε με το δέσιμο των αυγών, τα βάφουμε σύμφωνα με τις οδηγίες (εγώ μόνο με ζεστό νερό έχω βάψει, δεν ξέρω πως βγαίνει με τις βαφές που γίνεται με κρύο νερό..).
Όταν έρθει η ώρα να τα βγάλουμε από το χρώμα, τα τοποθετούμε σε μία λεκανιτσα με εφημερίδες και κόβουμε αμέσως το καλσόν στο σημείο που είναι η κλωστή και βγάζουμε αμέσως το φύλλο, γιατί αν στεγνώσει φεύγει πολύ δύσκολα, έως καθόλου το φύλλο. (καλό είναι όταν βγάζουμε τα αυγά και κόβουμε το καλσόν να φοράμε γάντια για να μην βάψουν τα χέρια μας).
Όταν πια βγάλουμε τα φυλλαράκια τα αφήνουμε όλα τα αυγά σε μία λεκανίτσα με εφημερίδες να στεγνώσουν και να κρυώσουν καλά.
Στη συνέχεια παίρνουμε το μάλλινο ύφασμα, το εμποτίζουμε με ελαιόλαδο και περνάμε ένα ένα τα αυγά να γυαλίσουν.
Καλή σας επιτυχία και πάνω από όλα καλοφάγωτα!!
Βάψιμο αυγών με φυτικές βαφές

Εδώ και μερικά χρόνια έχω σταματήσει να βάφω τα αυγά με τις βαφές του εμπορίου, γιατί πάντα το χρώμα περνούσε μέχρι μέσα και με τις χημικές βαφές είχα τις επιφυλάξεις μου, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν χαμένα πάρα πολλά αυγά.
Έτσι λοιπόν αποφάσισα να τα βάφω με φυτικές βαφές που μας δίνουν τα διάφορα λαχανικά, όπως παντζάρια, κρεμμυδόφυλλα και ο κουρκουμάς ή αλλιώς τουρμέρικ. Οι πρώτες απόπειρες ήταν αποτυχημένες, αλλά τώρα έχω καταλήξει στο κρεμμύδι και τον κουρκουμά, με τα οποία πετυχαίνω το καφέ - κίτρινο που φαίνεται και στα αυγά των φωτογραφιών.
Χρειαζόμαστε:
2 με τρεις σακούλες του σούπερ μάρκετ με κρεμμυδόφυλλα (τις προμηθευόμαστε από το μανάβη μας ή από τη λαϊκή ή από το σούπερ μάρκετ, εννοείται χωρίς χρέωση, και αφού τους έχουμε ενημερώσει αρκετό καιρό πριν να μας τις έχουν κρατήσει)
Ξύδι (για κάθε 10 αυγά χρειαζόμαστε περίπου 3 κουταλιές σούπας)
Κουρκουμά (για κάθε 10 αυγά χρειαζόμαστε περίπου 3 με 5 κουταλιές σούπας)
Αλάτι
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τα κρεμμυδόφυλλα για περίπου μισή ώρα (βέβαια όσο περισσότερο τα βράζουμε, τόσο πιο έντονο γίνεται το χρώμα, οπότε μπορείτε να παρατείνετε το βρασμό αν θέλετε…).
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σουρώνουμε (εμείς συνήθως τα βράζουμε από την προηγούμενη ημέρα), τα σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό.
Για κάθε 10 αυγά υπολογίζουμε περίπου 4 με 5 κούπες μεγάλες με ζωμό.
Ρίχνουμε το ξύδι, το αλάτι, τον κουρκουμα και με προσοχή με ένα κουτάλι εναποθέτουμε τα αυγά μας μέσα στο μείγμα της κατσαρόλας μας.
Το κρεμμυδόζουμό μας πρέπει να τα σκεπάζει εντελώς.
Τα βράζουμε περίπου 20 λεπτά σε σιγανή φωτιά (ο χρόνος μετράει από την ώρα που το νερό θα βράσει, όχι από την αρχή).
Τα βγάζουμε και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα με την ίδια διαδικασία, συμπληρώνοντας ξύδι και ζωμό ώστε κάθε φορά να τα σκεπάζει, αλάτι και κουρκουμά προσθέτουμε μετά την 20άδα, ανάλογα με το χρώμα που έχουμε φτιάξει και πόσο μας αρέσει η απόχρωση που προκύπτει.
Αν θέλετε να δοκιμάσετε και με το παντζάρι ακολουθήστε την ίδια διαδικασία με τους βολβούς κομμένα σε κομμάτια. Όμως να ξέρετε ότι το χρώμα που θα προκύψει θα είναι ένα απαλό ροζ και όχι βαθύ κόκκινο.
Μου έχουν πει επίσης κόκκινο δίνει και η παπαρούνα και το βότανο ριζάρι, αλλά δεν τα έχω δοκιμάσει, όποιος τολμήσει να πειραματιστεί ας μας πει…
Όταν στεγνώσουν, ρίχνουμε σε ένα μάλλινο ύφασμα ελαιόλαδο τα αλείφουμε γύρω γύρω απαλά, για να γυαλίζουν και τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας.
Καλή επιτυχία στα χρώματα αλλά και στην μάχη του τσουγκρίσματος!!!Αμαλία

Friday 26 March 2010

Ελιοπιτάκια

Κάποιο Πάσχα είχα βρεθεί στο Λονδίνο πριν πολλά πολλά χρόνια.
Εκεί λοιπόν η πεθερά της κουνιάδας μου θεοσεβούμενη γυναίκα αλλά και πολύ λιχούδω έφτιαχνε υπέροχα ελιοπιτάκια.
Κάθε φορά που την επισκεπτόμασταν, είχε πάντα έτοιμα να μας κεράσει. Μας τα σερβίριζε ζεστά και μοσχομυριστά!
Μην σας πως ότι περνούσαμε οπωσδήποτε μια φορά την ημέρα από το σπίτι της.
Φυσικά και αντέγραψα την συνταγή και κάθε Πάσχα την θυμάμαι και την φτιάχνω!!!
Ελάτε να την φτιάξουμε μαζί.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι :
1/2 κιλό ελιές θρούμπες (κατά προτίμηση Άμφισσας)
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κουταλιές της σούπας δυόσμο (κατά προτίμηση τα φύλλα από φρέσκο δυόσμο)
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/2 ποτήρι κρασιού λάδι
2 κουταλιές της σούπας σουσάμι
2 πακέτα φύλλα κουρού.
Ας τα φτιάξουμε :
Βγάζουμε από την κατάψυξη τα φύλλα κουρού και τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν.
Κόβουμε σε λωρίδες 15Χ25 εκατοστών περίπου.
Καθαρίζουμε τις ελιές από τα κουκούτσια και τις ψιλοκόβουμε.
Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τον δυόσμο.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι να σοταριστεί μέχρι να μαλακώσει.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τις ελιές το δυόσμο το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Μ' ένα κουταλάκι τοποθετούμε τη γέμιση κατά μήκος του φύλλου αποφεύγοντας να πηγαίνει κοντά στις άκρες και τυλίγουμε.Στρώνουμε χαρτί ψησίματος σ΄ ένα ταψί και τοποθετούμε τα πιτάκια μας.
Μ' ένα πινέλο αλείφουμε λάδι και πασπαλίζουμε με σουσάμι.Τα ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου .
Φυσικά μπορούμε να φτιάξουμε την ζύμη μόνοι μας και να γίνουν ακόμη πιο νόστιμα!
Καλή επιτυχία
Vasia B.

Wednesday 24 March 2010

Νεραντζάκι, του κουταλιού γλυκό

Αύριο λοιπόν που είναι 25η Μαρτίου, στο τραπέζι μας θα υπάρχει ο πατροπαράδοτος μπακαλιάρος σερβιρισμένος με μπόλικη σκορδαλιά.
Και μετά???
Ένα γλυκάκι δεν το θέλουμε να …. ξεπλύνουμε το στόμα μας??
Νηστίσιμο βέβαια, μιας και η νηστεία αυτή τη μέρα καταλύεται μόνο για ψάρι.
Ας συνοδέψουμε λοιπόν το καφεδάκι μας μετά το φαγητό με ένα γλυκό του κουταλιού, τι το καλύτερο??
Νεραντζάκι η πρότασή μας, ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά κουταλιού.
Πάμε να δούμε πως το φτιάχνουμε.

Χρειαζόμαστε
1 κιλό φλούδες από νεράντζι (10-12 μεγάλα φρούτα)
1,5 κιλό ζάχαρη
6 ποτήρια νερό
χυμό από 1,5 λεμόνι
μια κουταλιά γλυκόζη
Πως φτιάχνουμε το γλυκάκι
Πλένουμε πολύ καλά τα νεράντζια και τα τρίβουμε σε ψιλό τρίφτη (αφήνουμε και λίγο από την φλούδα, έχει έτσι όμορφο χρώμα το γλυκό μας).
Φυλάμε το τρίμα όπως έχουμε πει κλεισμένο καλά σε σακουλάκια που τα βάζουμε στην κατάψυξη, για να αρωματίσουμε διάφορα κέικ ή γλυκά στο μέλλον.
Κόβουμε τη φλούδα σε κάθετες φέτες, όπως όταν καθαρίζουμε πορτοκάλι.
Τυλίγουμε την κάθε φέτα σε ρολάκι.
Παίρνουμε κλωστή και βελόνα και σχηματίζουμε κολιεδάκια με τα ρολάκια.
Εναλλακτικά τα στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες (δείτε αναλυτικές οδηγίες εδώ)
Βάζουμε τα κολιεδάκια σε μια λεκάνη με νερό να τα σκεπάζει.
Τα αφήνουμε μες την λεκάνη για 3 τουλάχιστον μέρες , φροντίζοντας να αλλάζουμε το νερό τακτικά κάθε 4-5 ώρες και να το αντικαθιστούμε με καθαρό.
Μετά τις 3 μέρες, βράζουμε τις φλούδες 3 φορές, από 4-5 λεπτά την κάθε φορά.
Τις βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Μετά τις τοποθετούμε σε λεκάνη με νερό και το χυμό από 1 ½ λεμόνι και τις αφήνουμε μισή με μια ώρα για να σφίξουν.
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να γίνουν σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ξεπλένουμε τα φρούτα, αφαιρούμε τις κλωστές ή τις οδοντογλυφίδες, τα στραγγίζουμε από τα νερά, τα στύβουμε ελαφρά με τα χέρια μας και τα προσθέτουμε στο κρύο σιρόπι όπου τα αφήνουμε 8-10 ώρες, να βγάλουν οι φλούδες τα υγρά τους.
Τέλος όπως είναι όλα μαζί τα βάζουμε να βράσουν μαζί με μια κουταλιά γλυκόζη μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Καλή επιτυχία, Χρόνια Πολλά για αύριο, ημέρα μεγάλης θρησκευτικής και εθνικής μας εορτής!!!

Tuesday 23 March 2010

Σκορδαλιά με πατάτα

Για ένα παραδοσιακό τραπέζι της 25ης Μαρτίου, ελπίζουμε οι προτάσεις μας να σας έχουν καλύψει.
Μπακαλιάρο πιταράκια, σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια και μια φούξια παντζαροσαλάτα θα βρείτε "εδώ" από την Έλενα.
Για να ολοκληρώσουμε τις προτάσεις μας για το εορταστικό τραπέζι του Ευαγγελισμού μια ακόμα σκορδαλιά, με πατάτα αυτή τη φορά, φτιαγμένη απο τον σύζυγο με την συνταγή της μανούλας μου, στο παραδοσιακό ξύλινο γουδί.
Για να φτιάξουμε ποσότητα για μια μέτρια σαλατιέρα χρειαζόμαστε:
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κεφάλι σκόρδο καθαρισμένο
(εάν υπάρχουν πράσινες ριζούλες-φύτρες- μέσα στις σκελίδες, τις αφαιρούμε )
5-6 μέτριες πατάτες, βρασμένες με την φλούδα τους
1 φλιτζανάκι του καφέ ξύδι
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
Παίρνουμε το γουδί μας και αρχίζουμε:
Ρίχνουμε το αλάτι με το σκόρδο και τα χτυπάμε για λίγο μέχρι να λιώσει το σκόρδο.Καθαρίζουμε τις πατάτες, οι οποίες καλό θα ήταν να είναι φρεσκοβρασμένες και ζεστές και τις περνάμε από την μηχανή του πουρέ.
Ρίχνουμε τον πουρέ της πατάτας στο γουδί και συγχρόνως κτυπάμε με το γουδοχέρι.Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ξύδι και το λάδι και συνεχίζουμε να κτυπάμε για λίγο. Δοκιμάζουμε, διορθώνουμε στο αλάτι ή στο ξύδι και σερβίρουμε στην πιατέλα, προσθέτοντας από πάνω λίγο ελαιόλαδο.ΤΙΡ: Τις πατάτες τις βράζουμε με τις φλούδες, για να μην πάρουν μέσα νερά γιατί θα τα βγάλουν μετά στην σκορδαλιά και θα χαθεί μεγάλο μέρος από την νοστιμιά της.
Καλοφάγωτη και του χρόνου να είμαστε καλά !!!!!

Saturday 20 March 2010

Φαντεζί πασχαλινά αυγά

Χειροποιείν από τις Συνταγές Της ΚαρδιάςΤο Πάσχα ως είθισται, φτιάχνουμε διαφόρων ειδών αυγουλάκια, χρωματιστά και ζωγραφιστά, γιατί λοιπόν να μην φτιάξουμε και αυγουλάκια με πούλιες ??? Μπορούμε να στολίσουμε Πασχαλινά το σπίτι μας και να τα χαρίσουμε σαν δώρο σε αγαπημένα μας πρόσωπα!!
Η ιδέα στριφογύριζε στο μυαλό μου από τα Χριστούγεννα όταν η φίλη μας η Σταυρούλα μου χάρισε μια υπέροχη χειροποίητη μπάλα σε αυτό το στυλ.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε:
Αυγουλάκια από φελιζόλ.
Έχει στο γνωστό μεγάλο παιχνιδάδικο σε συσκευασία των 6 τεμαχίων - κοστίζει ένα ευρώ η συσκευασία και έχει δύο διαφορετικά μεγέθη.
Επίσης μπορείτε να τα βρείτε και σε βιβλιοπωλεία με χαρτικά είδη.Αγόρασα και κοτοπουλάκιαΑπό τα μαγαζιά με είδη ραπτικής αγοράζουμε πούλιες,χάντρεςκαι καρφίτσες.Ζητάμε να μας δώσουν καρφίτσες κοντές γιατί είναι πιο εύκολες στην τοποθέτησή τους.
Επίσης προσέξετε όταν αγοράσετε πούλιες να είναι μεγάλο μέγεθος, τουλάχιστον Νο 8.
Είναι πιο εντυπωσιακές και επίσης καλύπτουν μεγαλύτερη επιφάνεια, που σημαίνει λιγότερη δουλειά !!!
Δεν μπορώ να σας δώσω ακριβή ποσότητα αγοράς των υλικών γιατί εξαρτάται εάν θα βάλετε τρέσες ή εάν θα κάνετε διχρωμίες κλπ.
Εγώ ξεκινώ αγοράζοντας το μίνιμουμ γραμμαρίων σε πούλιες και χάντρες σε χύμα μορφή ή σε συσκευασία που είναι περίπου 5 γρ. και αναλόγως συμπληρώνω.
Τρελαίνομαι να αγοράζω χύμα πούλιες και χάντρες για να βλέπω αυτήν την ζυγαρίτσα. Νομίζω ότι ξαναζώ την στιγμή που η μητέρα μου αγόραζε αυτά τα υλικά για να φτιάξει την στολή της Αμαλίας για μένα και τα τσολιαδίστικα του αδελφού μου!! !Περνάμε μέσα στην καρφίτσα μια χάντρα ή και δύο και μετά βάζουμε την πούλιακαι αρχίζουμε να τις τοποθετούμε στο αυγουλάκι.
Αν θέλουμε χαράζουμε ελαφρά με την καρφίτσα έναν κύκλο για να μπορέσουμε να βάλουμε τις πούλιες ίσια.Εάν η πούλια είναι ανάγλυφη διαλέγουμε από ποιά μεριά θέλουμε να την βάλουμε.
-εμένα μου αρέσει να βλέπω την φουσκωτή πλευρά.
Προσπαθούμε να καβαλάει η μια πούλια την άλλη για να μην φαίνεται το φελιζόλ.Για να φτιάξω το αυγουλάκι με τα κοτοπουλάκια το γύρισα στο πλάι, έβαλα δύο σειρές πούλιες με λίγο κενό μεταξύ τους, πέρασα ανάμεσα τρέσα, την στερέωσα κατά τόπους με καρφίτσες και μετά γέμισα τα ημισφαίρια.Προς την κορυφή δεν έβαλα πούλιες, αλλά κόλλησα με μια απλή κόλα λίγα πούπουλα και από πάνω κόλλησα 2 κοτοπουλάκια.Στην Μέτη, που έφτιαξε και εκείνη πολλά από τα αυγουλάκια που βλέπετε, αρέσει να χρησιμοποιεί διάφορες τρέσες.Με οδηγό την διάθεση για δημιουργία και την φαντασία σας, μπορείτε να φτιάξετε υπέροχα πράγματα !!Πολλά πολλά φιλάκια και καλό Σαββατοκύριακο !!!

Friday 19 March 2010

Παστέλι

Σήμερα σας κερνάμε ένα παραδοσιακό και νηστίσιμο γλυκάκι.
Η ελληνικότητα του είναι αδιαμφισβήτητη μιας και η πρώτη αναφορά που έχουμε για το παστέλι είναι από τον πατέρα της ιστορίας τον Ηρόδοτο, στο βιβλίο του με τον τίτλο ‘’Θάλεια’’ στην παράγραφο 48.
Όπως θα διαπιστώσετε είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή του αλλά και στα υλικά του. Μπορούμε να το κάνουμε σκληρό ή μαλακό (μελάτο) σύμφωνα με τα γούστα μας.

Ας δούμε τι χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε 20 κομμάτια μεγέθους περίπου 8 x 8 cm το κάθε ένα:
Σκληρό παστέλι
500 γρ μέλι
500 γρ σουσάμι με την φλούδα του (να μην είναι αποφλοιωμένο)
φλούδα από ένα μέτριο λεμόνι
1 φλιτζανάκι του καφέ ανθόνερο + λίγο ακόμη
για να βρέξουμε τα χέρια μας
μαλακό παστέλι
αυξάνεται η αναλογία μόνο στο μέλι και γίνεται 750 γρ.
τα άλλα υλικά παραμένουν τα ίδια.
Το φτιάχνουμε:
Βάζουμε το μισό σουσάμι σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και το καβουρδίζουμε για περίπου 5 λεπτά.
Ανακατεύουμε συνέχεια με προσοχή γιατί μπορεί πολύ εύκολα να μας καεί. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με την υπόλοιπη ποσότητα.
Εάν θέλουμε μπορούμε να το καβουρδίσουμε και στον φούρνο, αλλά θέλει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή γιατί το σουσάμι λόγω της περιεκτικότητας του σε λάδι καίγεται πολύ εύκολα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι με την φλούδα του λεμονιού και την τοποθετούμε στην φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. Στην πορεία του βρασμού θα χρειαστεί να ξαφρίσουμε.
Μόλις αρχίσει να κάνει φουσκάλες –μετά από 5 λεπτά περίπου – ρίχνουμε το καβουρδισμένο σουσάμι και ανακατεύουμε συνεχώς.
Όταν το μίγμα αρχίσει να πήζει (μετά από 8-10 λεπτά) και έχουμε δυσκολία στο ανακάτεμα είναι έτοιμο.!!
Ένας πρακτικός τρόπος για να διαπιστώσουμε ότι είναι έτοιμο, είναι να ρίξουμε λίγο από το μίγμα σε ένα πιατάκι με κρύο νερό και μετά να το πιάσουμε με τα δάκτυλα μας . Εάν αυτό το μίγμα κολλάει, σημαίνει ότι θέλει κι άλλο βράσιμο, αν είναι ελαστικό είναι έτοιμο.
Στην περίπτωση που θα κάνουμε το μαλακό παστέλι, πρέπει να βράσουμε το μίγμα 1-2 λεπτά λιγότερο.
Στρώνουμε στο ταψί του φούρνου χαρτί ψησίματος και το βρέχουμε με το ένα φλιτζανάκι ανθόνερο. Μην ανησυχήσετε που θα δείτε το χαρτί να κολυμπά στο ανθόνερο, θα απορροφηθεί όλο από το παστέλι.
Αφαιρούμε από το μίγμα την φλούδα του λεμονιού και ρίχνουμε στο ταψί το μίγμα. Με ένα μικρό πλάστη πολύ καλά βρεγμένο, στρώνουμε το παστέλι ώστε να το πάχος του να είναι περίπου 1 cm.Προσπαθήστε να μην έρθουν τα χέρια σας σε επαφή με το μίγμα γιατί μπορούμε πολύ εύκολα να καούμε -το μέλι κάνει πολύ άσχημο κάψιμο και κολλάει στο δέρμα (είμαι βλέπετε παθούσα και για αυτό.... σας κρούω τον κώδωνα του κινδύνου!!!).
Όταν κρυώσει λίγο βρέχουμε με πολύ ανθόνερο τα χέρια μας και του δίνουμε ακριβώς το σχήμα και το πάχος που θέλουμε. Κατόπιν το χαράζουμε μέχρι κάτω σε τετράγωνα κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με το ροδάκι της πίτσας.Άμα κρυώσει τελείως, ξεχωρίζουμε τα κομμάτια που έχουμε χαράξει και τα βάζουμε σε ένα πλαστικό σκεύος που κλείνει αεροστεγώς. Ανάμεσα στις στρώσεις τοποθετούμε μεμβράνη ή χαρτί ψησίματος για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Το παστέλι που θα φτιάξετε μπορεί να διατηρηθεί πολύ καιρό χωρίς να χαλάσει γιατί δεν έχει ζάχαρη και έτσι δεν σκληραίνει.
Υ.Γ. Το μέλι έχει μεγάλη διατροφική αξία και βοηθάει στην καλή λειτουργία του οργανισμού.
TIP: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε τύπο μελιού θέλουμε, αλλά σουσάμι, πρέπει να προσέξουμε να βάλουμε το κανονικό και όχι αποφλοιωμένο, γιατί υστερεί σε νοστιμιά.
Επίσης μπορούμε να μην καβουρδίσουμε το σουσάμι, αλλά τότε η παρουσία του μέσα στο παστέλι θα είναι πιο επίπεδη.
Στην περίπτωση που θέλετε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς (φυστίκι αράπικο ξεφλουδισμένο, φυστίκι αιγίνης ή αμύγδαλα) να προσέξετε να είναι ανάλατα.
Καλή επιτυχία!!
Μέτη
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...