Υπάρχουν βέβαια και αυτοί, που αδιαφορώντας για νηστείες, τα απολαμβάνουν κάθε στιγμή με το ουζάκι ή το τσιπουράκι τους.
Πάμε να φτιάξουμε τουρσάκια, είναι πανεύκολο!
Η συνταγή είναι από τον πεθερό μου, που ήταν μάγειρας σε τράτες και ψαροκάικα.
Χρειαζόμαστε:
μπουκετάκια από κουνουπίδι
καρότα
Celery
1 μεγάλη ρίζα ραπάνι μωβ
σκόρδα
πιπερίτσες καυτερές
4 - 5 κουταλιές της σούπας αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
ξύδι και νερό
Τα φτιάχνουμε:
Κόβουμε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια και τα βάζουμε σε μία λεκανίτσα με λίγο ξύδι και νερό για να τα καθαρίσουμε.
Κόβουμε τα καρότα σε φετάκια.
Από το celery θέλουμε κυρίως το κοτσάνι και λιγότερο το φύλλωμα.
Ξεφλουδίζουμε το ραπανάκι και το κόβουμε σε φέτες και αυτό.
Οι ποσότητες των υλικών είναι θέμα υποκειμενικό, βάλτε ανάλογα με τα γούστα σας.
Αφού στραγγίσουν καλά όλα τα λαχανικά μετά το πλύσιμό τους, τα βάζουμε όλα μαζί σε μία γυάλα εναλλάξ.
Ρίχνουμε από πάνω το αλάτι και τη ζάχαρη και γεμίζουμε μέχρι τη μέση ξύδι και το υπόλοιπο συμπληρώνουμε με νερό.
Κλείνουμε τη γυάλα αεροστεγώς για 10 - 14 μέρες και κάθε μία ή δύο μέρες την αναποδογυρίζουμε ή την ανακινούμε πολύ καλά.
Όταν περάσει αυτό το διάστημα ανοίγουμε το βάζο, παίρνουμε ένα μπουκάλι τσίπουρο, βάζουμε και λίγο χταποδάκι, έχουμε φροντίσει να τακτοποιήσουμε τις υποχρεώσεις μας, και απολαμβάνουμε.
Αμαλία
Ωραιότατα, μου έβαλες την ιδέα να φτιάξω τουρσί τώρα!!!
ReplyDelete:)
Καλημέρα!
ReplyDeleteτα τουρσάκια υπέροχα. Είχαν μεγάλη επιτυχία και εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού από το τραπέζι. Ιδίως το καροτάκι... Τώρα περιμένουμε νέα παρτίδα για την επόμενη εβδομάδα. Από ό,τι ξέρω πολλοί τα τίμησαν.
Λατρευω τουρσι,και ιδιαιτερα την καυτερη πιπερια..τις τσακιζω..ευχαριστουμε πολυ Αμαλια για την συνταγη,και τον πεθερο σου φυσικα,καλη σου μερα φιλακια πολλα!!!
ReplyDeleteκαλημέρα κορίτσια!
ReplyDeleteτο τουρσί είναι από τα νοστιμότερα μεζεδάκια για όλες τις ώρες και τις περιστάσεις. Κι άμα είναι και συνταγή καραβομάγειρα, τότε είναι και εγγυημένη η συνταγή!
ευτυχως που ειναι νοστιμα
ReplyDeleteΠολύ ωραία τα τουρσάκια σου Αμαλίτσα μου!!!Οτι πρέπει για την σαρακοστή και όχι μονο!!!!
ReplyDeleteΚαλημέρα με πολλά φιλιά!!!!!
Αμαλία φέρε τουρσάκια, χταποδάκια, τσιπουράκια και έλα να ... νηστέψουμε!!!!
ReplyDeleteΚαυτερή πιπερίτσα μην μου βάλεις εμένα, αν δεν θέλεις να με βλέπεις να τρέχω πάνω κάτω, αλλά από τα υπόλοιπα βάλε μπόλικα!
Γεια στα χέρια σου, θα δοκιμασω κι εγώ να φτιάξω τουρσάκια, με ξεσήκωσες!
Φιλιά!
Μια χαρά!!!!δεν το είχα σκεφτεί για το κουνουπίδι...έχω φτιάξει μόνο τα κλασικά:μελιτζάνα με τη γέμιση...πολύ καλή ιδέα.
ReplyDeleteΑπίθανο το κουνουπίδι τουρσί!!! Ωραία συνταγή!
ReplyDeleteΤρελοτουρίστρια
πολυ ωραιο και ευκολο το σπιτικο σου τουρσι!
ReplyDeleteωραιότατα τα τουρσάκια σας,αλλά μ' αυτά δεν τη βγάζετε...
ReplyDeleteΕτοιμάστε τραπέζι και περάστε να παραλάβετε το βραβείο σας...
ΚΕΡΔΙΣΑΤΕ !!!!!!!!!!!!!
snowball, δεν θα το μετανιώσεις σίγουρο αυτό...
ReplyDeletevoyager μην είσαι τόσο σίγουρος ότι θα βρεις τη νέα παρτίδα....
ReplyDeleteΑνοίχτηκε σήμερα, η μισή για το χωριό και η μισή για εδώ, προλαβαίνεις δεν προλαβαίνεις...
φιλιά
** Υπάρχει και τρίτη παρτίδα!!!!
gwgoula kai euaggelia
ReplyDeleteευχαριστώ, τον πεθερό αδυνατώ να τον ευχαριστήσω εκεί που είναι τώρα!!!! Ευτυχώς η πεθερά μου κράτησε πολλές από τις συνταγές του
πολλά φιλιά και καλό μεσημέρι
Love to love καλό ΣΚ
ReplyDeleteΒασάκι, όντως... Επίσης σου χρωστάω και μία συνταγή για ελιές μην νομίζεις ότι επειδή έχει περάσει 1½!! χρόνος το έχω ξεχάσει!!!!
πολλά φιλιά
Ναι ναι έλενα μέσα στην εγκράτεια και τη νηστεία θα είμαστε με τα τουρσιά τα χταπόδια και τα τσίπουρα!!!! Να μην ξεχάσω και το λικέρ δυόσμου για να χωνέψουμε μετά!!!!
ReplyDeleteφιλιά
Nandia Crazy Tourists και Ειρήνη
ReplyDeleteΕυχαριστώ πολύ και καλό ΣΚ
spirtokoytο θα στείλω την έλενα και τη Μαρία να σε τραπεζώσουν για τα επινίκια να έρθουν να παραλάβουν το βραβείο και εγώ θα έρθω να πάρω το δώρο εεεε;;;
ReplyDeleteΤο μπάνισα ήταν πολύ ωραίο!!!!
ΠΟλλά φιλιά
πάντα τέτοια
Νάσαι καλά Αμαλία. Τρελαίνομαι για σπιτικό τουρσί (χωρίς την καυτερή πιπεριά). Εφτιαχνε η γιαγιά μου όταν ήμουν μικρή, αλλά ποτέ δεν έμαθα και δεν έψαξα πώς. Μπαίνει ολοταχώς στο πρόγραμμα τώρα που έχουμε Σαρακοστή. Καλό Σαββατοκύριακο.
ReplyDeleteμου άνοιξε η όρεξη τώρα...
ReplyDeleteΩραίο Αμαλίτσα, κουνουπίδι τουρσί δεν έχω δοκιμάσει.
ReplyDeleteΟ άντρας μου τα καταβροχθίζει. Τώρα που διαθέτω και συνταγή, θα του κάνω σπιτικά!!
ReplyDeleteαμαλί μου θα μου δώσεις λίγο σε παρακαλώ για τον σύζυγο που τα λατρεύει, εγώ οπως καταλαβες ΔΕΝ, εχω τα ιδια συναισθήματα που έχεις εσύ για το λεμόνι, κατάλαβες λοιπόν !!!! χιχιχιχιχιι
ReplyDeleteγεια στα χεράκια σας οικογενειακώς !!!
φιλια πολλά και καλό σ/κ
Δεν έχω να πω τπτ...
ReplyDeleteτο πρώι πήγα βόλτα στη λαική για να πάρω λαχανικά για να κάνω τουρσί!!
Ξέρω κάποιον που θα ξετρελαθεί με τη συνταγή σου του τουρσι γιατί πεθαίνει γιαυτά ειδικά τώρα στη νηστεία.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
μεγάλη λατρεία το τουρσί, ευχαριστούμε κορίτσια!
ReplyDelete