
Σήμερα θα σας το μαγειρέψω με λουκάνικα.
Η προσθήκη των λουκάνικων έγινε για να γίνει το πιάτο πιο δελεαστικό για τους γιους μου, οι οποίοι έκτοτε λατρεύουν τους γίγαντες!!!
Όσοι νηστεύουν, απλά δεν θα προσθέσουν τα λουκάνικα αυτήν την περίοδο, αλλά στο μέλλον θα συνιστούσα να το δοκιμάσουν, πραγματικά αξίζει!!!
Τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι:
500 γρ. φασόλια γίγαντες
2 κρεμμύδια μέτρια ξερά
4-5 σκελίδες σκόρδο
1 πιπεριά Φλωρίνης
1/2 πιπεριά καυτερή ή λίγες σταγόνες tabasco -προαιρετικά-
3 ώριμες ντομάτες φρέσκες
1 κρασοπότηρο λάδι
1 ματσάκι μαϊντανό
1 λουκάνικο χωριάτικο περίπου 250γραμ.
1 κουτ. ζάχαρη
αλάτι + πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τους γίγαντες στο νερό από βραδύς να φουσκώσουν .
Την άλλη μέρα τους πλένουμε και τους βάζουμε στην χύτρα για 20-25 λεπτά να βράσουν (ο χρόνος μετράει από την αρχή του βρασμού)
Εάν χρησιμοποιήσετε κατσαρόλα και όχι χύτρα, ο χρόνος είναι πολύ περισσότερος.
Όσο βράζουν οι γίγαντες, ετοιμάζουμε σε μια κατσαρόλα την σάλτσα.
Βάζουμε το λάδι και ρίχνουμε ψιλοκομμένα τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις πιπεριές.
Μόλις τσιγαριστούν λίγο, ρίχνουμε τις ντομάτες τις οποίες έχουμε πρώτα πολτοποιήσει στο μούλτι.
Προσθέτουμε την ζάχαρη το αλάτι και το πιπέρι και ένα ποτήρι νερό.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει για 30 λεπτά περίπου.
Εν τω μεταξύ μόλις γίνουν τα φασόλια τα σουρώνουμε και κρατάμε μία κούπα από το ζωμό.
Κόβουμε το λουκάνικο σε φέτες και το βάζουμε σ΄ ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι , για να βγάλει το δικό του λάδι και να τσιγαριστεί μέσα σ' αυτό.
Όταν περάσουν τα 30 λεπτά βρασμού της σάλτσας (όσο βράζει προσέχουμε μήπως πιει το νερό και χρειαστεί να συμπληρώσουμε ),ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τους γίγαντες και τα λουκάνικα και ανακατεύουμε καλά.
Επίσης ρίχνουμε ψιλοκομμένο τον μαϊντανό.
Στην συνέχεια αδειάζουμε την κατσαρόλα μέσα σ' ένα ταψί και ρίχνουμε και το φλιτζάνι ζωμού που είχαμε κρατήσει.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στους 160 βαθμούς.
Συνοδεύουμε το πιάτο μας με ελίτσες, φέτα και οπωσδήποτε μ΄ ένα ποτήρι κρασί.
Σημείωση: Καταχωρούμε την συνταγή μας αυτή στα νηστίσιμα, γιατί στην ουσία είναι ένα νηστίσιμο πιάτο, χωρίς τα λουκανικάκια βεβαίως, τα οποία μετά την νηστεία δοκιμάστε να τα προσθέσετε, νοστιμίζουν απίστευτα αυτό το πιάτο!
Καλή όρεξη!

Παω να αγοράσω γιγαντες!!!
ReplyDeleteΚαλημέρεςςςς
Καλημέρα!!!οι γίγαντες στο φούρνο είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά...σίγουρα τα λουκάνικα θα δίνουν μια πολύ ξεχωριστή νότα σε αυτό το πιάτο...
ReplyDeleteΚαλημέρα κ απο μένα!Ωραία ιδέα για μεσημεριανό τραπέζι!Μπράβο
ReplyDeleteΚαλημέρα!
ReplyDeleteΟι γιγάντες είναι από τους αγαπημένους μου
αλλα μελουκάνικα δεν έχει τύχει να δοκιμάσω!
Ηρθα για μεριδούλα, σκέτους τους κάνω αλλά καμιά φορά μπερδεύω και λουκανικάκι μέσα!
ReplyDeleteΚαλημερούδια!
αμα το δει ο άντρας μου, η κλασσική φασολάδα σε αυτό το σπίτι θα εκλείψει!!!διότι γεννημένος στη γερμανία, ε όσο να ναι τη λατρεία στα λουκάνικα την έχει!αμα είναι και με φασόλια...!
ReplyDeleteαυτο θα φτιαξω σημερα να φαν τα ξωτικα μου !!
ReplyDeleteΦασουλονταβάς!!!!!Από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά!!!!!!Το προτιμώ όμως χωρίς το λουκάνικο!!!!
ReplyDeleteΣε κανένα όσπριο δεν λέω όχι, αλλά στους γίγαντες δεν μπορώ να αντισταθώ με τίποτα! Είμαι ικανή να τρώω, μέχρι να τελειώσουν...
ReplyDeleteΣ' ευχαριστώ για την ωραία φωτο που μου άνοιξε την όρεξη!
Vasaki μου τι λαχταριστό πιάτο είναι αυτό??
ReplyDeleteΟι γίγαντες είναι το μόνο όσπριο που δεν μου κάνουν μούτρα οι άντρες μου, σκέψου να τους το φτιάξω και με χωριάτικο λουκανικάκι!!
Φιλιά πολλά πολλά!
Τι νόστιμο φαγητάκι είναι οι γίγαντες!!! τι χαζή ήμουν τόσα χρόνια που δεν έτρωγα όσπρια.... Θα επανορθώσω όμως για τα χαμένα χρόνια!!!
ReplyDeleteγεια σου βρε Βασάκι μου με τα ωραία σου !!!!! λατρεμένο φαγάκι οι γίγαντες και τώρα με την προσθήκη του λουκάνικου πιστεύω θα είναι πεντανόστιμο !!!!!
ReplyDeleteοι φωτό σου είναι υπέροχες και η σάλτσα σου βεβαίως βεβαίως !!!!!!
καλό απόγευμα.
Μπραβο Βασάκι μας με τα υπέροχα πιάτα σου... Φυτική πρωτεϊνη σε συνδυασμό με τη ζωϊκή!!
ReplyDeleteΑαα και οι φώτο εξαιρετικές σου έρχεται να βουτήξεις με το ψωμί στην οθόνη!!!
πολλά φιλιά
Με ή χωρίς λουκάνικο, ειναι ενα νοστιμότατο φαγητό!!!Χαίρομαι που μου το θύμισες, εχω καιρό να το φτιάξω!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ!!!
Είναι κι εμένα αγαπημένο φαγάκι οι γίγαντες!!!!
ReplyDeleteΕλενα,έλα από το μπλογκ μου να παίξουμε ένα παιχνιδάκι!
Από όλα τα φασόλια, το πιο αγαπημένο μου!
ReplyDeleteΚαι επειδή δεν νηστεύω, βάλε μεγάλη μερίδα με μπόλικο λουκανικάκι μέσα, που έχω καιρό να φάω και το λιμπίστικα!
Φιλάκια...
Benicos place άντε και καλομαγείρευτοι!!!
ReplyDeleteΚαλό σου βράδυ!!
Nandia το χωριάτικο λουκάνικο σίγουρα τους κάνει ακόμη πιο νόστιμους τους γίγαντες και μπορεί να τους δοκιμάσουν και οι δύσκολοι του σπιτιού!!
ReplyDeleteΚαλό σου βράδυ!!
Χαρα μου εχεις δίκιο για μεσημερινό τραπέζι,για το βράδυ είναι λιγο βαρύ φαγάκι!!!
ReplyDeleteΚαλό σου βράδυ!!!!
Chris αφου σου αρέσουν οι γίγαντες, να τους δοκιμάσεις και με λουκάνικο, τους δίνει μια πιο πικάντικη γεύση!!
ReplyDeleteΚαλό σου βράδυ!!
Εφη μου την ξέρεις λοιπόν τη διαφορά με το λουκάνικο οπότε πάρε φρέσκο ψωμάκι και κόπιασε για την μεριδούλα!!!!Το κρασάκι θα το βάλω εγω!!!
ReplyDeleteΚαλό σου βράδυ!!
Magdalene να του το φτιάξεις λοιπόν και σίγουρα θα το ευχαριστηθείς και συ!!!
ReplyDeleteΚαλό σου βράδυ!!
Μαγε μου πιστεύω να το έφτιαξες και να το ευχαριστήθηκαν και τα ξωτικά!!!!!!
ReplyDeleteΚαλό σου βράδυ!!!
Χρυσάνθη μου όπως το προτιμάς!!
ReplyDeleteΧατίρια δεν χαλάμε!!!
Καλό σου βράδυ!!
Simonmad,το ίδιο πάθος έχω και εγω με τους γίγαντες αλλά δυστυχώς λόγω κακού στομάχου περιορίζομαι σε μικρές ποσότητες!
ReplyDeleteΝάσαι καλά καλό σου βράδυ!!!!!
Ελενά μου εγω με αυτό το τρόπο τους έκανα ν'αγαπήσουν τους γίγαντες οπότε δεν το συζητώ για τα δικά σου αγόρια,σίγουρα θα τους λατρέψουν!
ReplyDeleteΚαλο βράδυ με πολλά πολλά φιλιά!!!
Μanousina μου νόστιμο και υγιεινό όπως και όλα τα όσπρια!!!
ReplyDeleteΟταν είμαστε μικροί δεν το εκτιμούμαι.Ομως ποτέ δεν είναι αργά!!
Καλό σου βράδυ!!
Μαράκι μου γλυκό το λουκάνικο το κάνει σίγουρα πιο λαχταριστο!!
ReplyDeleteΣ΄ευχαριστώ καλη μου για τα καλά σου λόγια!!
Καλό βράδυ με πολλά πολλά φιλιά!!!!
Γειά σου Αμαλίτσα μου με την επιστημονική εκδοχή του θέματος!!!
ReplyDeleteΟσο για τις φωτο αρχίζω και μαθαίνω τα κόλπα με το φωτισμό!!χαχα!
Καλό βράδυ με πολλά πολλά φιλιά!!!
Οι γίγαντες είναι λατρεμένοι, με το λουκάνικο γίνονται πράγματι υπέροχοι!!! Γειά στα χεράκια σου!Καλό βράδυ!
ReplyDeleteRiri μου,με τα γκουρμέ πιάτα που μας κατακλίζουν απο παντού καμιά φορά ξεχνάμε τις κλασικές παραδοσιακές συνταγές μας!!!
ReplyDeleteΚαλό σου βράδυ!!!
σκέτοι οι γίγαντες μου αρέσουν αλλά με λουκάνικο χωριάτικο νομιίζω απογειώνονται...
ReplyDeleteRena τελικά οι γίγαντες είναι αγαπημένο φαγάκι για πολλούς!!!
ReplyDeleteΚαλό σου βράδυ!!!
Betty΄ς Cuisine,μ΄αρέσει ο τρόπος που αντιμετωπίζεις το φαγάκι μας σήμερα,κόπιασε και το κρασί δικό μου!!!
ReplyDeleteΦιλιά και καλό σου βράδυ!!!
Tante Kiki σ΄ευχαριστώ πολύ !!
ReplyDeleteΚαλό σου βράδυ!!!
Pansofix μου ακριβώς όπως το λές είναι!!!!!!!!!
ReplyDeleteΚαλό σου βράδυ!!!!!!
Είναι κλασικό Ελληνικό φαγητό αλλά εμένα κάτι δεν μου αρέσει στις συνταγές που έχω δοκιμάσει....πιστεύω πως αυ΄τη η συνταγή θα κάνει τη διαφορά!!!!
ReplyDeleteΦιλιά, Φανή!!!
Αγαπημένο φαγητό μου, αγόρασα κάτι γίγαντες απο την Μηχανιώνα.. μούρλια!
ReplyDeleteΘέλω να φάω αυτους τους γίγαντες τώρα!
ReplyDeleteΧωρίς το λουκάνικο... νηστεύω!
Φιλάκια πολλά, καλό Σαβ/κο!!!
Υπέροχο φαγητό!
ReplyDeleteΦανή μου να την δοκιμάσεις με ή χωρίς το λουκάνικο είναι νοστιμότατοι οι γίγαντες αυτής της συνταγής αφού έκαναν και τους πιο δύσκολους να τους αγαπήσουν!!
ReplyDeleteΦιλιά καλό σαββαροκύριακο!!!!
Αχτίδα απο την Μηχανιώνα ε!!!!!!!
ReplyDeleteΤέλεια, καλομαγείρευτοι και καλοφάγωτοι!!!!
Καλό σαββαροκύριακο!!!
Ευα μου το λουκάνικο το προσθέτεις εσύ μετά την νηστεία αν σου αρέσει!!
ReplyDeleteΚαι σκέτοι είναι υπέροχοι!!
Φιλιά και καλό σαββατοκύριακο
Αστέρι μου ευχαριστούμε!
ReplyDeleteΚαλό σαββατοκύριακο!!!
Poly wraia idea i prosthiki twn loukanikwn, toulahiston gia ta arsenika tou spitiou mou..I kafteri piperitsa i tabasco episis..Wraios syndyasmos! XO
ReplyDelete