Ένα από τα πιο νόστιμα λαδερά, που το φτιάχνω πολύ συχνά είτε με φρέσκες, είτε με κατεψυγμένες αγκινάρες.
Με μπόλικο λεμονάκι και συνοδευόμενο με φετούλα και φρέσκο ψωμάκι, είναι σκέτη απόλαυση!
Θα χρειαστούμε:
8-10 αγκινάρες (φρέσκες ή κατεψυγμένες)
2 ξερά κρεμμύδια
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
5-6 μέτρια καρότα
5-6 πατάτες
¾ κούπας άνηθο ψιλοκομμένο
2-3 λεμόνια (τον χυμό τους)
1 κουταλάκι κορν φλάουρ
ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
Πάμε να μαγειρέψουμε:
Αν οι αγκινάρες μας είναι φρέσκες, τις καθαρίζουμε ως εξής:
Φοράμε τα γαντάκια μας για να μην μαυρίσουν τα χεράκια μας.
Κόβουμε το κοτσάνι κρατώντας ένα μικρό μέρος μόνο.
Καθαρίζουμε το κοτσάνι από το εξωτερικό σκληρό περίβλημα.
Αφαιρούμε τα εξωτερικά χοντρά και σκληρά φύλλα της αγκινάρας, μέχρι να φτάσουμε στα εσωτερικά μαλακά.
Κόβουμε τις αγκινάρες κάθετα στη μέση και αφαιρούμε το εσωτερικό χνούδι.
Τις αλείφουμε με χυμό λεμονιού και τις βάζουμε σε λεκανίτσα με νερό και χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν, μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε.
Αν οι αγκινάρες μας είναι κατεψυγμένες, δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτε από τα παραπάνω, είναι έτοιμες καθαρισμένες.
Στη συνέχεια καθαρίζουμε τις πατάτες και τα καρότα και τα κόβουμε σε μεγαλούτσικα κομμάτια.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε φετάκια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες.
Βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο στην κατσαρόλα μας και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια.
Προσθέτουμε τις αγκινάρες και 1,5 κούπα νερό, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για 10 λεπτά.
Κατόπιν προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας τις πατάτες, τα καρότα και τον άνηθο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλη μισή ωρίτσα.
Προσέχουμε να ανακινούμε απαλά την κατσαρόλα, ώστε να μην ανακατεύονται έντονα τα λαχανικά.
Όταν το φαγάκι μας είναι έτοιμο, στύβουμε 2-3 λεμόνια και στον χυμό τους προσθέτουμε λίγο ζουμί από το φαγητό και 1 κουταλάκι κορν φλάουρ.
Τα ανακατεύουμε πολύ καλά και περιχύνουμε το φαγητό στην κατσαρόλα.
Αφήνουμε το φαγάκι μας να πάρει άλλη μια βράση και μετά είναι έτοιμο να το απολαύσουμε!
Καλή επιτυχία!
Αγαπημένο και πεντανόστιμο φαγητό Έλενά μου! Νιώθω ήδη τη γεύση του στον ουρανίσκο! Καλημερούδια!
ReplyDeleteΠω πωωωωωωωωωω!!! Ενα απο τα αγαπημενα μας...μας ανοιξες την ορεξη Ελενακι μου πουρνο πουρνο...γεια στα χερακια σου..καλη σου μερα και φιλια πολλα!!!
ReplyDeleteMmmmmmmmmmm! delicious, I love this vegetarian recipe, soo good! Good weekend for all in Greece from the spain.
ReplyDeleteΛοιπόν μια και σας αρέσουν τόσο πολύ οι αγγινάρες σε κανα εικοσαήμερο θα σας στείλω με το δελφίνι μπόλικες και εσείς θα μου στέλνετε ταπεράκια με μαγειρεμένες πίσω!!!!
ReplyDeleteΔεν εχω δοκιμασει ποτε αγκιναρα, αλλα κατι δεν με τραβαει... αλλα με τις φωτο που βαζεις ακομα κι αυτο μου φαινεται λαχταριστο!
ReplyDeleteΚαλημέρα Λενιώ μου!! Κλασσικά λατρεμένο πιάτο !
ReplyDeleteΟ παππούς μου ο καπταν Γιώργης ήταν ο 1ος που έφερε και φύτεψε στο χωριό αγγιναριές. Δεν ήξεραν όμως πως να τις μαγειρέψουν και τις έβαζαν με τα φύλλα. Μόνο τα έξω έξω έβγαζαν. Το αποτέλεσμα ήταν οδυνηρό για τον μικρό τότε Γιώργο (εμένα). Ευτυχώς με τον καιρό έμαθαν :))
Πολλά φιλιά
Καλό Σαββατοκύριακο !!
Ελενάκι,τι νοστιμιές μας κερνάς σήμερα!
ReplyDeleteΑγαπημένη γεύση,ανοιξιάτικη!
Φιλιά!
Παρ' όλη την παραξενιά μου με τα φαγητά αυτό το φαγάκι μ'αρέσει...θα πάρω ένα πιατάκι...
ReplyDeleteΛατρεμένο, ανάλογα με τη διάθεση...πότε αβγολέμονο και πότε σκέτο με λεμονάκι σαν το δικό σου!
ReplyDeleteΦαίνεται πάρα πολύ λαχταριστό. Και λατρεύω τις αγκινάρες! Η παρουσίαση δε είναι το κάτι άλλο. Μου αρέσει πολύ που τα λαχανικά δεν είναι λιωμένα.
ReplyDeleteΤρελαίνομαι γι' αυτό το φαγητό!!!!!
ReplyDeleteΣτείλε μου ένα πιατάκι! Δεν το τρώνε τα σκασμένα μου και μου λείπει!!!
ReplyDeleteυπέροχο φαγάκι, θα έρθω να με φιλέψεις τα παιδιά μου δεν το τρώνε τα σκασμένα!! αλλά όπου το βρω το τσακίζω, μιαμ, μιαμ!!!
ReplyDeleteΤο μυρίστηκες οτι είμαι σε "δίαιτα" και το ριξες στις ελαφριές συνταγές! Έτσι μπράβο...!!!! Μακριά οι πειρασμοί...
ReplyDeleteΦιλάκια ***
Κλασικό,μα πεντανόστιμο φαγητάκι!
ReplyDelete