Τις καλοκαιρινές μου διακοπές τις πέρασα ως συνήθως στο χωριό μου!
Κάποια μέρα όμως αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την Δομνίστα Ευρυτανίας.
Καθίσαμε για φαγητό σε ένα πολύ όμορφο ταβερνάκι-μαγειρείο κι εγώ παρήγγειλα ρεβίθια στην γάστρα.
Η αλήθεια είναι ότι τα ρεβίθια τα έχω συνδυάσει με χειμώνα και κρύο.
Αλλά και μόνο βλέποντας το συγκεκριμένο πιάτο, αναθεώρησα τις απόψεις μου!!
Έτσι λοιπόν «έκλεψα» την ιδέα και την εφάρμοσα στην δικιά μου πια κουζίνα, κάνοντας τις δικές μου αλχημείες!
Αν αποφασίσετε να τα φτιάξετε κι εσείς, φροντίστε να έχετε δίπλα σας ένα καρβέλι ψωμί, μπόλικη φέτα και … ελάχιστους για παρέα!
Χρειαζόμαστε:
½ κιλό ρεβίθια
3 – 4 κρεμμύδια ξερά μεγαλούτσικα
1 – 2 πιπεριές Φλωρίνης (και παραπάνω να έβαζα δεν θα ήταν υπερβολή)
2 - 3 ντομάτες φρέσκιες
250 γρ. χυμό ντομάτας ή και περισσότερο αν προτιμάτε
1 ματσάκι μαϊντανό
αλάτι (χοντρό και ψιλό),
πιπέρι
½ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
2 - 3 κουταλάκια ξύδι
Πάμε να τα φτιάξουμε:
Βάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια σε μια λεκανίτσα, προσθέτουμε ζεστό νερό και χοντρό αλάτι και τα αφήνουμε έτσι όλο το βράδυ.
Το πρωί, τα ξεπλένουμε μια δυο φορές και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσουν.
Ξαφρίζουμε αρκετές φορές, κι όταν πλέον δεν χρειάζονται άλλο ξάφρισμα, αλλάζουμε το νερό και βάζουμε τόσο ώστε να τα καλύπτει 3-4 δάχτυλα.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις ντομάτες ψιλοκομμένες και τα μισά κρεμμύδια επίσης ψιλοκομμένα.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για μισή ώρα με τρία τέταρτα περίπου.
Στο μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο μας.
Όταν ολοκληρωθεί το βράσιμο των ρεβιθιών, αδειάζουμε με προσοχή το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μία γάστρα.
Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τις πιπεριές κομμένες σε φετάκια, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, τα υπόλοιπα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες, το λάδι, το ξύδι, αλάτι και πιπέρι.
Ανακινούμε ελαφρά την γάστρα και την βάζουμε στον φούρνο.
Ψήνουμε το φαγητό στους 180 βαθμούς, για μισή ώρα με σκεπασμένη την γάστρα και για ένα τέταρτο ακόμη με ξεσκέπαστη.
Δεν σερβίρουμε αμέσως, αφήνουμε το φαγητό να πιεί λίγο τα υγρά του και να "ηρεμήσει"
Οι χρόνοι πάντα διαφέρουν από φούρνο σε φούρνο οπότε καλό θα είναι να τσεκάρετε και αν χρειαστεί να συμπληρώσετε νερό, φροντίστε να είναι λίγο και πάντα ζεστό.
Καλή σας όρεξη!
Αμαλία
Μμμμ!!!! Γιαμι! Δεν τα εχω φάει με πιπεριές! πολυ καλή ιδέα!
ReplyDeleteΣας καληνυχτώ απο την άλλη ακρη..
Φιλάκια
Ωραιοτατο και νοστιμοτατο,παντος καιρου...καλημερα και καλο Σ/Κ σε ολες σας...φιλακια!!!
ReplyDeleteΦανταστικό φαγάκι τώρα που σε λίγο θα αλλάξει ο καιρός. Το έχω φάει στη Σίφνο και ξετρελάθηκα!!! Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε.
ReplyDeleteΑπλά κορυφαίο!
ReplyDeleteΤα ρεβυθια, ενω αργησα να τα δοκιμασω στη ζωη μου εχουν γινει το αγαπημενο μου οσπριο, αλλα ετσι δεν τα εχω κανει ποτε... θα τα δοκιμασω!
ReplyDeleteπολυ πολυ ομορφο. τα ρεβυθια τα αγαπω πολυ.
ReplyDeleteΚΙ ΕΓΩ ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ ΤΑ ΕΧΩ ΣΥΝΔΙΑΣΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ.ΚΑΙ ΚΡΥΑ ΟΜΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ.ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ...!!!ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ.ΦΙΛΙΑ..............
ReplyDeleteΜμμμμμ! Τέλεια... στη γάστρα δεν τα έχω μαγειρέψει ποτέ αν και τα ρεβύθια είναι από τα αγαπημένα μου όσπρια. Την επόμενη φορά θα τα φτιάξω έτσι!!!! Φιλιά και καλημέρα!
ReplyDeleteΚαλημέρα. Κι εγώ δεν τα έχω δοκιμάσει έτσι..ωραία ιδέα για σήμέρα που δεν ξέρω τι να μαγειρέψω..
ReplyDeleteΒλέπω αρχίσαμε τα χειμωνιάτικα πιάτα!Ρεβύθια γαστράτα!Υπέροχα και φυσικά ξεφεύγουν από την κλασσική ρεβυθάδα!Καλημέρες!
ReplyDeleteΑμαλίτσα σούπερ φαγάκι, θα συμφωνήσω με την Μάρα, ξεφεύγει από την κλασσική ρεβυθάδα (η οποία επίσης μου αρέσει)!!!
ReplyDeleteΜας έδωσες ωραία ιδέα!!!
Πολλά φιλιά!
ΕΛΕΝΑ ΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ.
ReplyDeleteΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ Η ΣΤΟ ΠΗΛΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ. ΕΧΩ ΦΑΕΙ. ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ.
ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ.
Ποιημα. Φαγητό με όλη τη σημασία της λέξης! Αντε να βρέξει να το ευχαριστηθούμε με τέτοια φαγητά!
ReplyDeleteΑμαλιτσα καλώς μας ήρθες!!!!!!! Καλά μαγειρέματα ναχουμε!!!!!
ReplyDeleteΑν και τα όσπρια τα έχω συνδέσει με το χειμώνα, θα το δοκιμάσω γιατί τρελλαίνομαι για ρεβύθια!
ReplyDeleteΑπό όλα τα όσπρια τα ρεβίθια είναι πρώτα σε προτίμηση αλλά έτσι στη γάστρα πρώτη φορά τα βλέπω και πολύ θα ηθελα να τα δοκιμάσω γιατι εγω ξέρω να τα φτιάχνω μόνο στην κατσαρόλα λευκα... Ευχαριστω για την ιδέα!!!
ReplyDeleteΈρη δες τα και με πιπεριά τους πάει πολύ!!!!
ReplyDeleteΤώρα τι να πω καλημέρα μάλλον...
Γωγούλα όντως παντός καιρού...
ReplyDeleteanthivolon
ReplyDeleteΜην περιμένεις να αλλάξει ο καιρός, τόλμησέ το και με ζέστη...
Ερμιόνη μερσί
Ελπινίκη και grEAT
ReplyDeleteναι όντως είναι φοβερά
καλό σας απόγευμα
Γειά σου Κατερινιώ
ReplyDeleteκαι εγώ το ίδιο θέμα είχα όταν μου τα πρότεινε η μαγείρισσα για πιάτο, αλλά όταν το είδα και ειδικά όταν δοκίμασα, εννοείται ξετρελάθηκα
καλό απόγευμα
Γειά σου Κική μας
ReplyDeleteκαι εμένα η πρώτη φορά που δοκίμαζα και η πρώτη που τα έφτιαξα
δοκίμασε και δεν θα χάσεις...
Εύα Μάρα και Έλενα,
ReplyDeleteκλασσική ρεβυθάδα υπέροχη για το χειμώνα, ετούτη εδώ μου έφερνε λίγο στους γίγαντες οπότε είναι φοβερά καλοκαιρινό φαγητό....
κορίτσια καλό σας ΣΚ
Effie's Sweet Home Designs
ReplyDeleteπολύ ωραία όντως
καλό απόγευμα
donkey and the carrot
Μην περιμένεις την βροχή θα αργίσεις να φας....
καλό απόγευμα
Μετάκι μας καλώς σας βρήκα,
ReplyDeleteάντε να δούμε πόσο εύκαιρη θα είμαι
ευελπιστώ
πολλά πολλά φιλιά
Ευγενία και pansofix
ReplyDeleteξαναλέω, είναι τέλειο φαγητό και για το καλοκαίρι!!!
καλά μαγειρέματα
πολυ εντυπωσιακη άφιξη έκανες Αμαλί μου, ταραξες τα νερά !!!
ReplyDeleteυπέροχη η ρεβιθάδα σου !!
φιλια πολλά πολλά και καλή σχολική χρονιά.
Σήμερα τα είχα "παντρεμένα" αφού δεν ήξερα αυτή την εκδοχή. Θα τα δοκιμάσω στο μέλλον.
ReplyDeleteΜια χαρά είναι τα όσπρια το καλοκαίρι αν δεν είναι ζεστά καυτά:-)
Φιλιά θαλασσένια.
Θα φτιάξω και εγώ ρεβίθια στην γάστρα, αγόρασα σήμερα μια όμορφη γάστρα στο Ηράκλειο!
ReplyDeleteευχαριστώ για την συνταγή:)
Είναι φανταστικά και είναι ο μόνος τρόπος να φάει ο καλός μου ρεβύθια!!!χεχε!
ReplyDeleteΚι εγώ κάνω συχνά ρεβύθια στο φούρνο, αλλά χωρίς ντομάτα. Τα φτιάχνω με λάδι, λεμόνι και ρίγανη, και έχουν μεγάλη επιτυχία στους φίλους μας. Λέω λοιπόν τώρα να δοκιμάσω κι εγώ τη συντγή σου. Μοιάζει πολύ ενδιαφέρουσα!
ReplyDeleteΑμαλία (κι εγώ)