Friday, 9 September 2011

Ρεβίθια στην γάστρα

Τις καλοκαιρινές μου διακοπές τις πέρασα ως συνήθως στο χωριό μου!
Κάποια μέρα όμως αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την Δομνίστα Ευρυτανίας.
Καθίσαμε για φαγητό σε ένα πολύ όμορφο ταβερνάκι-μαγειρείο κι εγώ παρήγγειλα ρεβίθια στην γάστρα.
Η αλήθεια είναι ότι τα ρεβίθια τα έχω συνδυάσει με χειμώνα και κρύο.
Αλλά και μόνο βλέποντας το συγκεκριμένο πιάτο, αναθεώρησα τις απόψεις μου!!
Έτσι λοιπόν «έκλεψα» την ιδέα και την εφάρμοσα στην δικιά μου πια κουζίνα, κάνοντας τις δικές μου αλχημείες!
Αν αποφασίσετε να τα φτιάξετε κι εσείς, φροντίστε να έχετε δίπλα σας ένα καρβέλι ψωμί, μπόλικη φέτα και … ελάχιστους για παρέα!

Χρειαζόμαστε:
½ κιλό ρεβίθια
3 – 4 κρεμμύδια ξερά μεγαλούτσικα
1 – 2 πιπεριές Φλωρίνης (και παραπάνω να έβαζα δεν θα ήταν υπερβολή)
2 - 3 ντομάτες φρέσκιες
250 γρ. χυμό ντομάτας ή και περισσότερο αν προτιμάτε
1 ματσάκι μαϊντανό
αλάτι (χοντρό και ψιλό),
πιπέρι
½ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
2 - 3 κουταλάκια ξύδι
Πάμε να τα φτιάξουμε:
Βάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια σε μια λεκανίτσα, προσθέτουμε ζεστό νερό και χοντρό αλάτι και τα αφήνουμε έτσι όλο το βράδυ.
Το πρωί, τα ξεπλένουμε μια δυο φορές και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσουν.
Ξαφρίζουμε αρκετές φορές, κι όταν πλέον δεν χρειάζονται άλλο ξάφρισμα, αλλάζουμε το νερό και βάζουμε τόσο ώστε να τα καλύπτει 3-4 δάχτυλα.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις ντομάτες ψιλοκομμένες και τα μισά κρεμμύδια επίσης ψιλοκομμένα.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για μισή ώρα με τρία τέταρτα περίπου.
Στο μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο μας.
Όταν ολοκληρωθεί το βράσιμο των ρεβιθιών, αδειάζουμε με προσοχή το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μία γάστρα.
Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τις πιπεριές κομμένες σε φετάκια, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, τα υπόλοιπα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες, το λάδι, το ξύδι, αλάτι και πιπέρι.
Ανακινούμε ελαφρά την γάστρα και την βάζουμε στον φούρνο.
Ψήνουμε το φαγητό στους 180 βαθμούς, για μισή ώρα με σκεπασμένη την γάστρα και για ένα τέταρτο ακόμη με ξεσκέπαστη.
Δεν σερβίρουμε αμέσως, αφήνουμε το φαγητό να πιεί λίγο τα υγρά του και να "ηρεμήσει"
Οι χρόνοι πάντα διαφέρουν από φούρνο σε φούρνο οπότε καλό θα είναι να τσεκάρετε και αν χρειαστεί να συμπληρώσετε νερό, φροντίστε να είναι λίγο και πάντα ζεστό.
Καλή σας όρεξη!
Αμαλία

31 comments:

  1. Μμμμ!!!! Γιαμι! Δεν τα εχω φάει με πιπεριές! πολυ καλή ιδέα!
    Σας καληνυχτώ απο την άλλη ακρη..
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  2. Ωραιοτατο και νοστιμοτατο,παντος καιρου...καλημερα και καλο Σ/Κ σε ολες σας...φιλακια!!!

    ReplyDelete
  3. Φανταστικό φαγάκι τώρα που σε λίγο θα αλλάξει ο καιρός. Το έχω φάει στη Σίφνο και ξετρελάθηκα!!! Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε.

    ReplyDelete
  4. Τα ρεβυθια, ενω αργησα να τα δοκιμασω στη ζωη μου εχουν γινει το αγαπημενο μου οσπριο, αλλα ετσι δεν τα εχω κανει ποτε... θα τα δοκιμασω!

    ReplyDelete
  5. πολυ πολυ ομορφο. τα ρεβυθια τα αγαπω πολυ.

    ReplyDelete
  6. ΚΙ ΕΓΩ ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ ΤΑ ΕΧΩ ΣΥΝΔΙΑΣΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ.ΚΑΙ ΚΡΥΑ ΟΜΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ.ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ...!!!ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ.ΦΙΛΙΑ..............

    ReplyDelete
  7. Μμμμμμ! Τέλεια... στη γάστρα δεν τα έχω μαγειρέψει ποτέ αν και τα ρεβύθια είναι από τα αγαπημένα μου όσπρια. Την επόμενη φορά θα τα φτιάξω έτσι!!!! Φιλιά και καλημέρα!

    ReplyDelete
  8. Καλημέρα. Κι εγώ δεν τα έχω δοκιμάσει έτσι..ωραία ιδέα για σήμέρα που δεν ξέρω τι να μαγειρέψω..

    ReplyDelete
  9. Βλέπω αρχίσαμε τα χειμωνιάτικα πιάτα!Ρεβύθια γαστράτα!Υπέροχα και φυσικά ξεφεύγουν από την κλασσική ρεβυθάδα!Καλημέρες!

    ReplyDelete
  10. Αμαλίτσα σούπερ φαγάκι, θα συμφωνήσω με την Μάρα, ξεφεύγει από την κλασσική ρεβυθάδα (η οποία επίσης μου αρέσει)!!!
    Μας έδωσες ωραία ιδέα!!!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  11. ΕΛΕΝΑ ΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ.
    ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ Η ΣΤΟ ΠΗΛΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ. ΕΧΩ ΦΑΕΙ. ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ.
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ.

    ReplyDelete
  12. Ποιημα. Φαγητό με όλη τη σημασία της λέξης! Αντε να βρέξει να το ευχαριστηθούμε με τέτοια φαγητά!

    ReplyDelete
  13. Αμαλιτσα καλώς μας ήρθες!!!!!!! Καλά μαγειρέματα ναχουμε!!!!!

    ReplyDelete
  14. Αν και τα όσπρια τα έχω συνδέσει με το χειμώνα, θα το δοκιμάσω γιατί τρελλαίνομαι για ρεβύθια!

    ReplyDelete
  15. Από όλα τα όσπρια τα ρεβίθια είναι πρώτα σε προτίμηση αλλά έτσι στη γάστρα πρώτη φορά τα βλέπω και πολύ θα ηθελα να τα δοκιμάσω γιατι εγω ξέρω να τα φτιάχνω μόνο στην κατσαρόλα λευκα... Ευχαριστω για την ιδέα!!!

    ReplyDelete
  16. Έρη δες τα και με πιπεριά τους πάει πολύ!!!!
    Τώρα τι να πω καλημέρα μάλλον...

    ReplyDelete
  17. Γωγούλα όντως παντός καιρού...

    ReplyDelete
  18. anthivolon
    Μην περιμένεις να αλλάξει ο καιρός, τόλμησέ το και με ζέστη...

    Ερμιόνη μερσί

    ReplyDelete
  19. Ελπινίκη και grEAT
    ναι όντως είναι φοβερά
    καλό σας απόγευμα

    ReplyDelete
  20. Γειά σου Κατερινιώ
    και εγώ το ίδιο θέμα είχα όταν μου τα πρότεινε η μαγείρισσα για πιάτο, αλλά όταν το είδα και ειδικά όταν δοκίμασα, εννοείται ξετρελάθηκα
    καλό απόγευμα

    ReplyDelete
  21. Γειά σου Κική μας
    και εμένα η πρώτη φορά που δοκίμαζα και η πρώτη που τα έφτιαξα
    δοκίμασε και δεν θα χάσεις...

    ReplyDelete
  22. Εύα Μάρα και Έλενα,
    κλασσική ρεβυθάδα υπέροχη για το χειμώνα, ετούτη εδώ μου έφερνε λίγο στους γίγαντες οπότε είναι φοβερά καλοκαιρινό φαγητό....
    κορίτσια καλό σας ΣΚ

    ReplyDelete
  23. Effie's Sweet Home Designs
    πολύ ωραία όντως
    καλό απόγευμα

    donkey and the carrot
    Μην περιμένεις την βροχή θα αργίσεις να φας....
    καλό απόγευμα

    ReplyDelete
  24. Μετάκι μας καλώς σας βρήκα,
    άντε να δούμε πόσο εύκαιρη θα είμαι
    ευελπιστώ
    πολλά πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  25. Ευγενία και pansofix
    ξαναλέω, είναι τέλειο φαγητό και για το καλοκαίρι!!!
    καλά μαγειρέματα

    ReplyDelete
  26. πολυ εντυπωσιακη άφιξη έκανες Αμαλί μου, ταραξες τα νερά !!!

    υπέροχη η ρεβιθάδα σου !!

    φιλια πολλά πολλά και καλή σχολική χρονιά.

    ReplyDelete
  27. Σήμερα τα είχα "παντρεμένα" αφού δεν ήξερα αυτή την εκδοχή. Θα τα δοκιμάσω στο μέλλον.
    Μια χαρά είναι τα όσπρια το καλοκαίρι αν δεν είναι ζεστά καυτά:-)

    Φιλιά θαλασσένια.

    ReplyDelete
  28. Θα φτιάξω και εγώ ρεβίθια στην γάστρα, αγόρασα σήμερα μια όμορφη γάστρα στο Ηράκλειο!

    ευχαριστώ για την συνταγή:)

    ReplyDelete
  29. Είναι φανταστικά και είναι ο μόνος τρόπος να φάει ο καλός μου ρεβύθια!!!χεχε!

    ReplyDelete
  30. Κι εγώ κάνω συχνά ρεβύθια στο φούρνο, αλλά χωρίς ντομάτα. Τα φτιάχνω με λάδι, λεμόνι και ρίγανη, και έχουν μεγάλη επιτυχία στους φίλους μας. Λέω λοιπόν τώρα να δοκιμάσω κι εγώ τη συντγή σου. Μοιάζει πολύ ενδιαφέρουσα!

    Αμαλία (κι εγώ)

    ReplyDelete