Monday 28 February 2011

Αποκριάτικο τραπέζι

Στο κάλεσμα λοιπόν και εμείς της φίλης μας της κυρίας Βιβής ή Άρωμα Γυναίκας ή Σπιρτόκουτο (καλά πια, πόσα ονόματα έχει αυτή η κοπέλα?? ούτε μαφιόζος να ήτανε ! τςςςςς !!!!) αφιερώνουμε την δική μας συμμετοχή, με ένα αποκριάτικο στόλισμα του σπιτιού μας !
Λέει λοιπόν η Βιβή (ή Άρωμα Γυναίκας ή Σπιρτόκουτο), ελάτε μιας και ήρθαν Απόκριες να φτιάξουμε όλοι κάτι αποκριάτικο, παίρνοντας μέρος σε μια από τις 3 κατηγορίες: Χειροτεχνία, Κατασκευές ή Μαγειρική.
Θα σας εκπλήξουμε μη συμμετέχοντας στην Κατηγορία «Μαγειρική», αλλά στις «Κατασκευές» (surprise, surprise!!)
Πάμε λοιπόν να στολίσουμε το σπίτι μας αποκριάτικα!

Πρώτα απ’ όλα στολίζουμε την είσοδο του σπιτιού για να μην μείνει παραπονεμένη και για να υποδέχεται χαρωπά τους φίλους μας!!
Παίρνουμε πιάτα και ποτήρια αποκριάτικα μιας χρήσεως και κάνουμε ένα συνδυασμό κατά κρίση, δένοντάς τα σε μια κορδέλα.
Εμείς συνήθως κάνουμε Απόκριες στο εξοχικό και έτσι κρεμάμε και στην εξωτερική πόρτα του κήπου!
Είπαμε, οι Απόκριες για να είναι must πρέπει να είναι κιτς- που λένε και στο χωριό μου!!!!! χιχιχιιχι!!!Στολίζουμε με διάφορα διακοσμητικά τον χώροΒάζουμε στο τραπέζι μας έντονα χρώματα για να δημιουργήσουμε χαρούμενη ατμόσφαιρα
Διπλώνουμε μια χαρτοπετσέτα σαν βεντάλια, βάζουμε ένα αποκριάτικο διακοσμητικό ή ένα γλειφιτζούρι ή κάτι άλλο επίκαιρο και τα δένουμε μαζί με ένα φιογκάκι.Στολίζουμε τα ποτήρια μας φτιάχνοντας βραχιολάκια από χάντρες και διακοσμητικά σε διαφορετικά χρώματα για το κάθε ποτήρι.
Με αυτό τον τρόπο οι συνδαιτυμόνες μας βλέποντας ποιο χρώμα διακοσμητικού έχουν, αποφεύγουν να πάρουν κάποιο ποτήρι που δεν είναι δικό τουςΚαλές απόκριες να έχουμε !!!!! Και του χρόνου παιδιά !!!!

Saturday 26 February 2011

Καρναβάλι Σκάλας Λακωνίας

Τα παραδοσιακά καρναβαλίστικα έθιμά μας, έρχονταν από τα βάθη των αιώνων και συνέθεταν έναν Ύμνο για την άνοιξη της φύσης και της ζωής.
Ο λαός μας μπορούσε να γλεντά τον ερχομό της νιας ζωής ακόμα και στις μεγάλες φτώχειες του, ακόμα και με ξερό ψωμί:
«Αποκριές τις λέγαν/ και ξερό ψωμί ετρώγαν», τραγουδούσαν οι αυτοσχέδια μασκαρεμένοι και μη καρναβαλιστές.
Τραγούδι αλληλοπεριπαικτικό έκαναν τη φτώχεια τους:
«Προφωνούσιμη βδομάδα,/ προφωνέσου νοικοκύρη,/ κι αν δεν έχει το πουγκί σου,/ πάρε πούλα το βρακί σου».
«Εψόφισ' ο Λοκάνικος,/ ψυχομαχάει ο Τύρος./ Κι η Βρούβα νη παλιόβρουβα/ στέκεται στην καβάλα/ να πέσει στην τσουκάλα», τραγουδούσαν, τρώγοντας και πίνοντας οι καρναβαλιστές στην Πελοπόννησο.
Στη Φθιώτιδα, στο γιορτάσι της Τυρινής, τραγουδιόταν και το τραγούδι της Καθαρής Δευτέρας:
«Τ' ακότε τι παράγγειλεν η Καθαρή Δευτέρα;/ Πέθανε ο Κρέος, πέθανε, ψυχομαχάει ο Τύρος,/ σηκώνει ο Πράσος την ουρά κι ο Κρέμμυδος τα γένια./ Μπαλώστε τα σακούλια σας, τροχίστε τα λεπίδια/ και στον τρανό τον πλάτανο να μάσουμε στεκούδια».
Αυτά τα λέγαν τότε, που το καρναβάλι σήμαινε δημιουργικό, αυθεντικά λαϊκό, γνήσιο ελληνικό γλέντι .

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΚΑΛΑΣ 10 ΧΡΟΝΙΑ
Οι Απόκριες ήρθαν και το Καρναβάλι της Σκάλας πάλι θα κάνει την παρουσία του στις 27 Φεβρουαρίου.
Οι προετοιμασίες έχουν αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό.
Τα Άρματα παίρνουν την τελική τους μορφή.
Τα χρώματα - το φελιζόλ-οι σημαίες- οι στολές είναι στις δόξες τους.
Κινητικότητα μεγάλη, για να γίνει το Σκαλιώτικο Καρναβάλι και φέτος πρώτο σε παρουσία , πρώτο σε κέφι, πρώτο σε ξεφάντωμα.



Ο Εμπορικός Σύλλογος Σκάλας και η Δημοτική Τοπική Ενότητα Σκάλας σας ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ την ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ στο ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΚΑΛΑΣ 2011.Αξίζει τον κόπο αν βρεθείτε στα μέρη μου να παρακολουθήσετε το καρναβάλι μας και να ξεφαντώσετε μαζί μας.
Θα παρελάσουν σχεδόν 1000 Καρναβαλιστές και Άρματα.
Μετά την παρέλαση θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή μουσική στην Πλατεία Πηγών.
Θα ανάψουμε φωτιά και θα γίνει η κλήρωση του Λαχείου.

Οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες είναι από το blog του Μιχάλη Λεϊμονίτη, τον οποίο και θα ήθελα προσωπικά να ευχαριστήσω για την καταπληκτική δουλειά που κάνει, και που μέσα από το blog του δεν αφήνει όλους εμάς να ξεχάσουμε τον τόπο μας.
Μέτη

Friday 25 February 2011

Γύρος κοτόπουλο σε αραβική πίτα

Θα σας παρουσιάσω μιαν ωραία πρόταση για να φτιάξουμε μόνοι μας «τυλιχτά» σουβλάκια, με υλικά που εμπιστευόμαστε.

Χρειαζόμαστε:
1 μεγαλούτσικο μπούτι κοτόπουλου (ζητείστε από τον χασάπη σας να αφαιρέσει πέτσα και κόκκαλα)
1 - 2 κουταλιές της σούπας λάδι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
λίγο δυόσμο
2 - 3 κουταλιές της σούπας χυμό ντομάτας
πάπρικα γλυκιά (αν αντέχουμε βάζουμε και λίγη καυτερή)
αλάτι
πιπέρι
επίσης
πιπεριές
μαρούλι
ντομάτα σε φέτες
πίτες αραβικές
Για τη σως γιαουρτιού:
2-3 κουταλιές λάδι
1 κουταλιά ξύδι (όχι γεμάτη)
2 - 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
1 κουταλάκι μαγιονέζα
1 - 2 κουταλάκια κέτσαπ
αλάτι, πιπέρι
Τα φτιάχνουμε:
Πλένουμε πολύ καλά το κοτόπουλο (από το οποίο όπως είπαμε έχουμε ζητήσει από τον χασάπη μας να αφαιρέσει τα κόκκαλα) και το ανοίγουμε εγκαρσίως σε κομμάτι 1 cm πλάτους, όπως ανοίγουμε το χοιρινό όταν θέλουμε να το γεμίσουμε και να το κάνουμε ρολό.
Σε ένα μπολ με πλατύ πάτο βάζουμε τον χυμό ντομάτας, λάδι, ξύδι, δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και τις πάπρικες.
Ανακατεύουμε ώστε όλα τα υλικά να ενωθούν και βυθίζουμε μέσα σε αυτό το μείγμα το κοτόπουλό μας.
Ψήνουμε στο γκριλ μέσα σε ένα ταψάκι για 10 περίπου λεπτά από τη μία μεριά και 5 από την άλλη.
Το αποσύρουμε από το γκριλ, τοποθετούμε το κοτόπουλο σε μία επιφάνεια κοπής και με κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε σε λεπτές φετούλες.
Ξαναβάζουμε το ταψάκι στο γκριλ, και ψήνουμε για λίγο ακόμα, για 5 - 10 λεπτά, ανάλογα όπως έχουμε ξαναπεί και με το πόσο δυνατό είναι το γκριλ μας (θέλουμε να ψηθεί καλά το κρέας, αλλά όχι να μας καεί, να είναι «ζουμερό»).
Ετοιμάζουμε την σως:
Ρίχνουμε σε ένα μπολάκι το ξύδι και το λάδι , αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε την κέτσαπ, την μαγιονέζα και το γιαούρτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώστε να πετύχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Ψήνουμε τις πιτούλες στο γκριλ ή σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, για πολύ λίγο, 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά.Πάμε να τα τυλίξουμε:
Τοποθετούμε την κάθε πίτα σε χαρτί κουζίνας ή λαδόκολλα.
Κατά μήκος της πίτας αραδιάζουμε κομμάτια από το κοτόπουλο και εκατέρωθεν ντομάτες, μαρούλι, πιπεριές και σως.
Επίσης μην ξεχάσετε -όπως εγώ - να βάλετε και μερικές πατατούλες.
Προσοχή στα υλικά μην το παρακάνετε γιατί δεν θα μπορείτε να τις τυλίξετε.
Αν ξεχάσετε ή δεν έχετε πατάτες μπορείτε να βάλετε ράβδους από κασέρι, θα εκπλαγείτε γευστικά!!!
Οι δοσολογίες που έδωσα μου έφτιαξαν τα 3 πιτάκια που φαίνονται στην πρώτη φωτογραφία, όχι πολύ "στουμπωτά", που τα τσάκισε ο καλός μου!!
Καλή επιτυχία στο τύλιγμα και καλή σας όρεξη!
Αμαλία

Thursday 24 February 2011

Καλή Τσικνοπέμπτη!!

Τσικνοπέμπτη σήμερα και το έθιμο απαιτεί τσίκνισμα, δηλαδή ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα,ώστε να προκύψει "τσίκνα" (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος).
Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στο μέσον των 3 εβδομάδων της Αποκριάς και ειδικότερα στο μέσον της δεύτερης εβδομάδας, της Κρεατινής.
Πολλά τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, αλλά δεν θέλουμε να σας κουράσουμε με αυτά σήμερα.
Θέλουμε να σας ευχηθούμε να περάσετε πολύ όμορφα, παρέα με φίλους ή με τους αγαπημένους σας, να το τσικνίσετε για τα καλά, όσοι έχετε την δυνατότητα για ψήσιμο στα κάρβουνα, αλλά και για όσους είναι δύσκολο, ένα ψητό στον φούρνο πάλι μια χαρά θα είναι.
Σημασία έχει να περάσετε καλά ξεχνώντας για λίγο τα όποια προβλήματα υπάρχουν.
Καλή Τσικνοπέμπτη!!
(η πάνω φωτό είναι από την περσινή Τσικνοπέμπτη, όπου η Μέτη, η Μαρία και η Ελενα απολαύσανε στο εξοχικό της Μαρίας "τσίκνισμα" από το ψήσιμο διαφόρων ψητών, για το οποίο ψήσιμο φρόντισαν οι σύζυγοι βεβαίως)

Wednesday 23 February 2011

Γιαννιώτικο

Μιας και μπήκαμε στην περίοδο των αποκριών, τα σιροπιαστά γλυκά έχουν παραδοσιακά την τιμητική τους .
Πριν όμως σας δώσω την συνταγή για το Γιαννιώτικο, θέλουμε να ευχαριστήσουμε πολύ την φίλη μας Pastaflora, για ένα πολύ όμορφο βραβείο που έφτιαξε η ίδια για το blog μας.Μας γράφει λοιπόν η Pastaflora:
“Σας το αφιερώνω με όλη μου την αγάπη, για το υπέροχο blog και τις υπέροχες συνταγές σας, και το ακόμη πιο υπέροχο φιλικό και γεμάτο αγάπη πνεύμα, με το οποίο τις προσφέρετε.
Σας εύχομαι να στε πάντα δημιουργικές. και γερές και να διατηρείτε πάντα αυτό το υπέροχο φιλικό και ενωτικό πνεύμα, το γεμάτο προσφορά που σας διέπει...!!»
Pastaflora μου σε ευχαριστούμε από καρδιάς, όχι μόνο για το βραβείο, αλλά και για τα γεμάτα αγάπη λόγια σου!!
Κερασμένο από εμάς ένα μεγάλο κομμάτι Γιαννιώτικο!

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε ένα πεντανόστιμο γλυκό, το οποίο μπορούμε να πούμε ότι είναι γλυκό 2 σε 1, και μπακλαβάς και κανταΐφι!!!
Τα υλικά και η εκτέλεση είναι περίπου όμοια με του μπακλαβά.
Υλικά
1 πακέτο φύλλα ΚΑΝΑΚΙ (Μωβ κουτί) για μπακλαβά
1 πακέτο φύλλο κανταΐφι
2 πακέτα βούτυρο (από 250 γραμ. το κάθε ένα) LURPAK χωρίς αλάτι
Για το σιρόπι
1 πακέτο ζάχαρη (1 κιλό)
3 ποτήρια νερό
ένα κουταλάκι χυμό λεμονιού.
Για την γέμιση
250 γραμ. αμύγδαλο ωμό με την φλούδα
250 γραμ. καρυδόψιχα
2 κουταλιές της σούπας κανέλα (τριμμένη)
½ κουταλάκι του γλυκού γραφύφαλλο (τριμμένο)
5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
2-3 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
Εκτέλεση
Κόβουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο μούλτι, (προσοχή δεν θέλουμε να γίνουν σκόνη ) και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με την κανέλα, την άχνη και τη φρυγανιά.
Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε πάρα πολύ χαμηλή θερμοκρασία, δηλαδή το μάτι να είναι στο ένα, στην περίπτωση που κάνει πέτσα την αφαιρούμε, δεν βάζουμε ποτέ το κατακάθι, δεν ανακατεύουμε ποτέ το βούτυρο και δεν το χρησιμοποιούμε όλο, μόνο αυτό που είναι διαυγές.
Μετράμε τα φύλλα του μπακλαβά και τα διαιρούμε δια δύο.
Τα δικά μου φύλλα ήταν 14, δηλαδή 7 ζευγάρια, οπότε χώρισα το κανταΐφι σε 7 ίσια μέρη και ομοίως χώρισα την γέμιση σε 7 μέρη.
Ανοίγουμε στον πάγκο μας τα φύλλα του μπακλαβά.
Παίρνουμε το 1/7 του κανταϊφιού και το ξαίνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας, το απλώνουμε επάνω στα φύλλα ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.
Βουτάμε το πινέλο μας στο λιωμένο βούτυρο και ταμπονάρουμε επάνω στο κανταΐφι.
Βάζουμε με ένα κουτάλι κατά μήκος του φύλλου και λίγο πιο μέσα από την άκρη, το 1/7 από την γέμιση.Μετράμε 2 φύλλα κάτω από το κανταΐφι και αρχίζουμε να τα τυλίγουμε σε ρολό μαζί με το κανταΐφι και την γέμιση.Αφού κάνουμε το ίδιο με όλα τα μπαστουνάκια, τα τοποθετούμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί πλάι-πλάι.
Στην περίπτωση που είναι μακρύτερα από το ταψί μας τα κόβουμε και τοποθετούμε το κομμάτι δίπλα. Έτσι κάνουμε και μια άλλη σειρά με έτοιμα κομμένα κομμάτια.
Όταν τα τοποθετήσουμε όλα τα κόβουμε σε κομμάτια.
Ρίχνουμε στις γραμμές αρκετό βούτυρο και προσεκτικά το υπόλοιπο στην επιφάνεια, πρέπει να πάει παντού.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για ¾ - 1 ώρα στους 180 βαθμούς, κατά προτίμηση στον αέρα για να γίνει ωραίο και τραγανό το φύλλο.
Όταν κοντεύει να γίνει το γλυκό, φτιάχνουμε το σιρόπι.
Βράζουμε την ζάχαρη και το νερό περίπου 6 λεπτά (μετράμε την ώρα αφού αρχίσει ο βρασμός). Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε και το χυμό του λεμονιού.
Το σιρόπι δεν πρέπει να είναι πολύ πηχτό αλλά και ούτε να μην έχει δέσει. Να στέκεται όπως η σταγόνα στην πρώτη φωτογραφία επάνω στο πιρούνι.
Ξεφουρνίζουμε το γλυκό και το αφήνουμε 5-10 λεπτά να πάρει μια ανάσα και μετά ρίχνουμε προσεκτικά το επίσης χλιαρό σιρόπι.
Το αφήνουμε αρκετές ώρες ώστε να τραβήξει όλο σχεδόν το σιρόπι και μετά........ μετά, αρχίζει το ταξίδι για τους γευστικούς μας κάλυκες !!!!!!!!!
Εξαιρετικά αφιερωμένο στη πόλη απ’ όπου πήρε το όνομα του!
Κάθε φορά που βρίσκομαι στα Γιάννενα, καταφέρνουν να με γοητεύουν σαν την πρώτη φορά που πήγα εκδρομή με το σχολείο μου στην Γ΄ λυκείου.
Φωτογραφία από την ξακουστή λίμνη των Ιωαννίνων, την πανέμορφη ΠαμβώτιδαΚαι μια και αναφέρθηκα στα Γιάννενα δεν κρατιέμαι και θέλω να σας δείξω μια φωτογραφία που τράβηξα σε μια βιτρίνα ενός καταστήματος.
Όταν την κοιτώ καταλαβαίνω από που βγήκε η περίφημη φράση «Έχει απάνω της την Άρτα και τα Γιάννενα»!!Εύχομαι να έχετε μιαν ωραία ημέρα!

Tuesday 22 February 2011

Χοιρινό σκορδάτο με δεντρολίβανο

Από χθες έχουμε μπει στην Κρεατινή εβδομάδα, όπου συνηθίζεται να τρώμε κρέας όλες τις μέρες.
Η Πέμπτη αυτής της εβδομάδας είναι η γνωστή Τσικνοπέμπτη με τα χαρακτηριστικά «τσικνίσματά της».
Μετά από την Κυριακή, όσοι ακολουθούν πιστά την παράδοση και την νηστεία, κρέας θα ξαναφάνε την Κυριακή του Πάσχα.

Πάμε λοιπόν στην "κρεατινή" συνταγή μας.
Με την περιποίηση και την φροντίδα ανθέων και φυτών δεν έχω και καμιά ιδιαίτερη σχέση (Βιβή μην με αγριοκοιτάζεις), διότι ο καλός μου ασχολείται με αυτά και τα φροντίζει και τα περιποιείται σαν … και μένα!
Έχω όμως δύο γλαστράκια δικά μου, που τα φροντίζω και τα καμαρώνω!
Το ένα είναι η αρμπαρόριζά μου και το δεύτερο το δεντρολίβανό μου!
Με δεντρολίβανο λοιπόν φρέσκο, από το γλαστράκι μου, έφτιαξα αυτό το πολύ αρωματικό πιάτο, που έγινε πολύ νόστιμο και άρεσε σε όλους!

Τα υλικά μας:
1,5 κιλό τρυφερό χοιρινό, κομμένο σε κύβους
8-10 σκελίδες σκόρδο
4-5 κλαράκια δεντρολίβανο φρέσκο (μόνο τα φυλλαράκια)
75 ml (μισό φλιτζάνι) κρασί λευκό
μισό φλιτζανάκι ξύδι μπαλσάμικο (αν έχετε αρωματικό ακόμα καλύτερα)
αλάτι-πιπέρι
Πάμε να το φτιάξουμε:
Σε ελαιόλαδο σοτάρουμε το σκόρδο κομμένο σε φετάκια, για πολύ λίγο, ίσα να βγάλει τα αρώματά του.
Προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, να ροδίσει το κρέας από όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με το κρασί και το ξύδι.
(Εδώ κάνω παρένθεση για να πω ότι έβαλα ξύδι αρωματισμένο με βατόμουρο, φτιαγμένο από τα χεράκια της Αμαλίας μας! Εξαιρετικό!)
Προσθέτουμε το δεντρολίβανο (μόνο τα φυλλαράκια), αλάτι, πιπέρι και μισή κούπα νερό.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί, για περίπου 1,5 ώρα και να μείνει με την σαλτσούλα του.
Το κρέας γίνεται πολύ τρυφερό και γεμάτο αρώματα.
Σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές, πατατούλες πανέ ή τσακιστές, με ψητά λαχανικά ή με ότι άλλο μας αρέσει!
Καλή επιτυχία!

Monday 21 February 2011

Πένες μπολονέζ στον φούρνο

Εύκολο και νόστιμο το σημερινό μας φαγάκι, με πλούσια γεύση!
Όσοι πιστοί μακαρονάδες, προσέλθετε και απολαύστε το!!

Θα χρειαστούμε:
1 πακέτο πένες 500 γρ
750 γρ κιμά μοσχαρίσιο & χοιρινό, ανάμικτο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φετάκια
1 κουτί πουμαρό (370 γρ.)
½ ποτήρι κρασιού, άσπρο κρασί
κεφαλοτύρι
κίτρινο τυρί (γκούντα ή ένταμ ή μίλνερ)
αλάτι-πιπέρι
Πάμε να το φτιάξουμε:
Βράζουμε τα ζυμαρικά μας σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Ταυτόχρονα φτιάχνουμε τον κιμά. Τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο τον κιμά, προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια ανακατεύοντας συχνά.
Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε το πουμαρό, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό αν χρειαστεί.
Βράζουμε την σάλτσα μας για 40 λεπτά περίπου.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Ανακατεύουμε τις πένες με όσο κεφαλοτύρι θέλουμε και με λίγο κίτρινο τυρί.
Μοιράζουμε τις πένες σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη και τις περιχύνουμε με μια γενναία δόση κιμά.
Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με μπόλικο κίτρινο τυρί και βάζουμε τα σκεύη για 10 λεπτά στον φούρνο ίσα για να λιώσουν τα τυριά.
Καλή όρεξη, καλή σας εβδομάδα!
Μέτη

Friday 18 February 2011

Ρολάκια γεμιστά με cream cheese

Αυτή είναι μια συνταγή με την οποία είμαι …. συναισθηματικά δεμένη.
Βλέπετε είναι η πρώτη πρώτη συνταγή που ανάρτησα πριν από 4 χρόνια, ως food blogger.
Ένα πολύ νόστιμο σνακ, finger food, όπως θέλετε πείτε το, που διαθέτει την εξής πρωτοτυπία.
Τα ρολάκια δεν γίνονται ούτε με φύλλο, ούτε με σφολιάτα, ούτε με κάποιου άλλου είδους ζύμη, αλλά με …. ψωμί του τοστ!!
Φέτες ψωμί του τοστ, χωρίς κόρα, τις οποίες έχουμε φροντίσει να λεπτύνουμε πολύ καλά με έναν πλάστη, ώστε να μπορούν να τυλιχτούν εύκολα.
Πάμε να δούμε πως τα φτιάχνουμε!

Θα χρειαστούμε:
20-25 φέτες ψωμί για τοστ, χωρίς κόρα
1/3 κούπας βούτυρο
200 γρ. cream cheese (π.χ φιλαδέλφεια)
100 γρ. ροκφόρ
άνηθο ψιλοκομμένο (περίπου 2 κουταλιές σούπας)
2 κουτ. σούπας σκόνη σκόρδο
σουσάμι και
1 αυγό για το άλειμμα
Στην πράξη:
Με τον πλάστη λεπταίνουμε πολύ καλά τις φέτες του ψωμιού.Ανακατεύουμε καλά τα τυριά, το βούτυρο (λιωμένο), τον άνηθο και τις 2 κουταλιές σκόρδο.
Παίρνουμε μια φέτα, βάζουμε κατά μήκος στην άκρη μια κουταλιά από το μείγμα και διπλώνουμε σε ρολάκι.Καλό θα είναι να μην παραγεμίσετε τα ρολάκια, ώστε να μην σας χυθεί η γέμιση κατά το ψήσιμο.
Στο «κλείσιμο», απλώστε ένα πάρα πολύ λεπτό στρώμα από την γέμιση, για να μην σας ανοίξουν τα ρολάκια.Τοποθετούμε τα ρολάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου..
Τα αλείφουμε με το αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 15 λεπτά, πάντα ανάλογα με τον φούρνο μας.
Εδώ θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση.
Στην παλιά μου κουζίνα τα ρολάκια ήθελαν 25 λεπτά ψήσιμο.
Όταν άλλαξα την κουζίνα μου, ήθελαν μόνο 15.
Γι αυτό λέω και ξαναλέω, το ψήσιμο είναι πάντα ανάλογο με τον φούρνο σας.
Δεν θέλουν πολύ ψήσιμο, ίσα να χρυσίσουν ελαφρά.
Καλή επιτυχία, να έχετε όλοι μιαν όμορφη μέρα!

Tuesday 15 February 2011

Πατάτες πανέ

Είναι εύκολες, υπέροχες και συνεχίζουν να είναι τραγανές ακόμη και όταν είναι κρύες.
Η πρόταση είναι από το Βήμα gourmet.

Η δόση που κάνω είναι η εξής :
10 πατάτες
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας καλαμποκάλευρο ή σιμιγδάλι (προτιμώ το σιμιγδάλι)
1 πρέζα πάπρικα καυτερή ή καπνιστή
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή βούτυρο, κατά προτίμηση LURPAΚ ανάλατο
3-4 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους
1/2 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε στα τέσσερα.
Τις βράζουμε για 10 λεπτά (ο χρόνος μετράει από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός).
Τις στραγγίζουμε σ΄ ένα σουρωτήρι.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι την πάπρικα και το αλατοπίπερο.
Ρίχνουμε μέσα τις πατάτες και κουνάμε καλά την λεκάνη για να ανακατευτούν οι πατάτες με όλα τα υλικά.
Απλώνουμε το λάδι ή το βούτυρο στο ταψί (στη δεύτερη περίπτωση το βάζουμε λίγο στο φούρνο μέχρι να λιώσει το βούτυρο) και τοποθετούμε τις πατάτες δίπλα – δίπλα και όχι την μια επάνω στην άλλη.
Βάζουμε και τις σκελίδες σκόρδου σκόρπιες στο ταψί σε διάφορα σημεία (μετά το ψήσιμο τις αφαιρούμε, μας ενδιαφέρει η μυρωδιά που θα δώσει το σκόρδο, η οποία πρέπει να είναι ελαφριά.)
Τέλος πασπαλίζουμε με το θυμάρι.
Έχουμε προθερμάνει το φούρνο για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς και ψήνουμε συνολικά 35 λεπτά. Τα πρώτα 20 λεπτά στους 190 βαθμούς, βγάζουμε το ταψί, γυρίζουμε τις πατάτες από την άλλη μεριά και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά στους 220 βαθμούς.
Όταν ξεροψηθούν και χρυσίσουν, είναι έτοιμες!
Καλή επιτυχία!
Vasia B.

Υ.Γ. Επειδή το Βασάκι μας για λίγο καιρό θα είναι χωρίς το λαπτοπακι της, θα προσπαθήσει να μπαίνει εαν βρεθεί κοντά σε υπολογιστή, οπότε εαν υπάρχει κάποια απορία σχετικά με τις συνταγές της θα υπάρχει απάντηση μέσω ημών.

Monday 14 February 2011

Cheesecake


Καλημέρα, καλή βδομάδα, Happy Valentine’s Day!!
Όσοι θεωρείτε σημαντική αυτή τη γιορτή και την γιορτάζετε πανηγυρικά, αλλά και όσοι την απαξιώνετε ως ξενόφερτη, δεν μπορείτε να μην παραδεχτείτε ότι το χρώμα που κυριαρχεί σήμερα είναι το κόκκινο.
Κόκκινες καρδούλες, κόκκινα τριαντάφυλλα, κόκκινα περιτυλίγματα στα δωράκια σας, κόκκινο του έρωτα και του πάθους!
Κόκκινο και το σημερινό μας γλυκάκι!
Αγαπημένο cheesecake, που αρέσει σε όλους.

Βλέποντας τις συνταγές μας, κατάλαβα (για μιαν ακόμη φορά) τι περίεργη που είμαι!
Διότι cheesecake σοκολατένιο σας έχω κεράσει, cheesecake λεμόνι (σούπερ) σας έχω κεράσει, ένα κλασσικό, απλό – πλην τίμιο cheesecake γιατί δεν σας έχω κεράσει??
Πανεύκολο (δεν χρειάζεται να περάσετε όλη την μέρα σας στην κουζίνα), πολύ νόστιμο, λαχταριστό, απολαύστε το!!

Θα χρειαστούμε:
Για την βάση:
250 γρ. μπισκότα digestives
140 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα (προαιρετικά)
140 γρ. βούτυρο βιτάμ
Για την κρέμα:
400 γρ. τυρί μασκαρπόνε ή Φιλαδέλφεια
2 γεμάτες κουταλιές της σούπας γιαούρτι
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (περίπου 400 γρ.)
1 φακελάκι σκόνη ζελατίνη (10 γρ.)
Για την διακόσμηση:
κόκκινη μαρμελάδα της αρεσκείας μας (φράουλα, κεράσι, φρούτα του δάσους κλπ)
ή μία κονσέρβα κομπόστα βύσσινο και 1 κουταλιά κορνφλάουρ
ή μία κονσέρβα κόκκινη σάλτσα
Πάμε να το φτιάξουμε:
Πρώτα ετοιμάζουμε την βάση.
Στην βάση εκτός από μπισκότο βάζω και τριμμένο αμυγδαλάκι. Όχι σκόνη, να «κρατάει» λίγο.
Του πάει πολύ, αν όμως δεν σας αρέσει, μπορείτε να το παραλείψετε.
Στην περίπτωση αυτή όμως, θα μειώσετε το βούτυρο στα 110 γρ. αντί για 140 γρ.
Χτυπάμε στο μούλτι τα μπισκότα να γίνουν σκόνη.
Χτυπάμε και τα αμυγδαλάκια, να κρατάνε λίγο, όπως είπαμε.
Λιώνουμε το βούτυρο και το ενώνουμε με τα μπισκότα και τα αμύγδαλα, ανακατεύοντας πολύ καλά να ενωθούν τα 3 υλικά.
Στρώνουμε το μείγμα στη βάση μιας φόρμας με άνοιγμα.
Ετοιμάζουμε την κρέμα.
Χτυπάμε στο μπλέντερ το μασκαρπόνε (προτιμείστε το αν το βρείτε, νομίζω δίνει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από το Φιλαδέλφεια), το ζαχαρούχο και το γιαούρτι.
Διαλύουμε την ζελατίνη σε 6 κουταλιές νερό. Την αφήνουμε 3-4 λεπτά να φουσκώσει.
Κατόπιν την ζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για λιγότερο από ένα λεπτό, ή σε μπεν μαρί, να γίνει διαφανής.
Την προσθέτουμε στο μείγμα της κρέμας και ανακατεύουμε καλά.
Απλώνουμε την κρέμα πάνω από την βάση και βάζουμε την φόρμα στο ψυγείο να κρυώσει και να πήξει η κρέμα (δεν αργεί πολύ)
Για την διακόσμηση τώρα.
Αν χρησιμοποιήσετε μαρμελάδα, απλά απλώστε την πάνω από την κρέμα.
Στον Σκλαβενίτη (πιθανόν να υπάρχουν και σε άλλα σούπερ μάρκετς) έχω ανακαλύψει υπέροχες σάλτσες φρούτων σε κονσέρβα και συχνά χρησιμοποιώ αυτές για επικάλυψη στα cheesecakes μου. Απλά τις απλώνετε πάνω από την κρέμα.
Αν πάλι θέλετε να χρησιμοποιήσετε κονσέρβα βύσσινο, θα την στραγγίξετε καλά από το σιρόπι της, θα βάλετε το σιρόπι σε κατσαρολάκι, θα προσθέσετε όσες κουταλιές ζάχαρη θέλετε ώστε να γίνει όσο γλυκό θέλετε εσείς και θα το «δέσετε» με 1 κουταλιά κορν φλάουρ.
Θα προσθέσετε στο κατσαρολάκι και τα βύσσινα, καλό ανακάτεμα και στην συνέχεια άπλωμα πάνω στην κρέμα.
Ότι κι αν διαλέξετε, θα απολαύσετε ένα από τα πιο νόστιμα γλυκά!
(οι φωτό είναι της Ελένης μας που φτιάχνει πολύ συχνά το συγκεκριμμένο cheesecake, εκτός από την δεύτερη που είναι δική μου)

Καλή επιτυχία, να περάσετε όλοι πολύ όμορφα σήμερα!

Saturday 12 February 2011

Live the Life

Live the Life είναι το όνομα του blog που δημιούργησε η φίλη μας η Εύα!
Γι αυτό το blog θέλουμε να σας μιλήσουμε σήμερα και να σας το γνωρίσουμε!

«Η άποψη μας», λέει η Εύα, «είναι ότι την ζωή δεν αξίζει να την ζούμε, αν δεν την ζούμε καλά. Δεν μας ενδιαφέρει η πολυτέλεια που δεν μπορεί κάποιος κοινός...θνητός να ακουμπήσει αλλά η πολυτέλεια που κάθε άνθρωπος μπορεί να την βρει εκεί που περνάει καλά, με ότι περνάει καλά.
Μπορεί να είναι ένα βιβλίο, ένα τραγούδι, ένα θεατρικό ή κινηματογραφικό έργο, μια έκθεση ζωγραφικής, φωτογραφίας, ένα ωραίο εστιατόριο, ένα καλό κρασί, μια τοποθεσία της Ελλάδος ή οτιδήποτε που κάποιος νοιώθει όμορφα με αυτό και το προτείνει.
Οτιδήποτε κάνει έναν άνθρωπο να αισθάνεται καλά, να αφουγκράζεται την ζωή, να την νοιώθει με οποιαδήποτε αίσθηση.
Δεν χρειάζονται πολλά για να είμαστε καλά.»Τι μπορείτε να βρείτε στο Live the Life??
Προτάσεις για θεατρικές ή κινηματογραφικές παραστάσεις, με τις αντίστοιχες κριτικές τους, προτάσεις για πάσης φύσεως καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, για κάποιο όμορφο βιβλίο, προτάσεις για διακοπές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και γενικά ένα σωρό ενδιαφέρουσες προτάσεις που θα κάνουν την ζωή μας πιο όμορφη και πιο ενδιαφέρουσα.
Μαζί με την Εύα συμμετέχουν και η δικιά μας Vasia B. αλλά και η Κατερίνα, η Ζουζούνα μας, που οι συνταγές της έχουν νοστιμίσει πολλές φορές το τραπέζι μας!
Την διεύθυνση του blog θα βρείτε εδώ.Το Live the Life είναι στο ξεκίνημά του, αλλά είμαστε σίγουρες ότι έχει να προσφέρει πολλά και ότι θα το απολαύσουμε όλοι!
Από τους φίλους bloggers ζητάμε να το στηρίξουν με την αγάπη τους, όπως τόσο καλά ξέρουν να το κάνουν.
Ένα νέο blog στην γειτονιά μας!
Ας το αγκαλιάσουμε!!

Friday 11 February 2011

Τρουφάκια μπουκίτσες

Πριν από 12 χρόνια σαν σήμερα γεννήθηκε το μονάκριβο βλαστάρι μου, η κόρη μου.
Κερνάω λοιπόν γλυκάκι που το έφτιαξε η ίδια, με τα χεράκια της, λόγω γενεθλίων .

ΥΛΙΚΑ
1 ½ πακέτο μπισκότα Μιράντα (375 γρ)
1 βιτάμ soft (250 γρ.)
1 κούπα του τσαγιού, ζάχαρη άχνη
½ κούπα του τσαγιού, κακάο
½ φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
½ φλιτζανάκι του καφέ λικέρ μαστίχα ή άλλο λικέρ της αρεσκείας σας
2 βανίλιες
100 γρ τρούφα υγείας
100 γρ τρούφα γάλακτος
Εκτέλεση
Κόβουμε στο μουλτι τα μπισκότα λίγα λίγα σε μικρά (όχι να γίνουν σκόνη) κομμάτια.
Χτυπάμε με το μίξερ το βιτάμ με την ζάχαρη και το κακάο, προσθέτουμε το κονιάκ , το λικέρ και τις βανίλιες .
Ρίχνουμε το μίγμα στα μπισκότα και ανακατεύουμε με κουτάλι να ενωθούν τα υλικά μας πολύ καλά.
Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου να παγώσει.
Αφού παγώσει η ζύμη μας αναμιγνύουμε τις δυο τρούφες , παίρνουμε μικρή ποσότητα ζύμης, πλάθουμε σαν μικρό μπαλάκι και κυλάμε μέσα στην τρούφα ώστε να πάει παντού.
Σερβίρουμε τα τρουφάκια μας σε ατομικά χαρτάκια.
Τα διατηρούμε στο ψυγείο, σε καλά κλεισμένο σκεύος.
Καλή επιτυχία.
Μέτη

Thursday 10 February 2011

Κοτόπουλο με λάχανο

Η φίλη μου η Κατερίνα μας κερνάει σήμερα υπέροχο, νόστιμο και υγιεινό φαγάκι!

Υλικά που θα χρειαστούμε
6 κομμάτια φιλέτο κοτόπουλου (μπούτια/ στήθος)
1 λάχανο περίπου μισό κιλό
7-8 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 μεγάλο καρότο
1 μικρό ματσάκι άνηθο
3-4 κλαράκια σέλινο
2 μέτριες ντομάτες αλεσμένες στο μούλτι
1 κουταλιά πελτέ
χυμό μισού λεμονιού
ελαιόλαδο
αλάτι –πιπέρι
Εκτέλεση
Αν χρησιμοποιήσουμε στήθος κοτόπουλου, το τεμαχίζουμε σε 3 κομμάτια, αν έχουμε φιλέτα από μπούτια τα αφήνουμε ως έχουν.
Βάζουμε στην φωτιά την κατσαρόλα και ρίχνουμε ελαιόλαδο μέχρι να λαδώσει όλη η κάτω μεριά της (δηλαδή περίπου 1 φλιτζάνι του τσαγιού).
Κόβουμε το σέλινο, τα καρότα σε ροδέλες χονδρές, τα κρεμμυδάκια, και τα προσθέτουμε μαζί με το κοτόπουλο στην κατσαρόλα.
Τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί και προσθέτουμε λίγα-λίγα τα φύλλα από το λάχανο που τα έχουμε χονδροκόψει με τα χέρια μας.
Μόλις πέσει ο όγκος τους χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε να βράσει το κοτόπουλο.
Στην πορεία ελέγχουμε μήπως χρειάζεται να βάλουμε λίγο νεράκι (δεν βάζουμε από την αρχή νερό γιατί το λάχανο έχει την ιδιότητα να βγάζει κατά το βράσιμο του πολλά υγρά).
Όταν είναι σχεδόν έτοιμο το κοτόπουλο ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τον άνηθο ψιλοκομμένο και προσθέτουμε αλάτι-πιπέρι σύμφωνα με τα γούστα μας.
Προς το τέλος προσθέτουμε τον χυμό από μισό λεμόνι δυναμώνουμε την φωτιά, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να χυλώσει η σαλτσούλα μας.
Καλή μας όρεξη!!Τέλος, η Konstantina και το όμορφο blog της Α little something made by me, μας τίμησε με ένα υπέροχο, πολύχρωμο, χαρούμενο και αισιόδοξο βραβείο.
Την ευχαριστούμε από καρδιάς!Με την σειρά μας, αφού πούμε 10 πράγματα που αγαπάμε και μας ευχαριστούν, πρέπει να το δώσουμε σε άλλους 10 bloggers.
Έχουμε ήδη αναφέρει σε παλαιότερο παιχνίδι ποια είναι τα 10 πράγματα που μας ευχαριστούν περισσότερο, οπότε δίνουμε το πολύχρωμο βραβείο στους παρακάτω bloggers, με την ελπίδα να το ανακυκλώσουν σε όσους περισσότερους γίνεται.
Στο αγαπημένο μας και ζουζουνιάρικο Ραφάκι
Στην Helen.gr και τα γευστικά Ταξίδια της
Στις Νόστιμες συνταγές της Γωγώς
Στην φιλεναδίτσα μας την Μαριλένα και την Ισημερία της
Στα κορίτσια του CookandFeed
Στην Ευγενία και την Ευαγγελία, που είναι Κορίτσια για Σπίτι
Στην Εύα από το νόστιμο Funky Cook
Στην γλυκιά Veronica από το HEL-LENIKO
Στην Ελπινίκη και τις Κουζινο-εξερευνήσεις της
Στην Μαρία του MARI PLATEAU
Να έχετε όλη μιαν όμορφη, πολύχρωμη μέρα!!

Wednesday 9 February 2011

Τυρο-κούλουρα

Ένα σνακ που θα λατρέψετε!
Αγαπημένο «κολατσιό» και για τα πιτσιρίκια σας! Θυμάμαι τους γιους μου που μου τα ζητούσαν συνέχεια όταν πήγαιναν σχολείο!
Και πάντα έφτιαχνα ποσότητες από τούτα τα κουλουράκια, γιατί εκτός από τους γιους μου τα περίμενε και όλη η υπόλοιπη … πιτσιρικαρία!
Αλλά και στο γραφείο όταν τα πήγαινα, εξαφανίζονταν εν ριπή οφθαλμού, ένα περίεργο πράγμα δηλαδή:P
Αν σας έπεισα πόσο νόστιμα είναι, πάμε να τα φτιάξουμε!

Θα χρειαστούμε:
320-340 γρ. αλεύρι φαρίνα
100 ml ηλιέλαιο
150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 αυγά
200 γρ. φέτα
σουσάμι αρκετό
Στην πράξη:
Χτυπάμε τα αυγά με το γιαούρτι και το λάδι.
Προσθέτουμε την φέτα την οποία έχουμε τρίψει στο χοντρό μέρος του τρίφτη.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ώστε να πετύχουμε μία ζύμη εύπλαστη, που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Ίσως να μην χρειαστεί όλο το αλεύρι ή ίσως να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμη.
Σε κάθε περίπτωση η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη.
Παίρνουμε μεγαλούτσικα κομμάτια από την ζύμη, πλάθουμε «κορδόνια» και ενώνουμε τις άκρες τους να σχηματίσουμε κουλουράκια.
Τα ακουμπάμε σε πιάτο στο οποίο έχουμε βάλει το σουσάμι και κατόπιν τα αραδιάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς στον αέρα, για 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Αφού κρυώσουν, τα διατηρούμε σκεπασμένα με διάφανη μεμβράνη.
Καλή επιτυχία!

Monday 7 February 2011

Γλώσσα της πεθεράς

Σήμερα κερνάμε γλυκάκι που έχει και πεθερά και σιρόπι !!!!!
Τυχαίο???? Δεν νομίζω !!!!!
Προχθές (04/02) ήταν μια πολύ σπεσιαλ ημέρα για μένα, κλείσαμε με τον σύζυγο μου 21 χρόνια γάμου.
Καταλάβατε λοιπόν τώρα που κολλάνε τα σιρόπια και η πεθερά ?? (χιχιχι)
Η γλώσσα της πεθεράς, εν αντιθέσει με την αληθινή γλώσσα μερικών - μερικών πεθερών (φτου και μακριά απο εμάς !!) είναι ένα πεντανόστιμο γλυκάκι και πολύ πολύ εύκολο να το φτιάξουμε στο σπίτι.
Ο χρόνος δε που απαιτείται, μαζί με το ψήσιμο, δεν υπερβαίνει τα 20-25 λεπτά, δηλαδή είναι γλυκάκι εξπρές!!
Πάμε να δούμε τι θέλουμε :

Υλικά
1 πακέτο σφολιάτα ( 2 φύλλα)
1 φακελάκι κρέμα πατισερι , για μιλφέιγ, από το supermarket
1 κουτί σαντιγί
(Εάν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε κρέμες σύμφωνα με τις οδηγίες που βρίσκονται εδώ)
1 αυγό
προαιρετικά λίγο τριμμένο φιστίκι Αιγίνης για πασπάλισμα
Για το σιρόπι
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρα νερό
Μισή φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
Πρώτα απ’ όλα φτιάχνουμε τις κρέμες σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας ή σύμφωνα με την συνταγή μας και τις βάζουμε στο ψυγείο.
Από το χαρτί της συσκευασίας της σφολιάτας, κόβουμε ένα πατρόν στο σχήμα της φωτο, προσπαθώντας να φτιάξουμε το γνωστό σχήμα του γλυκού.Ξετυλίγουμε το ένα φύλλο και το δουλεύουμε επάνω στην ζελατίνη που το περιβάλλει, βάζουμε επάνω το πατρόν που έχουμε και χαράζουμε με ένα μαχαίρι περιμετρικά του χαρτονιού.Φτιάχνουμε με κουπ πατ ή με άλλο πατρόν μικρότερα σχέδια στην σφολιάτα που περισσεύει και τα μεταφέρουμε με προσοχή σε ταψί που έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος ή φύλλο σιλικόνης.Χτυπάμε το αυγό με λίγο νεράκι και περνάμε ελαφριά από πάνω τα κομμάτια της σφολιάτας.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και στην πρώτη θέση από την κάτω μεριά του φούρνου για περίπου 10-15 λεπτά. (Δεν ανοίγουμε τον φούρνο για να μπορέσει να φουσκώσει η σφολιάτα).
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι περίπου 3-4 λεπτά από την ώρα που ξεκινάει το βράσιμο, ώστε να έχουμε ένα ελαφρύ σιρόπι.
Μόλις βγάλουμε τις γλώσσες από τον φούρνο τις χαράσσουμε καθέτως αφήνοντας μόνο την μια πλευρά (την μακρόστενη) να τα ενώνει -σαν να χαράζουμε μια φρατζόλα για να κάνουμε σάντουιτς-
Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε μια – μια τις γλώσσες στην κατσαρόλα με το σιρόπι.
Γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά ώστε να πάρουν και από τις δύο μεριές σιρόπι και τοποθετούμε σε μια σχάρα.
Ο χρόνος που θα τις έχουμε μέσα στο σιρόπι είναι ελάχιστος, ίσα να τις αναποδογυρίσουμε.
Μόλις τελειώσουμε με όλες, ανοίγουμε το καπάκι τους και βάζουμε στο εσωτερικό τους με ένα κορνέ ή με ένα κουτάλι, μια στρώση κρέμα πατισερί και από πάνω κάνουμε το ίδιο με μια στρώση σαντιγί.
Εάν θέλουμε πασπαλίζουμε την μπροστινή μεριά της κρέμας με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.
Όπως καταλάβατε είναι η ώρα που μπορούμε να αρχίσουμε να τις τσακίζουμε !!! Φυλάσσονται στο ψυγείο, μην με ρωτήσετε για πόσο, γιατί ποτέ δεν κατάφεραν να μείνουν πάνω από 2 ημέρες !!
ΤΙΡ: Η σφολιάτα θέλει πάντα μεγάλη προσοχή όσον αφορά την θερμοκρασία της . Δεν τη ξεπαγώνουμε ποτέ εκτός ψυγείου, παρά μόνον στην συντήρηση καθώς επίσης βγάζουμε ένα – ένα φύλλο από το ψυγείο και μόνο την ώρα που το δουλεύουμε.
Καλή επιτυχία και καλή βδομάδα εύχομαι σε όλους!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...