Saturday 31 December 2011

Καλή Χρονιά!!!



Ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας, να έχετε μιαν ευτυχισμένη νέα χρονιά.
Ο νέος χρόνος ας δώσει σε όλους μας υγεία, δύναμη και κουράγιο, πολύ κουράγιο, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα και να καταφέρουμε να σταθούμε όρθιοι για μιαν ακόμη χρονιά!
Αγάπη, αισιοδοξία, χαμόγελο, γαλήνη στις ψυχές μας!
Ευχόμαστε κάθε ευτυχία και χαρά στα σπιτικά σας!
Καλή Χρονιά φίλοι μας!

Friday 23 December 2011

Μελομακάρονα με σοκολάτα

Η σημερινή μας ανάρτηση δεν είναι συνταγή, πιο πολύ tipάκι θα την χαρακτήριζα.
Φτιάξατε λοιπόν τα μελομακάρονά σας οι περισσότερες.
Καλοφάγωτα, και του χρόνου να είστε καλά να ξαναφτιάξετε.
Θέλετε να δοκιμάσετε κάποια από αυτά να τα κάνετε σοκολατένια??
Πανεύκολο!
Πάμε να δούμε πως!

Θα χρειαστούμε για μια δόση μελομακάρονα
8 σοκολάτες κουβερτούρα των 125 γρ. η κάθε μία
1,5 κουταλιά βιτάμ για την κάθε κουβερτούρα
(Εσείς θα κανονίσετε πόσες κουβερτούρες θα χρειαστείτε ανάλογα με το πόσα μελομακάρονα θέλετε να κάνετε σοκολατένια)
Τα φτιάχνουμε:
Ετοιμάζουμε τα μελομακάρονά μας και τα μελώνουμε σύμφωνα με την αγαπημένη μας συνταγή.
Τα τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα για 2-3 ώρες, ώστε να στραγγίσουν και να φύγει το «περιττό» σιρόπι.
Λιώνουμε την κάθε κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
Προσθέτουμε το βιτάμ και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν τα δύο υλικά.
Εάν η σοκολάτα μας δεν είναι όσο ρευστή θέλουμε, προσθέτουμε λίγο ακόμα βιτάμ.
Σας συνιστώ να μην λιώσετε όλες τις κουβερτούρες μαζί, γιατί μέχρι να καλύψετε όλα τα μελομακάρονα, η σοκολάτα θα αρχίσει να κρυώνει, που σημαίνει ότι θα αρχίσει να πήζει, άρα και να σας ταλαιπωρεί λιγάκι.
Με δυο πιρούνια ή δυο κουτάλια ή με ότι άλλο μας διευκολύνει, βουτάμε ένα ένα μελομακάρονο στην σοκολάτα, ώστε να καλυφθεί ολόγυρα.
Κατόπιν τα ακουμπάμε σε ταψάκι το οποίο έχουμε στρώσει με αλουμινόχαρτο.
Τα βάζουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες ώστε να παγώσει η σοκολάτα και μετά είναι έτοιμα να τα στολίσουμε στην πιατέλα μας!

Θέλουμε να σας δείξουμε και κάποιες πολύ όμορφες καρτούλες που πήραμε από αγαπημένους μας φίλους bloggers.
Αυτή από την αγαπημένη μας Ροδούλα
Αυτή από την μοναδική Γιαγιά Αντιγόνη
Αυτή από τον φίλο μας τον Παναγιώτη τον Homemade
Κι αυτή από την γλυκιά Katrina
Φίλοι μας, θα τα ξαναπούμε με την νέα χρονιά, πάμε κι εμείς να κάνουμε γιορτές με τις οικογένειές μας.
Ελπίζουμε ανάμεσα στις χριστουγεννιάτικες (και όχι μόνο) συνταγές μας, να βρείτε κάποιες που θα νοστιμίσουν το γιορτινό τραπέζι σας.
Ευχόμαστε σε όλους σας Καλές Γιορτές, με αγάπη και υγεία στα σπιτικά σας!
Ας ξεχάσουμε για λίγες μέρες τα τόσα προβλήματα που μας κατακλύζουν, κι ας χαρίσουμε στους αγαπημένους και φίλους μας το χαμόγελό μας και την καλή μας διάθεση!
Ευχές πολλές από τις Συνταγές Της Καρδιάς!!

Wednesday 21 December 2011

Cheesecake με σπανάκι

Εάν θέλετε να εντυπωσιάσετε στο χριστουγεννιάτικο ή πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σας, σας προτείνω ένα cheesecake αλμυρό, που όποτε το παρουσιάζω κερδίζει τις εντυπώσεις.
Πολύ νόστιμο, πολύ εύκολο, δεν χρειάζεται ούτε καν ψήσιμο.
Πάμε να το φτιάξουμε?

Τα υλικά μας:
Για την βάση:
180 γρ. κράκερς σίτου (έβαλα Elite κλασικά)
140 γρ. βιτάμ
3 γεμάτες κουταλιές ελαιόλαδο
Για την γέμιση:
500 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
μισή κούπα άνηθο
1 κοφτό κουταλάκι δυόσμο ξερό
400 γρ. τυρί Φιλαδέλφεια
200 γρ. ανθότυρο
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
200 ml κρέμα γάλακτος
10 γρ. ζελατίνη σκόνη
λίγο αλάτι
Στην πράξη:
Θρυμματίζουμε στο μούλτι τα κράκερς και τα ανακατεύουμε με το βούτυρο που το έχουμε προηγουμένως λιώσει.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
Στρώνουμε το μείγμα στην βάση μιας φόρμας με κούμπωμα.
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
Προσθέτουμε το σπανάκι και το φέρνουμε μερικές βόλτες, μέχρι να μαλακώσει.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο, τον δυόσμο και ελάχιστο νεράκι.
Χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε το σκεύος μας και αφήνουμε το μείγμα με το σπανάκι να μαγειρευτεί για 20-25 λεπτά.
Εάν έχουν μείνει υγρά, δυναμώνουμε την φωτιά για να απορροφηθούν.
Σε βαθύ μπολ βάζουμε τα τυριά, το γιαούρτι και την κρέμα γάλακτος και τα χτυπάμε καλά με μίξερ χειρός.
Προσθέτουμε το μείγμα με το σπανάκι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Επίσης προσθέτουμε τόσο αλάτι, όσο να μας αρέσει στην γεύση.
Διαλύουμε την ζελατίνη σε 6 κουταλιές νερό.
Αφήνουμε 3-4 λεπτά να στερεοποιηθεί και κατόπιν την ζεσταίνουμε για λιγότερο από μισό λεπτό στον φούρνο μικροκυμάτων (ή σε μπεν μαρί), για να γίνει διαυγής.
Την προσθέτουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Αδειάζουμε το μείγμα στην φόρμα, πάνω από τα κράκερς.
Βάζουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες, να παγώσει και να στερεοποιηθεί καλά το cheesecake μας.
Tip (πολύ βολικό!!):
Αν σας περισσέψει cheesecake, μπορείτε να το διατηρήσετε στην κατάψυξη.
Οταν θελήσετε να το χρησιμοποιήσετε, θα το μεταφέρετε αρκετές ώρες νωρίτερα στην ψύξη και θα είναι φρέσκο φρέσκο!
Καλή επιτυχία!

Tuesday 20 December 2011

Χριστουγεννιάτικα κουτιά με ντεκουπάζ

Χριστουγεννιάτικων κατασκευών συνέχεια........
Μετά την γιρλάντα της κουρτίνας πάμε σήμερα να φτιάξουμε χειροποίητα χριστουγεννιάτικα κουτιά για να βάλουμε γλυκάκια, σοκολατάκια, να τα κάνουμε δώρο ή ακόμα και να βάλουμε τα κοσμήματα μας.

Θα χρειαστούμε :
κουτιά από ποτά, από καφέ η ότι άλλο κουτί έχουμε κρατήσει, γιατί όπως έχουμε πει δεν πετάμε τίποτα.....
χριστουγεννιάτικες χαρτοπετσέτες
κόλλα για ντεκουπάζ ή αν δεν έχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ατλακόλ διάφανη (υπάρχει σε όλα τα χρωματοπωλεία)
κορδέλες
χρυσή τέμπερα
χριστουγεννιάτικες μπάλες και ότι άλλο στολίδι θέλετε.
Πάμε να τα φτιάξουμε:
Εγώ έχω φτιάξει χάρτινα κουτιά από ποτό και σιδερένια κουτιά από καφέ, εσείς κατά τον ίδιο τρόπο θα φτιάξετε ότι κουτί έχετε.
Πρώτα από όλα βλέπουμε που θέλουμε να βάλουμε την χαρτοπετσέτα ,αυτό το σημείο πρέπει να το βάψουμε με ανοιχτό χρώμα για να καλύψουμε τυχόν γράμματα που έχει το κουτί μας αλλά και για να υπάρχει μια λευκή βάση .
Την χαρτοπετσέτα πρέπει να την κολλήσουμε σε ανοιχτόχρωμη βάση, γιατί γίνεται διάφανη όταν μπει η κόλλα και σε σκούρο φόντο δεν θα φαίνονται τα σχέδια της.
Καλύπτουμε με χαρτοταινία τα σημεία που δεν θέλουμε να βάψουμε και βάφουμε το σημείο που θα μπει η χαρτοπετσέτα.
Μπορούμε να το βάψουμε με ότι είδος μπογιάς έχουμε, πλαστικό, ακρυλικό, λαδομπογιά ακόμα και με λευκό αστάρι όπως έχω κάνει εγώ στα δικά μου κουτιά.
Δεν χρειάζεται το βάψιμο να είναι τέλειο γιατί δεν θα φαίνεται ,θέλουμε απλά να καλύψουμε και να φτιάξουμε το φόντο μας.
Όταν βάψουμε τα κουτιά μας και έχει στεγνώσει καλά το χρώμα, ετοιμάζουμε την χαρτοπετσέτα.
Προσπαθούμε να την κόψουμε στα μέτρα του κουτιού μας και βγάζουμε τα άσπρα φύλλα, κρατάμε μόνο το φύλλο που είναι τυπωμένο.
Προσοχή οι περισσότερες χαρτοπετσέτες έχουν 2 λευκά φύλλα, το πρώτο βγαίνει εύκολα αλλά το δεύτερο μπορεί να μας ξεγελάσει γιατί βγαίνει δύσκολα.
Αφού έχουμε κόψει και την χαρτοπετσέτα μας, περνάμε το σημείο του κουτιού που έχουμε βάψει με μια στρώση κόλλας.
Στρώνουμε πάνω στην κόλλα προσεκτικά την χαρτοπετσέτα μας προσπαθώντας να μην κάνει πολλές ζάρες και με το πινέλο μας περνάμε πάνω από την χαρτοπετσέτα μια ακόμα στρώση κόλλας πολύ απαλά, στρώνοντας ταυτόχρονα όποιες ζάρες έχουν γίνει.
Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε να στεγνώσει πολύ καλά.
Σε αυτή την φάση, αν υπάρχουν ατέλειες, παίρνουμε την χρυσή τέμπερα και τις διορθώνουμε, περνάμε το σημείο γύρω από την χαρτοπετσέτα για ένα τέλειο φινίρισμα .
Τέλος στολίζουμε με φιόγκους, κορδέλες, μπάλες, χρυσόσκονη ή λουλούδια και τα κουτάκια μας είναι έτοιμα για να τα κάνουμε δώρο και να ενθουσιάσουμε τους αγαπημένους μας προσφέροντας τους κάτι φτιαγμένο από τα χεράκια μας!!
Καλή επιτυχία, καλές γιορτές!
Μέτη

Monday 19 December 2011

Κουραμπιέδες

Να και η συνταγή μου για κουραμπιέδες που σας υποσχέθηκα την περασμένη εβδομάδα.
Συνταγή πανεύκολη, σε λιγότερο από μία ώρα (μαζί με το ψήσιμο) έχετε έτοιμους λαχταριστούς βουτυράτους, μυρωδάτους, χιονισμένους κουραμπιέδες.
Μην ξεχνάτε και τις υπόλοιπες επιλογές που έχετε, κουραμπιέδες φτιαγμένους με βάση μια πολύ παλιά συνταγή, κουραμπιέδες με αλισίβα, ακόμα και νηστίσιμους κουραμπιέδες που θα κάνουν πιο γλυκές τις μέρες των φίλων μας που νηστεύουν.

Τα υλικά μας:
500-540 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
230 γρ. βούτυρο γάλακτος
100 γρ. βιτάμ
50 γρ. ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες άρωμα
2 κουταλάκια μπέικιν
μισή κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα
Επιπλέον
ανθόνερο
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Πάμε να τους φτιάξουμε:
Κόβουμε τα αμύγδαλα σε 3-4 κομμάτια.
Τα βάζουμε σε αντικολλητικό τηγανάκι με ελάχιστο βούτυρο ή κάποιο ελαφρύ λάδι και τα καβουρντίζουμε προσεχτικά (ίσα να αλλάξουν χρώμα, μην μας μαυρίσουν).
Σε βαθύ μπολ χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο, το βιτάμ, την ζάχαρη, το μπέικιν και τις βανίλιες.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, μέχρι να πετύχουμε μία ζύμη μαλακιά και εύπλαστη.
Πλάθουμε με την ζύμη κουραμπιέδες σε όποιο σχήμα μας αρέσει.
Εγώ συνήθως τους κάνω μισοφέγγαρα (δείτε το κόλπο της Αμαλίας εδώ, πως κάνει μισοφέγγαρα με ένα ποτήρι).
Μπορείτε ακόμα να τους κάνετε στρογγυλούς ή να κόψετε με κουπ πατ αστεράκια ή άλλα χριστουγεννιάτικα σχήματα.
Αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175-180 βαθμούς στον αέρα, για 25-30 λεπτά.
Προσοχή!! Σε αντίθεση με τα μελομακάρονα που πρέπει να ψηθούν καλά, οι κουραμπιέδες δεν πρέπει να μας αρπάξουν, αρκεί να ροδίσουν και να αλλάξουν χρώμα.
Όταν τους βγάλουμε από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τους ραντίζουμε με ανθόνερο.
Τους τοποθετούμε σε κρύο ταψί που την βάση του έχουμε καλύψει με ζάχαρη άχνη.
Από πάνω πασπαλίζουμε με σουρωτήρι ή αχνορίχτη μπόλικη ζάχαρη άχνη.
Αφήνουμε να κρυώσουν καλά, και τους μεταφέρουμε σε πιατέλα τοποθετημένους σε στρώσεις.
Ξαναπασπαλίζουμε αν θέλουμε με λίγη άχνη ακόμα.
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη, γιορτινή εβδομάδα!

Saturday 17 December 2011

"Ο μύλος των Ξωτικών" στα Τρίκαλα

Αν αυτές τις μέρες βρεθείτε στην Θεσσαλία , κοντά στα Τρίκαλα, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον «Μύλο των Ξωτικών».
Είναι ένα καταπληκτικό χριστουγεννιάτικο χωριό, με πολλές εκπλήξεις για τα μικρά αλλά και για τα πιο μεγάλα παιδιά!!!
Πριν λίγες ημέρες βρέθηκα στην Θεσσαλία, στην λίμνη Πλαστήρα.
Ένα ζευγάρι μας πλησίασε και μας ρώτησε αν ξέραμε που είναι το «χωριό των ξωτικών» και πως θα μπορούσαν να πάνε εκεί.
Η κόρη μου ενθουσιάστηκε με την ιδέα και αρχίσαμε να ρωτάμε, αλλά κανείς δεν ήξερε τι ήταν αυτό.
Ευτυχώς υπάρχει και η τεχνολογία ….. σε λίγα δευτερόλεπτα από το internet βρήκαμε τα πάντα.
Αποφασίσαμε να το επισκεφτούμε, η αλήθεια είναι χωρίς πολύ ενθουσιασμό, νομίζοντας ότι θα είναι όπως όλα τα χωριά του Αι Βασίλη, που υπάρχουν σε πολλές πλατείες.
Αυτό που βρήκαμε βέβαια δεν το περιμέναμε με τίποτα …..ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο χωριό με πολλές δωρεάν δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, με τέλεια χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και διακόσμηση, με φοβερή διοργάνωση και κυρίως με το χαμόγελο και το κέφι των Τρικαλινών!!!!!
« Ο Μύλος των Ξωτικών » θα διαρκέσει από τις 9 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου.
Βρίσκεται στον Μύλο Ματσοπούλου, λίγο έξω από τα Τρίκαλα και οι ώρες λειτουργίας είναι καθημερινά 10:00 – 14:30 και 17:30 – 2:00.
Στον χώρο δεσπόζει το κεντρικό εργοστάσιο του Αι Βασίλη, το οποίο είναι το μεγαλύτερο παραμυθένιο εργοστάσιο της Ευρώπης!!!!
Τα εργαστήρια όπου θα διασκεδάσουν οι μικροί επισκέπτες, αλλά και οι μεγάλοι που παρέμειναν παιδιά είναι:
Το εργοστάσιο της σοκολάτας όπου στους μεγάλους ζωγραφίζουν το πρόσωπο με σοκολάτα
Το εργαστήρι ανακύκλωσης παιχνιδιών
Το εργοστάσιο του Αι Βασίλη και το ταχυδρομείο των ξωτικών όπου μπορούν τα παιδιά να στείλουν και γράμμα στον Αι Βασίλη
Ο φούρνος του μύλου
Ο πολύχρωμος μύλος με ζωγραφική προσώπου για όλους
Και το σκηνικό του «Μύλου των Ξωτικών» συμπληρώνει το καρουζέλ, το τραινάκι για τα μικρά παιδιά, το παγοδρόμιο και το ζαχαρωτό χωριό.
Οι δραστηριότητες του «Μύλου των Ξωτικών» δεν τελειώνουν εδώ.
Μπείτε στο site τους εδώ και βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα , τις καθημερινές εκδηλώσεις και τις συναυλίες.
Εύχομαι σε όλους καλές γιορτές !!!!
Μέτη

Thursday 15 December 2011

Μελομακάρονα

Επιτέλους φίλοι μου, έκανα κι εγώ τα γλυκά μου!
Το καθυστερούσα, το καθυστερούσα, να τα κάνω πιο κοντά στα Χριστούγεννα, αλλά η … μουρμούρα στο σπίτι είχε παραγίνει χα χα χαα!!!
Έτσι το πήρα απόφαση, ανασκουμπώθηκα και έκανα μελομακάρονα και κουραμπιέδες.
Θα σας δώσω και τις δύο συνταγές μου οι οποίες είναι πανεύκολες και χωρίς κανένα περιθώριο αποτυχίας.
Να φανταστείτε τα ίδια μελομακάρονα και κουραμπιέδες κάνω εδώ και 25 χρόνια, τόσο πολύ τις έχω βολευτεί αυτές τις συνταγές.
Ακόμα κι αν δοκιμάσω κάτι άλλο, θα κάνω και μια παρτίδα από τα «γνωστά».

Μελομακάρονα βέβαια στο blog μας θα βρείτε πολλά και για όλα τα γούστα.
Έχουμε τα λαχταριστά και μυρωδάτα μελομακάρονα της Μαρίας, με αλεύρι και σιμιγδάλι.
Αν σας αρέσουν τα πολύ μαλακά μελομακάρονα, η Μέτη κερνάει υπέροχα μελομακάρονα με …. μπύρα.
Έχουμε και μελομακάρονα με αλισίβα, μια εξαιρετική πολύ παλιά συνταγή.
Τώρα έχουμε και τα εύκολα δικά μου.

Τα υλικά μας:
770-800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
230 γρ. ελαιόλαδο
70 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
180 γρ. ζάχαρη
2 κουταλάκια μπέικιν
2 κοφτά κουταλάκια σόδα
125 ml χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
40 ml κονιάκ
Για το σιρόπι
550 γρ. μέλι καλής ποιότητας
380 γρ. ζάχαρη
500 ml νερό
Επιπλέον
80 γρ. καρυδόψιχα
1 γεμάτο κουταλάκι κανέλα
1 γεμάτο κουταλάκι γαρίφαλο σκόνη
Στην πράξη:
Χτυπάμε στο μούλτι τα καρύδια να γίνουν αρκετά ψιλοκομμένα.
Τα αναμειγνύουμε με την κανέλα και το γαρίφαλο, τα βάζουμε σε ένα πιατάκι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε βαθύ μπολ χτυπάμε το λάδι, το βούτυρο και την ζάχαρη.
Διαλύουμε την σόδα στο κονιάκ και την προσθέτουμε στο μπολ.
Προσθέτουμε επίσης τον χυμό, το μπέικιν και το ξύσμα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Τώρα αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι.
Θέλουμε να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
Πιθανόν να μην χρειαστεί όλο το αλεύρι ή να χρειαστεί λίγο παραπάνω, εμένα συνήθως δεν μου χρειάζεται.
Παίρνουμε ποσότητα από την ζύμη σαν ένα μεγάλο καρύδι και πλάθουμε μελομακάρονα στο σχήμα που θέλουμε.
Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Κάνουμε στην επιφάνεια τρυπούλες με ένα πιρούνι, ή κάνουμε το κόλπο που κάνει η Μέτη με τον τρίφτη εδώ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175-180 βαθμούς, στον αέρα, για 25-30 λεπτά.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας σε μια κατσαρόλα (προτιμείστε βαθιά) όλα τα υλικά του για 4-5 λεπτά.
Θα χρειαστεί να ξαφρίσουμε.
Όταν το σιρόπι μας είναι έτοιμο και δεν χρειάζεται πλέον ξάφρισμα, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ξεκινάμε να μελώνουμε τα μελομακάρονά μας.
Εγώ τα βουτάω λίγα λίγα μέσα στην κατσαρόλα, τα αφήνω να απορροφήσουν σιρόπι και μετά τα αραδιάζω σε ένα ταψί.
Τα περιχύνω με όσο σιρόπι περίσσεψε και πασπαλίζω την επιφάνειά τους με το μείγμα από το τριμμένο καρύδι που φτιάξαμε στην αρχή.
Όταν κρυώσουν αρκετά, τα μεταφέρω σε μια χριστουγεννιάτικη πιατέλα.
Καλές γιορτές εύχομαι σε όλους, με υγεία!!

Wednesday 14 December 2011

Φρικασέ με χοιρινό

Στο γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων είθισται εκτός από την γαλοπούλα, να υπάρχει και κάποιο χοιρινό ή φρικασέ.
Κάθε χρόνο φτιάχνω και κάτι διαφορετικό, αν και θα ομολογήσω ότι τις περισσότερες φορές φτιάχνω χοιρινό με σελινόριζες, το οποίο αγαπά πολύ ο καλός μου.
Αν όμως θέλω να φτιάξω κάτι διαφορετικό, πονηρά σκεπτόμενη, του φτιάχνω χοιρινό με σελινόριζες λίγες μέρες νωρίτερα, ώστε να μην το αποζητά ανήμερα τα Χριστούγεννα:P

Το φρικασέ γίνεται κατά κανόνα με αρνάκι ή κατσικάκι, δείτε και την συνταγή της Μαρίας μας εδώ.
Γίνεται όμως υπέροχο και με χοιρινό, αλλά με συγκεκριμένο κομμάτι από χοιρινό.
Αν το δοκιμάσετε, ζητείστε από τον χασάπη σας να σας κόψει σε μερίδες χοιρινό από λαιμό, χωρίς κόκκαλο.
Και ετοιμαστείτε για ένα φαγάκι που θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

Τα υλικά μας:
1500-1700 γρ. χοιρινό από λαιμό, κομμένο σε μερίδες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
4 μαρούλια
10-12 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
3 αυγά
3 ζουμερά λεμόνια
αλάτι - πιπέρι
Πάμε να το μαγειρέψουμε:
Στην κατσαρόλα μας, σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φετάκια.
Προσθέτουμε τις μερίδες του κρέατος και τις σοτάρουμε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Στην συνέχεια προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και νερό τόσο ώστε να καλύπτει το κρέας.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το κρέας να μαγειρευτεί και να μαλακώσει.
15-20 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα μαρούλια και τα κρεμμυδάκια κομμένα σε κομμάτια, και τον άνηθο.
Αφήνουμε να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.
Τέλος με τα αυγά και τα λεμόνια, φτιάχνουμε αυγολέμονο όπως περιγράφεται εδώ και αυγοκόβουμε το φαγάκι μας.
Καλή επιτυχία!

Θα ήθελα να σας δείξω και ένα πανέμορφο βραβείο που μου χάρισε η γλυκιά Marilise (εδώ είναι η ανάρτησή της) και με συγκίνησε πολύ!
Marilise μου σε ευχαριστώ από καρδιάς για την τιμή που μου έκανες!

Tuesday 13 December 2011

Κοτόπουλο μισού αιώνα

Εχθές είχα τα γενέθλιά μου, έπρεπε λοιπόν να σας κεράσω.
Περίμενα όμως πρώτα να μαγειρέψω αυτό το ωραίο φαγάκι και μετά να σας το παρουσιάσω!!!
Η συνταγή είναι από το internet, όπως και οι φωτός, διότι δυστυχώς δεν πρόλαβα να το φωτογραφίσω.
Η συνταγή είναι λίγο πειραγμένη, γι αυτό αν θέλετε δώστε αρκετή προσοχή για να την καταλάβετε.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Κακόβουλα σχόλια, ανώνυμα ή επώνυμα δεν θα δεχτώ, η συνταγή αυτή είναι εξαιρετική και δοκιμασμένη. Μην με συγχύσετε μέρα που είναι, έτσι?
Στο κάτω κάτω δοκιμάστε την και κρίνετε μόνοι σας το αποτέλεσμα!
Προβλέψτε κοτόπουλο, αλάτι, πιπέρι ,ελαιόλαδο, μπέικον σε λωρίδες και ένα μπουκάλι ουίσκι (blue label παρακαλώ, όχι κανένα φτηνιάρικο, χα ! μισός αιώνας είναι αυτός ! να μην δώσουμε και δυό κατοστάρικα για ένα μπουκάλι ουίσκυ???)
Για καλό και για κακό βεβαιωθείτε ότι έχετε και ένα βάζο μαγιονέζα.
Τυλίξτε το κοτόπουλο με τις λωρίδες, αλατοπιπερώστε, και ρίξτε μία υποψία ελαιόλαδου.
Προθερμάνετε τον φούρνο σε μεσαία θερμοκρασία, (220 βαθμοί ή θερμοστάτης στο 5 ) για 10 λεπτά.
Σερβιριστείτε ένα ποτήρι ουίσκι και πιείτε το.
Βάλτε το κοτόπουλο στον φούρνο αφού πρώτα το τοποθετήσετε σε κατάλληλο σκεύος.
Βάλτε και πιείτε ακόμα ένα ποτήρι ουίσκι.
Επαναλάβατε αυτό το βήμα άλλες δυο φορές.
Μετά από ένα τέπαρτο φουρνίστε το άνοιγμα για να επιγλέψετε το κλείσιμο του ψοτόπουλου.
Λιάστε ξανά το ουικάλι του Μπίσκη και καπιατήτε μια καλή λουγία.
Μετά απο ενα κετα.. οχι πέταρτο της ώρας, αργότερα τέλος πάτνων .... κλιτρίστε μέχρι τον μπούρνο, ανοίφτε την χόρτα, ξεγυρνίστε, απαναδονήστε, βάλτε τέλος πάντων το φωτόπουλο απ την άλλη, καφήστε σε μια λωκο καλέκρα και καβετάστε κανα'δυό φατήρια Κίσκη αμόκα.
Νυστε, λυστε ψηστε το κουφόλουπο για μιση φώρα ακόμα . 3 λοτήρια αρφότερα ....
Ζαμέψτε το γατόπουλο απο χάμω, ( επεσε το μακαλισμένο), καφαρίστε το, και γάλτε το σε μιάτο.
Φτάτε τα κούτρα σας απο το νέσιμο στο κάτωμα απ τα γάδια που μυθικαν στα κλαπάκια της μουζινας.
Μην αποχειραθητε να κησωθειτε, μια φαρά ειμαστε εδω μάτω.
Απομελειώστε το δουκάλι του Ρίσκι
Αργόμπερα σαρθήτε ως το κρεμάτι και κοιθωμητε ως το χρωί.
Υ.Γ. Πέρυσι στα γενέθλιά μου, σας κέρασα το κεκάκι που είναι εδώ, του χρόνου, να είμαστε καλά, σκέφτομαι να δοκιμάσουμε την κρητική συνταγή: κατσικάκι με τσικουδιά !!!
Εμ τι νομίζετε, δεν γιορτάζεται έτσι απλά μισός αιώνας επάνω στη γη !!
Θέλει κουράγιο να το αντιμετωπίσεις !!!!!!!!!!!Χιχιχιχιχιχιχιχι!!!!!!
Καλές γιορτές να έχουμε !!!!!!!!!!

Monday 12 December 2011

Σούπα μπρόκολο βελουτέ

Θα το έχετε καταλάβει ίσως, ότι τον χειμώνα μιαν αδυναμία στις σούπες την έχω!
Τις θεωρώ φαγάκι χουχουλιάρικο, και με απλά υλικά μπορώ να φτιάξω ένα σωρό νόστιμες σουπίτσες.
Οι δικοί μου άνθρωποι με έχουν μάθει πλέον, κι έτσι τα Σαββατοκύριακα συνήθως, έχουν συνηθίσει να τους σερβίρω σαν πρώτο πιάτο κάποια σούπα.
Όχι μεγάλη ποσότητα μιας και θα ακολουθήσει το κυρίως φαγητό, κάτι να μας ζεστάνει και συγχρόνως να ζεστάνει και την ατμόσφαιρα.
Οι σούπες είναι πολύ καλή λύση και για το βραδινό μας.
Η σημερινή σούπα είναι μια από αυτές που αγαπάμε πολύ, γευστική αλλά και ωφέλιμη.
Προτιμείστε να την φτιάξετε με φρέσκο μπρόκολο και όχι με κατεψυγμένο.

Τα υλικά μας:
550 γρ. μπουκετάκια φρέσκου μπρόκολου (καθαρά ζυγισμένα)
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 πράσα (το άσπρο μέρος μόνο)
1 γεμάτη κούπα μαϊντανό (μαζί και τα κοτσανάκια)
1 λίτρο νερό
5 κουταλιές ελαιόλαδο
150 γρ. τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι (με προσοχή) - πιπέρι
Επιπλέον, αν θέλετε:
Ροκφόρ ή παρμεζάνα ή κρουτόνς ή μπέικον
Πάμε να φτιάξουμε την σούπα μας:
Κόβουμε τα πράσα, τα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό σε μικρότερα κομμάτια, τα βάζουμε στην κατσαρόλα με ένα λίτρο νερό και τα βράζουμε για 10-15 λεπτά.
Χωρίζουμε το μπρόκολο σε μπουκετάκια, τα πλένουμε καλά και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15 λεπτά.
Αφήνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας λίγο να κρυώσει και κατόπιν το βάζουμε στο μπλέντερ και το πολτοποιούμε να γίνει πουρές (λαχανικά και νερό μαζί)
Το ξαναμεταφέρουμε στην κατσαρόλα μας.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι με προσοχή (αν πασπαλίσετε με τυριά) και πιπεράκι.
Ανακατεύουμε.
Κατόπιν προσθέτουμε το Φιλαδέλφεια και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει μέσα στην σούπα μας.
Τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
Σερβίρουμε την σούπα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε την επιφάνεια με χοντροτριμμένο ροκφόρ ή τριμμένη παρμεζάνα ή κρουτόνς ή κομματάκια από κριτσανιστό μπέικον.
(Μαντέψτε με τι προτιμώ την δικιά μου χα χα χαα)
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...