Όπως είπε και η Vasia προχθές, είμαστε στην εβδομάδα της Κρεατινής.
Για όσους κρατούν τα έθιμα και τις νηστείες, είναι η τελευταία εβδομάδα πριν την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής, που επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος.
Για σήμερα λοιπόν μαγειρεύουμε φαγάκι, με ελάχιστο κόπο και πολλή νοστιμιά!
Τα υγρά μέσα στα οποία μαγειρεύεται το φαγητό αυτό πιθανόν να σας φανούν αρκετά, αλλά εκεί βρίσκεται όλη η νοστιμιά του.
Το κρέας και οι πατάτες κατά την διάρκεια του μαγειρέματος απορροφούν όλους τους χυμούς από την μελένια σάλτσα και γίνονται λουκούμι.
Πάμε να το φτιάξουμε!
Θα χρειαστούμε:
1200-1300 γρ. μπούτι χοιρινό, κομμένο σε κύβους
4-5 μεγαλούτσικες πατάτες, κομμένες σε κύβους
χυμό από 1 λεμόνι
χυμό από 1 πορτοκάλι
1 φλιτζανάκι σάλτσα σόγια
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
4 κουταλιές μέλι
αλάτι
Στην πράξη:
Βάζουμε στην γάστρα το χοιρινό και τις πατάτες, κομμένα σε κυβάκια.
Σε ένα μπολ χτυπάμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλάτι.
Αλάτι προσθέτουμε στο τέλος, με προσοχή, γιατί η σόγια είναι αλμυρή κι αυτή.
Περιχύνουμε το κρέας και τις πατάτες στη γάστρα με το μείγμα του μπολ.
Κλείνουμε την γάστρα και μαγειρεύουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς, για 2 ώρες περίπου.
Τα τελευταία 10 λεπτά μαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη τη γάστρα, για να πάρει χρώμα το φαγάκι μας.
Φαγάκι όπως βλέπετε εύκολο, αλλά με ιδιαίτερη γεύση και νοστιμιά!
Καλή επιτυχία!
UPDATE:
H φίλη του blog μας Ειρήνη από Πειραιά, έφτιαξε το χοιρινό με μέλι, με τις εξής αλλαγές.
Πρόσθεσε κυδώνια μαζί με τις πατατούλες και αντικατέστησε το λεμόνι με ξύσμα και χυμό από ένα περγαμόντο.
Εγινε όπως μας είπε ένα μελένιο φαγάκι όλο αρώματα!!!!
Ειρήνη σε ευχαριστούμε για την ιδέα που μας έδωσες!
α πα πααα...
ReplyDeleteΑν και πρωί, το λιγουρεύτηκα το φαγάκι σου!
Σαν να γεύομαι την μελένια σαλτσούλα του!
Φιλάκια Ελενάκι, καλή σου μέρα...
Ελένη μου ,πρωί πρωί δεν λέει να μας τρελαίνεις με τις νοστιμιές σου !!!!Καλή σου μέρα
ReplyDeleteΚαλημέρα Έλενα! Δεν το συζητώ, το κλειδί σε αυτό το φαγητό είναι το μαγείρεμά του στη γάστρα, μέσα σε όλους τους χυμούς του... αυτά τα φαγητάκια είναι πάντα εγγυημένα και πετυχημένα! Και οι πατάτες φαίνονται τόσο λαχταριστά μελωμένες! Φιλάκια!
ReplyDeleteΚαλημέρα Έλενά μου!!!Είναι φανταστικό!!!Φαγητό που έχει μαγειρευτεί σε γάστρα γίνεται πάντα πιο ζουμερό και πιο λαχταριστό!Και μόνο που σκέφτομαι τη γεύση...μμμ!Υπάρχει βραβειάκι ελάτε να το παραλάβετε!Φιλάκια πολλά!
ReplyDeleteΕλενα μην δωσεις πουθενα ολο δικο μου και να εξηγησω για να μην παρεξηγηθω.Εγω μεχρι την Κυριακη τρωω κρεας οποτε μονο για εμενα Ελενα για ολους τους αλλους θα ξαναφτιαξεις.Φιλακια πολλα.Ποπη
ReplyDeleteΈλενά μου είναι σα να το έχω μπροστά μου.....λαχταριστό και ζουμερό.....θα ορμήξω!!!! Μου έδωσες μια ωραία ιδέα, ίσως το φτιάξω μια από τις επόμενες μέρες!!
ReplyDeleteΦιλιά
Λίγο περισσότερο γλυκό και με κάτι το εξωτικό! Νοστιμότατο φαγητό σίγουρα, και νομίζω πως και λίγη πιπεριά θα του πήγαινε ωραία.
ReplyDeleteΚαλές Απόκριες κορίτσια, φιλιά :)
Δεν ξέρω για τα έθιμα, εγω το τσακίζω άνετα ... φαίνεται τόσο λαχταριστό !!
ReplyDeleteΓεια στα χέρια σου Ελενα.
Φιλιά πολλά
Ελενάκι φαίνεται... λουκούμι!!! Πολλά φιλάκια!!!!!!
ReplyDeleteΚαλημέρα Μπετούλα μου, χαίρομαι πολύ που σε βλέπω κοντά μας!
ReplyDeleteΦιλιά!
Καλημέρα Εβελίνα μου, σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Ερμιόνη μου οι πατατούλες γίνανε ονειρεμένες, μελώσανε υπέροχα!
ReplyDeleteΑλλά και το κρέας μαγειρεμένο μέσα σε όλους τους χυμούς έγινε πολύ καλό!
Φιλάκια!
Ελενάκι μου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για το βραβειάκι!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!
Πόπη είσαι καλά που θα δώσω σε άλλον?? Μόνο σε σένα:P
ReplyDeleteΒρε θηρίο θα την κρατήσεις όλη την νηστεία και φέτος??
Χαρά στο κουράγιο σου!
Πολλά φιλάκια!
Μπέτυ μου φτιάξτο και θα με θυμηθείς!
ReplyDeleteΑπίστευτα νόστιμο φαγάκι!
Φιλιά!
Dark Chef, ναι, θα ομολογήσω ότι το κάνω λίγο πιο γλυκό, και με λιγότερο μέλι πάλι καλό θα γινότανε, αλλά μας αρέσει η συγκεκριμμένη γλυκύτητα στο φαγητό.
ReplyDeleteΓια πιπερίτσα δεν το έχω σκεφτεί, γιατί όχι?
Φιλιά, καλές Απόκριες!
Conna μου μην φανταστείς ότι κι εγώ θα τους κρατήσω σε όλη την νηστεία χωρίς κρέας, γιατί κινδυνεύω να φάνε ... εμένα τελικά!
ReplyDeleteΟσο μπορούμε κρατάμε κάποια έθιμα, αλλά στις νηστείες ομολογώ δεν τα πάμε και πολύ καλά!
Φιλάκια!
Μαράκι μου λουκούμι έγινε πραγματικά, σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΦιλάκια!
ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ...
ReplyDeleteΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ!
μούρλια!
ReplyDeleteμπράβο Ελενάκι.
Λενάκι μου γλυκό, έτσι ακριβώς το φτιάχνω και εγώ πολλές φορές το χοιρινό αλλά και το αγριογουρουνο που το λατρεύουμε. Η μόνη διαφορά είναι ότι αντι για σόγια βάζω σκόνη μουστάρδας.
ReplyDeleteΧρυσά τα χεράκια σου φιλεναδίτσα μου και μας δίνουν υπέροχες νοστιμιές !!!!!!!!!!
ματς μουτς !!
Καλό απόγευμα Εφάκι μου, σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Summertime Blues να σαι καλά, καλό απόγευμα!!
ReplyDeleteΜαράκι μου και με μουστάρδα τέλειο γίνεται, και τα δύο ταιριάζουν όμορφα με αυτό το φαγάκι!
ReplyDeleteΚοίτα όταν θα φτιάξεις αγριογούρουνο μη δεν με καλέσεις, ε???
Πολλά πολλά φιλιά!
Πω πω Έλενα, τί μου κάνεις;; Αυτό είναι καταπληκτικό φαγητό!! Μελένιο χοιρινό με πατάτες που λιώνουν στο στόμα... κι εγώ σήμερα υπολόγιζα να φάω ψάρι. Μήπως ν' άλλαζα τα πλάνα μου; :)
ReplyDeleteΦιλιά!
Μάγδα
Τρελαίνομαι!!!!!!!Μια μερίδα θα ήθελα παρακαλώ..θα περάσω να την πάρω!Ευχαριστώ!!!Πολλά φιλιά!!!
ReplyDeleteΜη μου λες τέτοια και πεινάω. Πάω πισίνα και μετά το μενού έχει γλυκόξινο κοτόπουλο με ρύζι. Γλέντι θα γίνει.
ReplyDeleteΜελωμένο κρεατάκι και μελωμένη πατάτα Οιμέ!!!! Θα βουτήξω!!!
ReplyDeleteYπέροχο φαίνεται το φαγητάκι σου μπράβο.... περιμένω mail για να σου στείλω το δωράκι σου φιλί
ReplyDeleteκαλά έγραψες ελενα...μοιραίο φαγητό..ορμαω και δεν ρωταω....να σαι καλά
ReplyDeleteΕλενα πες της Μαριας οτι την παρακαλω πολυ να ανεβασει τη συνταγη της για το αγριογουρουνο.Εγω τη συνταγη εσυ το φαγητο και οι δυο ικανοποιημενες θα ειμαστε.Ποπη
ReplyDeleteΚαλησπέρα! Το γουρουνάκι δρομολογήθηκε για αύριο και λόγω της ημέρας. Ερώτηση; Αν προσθέσω και 2 κυδώνια που έχω στο ψυγείο, ταιριάζουν; Άλλη σάλτσα πλήν της σόγιας του πάει: Αν ναι, ποιά: ΚΑΛΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ!!!!
ReplyDeleteΤελειο!! Ολα τα λογια περιττα! Θα το δοκιμάσω! :))))
ReplyDeleteαχ Ελενάκι μου και τι δε θα δινα για μια μεριδούλα! (και 2, δε θα λεγα όχι!). λατρεύω τα μελωμένα φαγητά και τη σόγια σος επίσης!! ορίστε, με ξελίγωσες βραδιάτικα!! φιλάκια πολλά πολλά πολλά!!!!!!!
ReplyDeleteωωωωωωω λατρεύω το πάντρεμα χοιρινού με μέλι!!! 'γεια στα χεράκια σου!! φιλιάαα
ReplyDeleteΚαλησπέρα Ελενάκι! Ξεχωριστό και νόστιμο φαγάκι μας προτείνεις, σε ευχαριστούμε. Φαίνεται εύκολο αλλά πολύ νόστιμο, μπράβο!
ReplyDeleteΠαίρνω μεριδούλα σε μικρό πιατάκι;
Φιλάκια, καλό βράδυ.
Μουρλια το φαγακισου!!!Γεια στα χερακια σου!!!!
ReplyDeleteΝοστιμότατο το φαγάκι που μας κερνάς σήμερα Ελενάκι μου!!!!!
ReplyDeleteΝομίζω κι εγώ ότι την διαφορά την κάνει ο τρόπος μαγειρέματος στη γάστρα!!!
Πολλά πολλά φιλάκια!!!
Και μόνο από την φωτογραφία Έλενα ..μίλησε στο στομάχι μου παναθεμάτο...η γλυκιά γεύση στο φαγητό μου αρέσει!!!
ReplyDeleteΜάγδα μου και το ψαράκι καλό είναι, και το μελένιο μια χαρά, όρεξη να χουμε που δεν μας λείπει ποτέ χα χα χαα!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Ελενάκι έλα, έλα, σε περιμένω!
ReplyDeleteΦιλιά!
Κανθαράκο μια χαρά πρόγραμμα έχεις βλέπω, πισίνα και γλυκόξινο σούπερ!!!!
ReplyDeleteΦιλιά!
Ερη μου δεν μπορείς να φανταστείς πόσο όμορφα μελώσανε και τα δύο!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Νάντια μου δεν σε έχω ξεχάσει, σου στέλνω το μέιλ!
ReplyDeleteΚαι πάλι χίλια ευχαριστώ!!
Παναγιώτηηηηη!
ReplyDeleteΤρόμαξα να γνωρίσω το νέο λουκ, είπα ποιος είναι αυτός που ορμάει?? χα χα χαα!!!
Μ' αρέσει πολύ!
Φιλιά!!
Πόπη το λέω:
ReplyDeleteΜαρία να ανεβάσεις αμέσως την συνταγή για το αγριογούρουνο να την δώσουμε της Πόπης, έτσι??
Και να με φωνάξεις να το φάμε μετά!
(το είπα Πόπη μου)
Ειρήνη από Πειραιά
ReplyDeleteΕιρήνη μου τα κυδώνια θα ταιριάξουν υπέροχα με το φαγάκι αυτό!
Αν δεν σου αρέσει η σόγια, βάλε μουστάρδα όπως κάνει η Μαρία μας.
Θα γίνει τέλειο!
Φιλιά!
Πρασινάδα μου σε ευχαριστώ πολύ:))
ReplyDeleteΦιλάκια!
Εδώ και κάποια χρόνια που απέκτησα γάστρα, όλα τα φαγητά φούρνου τα φτιάχνω σε αυτή. Και νόστιμα γίνονται σαν το δικό σου και τον φούρνο κρατά καθαρό. Καλό σου βράδυ.
ReplyDeleteΠέλα μου, μια μεγάαααλη μερίδα για σένα, κόπιασε!!
ReplyDeleteΦιλάκια!
aMaryliss μου σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΚαλώς όρισες στην παρέα μας!
Φιλιά!
Ελενάκι ξέρεις τι εύκολο είναι??
ReplyDeleteΚαι με πολύ ιδιαίτερη γεύση λόγω του μελιού!
Πολλά φιλιά!
Κατρινάκι σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Βασάκι έλα να φάμε!
ReplyDeleteΚαι η γάστρα, αλλά και η μελένια σάλτσα κάνουν την διαφορά!
Στην γάστρα διατηρούνται όλοι οι χυμοί του φαγητού είναι η αλήθεια!
Φιλάκια!
Μia μου συμφωνώ, οι γλυκές γεύσεις είναι πολύ ιδιαιτερες!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Σωσώ μου εγώ την χρησιμοποιώ πολλά χρόνια, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο πολύ την έχω βολευτεί!
ReplyDeleteΚαι τα φαγητά διατηρούν τους χυμούς τους και ο φούρνος μας μένει καθαρός όπως λες!
Φιλάκια, καλό βράδυ!
Μας αρέσουν πολύ οι γλυκές σάλτσες στο κρεατάκι! θα πρέπει να είναι νοστιμότατο!
ReplyDeleteΌ,τι πρέπει για αύριο!
ReplyDeleteΠωπω!!Μέλωμα που θα έχει! Γειά στα χέρια σου Ελενα!
ReplyDeleteΜμμμμ, νοστιμότατο φαίνεται Έλενά μου!!! Θα το κάνω αύριο, όχι, αύριο θα κάνω ψαράκι, μεθαύριο θα το φτιάξω, και θα το φάμε στην υγειά σου!!!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο να έχεις!!!
Είδα μελωμένο κρεατάκι με πατατούλες κι έτρεξα αν και... τελευταίααα!!! Έμεινε τίποτε και για μένα;;;; Γεια στα χέρια σου Ελενάκι μου, είσαι μοναδική!!!!
ReplyDeleteMαράκι αν σου αρέσουν οι γλυκιές σάλτσες, αυτό το φαγάκι γίνεται σούπερ!
ReplyDeleteΦιλιά!
Κικίτσα μου έτσι ακριβώς!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Εφάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Ροδούλα μου να τους το φτιάξεις, πιστεύω θα τους αρέσει πολύ!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Κικίτσα μου είναι δυνατόν να μην έμεινε για σένα?
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!