Από μικρή θυμάμαι ότι πάντα περίμενα να φτιάξει η μανούλα μου του Ευαγγελισμού τηγανιτό μπακαλιάρο, με σκέτο κουρκούτι.
Στην πορεία των ετών δοκίμασα διάφορους άλλους τρόπους αλλά τελικά πάντα γυρίζω σε αυτόν, τον παλιό κι αγαπημένο.
Χρειαζόμαστε
ξερό μπακαλιάρο σε φύλλα.
(Το κάθε φύλλο είναι σχεδόν 1 κιλό και βγάζει περίπου 8 μέτρια κομμάτια. Εσείς προσαρμόστε τις αναλογίες σύμφωνα με τα άτομα που έχετε, υπολογίζοντας ότι το κάθε άτομο θέλει 1-2 κομμάτια.)
σπορέλαιο + ελαιόλαδο για το τηγάνι
για το κουρκούτι
3 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι μπλε για όλες τις χρήσεις
2,5 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
Οι ανωτέρω ποσότητες είναι για να καλύψουν 2 κιλά μπακαλιάρο δηλαδή 2 φύλλα.
Πάμε να δούμε τι κάνουμε:
Πρώτα καθαρίζουμε τον μπακαλιάρο από την πέτσα του.
Είναι πιο εύκολο να την τραβήξουμε από την μεριά του κεφαλιου και όχι της ουράς, πάντα βέβαια με προσοχή και σιγά σιγά.
Στην περίπτωση που δεν θέλουμε να αφαιρέσουμε την πέτσα, προσπαθούμε να απομακρύνουμε με το χέρι μας όσο μπορούμε περισσότερο αλάτι από αυτό που βρίσκεται επάνω σε αυτήν.
Τον κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια μεγέθους όσο η μισή μας παλάμη και τον ξεπλένουμε πολύ καλά.
Αφαιρούμε τυχόν κόκκαλα και τον βάζουμε στο νερό για περίπου 24 ώρες, αλλάζοντας το νερό όσο πιο συχνά μπορούμε, ακόμα και κάθε 2 ώρες.
Τον στραγγίζουμε, τον βάζουμε σ’ ένα σουρωτό και κατόπιν σκουπίζουμε τα κομμάτια με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Ανακατεύουμε καλά σε μια λεκάνη με ένα κουτάλι το αλεύρι με το νερό - όχι στο μίξερ - μέχρι να έχουμε ένα χυλό που να στέκεται λίγο.
Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα αρκετό λάδι (από την ποσότητα που θα βάλουμε τα ¾ να είναι σπορέλαιο και το ¼ ελαιόλαδο)
και το αφήνουμε να κάψει λίγο περισσότερο απ' όταν τηγανίζουμε πατάτες.
Παίρνουμε με ένα πιρούνι ένα κομμάτι μπακαλιάρο και το βουτάμε στον χυλό.
Πριν το ρίξουμε στο λάδι το κρατάμε όρθιο πάνω από το κουρκούτι αφήνοντας το λίγο να στραγγίξει.
Μ' αυτόν τον τρόπο γεμίζουμε όλη την κατσαρόλα.
Μόλις γίνουν από την μια μεριά, τα γυρίζουμε να τηγανιστούν και από την άλλη.
Όταν πάρουν χρυσαφί χρώμα τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας, για να τραβήξει το περιττό λάδι.
Κατόπιν τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα και σερβίρουμε.
Και του χρόνου να είμαστε καλά !!!!!!!
καλημεραααααα...25η και μπακαλιάρος είναι θεσμός!!!!!υπέροχος!!!φιλια πολλαααααααααα
ReplyDeleteΚαλημέρα!!!!Μαράκι μου αυτός ο μπακαλιάρος είναι για μένα συνδεδεμένος με την μαμά μου!!!
ReplyDeleteΟ αγαπημένος μπακαλιάρος που πάντα μας φτιάχνει στην γιορτή της του Ευαγγελισμού!!!!
Προσθέτει και λίγο μπύρα στο κουρκούτι για να το κάνει πιο αφράτο και τραγανό !!!!!
Πολλά πολλά φιλάκια!!!!
ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
ReplyDeleteΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΣΑΣ!
ΑΝΤΕ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΚΥΡΙΑΚΗ!
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΤΟΝ ΕΦΤΙΑΞΕΣ!!!!!!!!!!
ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Σίγουρα θα τιμήσουμε το μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου και μια τέτοια νόστιμη συνταγή είναι ότι πρέπει!!!Φιλάκια και καλή σου μέρα!!!
ReplyDeleteΤρελαίνομαι για μπακαλιάρο και σκορδαλιά.
ReplyDeleteΟ δικός σου καλομαγειρεμένος.
Την καλημέρα μου.
Καλημέρα Μαρία! Όπως ακριβώς το λες! Κάθε χρόνο, τέτοια μέρα περιμένω πώς και πώς τον μπακαλιάρο της μαμάς, τον οποίο φτιάχνει ακριβώς με αυτόν τον τρόπο!!
ReplyDeleteΕίναι υπέροχο πιάτο πραγματικά! Ανυπομονώ και για φέτος!
Να 'σαι καλά γιατί με είχε πρίξει ο άντρας μου!!!" Όσο ζούσε η μαμά μου δεν της είπες να σου μάθει....μπλα.. ...μπλα.....μπλα.....μπλα.."Όπως το περιγράφεις το βρίσκω εύκολο.Σ'ευχαριστώ.Φιλάκια.
ReplyDeleteΑπό μπακαλιάρο σε μπακαλιάρο πάω.. αχαχαχαχαχα... Εγώ δεν θα κάνω, λογικά θα τον φάω από αλλού την Κυριακή.. χεχε
ReplyDeleteΦαίνεται τέλειος ο δικός σου και με το κουρκκούτι.. μιάμ!!!
Καλημέρα!!!!!!
Παραδοσιακός, απλός και νόστιμος ο μπακαλιάρος σου Μαρία. Όσοι πιστοί προσέλθετε! Μπορώ να προσέλθω και ΄γώ;
ReplyDeleteΠριν λίγο, με έκοψε ολίγη πείνα και έφαγα ότι είχε μείνει από αυτόν που μαγείρεψα χθες. Την Κυριακή ο επόμενος!
ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ ΚΑΛΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ.....ΩΡΑΙΟΣ Ο ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΚΙ ΕΓΩ ΕΤΣΙ ΤΟΝ ΚΑΝΩ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΒΑΖΩ ΜΠΥΡΑ.ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟΣ.ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!
ReplyDeleteΑχ... Ξαναπείνασα! Δείχνει καταπληκτικός! Αν και δεν θα φτιάξω για την 25η Μαρτίου, ελπίζω να με καλέσει κάποια από τις φίλες μου! Χα,χα,χα,χα!
ReplyDeleteΠάντως ωραία η συνταγή, την κρατάω.
Καλό μεσημέρι Μαρία!
Απλος κι αγαπημένος τηγανιτός μπακαλιάρος! Μαρία μου θα τον τιμήσουμε και φέτος!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Ο παλιός γνωστός και πάντα αγαπημένος τρόπος τηγανίσματος του μπακαλιάρου!!
ReplyDeleteΕίναι πάρα πολλοί αυτοί που αγαπάνε τον μπακαλιάρο ακριβώς όπως εσύ το ετοίμασες φιλενάδα, με τον απλό τρόπο με κουρκούτι.
Κάθε χρόνο που θα φτιάξω πιταράκια, θα τηγανίσω και μερικά κομμάτια με σκέτο κουρκούτι γιατι μου τα ζητάνε!
Φιλιά πολλά!
Είναι τέλειος, κλασσική συνταγή και αγαπημένη!Ετσι ακριβώς το φτιάχνει η μητέρα μου είναι απίθανος!!!
ReplyDeleteΦιλιά!!!
Επιτέλους έμαθα τί είναι το κορκούπι!!!! Ιαχουυυυ!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά! Ευχαριστώ!
Καλά να περάσετε όλη η παρέα!!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά
Και του χρόνου Μαράκι!!!!!
ReplyDeleteΑριστούργημα!!!!!!!!!
Επειδή τηγάνι δε θα βάλω, θα σου φέρω ένα πιατάκι πλακί, να με κεράσεις ένα μεζεδάκι με το θεσπέσιο κουρκουτένιο σου :)))
Φιλιά πολλά
Καλό βράδυ
μμμ εχώ πολλλύυυ πολύυυ καιρό να φαώ!!
ReplyDeleteΚλασσικός μπακαλιάρος αλλά πάντα νόστιμος.
ReplyDeleteΦιλιά πολλά :)
Πεντανόστιμοςςςςςς!!! Και του χρόνου!
ReplyDeleteΑχ αυτός ο μπακαλιάρος, πολλοί δεν τον εκτιμούν, όπως του αξίζει!!!
ReplyDeleteΚαλημέρα ...πριν από λίγο ασχολήθηκα με τον μπακαλιάρο, να τον καθαρίσω και να τον βάλω στο νερό για να ξαλμυρίσει.
ReplyDeleteΦιλιά
Οπως και να φτιάξουμε τον μπακαλιάρο μας παιδιά, σίγουρα θα είναι νόστιμος και θα είναι ο τρόπος που αγαπά ο κάθε ένας μας.
ReplyDeleteΚαι του χρόνου να είμαστε καλά !!!!
το νερο που θα ξαρμυρισουμε τον μπακαλιαρο να ειναι όπωσδηποτε κρυο.
ReplyDeleteΣτην Αγγ λια ο τηγανητος μπακαλιαρος είνι διάσημος σαν fish and chips. ειναι το γρήγορο εθνικο φαγητο όπως για μας το πιτογυρο.
Για πιο τραγανο αποτέλεσμα κουρκουτι με κόκκινο αλεύρι και μπύρα!