Παράπονο δεν έχετε πιστεύουμε, δώσαμε αρκετές συνταγές για τον μπακαλιάρο που θα πρωταγωνιστεί στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου την Κυριακή.
Να σας δώσω κι εγώ την δική μου συνταγή!
Εσείς απλά διαλέγετε!
Ο σημερινός τρόπος μαγειρέματος του μπακαλιάρου, είναι λίγο διαφορετικός από τους άλλους.
Μαγειρεύεται σαν λουκουμάς, είναι αφράτος και η γεύση του δεν είναι τόσο έντονη, λόγω των μυρωδικών που προστίθενται.
Ας δούμε πως τον φτιάχνω:
Υλικά:
350 γρ. μπακαλιάρος κατεψυγμένος ξαρμυρισμένος
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. αλεύρι σιταριού κίτρινο
20 γρ. νωπή μαγιά ή 1 κουταλιά ξερή.
250 γρ. περίπου χλιαρό νερό
1 αυγό
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο, χωρίς το φύτρο
1 κουταλιά ξύδι
1/4 κουταλάκι ρίγανη, 1/4 κουταλάκι μαντζουράνα, ελάχιστο θυμάρι
αλάτι, πιπέρι
Πάμε να τον μαγειρέψουμε:
Ξεπαγώνουμε τον μπακαλιάρο και τον πιέζουμε ανάμεσα στα δυο μας χέρια να φύγει όσο νερό γίνεται.
Τον μαδάμε σε πολύ μικρά κομμάτια, προσέχουμε να μην υπάρχουν κόκκαλα και βάζουμε τα κομματάκια σε πιάτο με χαρτί απορροφητικό.
Κοσκινίζουμε τα δύο αλεύρια σε μπολ.
Κάνουμε μικρή γούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το αυγό, τη μαγιά, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το ξύδι, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.
Ρίχνουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό, ανακατεύοντας συνέχεια, με χτυπητήρι αυγών.Το μείγμα πρέπει να έχει την πυκνότητα μέτριου χυλού, όχι πολύ πηχτό, γιατί θα γίνουν σκληροί, ούτε πολύ αραιό, γιατί θα απλώνουν.Προσθέτουμε και τον μπακαλιάρο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε για μισή ώρα, να φουσκώσει το μείγμα.Βάζουμε αρκετό σπορέλαιο, με μια μετρίου μεγέθους, βαθιά κατσαρόλα.
Αφήνουμε να ζεσταθεί καλά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για να μην καούν απ΄ έξω και μέσα μείνουν άψητοι.
Για να γίνουν οι λουκουμάδες μας, όσο το δυνατόν πιο στρογγυλοί κάνουμε το εξής. Παίρνουμε με το ένα μας χέρι μια ποσότητα από το μείγμα λουκουμά και το κλείνουμε σε σφιχτή χούφτα.
Με το άλλο μας χέρι και με ένα κουτάλι, παίρνουμε την ποσότητα του μείγματος που βγαίνει επάνω στο άλλο χέρι που έχουμε το χυλό του μπακαλιάρου και το ρίχνουμε αμέσως στο ζεστό λάδι.
Βοηθάμε αν χρειάζεται, με ένα κουτάλι τον λουκουμά, να αποκτήσει στρογγυλό σχήμα.
Αφού ροδίσουν από την μια μεριά, τους γυρίζουμε από την άλλη, να ψηθούν.
Με τρυπητή κουτάλα, βγάζουμε τους λουκουμάδες από το λάδι, και τους ακουμπάμε σε σκεύος στρωμένο με απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει το λάδι.
Σερβίρουμε τους λουκουμάδες ζεστούς σε πιατέλα στρωμένη με φύλλα σαλάτας ή μαρουλιού, μαζί με σκορδαλιά.
Παρατηρήσεις:
Το αυγό μπορεί να αφαιρεθεί.
Μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο νερό, για να επιτύχουμε την πυκνότητα που θέλουμε στο χυλό.
Καλή όρεξη.
Ειρήνη Ε.
Yπέροχη η συνταγή!!!Εγώ τους λουκουμάδες τους ήξερα με μέλι τώρα θα τους φτιάξω και με ψάρι!!Τέλεια!!Φιλάκια!!!
ReplyDeleteΝομίζω πως είναι από τους πιο
ReplyDeleteπρωτότυπους τρόπους σερβιρίσματος μπακαλιάρου που έχω διαβάσει.
Εύγε!
Θα δοκιμαστούν σίγουρα.
Καλημέρα.
Πόσο μα πόσο μ αρέσουν οι λουκουμάδες μπακαλιάρου....μπράβο!!!τέλειο...φιλιαααααααααα
ReplyDeleteΛοιπόν εγώ τους τρώω ΕΤΣΙ, ο άνδρας μου όπως η ΚΑΤΩ ανάρτηση σου, έτσι τους κάνω με δύο τρόπους κάθε φορά.Δοκίμασε να βάλεις στις κροκέτες και λίγο ψιλλοκομένο φρέσκο κρεμμυδάκι .
ReplyDeleteΚαλημέρα!!!!!!Υπέροχη συνταγή μου αρέσει πολύ!Μου φαίνεται πως θα αγοράσω περισσότερο μπακαλιάρο φέτος:))))!!!Θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε!!!
ReplyDeleteΦιλιά!!!
Sophie,καλή σου μέρα. Ευκαιρία να δοκιμάσεις τον λουκουμά....αλλιώς. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, θα πρότεινα να μην βάλεις....μέλι.
ReplyDeleteΣτέλλα Μαρκοπούλου, γεια σου. Τον συγκεκριμένο τρόπο μου τον έδειξε η πεθερά μου, εγώ προσέθεσα το σκόρδο και τα μυρωδικά, για μην μυρίζει έντονα ο λουκουμάς.
ReplyDeleteTanyadmin, καλημέρα. Ευκαιρία να τους φτιάξεις την Κυριακή. Καλή όρεξη.
ReplyDeleteΑχτίδα καλημέρα, τι κάνεις; Φαίνεται ότι μοιάζουμε στα γούστα μας στο φαγητό. Και εγώ μόνο έτσι τρώω τον μπακαλιάρο, γιατί δεν μυρίζει πολύ. Η κροκέτα που λες παρακάτω είναι της Αμαλίας και έχει βάλει κρεμμυδάκι. Είναι όμως καλή ιδέα, θα το δοκιμάσω και στο λουκουμά, να δω πως βγαίνει η γεύση.
ReplyDeleteΈλενα καλημέρα. Ο μπακαλιάρος είναι νόστιμος, όποια συνταγή και αν προτιμήσεις. Συνηθίζω ν' αγοράζω κατεψυγμένο και ξαρμυρισμένο και ζητάω να μου τον κόψουν σε κομμάτια, για να τον μαδήσω πιο εύκολα. Εννοείται ότι χρησιμοποιώ μόνο το λευκό μέρος του ψαριού.
ReplyDeleteΑυτά τα λουκουμαδάκια τα βαλα στο μάτι και θα τα κάνω την Κυριακή μαζί με τα πιταράκια, τα οποία δεν τα γλιτώνω, τα θέλουν κι αυτά.
ReplyDeleteΟύτως ή άλλως θα έχω αρκετό κόσμο, οπότε οι μπακαλιάροι θα πηγαίνουν και θα έρχονται.
Ειρήνη μου φαίνονται καταπληκτικά, μετά την Κυριακή θα έχω και ... γευστική γνώμη!
Φιλιά!
Έλενα καλημέρα. Νόστιμα θα είναι και τα δυό, οπότε κανείς δεν θα έχει δικαιολογία να μην δοκιμάσει μπακαλιάρο! Περιμένω ν' ακούσω εντυπώσεις!!!
ReplyDeleteΓιατί βρε ατιμούλι αφού τα είχες φτιάξει προχθές δεν μας έφερες την μεριδούλα μας και μας την προσφέρεις μόνο ιντερνετικά? οεο???
ReplyDeleteΘεωρώ ότι είναι πολύ πρωτότυπος και νόστιμος ο τρόπος που μας παρουσιάζεις! γεια στα χεράκια σου !!
φιλια πολλά πολλά πολλά
Μαρία, καλό μεσημέρι. Μου είχαν μείνει μόνο δύο, ποιός να πρωτοφάει;
ReplyDeleteΑλλά τι ήθελες, να μυρίσει η καφετέρια μπακαλιάρο;
Κόπιασε την Κυριακή το μεσημέρι που θα τους ξαναφτιάξω, πρώτα ο Θεός, να σε κεράσω και κρασάκι.
ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ.ΚΑΛΩΣ ΣΕ ΒΡΗΚΑ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΣΟΥ.ΦΙΛΙΑ!!!
ReplyDeleteΥπεροχη συνταγη, αν δεν ημασταν καλεσμενοι την Κυριακη, θα την δοκιμαζα παραυτα!
ReplyDeleteχαχαχαχα!!! νομίζεις ότι δεν θα έρθω????? είμαστε μόνο μισό τσιγάρο δρόμο για να μην σου πω ένα τέταρτο, γιατί θα είμαστε κοντά σου μια και η κόρη μου την Κυριακή θα κάνει παρέλαση στον κεντρικό δρόμο του Πειραιά, ενα τσουπ κανουμε και φτάσαμε !!!!!!!!
ReplyDeleteκαι είμαστε και φασγανοί !!! χιιχιχιχι!!! την γλυτωσες όμως γιατί θα μας περιμένουν οι γονείς μου !!!!!
φιλια
Κι εγώ που έλεγα ότι δεν θα φτιάξω μπακαλιάρο την 25η, στο τέλος με βλέπω να τρώω μπακαλιάρο για καμιά εβδομάδα, με τόσες πολλές και νόστιμες συνταγές που βλέπω!
ReplyDeleteΠολύ ωραίοι οι λουκουμάδες Ειρήνη! Και ευτυχώς δεν φαίνονται δύσκολοι! Χε,χε,χε,χε!
Καλό μεσημέρι!
Γειά σου βρε Ειρήνη!!!!
ReplyDeleteΚι όμως το μέλι εγώ θα το βάλω!!!!όχι σκέτο αλλά θα το βάλω!!!
θα σας πω από Δευτέρα τις εντυπώσεις, μέχρι στιγμής ας σας φάει η αγωνία!!!!
χαιρετώ καλά να περάσουμε
Ειρηνη μου πολύ ωραίος τροπος παρουσίασης του μπακαλιάρου που θα δελεάσει και τους πιο δυσπιστους να δοκιμάσουν!
ReplyDeleteΚαλά να περασετε το τριήμερο!
Φιλιά πολλά!
Giota, σ΄ευχαριστώ και καλώς σε βρήκα.
ReplyDeletemm_skg, καλό μεσημέρι. Όλοι οι καλοί χωράνε, κόπιασε.
ReplyDeleteΜαρία, ελάτε - ελάτε. Όπως γράφω στο
ReplyDeleteπροηγούμενο σχόλιο οι καλοί παντού χωράνε. Αλλά φέρε και λίγο μπακαλιάρο
άψητο, γιατί με τόσο κόσμο και φαγανό μάλιστα, δεν βλέπω να μου φτάσει αυτός που έχω.
Θα παρελάσει η κόρη; Με το καλό να τη δούμε.
Selcouth, γειά σου. Είναι εύκολοι και νόστιμοι, οι λουκουμάδες. Αλλά από ότι κατάλαβα, αυτή την εβδομάδα, θα κάνεις μπακαλιαροθεραπεία.
ReplyDeleteΓειά σου βρε Αμαλία. Τι γίνεται εκεί στη Χαλκίδα;
ReplyDeleteΔηλαδή τι άλλο θα βάλεις μαζί με το μέλι; Τι να πω; Περί ορέξεως..... μέλι!
Υπομονή ως τη Δευτέρα!
Νίκη, καλό μεσημέρι. Έχετε ήλιο σήμερα; Ελπίζω, όπως λες, να δοκιμάσουν και οι πολέμιοι του μπακαλιάρου, να αλλάξουν γνώμη και να γίνουν λάτρεις του εδέσματος.
ReplyDeleteΚαλό τριήμερο και σε σας.
ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ!!!!
ReplyDeleteΤΟΥΣ ΒΛΕΠΩ ΕΓΩ!!!!!!!!
ΦΙΛΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!
Effie's Sweet Home Designs, καλό μεσημέρι. Χαίρομαι που με μια μόνο ματιά κατάλαβες πόσο νόστιμοι είναι.
ReplyDeleteΑλλά μην τους βλέπεις μόνο, δοκίμασέ τους κιόλας!!
Αν κάνω τον μπακαλιάρο έτσι, δεν θα μπορώ να σταμτήσω να βάζω μπουκίτσες στο στόμα μου!! Τέλεια συνταγή!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο και καλά να περάσετε!
Eri, γειά σου. Έτσι είναι, κάθε μπουκιά και απόλαυση! Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα.
ReplyDeleteΠολύ ωραίοι! Έτσι μέχρι και οι δικοί μου μπορεί να τους φάνε που από ψάρι....άστα να πάνε!
ReplyDeletemia maria, καλησπέρα. Αν πρόκειται να φάνε ψάρι έτσι, τι κάθεσαι; Αυριο πρωί πρωί στην αγορά για μπακαλιάρο!
ReplyDeleteΠολύ μου άρεσε Ειρήνη αυτός ο παιχνιδιάρικος βακαλάος. Θέλω να τον δοκιμάσω. Βασικά είμαι σε δίλλημα. Αύριο πρέπει να έχω αποφασίσει. Τι να κάνω, οι συνταγές σας είναι όλες μια μια.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο σε όλες σας κορίτσια
Τα φιλιά μου!!!
Καλά να περάσετε.
Τον κατεψυγμένο τον προτιμώ και εγώ γιατί είναι πιο μαλακός...τώρα για λουκουμάδες..θα τους δοκιμάσω σίγουρα...φαίνονται υπέροχοι...καλησπέρα...
ReplyDeleteΤι ωραιοι που φαίνονται οι μπακαρολουκουμάδες σου ΕΛΕΝΑ μου;!!!!
ReplyDeleteμου αρέσουν τα υλικα που έχουν μεσα.. θα τους φιαξω σίγουρα....μπράβο Ελενα μου ..φιλακια πολλα..
Μου άρεσε η συνταγή σου γιατί δεν ...μυρίζει πολύ ο μπακαλιάρος, κι εγώ ...έχω ένα θέμα με τα ψάρια!!! Θα δοκιμαστεί άμεσα, φαίνονται λαχταριστοί! Φιλιά!
ReplyDeleteΡοδούλα, καλημέρα. Ο μπακαλιάρος είναι ψάρι που παίζει με πολλά ταμπλό. Ότι κι αν φτιάξεις, καλή επιτυχία και καλή όρεξη. Και μην ξεχάσεις το παρεάκι του, τη σκορδαλιά!!!
ReplyDeletemia, καλημέρα. Και εγώ προτιμώ τον κατεψυγμένο, αυτός που αγοράζω εγώ, δεν χρειάζεται ούτε ξαρμύρισμα και τον βρίσκω και στο σ.μ. και στη λαική.
ReplyDeleteΡούλα Σμαραγδένια, ο τρόπος παρασκευής και τα μυρωδικά που έχει το κουρκούτι, κάνουν το μπακαλιάρο να μην μυρίζει πολύ. Δοκίμασέ τον.
ReplyDeleteTante Kiki, σ΄αυτή τη συνταγή κατέληξα, επειδή ούτε σε μένα ούτε στο παιδί μου άρεσε ο μπακαλιάρος αλλιώς. Όπως και να τον φτιάξεις όμως, είναι πολύ βασικό, να ξαρμυριστει πολύ καλά.
ReplyDeleteΚαλημέρα κορίτσι! ήρθα να πάρω νέες ιδέες για το πώς θα φτιάξω μπακαλιάρο. Σήμερα βάζω στην άκρη τα κορδόνια μου και μπαίνω στην κουζίνα που έχω παραλαμελήσει τελευταία! Θα κάνω και τις δυο εκδοχές του μπακαλιάρου και μου άρεσε και η παντζοροσαλάτα την οποία θα δοκιμάσω!
ReplyDeleteπρωί πρωί μου άνοιξες την όρεξη χαχα
φιλιά
Pyroessa Handmade,καλημέρα και χρόνια πολλά για την σημερινή εορτή. Ευκαιρία λοιπόν, εκτός από τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Εθνική μας Παλιγεννεσία, να τιμήσεις και την καημένη, παραπονεμένη κουζίνα σου. Τα σημερινά εδέσματα είναι ο καλύτερος τρόπος να της ζητήσεις "συγνώμη", που την παραμέλησες!!!
ReplyDeleteΕιρήνη καλημέρα μου έχεις αφήσει μήνυμα αλλά δεν ξέρω με ποιο τρόπο να επικοινωνήσω μαζί σου αν έχεις φβ θα με βρεις http://www.facebook.com/Pyroessa αλλιώς μπορείς να μου στείλεις μήνυμα για να μιλήσουμε στη διεύθυνση που έχω στο μπλογκ
ReplyDeleteφιλιά πολλά
και οι συνταγές εκπληκτικές