Έχω ιδιαίτερη αδυναμία στα χορταρικά, γι΄ αυτό και τα φτιάχνω συχνά, είτε σαν βραστή σαλάτα, είτε σε πίτες και πιτάκια, είτε με διάφορους άλλους τρόπους.
Ένας από αυτούς είναι τα τσιγαριαστά χόρτα, συνταγή νόστιμη και αρωματική.
Πάμε να σας πω πως τα μαγειρεύω!
Τα υλικά μας:
1 κιλό γλυκά χόρτα (ήμερα ραδίκια, βλίτα)
250 γρ. σέσκουλα
1/2 ματσάκι μυρώνι ή 5 κλωνάρια άνηθο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη, χωρίς το φύτρο
1 ντομάτα μεγάλη, ξεφλουδισμένη και χωρίς σπόρους
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας του εμπορίου ή 2 κουταλιές σπιτικό πελτέ
1/2 φλιτζάνι τσαγιού, μετρίου μεγέθους, λάδι ελιάς
από 1/4 κουταλάκι, δυόσμο, ρίγανη, μαντζουράνα
1 κουταλιά ξύδι
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φλιτζάνι τσαγιού, μετρίου μεγέθους, νερό
Τι κάνουμε:
Καθαρίζουμε τα ήμερα ραδίκια ή τα βλίτα, από τα κίτρινα φύλλα και τα σκληρά κοτσάνια.
Τα ρίχνουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει.
Αφήνουμε να βράσουν και να μαλακώσουν, προσοχή όμως, όχι να λιώσουν.
Τρίβουμε την καθαρισμένη ντομάτα στον χονδρό τρίφτη.
Καθαρίζουμε και κόβουμε το ξερό κρεμμύδι σε φέτες.
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Κρατάμε και όσο πράσινο μέρος τους είναι μαλακό και το κόβουμε και αυτό σε κομματάκια.
Ψιλοκόβουμε το μυρώνι ή τον άνηθο.
Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι πρώτα να σωταριστεί λίγο και μετά προσθέτουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο ψιλοκομμένο.
Αν τα βάλουμε μαζί, ώσπου να σωταριστεί καλά το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια θα καούν, γιατί χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να γίνουν.
Όταν σωταριστούν καλά τα κρεμμύδια, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ το ψιλοκομμένο μυρώνι ή τον άνηθο, τα μυριστικά, 1 πρέζα ζάχαρη, το ξύδι, και το νερό.
Χαμηλώνουμε την φωτιά να σιγοβράσουν, να απορροφηθούν τα πολλά υγρά και να μαλακώσουν.
Συγχρόνως τα χόρτα θα έχουν γίνει και σβήνουμε τη φωτιά στην οποία έβραζαν.
Με τρυπητή κουτάλα, τα παίρνουμε από την κατσαρόλα και τα βάζουμε στο τηγάνι που σιγοβράζει, μαζί με τα κρεμμύδια, τη ντομάτα και τα μυρωδικά.
Δεν στραγγίζουμε τα χόρτα πολύ, να έχουν λίγο νεράκι.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε προσεκτικά, για να μην λιώσουν τα χόρτα.
Σιγοβράζουμε να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.
Δεν αφήνουμε το φαγητό στεγνό, πρέπει να έχει τη σάλτσα του.
Ραντίζουμε με λίγο φρέσκο λάδι ακόμα.
Σερβίρεται ζεστό με τυρί φέτα, ή παρέα με άλλα εδέσματα, όπως κρέας ή ψάρι, αντί για σαλάτα.
Παρατηρήσεις:
Δεν βάζουμε μαζί και μυρώνι και άνηθο, γιατί τα αρώματά τους μοιάζουν πολύ και μπορεί να μην μας αρέσει το γευστικό αποτέλεσμα. Επιλέγουμε ή το ένα ή το άλλο.
Ο σπιτικός πελτές ντομάτας, συνήθως, δεν έχει την ίδια πυκνότητα με του εμπορίου, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία.
Γι΄ αυτό η ποσότητα του στη δοσολογία είναι, διπλάσια.
Τα χόρτα και τα μυρωδικά, είναι δικής μου παραγωγής.
Επειδή έφτιαξα μπόλικα τσιγαριαστά, περίσσεψαν και για την επόμενη μέρα.
Σκέφτηκα λοιπόν να ανακυκλώσω το φαγάκι μας ως εξής:
Τα έβαλα σε ένα τηγανάκι, με λίγο νερό να μην κολλήσουν, έκανα 2 γουβίτσες και έριξα 2 αυγά.
Έτριψα και λίγη φέτα γύρω-γύρω, το σκέπασα με ένα πιάτο και άφησα το φαγητό να σιγοβράσει για 15΄.
Έγινε ένα ωραιότατο φαγάκι και δεν πετάξαμε και τίποτα!
Καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ε.
Έξτρα υγιεινό φαγάκι.
ReplyDeleteΚαι από τη δική σας παραγωγή φτιαγμένο.
Τι άλλο να ζητήσεις!!
Την καλημέρα μου.
Καλημέρα Ειρήνη μου!Πολύ ωραίο και πολύ υγιεινό αυτό το φαγητό, μου αρέσουν και μένα τα χορταρικά.(έχει κήπο ο πατέρας μου οπότε είμαστε απο τις τυχερές που έχουμε συνεχώς φρέσκα χορταρικά και μυρωδικά).
ReplyDeleteΗ ιδέα της ανακλύσωσης εξαιρετική, μπράβο.
Φιλιά!!!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΙΡΗΝΑΚΙ..ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΦΑΓΑΚΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΔΙΑΙΤΑ.ΦΙΛΙΑ!!
ReplyDeleteΚαλημέρα Ειρήνη! Αγαπημένο πιάτο τα τσιγαριαστά χορταράκια... ο συνδυασμός τους με αυγά και τυρί φέτα είναι απλά υπέροχος!
ReplyDeleteΦιλιά!
Τσιγαριαστά κάνω τα χόρτα με τυροτρίμματα και γίνονται πολύ νόστιμα, σκέψου να βάλω και αυγουλάκια όπως προτείνεις, θα γίνει τέλειο πιάτο!
ReplyDeleteΑλλά και σκέτα, τι νόστιμα φαίνονται!
Γεια στα χέρια σου Ειρηνάκι!
Φιλιά!
Γεια σας.
ReplyDeleteΜε λένε Μένη και σήμερα ανακάλυψα το blog σας.
Εχω εντυπωσιαστεί με τον πλούτο των συνταγών και των ιδεών που βρήκα εδώ μέσα, βρήκα σχεδόν τα πάντα και είμαι πολύ χαρούμενη που σας ανακάλυψα.
Μου αρέσει πολύ η μαγειρική, θα αρχίσω σήμερα κιόλας να μαγειρεύω τις συνταγές σας.
Σας ευχαριστώ πολύ
Μένη
Ειρηνάκι μου τι υπερπαραγωγή είναι αυτή σήμερα!!!!!!!!!!! συγχαρητήρια και για την παρουσίαση και για την συνταγή και για την ....ανακύκλωση!!!!!
ReplyDeleteευχαριστούμε για τις προτάσεις οι οποίες θα αξιοποιηθούν δεόντως!
φιλια πολλά πολλά πολλά
Maria B. said...
ReplyDelete@ Μένη, σ'ευχαριστούμε που ήρθες στην παρέα μας και επίσης σ'ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Όπως θα διαπιστώσεις είμαστε μια μεεεεεγάλη και ωραία παρέα και σίγουρα τώρα που μας βρήκες θα παραμείνεις κοντά μας !!!
φιλια πολλά πολλά
Για αυτό το τελευταίο πιάτο με τα αυγά έχω πεθάνει τώρα, άπαιχτο!!
ReplyDeleteΦιλιά
Χόρτα με φέτα απλά τέλεια!!!
ReplyDeleteΣτέλλα Μαρκοπούλου, γειά σου. Είναι υγιεινό, και οι πρώτες ύλες καθαρές, χωρίς χημικά. Πως να μην είναι νόστιμο!
ReplyDeleteΕλένη, καλό μεσημέρι. Είσαι πολύ τυχερή που ο πατέρας σου ασχολείται με τον κήπο του. Έχεις τη δυνατότητα, να τρως καλής ποιότητας λαχανικά. Έ τώρα πες μου, εσύ δεν θα τα ανακύκλωνες αν σου περίσσευαν; Και μάλιστα τέτοιες εποχές;
ReplyDeleteΓειά σου Κατερίνα. Είναι ιδανικό για δίαιτα, αλλά μη σου ξεφύγει στο λάδι και όχι πάνω από ένα αυγό!!
ReplyDeleteΕίπαμε δίαιτα, καλοκαίρι έρχεται!!!!
Ερμιόνη, καλό μεσημέρι. Τους ταιριάζουν πολύ και τα αυγά και η φέτα. Κι αν έχεις ζυμωτό ψωμί να τους κάνει παρέα και λίγο καλό κρασάκι ίσως, τί καλύτερο;
ReplyDeleteΈλενα, άσε τώρα που τα ξαναβλέπω στις φωτογραφίες τα λιμπίζομαι να τα ξαναφτιάξω. Είναι και εποχή με πολλά χόρτα και μυριστικά. Θα φροντίσω να μου περισσέψουν κιόλας να βάλω και κανένα αυγουλάκι από το χωριό αν βρω!!!!
ReplyDeleteΚαλώς τη Μενη. Και εγώ αυτόν το πλούτο ανακάλυψα και "κόλλησα" με τις Συνταγές της Καρδιάς και τα κορίτσια τους!! Καλά μαγειρέματα!
ReplyDeleteΜαρία, σε ευχαριστώ, με τον καλό σου λόγο με ενθαρύνεις για περεταίρω!
ReplyDeleteΚάτι γλυκάκια που σε κέρασα χθες διαδικτιακά τα έλαβες; Πως σου φάνηκαν;
Καλή η ανακύκλωση ε; Νοστιμότατη και δεν έμεινε τίποτα! Ασε τα μακροβούτια με το ψωμί. Καλή συνέχεια.
Mari, καλό μεσημέρι. Αμ΄εγώ; Όπως έγραψα και στην Έλενα παραπάνω τα βλέπω πάλι στις φωτογραφίες και τα λέω να τα ξαναφτιάξω πάλι. Ήταν πολύ νόστιμα!!
ReplyDeleteΒάσω, γεια σου. Με πέντε μόνο λέξεις περιέγραψες τη νοστιμιά του φαγητού αυτού.
ReplyDeleteΔεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα παραπάνω!
Ειρήνη μου είναι πολύ νόστιμο κι αγαπημένο φαγητό, ειδικά τωρα την άνοιξη που τα αρωματικά χορταρακια υπάρχουν μπόλικα!
ReplyDeleteΤην εκδοχή με τα αυγά δεν την είχα σκεφτεί, θα τη δοκιμάσω! Μπορείς κι εσυ να δοκιμάσεις να τα παντρέψεις με μαυρομάτικα φασόλια,που θα έχεις μισοβράσει πριν και θα τα ενώσεις με τα χόρτα να μαγειρευτούν και λίγο μαζί στο τέλος.
Φιλιά!
Νίκη καλό μεσημέρι. Τι κάνετε εσείς εκεί στην ωραία Βυτίνα; Τη τελευταία φορά που είχαμε έρθει, είχαμε καθήσει για φαγητο σε μια ταβέρνα στην αγορά κοντα, δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή το ονομά της. Μόλις είδα στον κατάλογο, τα μυρώνια τσιγαριαστά εννοείται ότι τα παράγγειλα αμέσως. Ήταν ωραία, αλλά αν τα έφτιαχνα η ίδια, δεν θα προτιμούσα να βάλω μόνο μυρώνια, γιατί στο τέλος αφήνουν πολύ έντονα τη γεύση τους.
ReplyDeleteΤα μαυρομάτικα αρέσουν πολύ στο σύζυγο και τα φτιάχνω βραστά, σαλάτα. Θα τα δοκιμάσω και με τα χόρτα. Θα πηγανουν πιστεύω οι γεύσεις τους. Σε ευχαριστώ για τη πρόταση.
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΠΙΑΤΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΙΝΟ!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΕΙΡΗΝΗ ΜΟΥ ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΟΡΕΞΗ!
Effie, γειά σου. Αυτό είναι πιάτο για να μας ανοίξει για τα καλά την όρεξη. Όχι δηλαδή ότι είχαμε και κανένα πρόβλημα!!
ReplyDeleteομορφα τα χορταρακια οπως και να τα κανουμε
ReplyDeleteκι αν ειναι και βιολογικα ακομη καλυτερα
εγω τα κανω ομελετα με τυρακι-δεν βαζω ντοματα-και ειναι ενας τροπος να τα φαει και ο ενας γιος που δεν θελει τα χορτα
να εισαι καλα
Εξαιρετικό,αγαπημένο φαγητάκι!!!
ReplyDeleteΕιρήνη Σ. Καλό απόγευμα. Πόσες φορές και εγώ προσπαθώ να βρώ τρόπους για να φτιάξω ένα φαγητο που δεν το τρώνε όλοι, έτσι όπως θα αρέσει σε όλη την οικογένεια!! Σίγουρα τα λαχανικά, τα χόρταρικά πρέπει να έχουν πάντα τη θέση τους σε ένα τραπέζι, για να θεωρείται η διατροφή μας, πλήρης.
ReplyDeleteNadia, γεια σου. Εχει γίνει ένα από τα δικά μας, αγαπημένα φαγητά. Ελπίζω να αρέσει και σε άλλους!
ReplyDeleteΤί ωραίο φαγάκι. Είναι από τα αγαπημένα μου! Και φυσικά, για μένα, πάντα αυτά τα φαγητά θέλουν και τηγανητές πατάτες στο πλάι. Ελπίζω να μην είμαι η μόνη! :)
ReplyDeleteMagda, καλησπέρα. Και πατάτες τηγανητές και τυράκι και ότι άλλο μας αρέσει. Και σαν σαλάτα συνοδευτική σε άλλα κύρια φαγητά ταιριάζει πολύ.
ReplyDeleteΆρα δεν είσαι η μόνη καλοφαγού!!! Η μητέρα μου το φτιάχνει με βλήτα όταν είναι στη εποχή τους και είναι ακόμη πιο γλυκά.
Νοστιμιάααααα....φαίνεται ...μυρίζει καλησπέρα Ειρήνη
ReplyDeletemia, καλησπέρα και σε σένα. Μοσχοβολάνε τα χορταράκια από τα μυριστικά που τους βάζω. Και από νοστιμιά.....
ReplyDeleteΚαλησπέρα Ειρήνη μου. Εχεις δίκιο για τα μυρώνια, σχετα έχουν πολύ έντονη γευση. Δεν ξέρω για ποιο εστιατόριο λες, αλλά δεν έχει σημασία. Εμείς τα χρησιμοποιούμε όπως και άλλα μυρωδικά, τόσο όσο να δωσουν άρωμα(βαλε λίγα και στη μαγειρίτσα).
ReplyDeleteΠιστευω ότι όσο πιο πολλά είναι τα χορταρικα τόσο πιο νοστιμο το φαγητο.Για σκέψου ένα σπανακόρυζο με σκέτο σπανάκι κι ένα με ποικιλία χόρτων.
Δοκίμασε και την εκδοχη με τα μαυρομάτικα και πες μου.
Καλό βραδυ!
Θα τα κάνω στην μάνα μου να τρελαθεί... τέλεια η συνταγή σου!!!
ReplyDeleteΦιλιά!!!
Νίκη, καλησπέρα και πάλι. Τα μυρώνια ενώ στην αρχή ήταν νόστιμα, δεν μπορούσες να φας πάνω από δύο-τρεις πηρουνιές, γιατί έμενε στο τέλος πολύ έντονη η γεύση τους. Νομίζω ότι πρέπει να συνοδεύουν άλλα χόρτα και να δίνουν το άρωμά τους. Πάντως τα χρησιμοποιώ σε πίτες, και άλλα διάφορα φαγητά. Αποφεύγω να τα χρησιμοποιώ μαζί με άνιθο ή μάραθο γιατί οι γεύσεις τους είναι παρεμφερείς κατά τη γνώμη μου. Ή αν πρόκειται να βάλω άνιθο ή μάραθο και έχω και μυρώνι, θα βάλω ελάχιστο.
ReplyDeleteΣτη μαγειρίτσα συνήθως βάζω άνιθο αλλά και το μυρώνι καλή ιδέα είναι.
Πολύ ωραια τα τσιγαριαστα χόρτα..αλλα και με το αυγουλακι θα είναι ακόμα καλητερα.... εγω κανω το στανμακαθι έτσι κοκινιστό .. πεντανόστιμα τα χορταράκια...φιλια..
ReplyDeleteeleni, καλησπέρα. Και η δικιά μου η μητέρα αγαπάει ιδιαίτερα τα χόρτα και την αγάπη αυτή τη μετέφερε και σε εμάς. Η δε θεία μου, μου έμαθε να ξεχωρίζω και να μαζεύω τα άγρια χόρτα, του βουνού όπως λεγονται. Αυτά κι αν είναι νόστιμα. Κάνουν κάτι τσιγαριαστά και κάτι πίτες!!!!
ReplyDeleteΡούλα Σμαραγδένια καλησπέρα. Με ότι χόρτα σου αρέσουν μπορείς να τα μαγειρέψεις. Και όσο για τα αυγουλάκια και το τυρί, τι να πω!!
ReplyDeleteΔεν έχω φτιάξει ποτέ!! Μου δίνετε ωραία ιδέα!
ReplyDeleteΕυγενία, καλό απόγευμα. Μόλις είδα το σχόλιό σου. Είναι εύκολα και νοστιμότατα. Τα φτιάχνουμε και με βλίτα που θα βγουν σε λίγο καιρό και είναι επίσης εύγευστα!
ReplyDelete