
Με τις νηστείες δεν τα πηγαίνω και πολύ καλά ως γνωστόν, αλλά δεν νομίζω να έχετε παράπονο?
Δώσαμε ένα σωρό νηστίσιμες προτάσεις αυτές τις μέρες!
Ορίστε και το αγαπημένο μου σπανακόρυζο, που εμείς το προτιμάμε λεμονάτο.
Εάν το προτιμάτε «κόκκινο», δείτε την συνταγή της Μαρίας μας εδώ.
Για άσπρο και λεμονάτο, συνεχίστε την ανάγνωση;-)
Το σπανακόρυζο είναι ένα φαγάκι που ποτέ δεν το συνέδεσα με νηστεία, το τρώμε πολύ συχνά, ειδικά ο γιος μου ο μικρός μου το ζητάει συνέχεια.
Και η αλήθεια είναι ότι είναι από τα πιο νόστιμα λαδερά.
Το συνοδεύουμε βέβαια με μπόλικη φετούλα ….. άλλο θέμα όμως αυτό;-)
Πάμε λοιπόν να το μαγειρέψουμε!
Χρειαζόμαστε:
450-500 γρ. σπανάκι
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
120 γρ. ρύζι καρολίνα
χυμό από 2 λεμόνια
αλάτι – πιπέρι
Πάμε να το φτιάξουμε:
Σοτάρουμε σε αρκετό ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
Προσθέτουμε το σπανάκι καλά πλυμένο και κομμένο σε μικρότερα κομμάτια, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και 1 λίτρο νερό.
Με την ποσότητα αυτή του νερού, το σπανακόρυζο θα γίνει όπως στην φωτό, όχι πολύ «σφιχτό» δηλαδή. Αν το θέλουμε πιο σφιχτό, μειώνουμε το νερό κατά 200-300 ml. Δεν ξεχνάμε όμως ότι το ρύζι όσο μένει πήζει.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για 20 λεπτά ακόμη.
Προς το τέλος προσθέτουμε το λεμόνι (τόσο όσο μας αρέσει στην γεύση και αφήνουμε το φαγητό να πάρει 2-3 βράσεις.
Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό για 20-25 λεπτά με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα έτσι ώστε να απορροφηθούν τα υγρά.
Εάν δεν νηστεύουμε, η φετούλα όπως είπαμε συνοδεύει το φαγάκι αυτό υπέροχα!
Καλή επιτυχία!
Ενα ακόμη βραβείο μας χάρισαν το Ελενάκι μας και η αγαπημένη μας Ερμιόνη!
Τις ευχαριστούμε από καρδιάς και σας το αφιερώνουμε!
Να έχετε όλοι μιαν όμορφη μέρα!
Καλημέρα Έλενα,πολύ αγαπημένο πιάτο από τα παιδικά μου χρόνια!!Χαίρομαι που κι εσύ χρησιμοποιείς κάμποσο άνηθο,κι εγώ του δίνω και καταλαβαίνει..Πολλά φιλιά!!
ReplyDeleteπωπωπωπω....γιαμι...παίρνω το πιάτο και αποχωρώ!!!!φιλιαααααααααα
ReplyDeleteΚαλημερα Ελενα!
ReplyDeleteΝα πω την αμαρτια μου δεν το συμπαθω το σπανακορυζο, ισως γιατι ολο προσπαθουσαν να μας το ταϊσουν με το ζορι! Αλλα τωρα που ειδα την δικια σου συνταγη, το ξανασκεφτομαι... Μηπως να δοκιμαζα να το κανω κι εγω?
Έλενα, καλημέρα. Η Vassi, θα έχει χαρά σήμερα, που της έφτιαξες το σπανακόρυζο που ζητά εδώ και μέρες! Και με μπόλικο λεμονάκι, θα είναι θαύμα! Το λεμόνι άλλωστε, βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει τον σίδηρο, που περιέχει το σπανάκι.
ReplyDeleteΚαλημέρα Ελενάκι μου!Το σπανακόρυζο το λατρεύω απο πολύ μικρή και με λεμονάκι και κοκκινιστό δεν έχω πρόβλημα, έχουμε το μπαμπά μου που έχει κήπο και συνεχώς το ψυγείο είναι γεμάτο με τέτοιου είδους χορταρικά!!!Ωραία πρόταση μπράβο!!!
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά!!!
Κι εγώ λεμονάτο το κάνω το σπανακόρυζο και μας αρέσει πολύ.
ReplyDeleteΧθες έκανα το μυδοπίλαφο με γαρίδες, εγινε πάρα πολύ νόστιμο, ο άντρας μου μου είπε έτσι να του το φτιάχνω από εδώ και στο εξής.
Ευχαριστώ πολύ για τις ωραίες συνταγές που μας δίνετε.
Μένη.
ΑΧ ΕΛΕΝΑΚΙ ΜΟΥ.....ΤΙ ΩΡΑΙΟ ΦΑΓΑΚΙ!!!ΠΑΩ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ!!!!ΕΝΑ ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΩ.ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΚι εγώ παίρνω το πιάτο και φεύγω!!! Φαίνεται τόοοσοοο λαχταριστό!!!!!!
ReplyDeleteΚαλημέρα!!!
Φιλιά!!!!!!!!!!!
Ελενάκι, αυτή είναι μακράν η αγαπημένη μου εκδοχή για σπανακόρυζο!
ReplyDeleteΈτσι το γνώρισα και έτσι το αγάπησα! Άσπρο άσπρο και λεμονάτο!
Και πάντα πάει παρέα με πολύ ψωμάκι και φέτα!
Φιλιά πολλά!
Ελενα ..καλημέρα το σπανακόρυζο το θέλω άσπρο...έτσι όπως το προτείνεις...και σήμερα το έχω μαγειρέψει...
ReplyDeleteΚαλημέρα αγαπητή Έλενα! Η εκδοχή σου είναι ίδια -μα ολόϊδια- με το σπανακόρυζο της μαμάς, ενός από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά ever δηλαδή!
ReplyDeleteΜπόλικο λεμόνι και ακόμα περισσότερη φέτα και είμαστε άρχοντες! :)
ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΩΩ!
ReplyDeleteΤΟ ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ!
ΦΙΛΑΚΙΑ!
αυριο στο πιατο μου αυτο και τα χορτα τα τσιγαριστα της Ειρηνης και μετα το Πασχα διαιτα γιατι νηστεια απο τη μια τα ωραια τα φαγητα σας που θελουν ψωμακι παει η γραμμη μου παει.Ποπη
ReplyDeleteΓεια σου Χαρούλα!
ReplyDeleteΗ αλήθεια είναι ότι ο άνιθος ταιριάζει όμορφα σε αυτό το φαγάκι και του βάζω μπόλικο.
Ο καθένας βέβαια μπορεί να αυξομειώσει τις δόσεις ή να προσθέσει τα μυρωδικά που προτιμάει!
Φιλιά!
Τάνια μου να το πάρεις το πιατάκι σου, αλλά μην αποχωρείς, κάτσε να τα πούμε;-)
ReplyDeleteΦιλάκια!
Μαρινάκι μου εμένα ευτυχώς κανείς δεν με υποχρέωσε να φάω τίποτε μικρή, γιατί απλούστατα ξέρανε τι σκασμένο ήμουνα τότε και ότι ήταν μάταιος κόπος.
ReplyDeleteΜεγαλώνοντας δυστυχώς έπαψα να είμαι σκασμένο:P
Επίσης έμαθα να εκτιμώ κάποια φαγάκια.
Το σπανακόρυζο πάντως με έμαθε να το εκτιμώ ο μικρός μου γιος, είναι το αγαπημένο του φαγητό (ναι υπάρχουν και τέτοια παιδιά χα χα χαα) με αποτέλεσμα να του το φτιάχνω συχνά!
Με φρέσκο ψωμάκι και μπόλικη φετούλα, είναι πολύ νόστιμο, σου το συνιστώ!
Φιλιά!
Ειρηνάκι μου εγώ για την Vassi μαγείρεψα, αλλά την έχω χάσει αυτές τις μέρες.
ReplyDeleteΛες να ξεκίνησε την μετακόμιση??
Θα της φυλάξουμε πάντως το πιάτο της!
Φιλιά!
Ελενάκι μου, μα τι τυχερό που είσαι να έχεις κήπο με καλούδια??
ReplyDeleteΚι αν το σπανάκι είναι από τον κήπο σου, τι το καλύτερο!
Μπορείς να φτιάξεις ένα σωρό σπανακο-νοστιμιές!
Πολλά φιλιά!
Μένη μου δεν πρόλαβα να σε καλοσωρίσω εχθές, ευτυχώς ανέλαβαν τα άλλα κορίτσια μας, η Μαρία και η Ειρήνη.
ReplyDeleteΚαλώς ήλθες στην παρέα μας, χαιρόμαστε που σου άρεσαν οι προτάσεις μας!
Καλό μεσημέρι!
Κατερινάκι, ελπίζω να μην το παρακάνεις πάλι με τις δίαιτες, έτσι??
ReplyDeleteΕνα φλιτζανάκι μόνο θα φας??
Μα είναι δυνατόν?
Να προσέχεις!
Πολλά φιλιά!
Ελενάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Ερμιονάκι μου πιο κλασσική συνταγή για το λεμονάτο σπανακόρυζο δεν νομίζω να υπάρχει.
ReplyDeleteΧρόνια τώρα ετσι το φτιάχνω και το αγαπάμε πολύ!
Φιλάκια!
Mia μου είμαι σίγουρη ότι το έχεις μαγειρέψει πολύ νόστιμα!
ReplyDeleteΚαλοφάγωτο!
Πολλά φιλιά!
Σκοτεινούλα, άρχοντες δεν θα πει τίποτε!!
ReplyDeleteΟπως έλεγα και στην Ερμιόνη είναι μια κλασσικότατη συνταγή για λεμονάτο σπανακόρυζο.
Σε αυτήν την συνταγή δεν προσθέτω άλλα μυρωδικά ή χορταρικά (κατά την προσφιλή μου συνήθεια), έτσι μας αρέσει και έτσι το προτιμάμε εδώ και χρόνια!
Φιλάκια!
Σε ευχαριστώ πολύ Εφάκι μου!
ReplyDeleteΚαλό απόγευμα σου εύχομαι!
Φιλιά!
Ποπάκι ναι, μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουμε δίαιτα όλες μαζί, δεν το συζητώ!
ReplyDeleteΠολλά φιλάκια!
Έλενα μου και εγώ δεν τα έχω καλά με τις νηστείες. Το σπανακόρυζο όμως το αγαπώ πολύ! οιπως ειπες όμως.. με μπόλικη φετούλα!
ReplyDeleteΕρη μου του ... σωματείου κι εσύ, χα χα χαα!
ReplyDeleteΕ μα, την θέλει την φετούλα του, δεν την θέλει??
Φιλάκια, καλό απόγευμα!
To Spanakorizo einai ena piato pou den photografizei efkola alla ta kataferes Elena...nostimo kai emfanissimo!
ReplyDeleteΣπανακόρυζο λατρεμένο και με λεμονάκι ακόμα πιο αρωματικό!!!
ReplyDeletePeter συμφωνώ, το σπανακόρυζο δεν θεωρείται και το ιδανικό μοντέλο χα χα χαα!!
ReplyDeleteΣε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Πολλά φιλιά!
Σοφάκι με λεμονάκι είναι the best για μένα!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Λατρεμένο φαγάκι Έλενά μου...κι όπως το μαγείρεψες ΤΕΛΕΙΟΟΟΟ!!! Για δες όμως σύμπτωση... το κουνελάκι που έχετε δίπλα με το Hello το έχω εγώ στην αρχή επάνω από την ανάρτηση!!!!!!!!!!!!!!! Καλά νομίζω τελικά ότι μοιάζουμε εμείς οι δύο, χαχαχα!!! Φιλάκια
ReplyDeleteΝόστιμο πιάτο.Σαν ελεύθερη το έτρωγα με τομάτα, σαν παντρεμένη έμαθα να το μαγειρεύω άσπρο με λεμόνι.Φιλιά καληνύχτας.
ReplyDeleteΚικίτσα μου για μιαν ακόμη φορά αποδεικνύεται πόσο μοιάζουμε και ταιριάζουμε χα χα χαα!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!
Σωσώ μου και με τους 2 τρόπους μου αρέσει, στα λεμονάτα μια παραπάνω αδυναμία την έχω!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Το σαπανακόρυζο το τρώμε και εμείς πολύ συχνά Έλενα μου και μάλιστα το λεμονάτο.
ReplyDeleteΤο πιάτο σου φαίνεται εξαιρετικά νόστιμο και πεινάω τρομερά τώρα..
Φιλιά.
Ελενιώ έμεινε καθόλου για να δοικιμάσω και εγώ με λεμόνι γιατί δεν το έχω φτιάξει ποτέ έτσι.
ReplyDeleteΒλέπεις με κάλεσες προχθές που το είχες φτιάξει αλλά εγώ δεν σε καταδέχτηκα, προτίμησα τις γαρίδες !!!!! χιχιχιχιχιχιχι!!!!
φιλια πολλά πολλά
Στελίτσα κι εμείς του λεμονάτου είμαστε!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Μαράκι γιατί δεν ήρθες και σνόμπαρες το σπανακόρυζό μου? Εεε???
ReplyDeleteΤώρα να περιμένεις next week να ξαναφτιάξω:P
Φιλιάααα!!
Μμμμ πεντανόστιμο φαίνεται!!! Κι εγώ λεμονάτο το φτιάχνω όποτε το φτιάξω -μια δυο φορές το χρόνο γιατί δεν το τρώνε τα κορίτσια.
ReplyDeleteΠεριμένω τις συνταγές με τα πασχαλινά κουλουράκια, αποκλείεται να μη βάλετε.
Συγχαρητήρια για το βραβείο σας, όσα και να πάρετε σας αξίζουν!!!
Καλό βράδυ Έλενά μου.
Ροδούλα μου σε ευχαριστώ πολύ καλή μου!
ReplyDeleteΠασχαλινά κουλουράκια έχουμε ήδη 2 συνταγές, σήμερα έβαλα και μια τρίτη, διαλέγεις και παίρνεις!
Φιλάκια!
Φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο και μαύρο πιπέρι απογειώνουν το κλασσικό σπανακόρυζο. Ειδικά το μοσχοκάρυδο δένει τέλεια με το σπανάκι ειδικά στην σπανακόπιτα.
ReplyDeleteΠολύ καλά διατυπομένη η συνταγή σου..
ReplyDeleteΜπράβο!!!!!!
Πάρα πάρα πολύ νόστιμο και υγιεινό φαγάκι! έτσι ακριβώς το κάνω κι εγώ το σπανακόρυζο και το αγαπώ! το έκανα και σήμερα στο φίλο μου, ο οποίος δε συμπαθεί το ρύζι και δεν τρώει χορταρικα, και άδειασε το πιάτο! αυτό θα πει επιτυχία! συνοδεία φέτας φυσικά!
ReplyDeleteMαρία μου είναι ένα από τα πιο νόστιμα λαδερά φαγάκια!!
ReplyDeleteΚαι με φετούλα.... τέλειο!!!
Καλό βράδυ!
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ! ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ
ReplyDeleteΒρείτε απίστευτες συνταγές εδώ σας περιμένουμε
ReplyDelete