Wednesday, 4 April 2012

Σπανακόρυζο λεμονάτο


Με τις νηστείες δεν τα πηγαίνω και πολύ καλά ως γνωστόν, αλλά δεν νομίζω να έχετε παράπονο?
Δώσαμε ένα σωρό νηστίσιμες προτάσεις αυτές τις μέρες!
Ορίστε και το αγαπημένο μου σπανακόρυζο, που εμείς το προτιμάμε λεμονάτο.
Εάν το προτιμάτε «κόκκινο», δείτε την συνταγή της Μαρίας μας εδώ.
Για άσπρο και λεμονάτο, συνεχίστε την ανάγνωση;-)
Το σπανακόρυζο είναι ένα φαγάκι που ποτέ δεν το συνέδεσα με νηστεία, το τρώμε πολύ συχνά, ειδικά ο γιος μου ο μικρός μου το ζητάει συνέχεια.
Και η αλήθεια είναι ότι είναι από τα πιο νόστιμα λαδερά.
Το συνοδεύουμε βέβαια με μπόλικη φετούλα ….. άλλο θέμα όμως αυτό;-)
Πάμε λοιπόν να το μαγειρέψουμε!

Χρειαζόμαστε:
450-500 γρ. σπανάκι
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
120 γρ. ρύζι καρολίνα
χυμό από 2 λεμόνια
αλάτι – πιπέρι
Πάμε να το φτιάξουμε:
Σοτάρουμε σε αρκετό ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
Προσθέτουμε το σπανάκι καλά πλυμένο και κομμένο σε μικρότερα κομμάτια, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και 1 λίτρο νερό.
Με την ποσότητα αυτή του νερού, το σπανακόρυζο θα γίνει όπως στην φωτό, όχι πολύ «σφιχτό» δηλαδή. Αν το θέλουμε πιο σφιχτό, μειώνουμε το νερό κατά 200-300 ml. Δεν ξεχνάμε όμως ότι το ρύζι όσο μένει πήζει.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για 20 λεπτά ακόμη.
Προς το τέλος προσθέτουμε το λεμόνι (τόσο όσο μας αρέσει στην γεύση και αφήνουμε το φαγητό να πάρει 2-3 βράσεις.
Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό για 20-25 λεπτά με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα έτσι ώστε να απορροφηθούν τα υγρά.
Εάν δεν νηστεύουμε, η φετούλα όπως είπαμε συνοδεύει το φαγάκι αυτό υπέροχα!
Καλή επιτυχία!

Ενα ακόμη βραβείο μας χάρισαν το Ελενάκι μας και η αγαπημένη μας Ερμιόνη!
Τις ευχαριστούμε από καρδιάς και σας το αφιερώνουμε!
Να έχετε όλοι μιαν όμορφη μέρα!

48 comments:

  1. Καλημέρα Έλενα,πολύ αγαπημένο πιάτο από τα παιδικά μου χρόνια!!Χαίρομαι που κι εσύ χρησιμοποιείς κάμποσο άνηθο,κι εγώ του δίνω και καταλαβαίνει..Πολλά φιλιά!!

    ReplyDelete
  2. πωπωπωπω....γιαμι...παίρνω το πιάτο και αποχωρώ!!!!φιλιαααααααααα

    ReplyDelete
  3. Καλημερα Ελενα!
    Να πω την αμαρτια μου δεν το συμπαθω το σπανακορυζο, ισως γιατι ολο προσπαθουσαν να μας το ταϊσουν με το ζορι! Αλλα τωρα που ειδα την δικια σου συνταγη, το ξανασκεφτομαι... Μηπως να δοκιμαζα να το κανω κι εγω?

    ReplyDelete
  4. Έλενα, καλημέρα. Η Vassi, θα έχει χαρά σήμερα, που της έφτιαξες το σπανακόρυζο που ζητά εδώ και μέρες! Και με μπόλικο λεμονάκι, θα είναι θαύμα! Το λεμόνι άλλωστε, βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει τον σίδηρο, που περιέχει το σπανάκι.

    ReplyDelete
  5. Καλημέρα Ελενάκι μου!Το σπανακόρυζο το λατρεύω απο πολύ μικρή και με λεμονάκι και κοκκινιστό δεν έχω πρόβλημα, έχουμε το μπαμπά μου που έχει κήπο και συνεχώς το ψυγείο είναι γεμάτο με τέτοιου είδους χορταρικά!!!Ωραία πρόταση μπράβο!!!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ReplyDelete
  6. Κι εγώ λεμονάτο το κάνω το σπανακόρυζο και μας αρέσει πολύ.
    Χθες έκανα το μυδοπίλαφο με γαρίδες, εγινε πάρα πολύ νόστιμο, ο άντρας μου μου είπε έτσι να του το φτιάχνω από εδώ και στο εξής.
    Ευχαριστώ πολύ για τις ωραίες συνταγές που μας δίνετε.
    Μένη.

    ReplyDelete
  7. ΚΑΤΕΡΙΝΑ4 April 2012 at 11:51

    ΑΧ ΕΛΕΝΑΚΙ ΜΟΥ.....ΤΙ ΩΡΑΙΟ ΦΑΓΑΚΙ!!!ΠΑΩ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ!!!!ΕΝΑ ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΩ.ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  8. Κι εγώ παίρνω το πιάτο και φεύγω!!! Φαίνεται τόοοσοοο λαχταριστό!!!!!!
    Καλημέρα!!!
    Φιλιά!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  9. Ελενάκι, αυτή είναι μακράν η αγαπημένη μου εκδοχή για σπανακόρυζο!
    Έτσι το γνώρισα και έτσι το αγάπησα! Άσπρο άσπρο και λεμονάτο!
    Και πάντα πάει παρέα με πολύ ψωμάκι και φέτα!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  10. Ελενα ..καλημέρα το σπανακόρυζο το θέλω άσπρο...έτσι όπως το προτείνεις...και σήμερα το έχω μαγειρέψει...

    ReplyDelete
  11. Καλημέρα αγαπητή Έλενα! Η εκδοχή σου είναι ίδια -μα ολόϊδια- με το σπανακόρυζο της μαμάς, ενός από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά ever δηλαδή!
    Μπόλικο λεμόνι και ακόμα περισσότερη φέτα και είμαστε άρχοντες! :)

    ReplyDelete
  12. ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΩΩ!
    ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!

    ReplyDelete
  13. αυριο στο πιατο μου αυτο και τα χορτα τα τσιγαριστα της Ειρηνης και μετα το Πασχα διαιτα γιατι νηστεια απο τη μια τα ωραια τα φαγητα σας που θελουν ψωμακι παει η γραμμη μου παει.Ποπη

    ReplyDelete
  14. Γεια σου Χαρούλα!
    Η αλήθεια είναι ότι ο άνιθος ταιριάζει όμορφα σε αυτό το φαγάκι και του βάζω μπόλικο.
    Ο καθένας βέβαια μπορεί να αυξομειώσει τις δόσεις ή να προσθέσει τα μυρωδικά που προτιμάει!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  15. Τάνια μου να το πάρεις το πιατάκι σου, αλλά μην αποχωρείς, κάτσε να τα πούμε;-)
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  16. Μαρινάκι μου εμένα ευτυχώς κανείς δεν με υποχρέωσε να φάω τίποτε μικρή, γιατί απλούστατα ξέρανε τι σκασμένο ήμουνα τότε και ότι ήταν μάταιος κόπος.
    Μεγαλώνοντας δυστυχώς έπαψα να είμαι σκασμένο:P
    Επίσης έμαθα να εκτιμώ κάποια φαγάκια.
    Το σπανακόρυζο πάντως με έμαθε να το εκτιμώ ο μικρός μου γιος, είναι το αγαπημένο του φαγητό (ναι υπάρχουν και τέτοια παιδιά χα χα χαα) με αποτέλεσμα να του το φτιάχνω συχνά!
    Με φρέσκο ψωμάκι και μπόλικη φετούλα, είναι πολύ νόστιμο, σου το συνιστώ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  17. Ειρηνάκι μου εγώ για την Vassi μαγείρεψα, αλλά την έχω χάσει αυτές τις μέρες.
    Λες να ξεκίνησε την μετακόμιση??
    Θα της φυλάξουμε πάντως το πιάτο της!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  18. Ελενάκι μου, μα τι τυχερό που είσαι να έχεις κήπο με καλούδια??
    Κι αν το σπανάκι είναι από τον κήπο σου, τι το καλύτερο!
    Μπορείς να φτιάξεις ένα σωρό σπανακο-νοστιμιές!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  19. Μένη μου δεν πρόλαβα να σε καλοσωρίσω εχθές, ευτυχώς ανέλαβαν τα άλλα κορίτσια μας, η Μαρία και η Ειρήνη.
    Καλώς ήλθες στην παρέα μας, χαιρόμαστε που σου άρεσαν οι προτάσεις μας!
    Καλό μεσημέρι!

    ReplyDelete
  20. Κατερινάκι, ελπίζω να μην το παρακάνεις πάλι με τις δίαιτες, έτσι??
    Ενα φλιτζανάκι μόνο θα φας??
    Μα είναι δυνατόν?
    Να προσέχεις!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  21. Ελενάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  22. Ερμιονάκι μου πιο κλασσική συνταγή για το λεμονάτο σπανακόρυζο δεν νομίζω να υπάρχει.
    Χρόνια τώρα ετσι το φτιάχνω και το αγαπάμε πολύ!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  23. Mia μου είμαι σίγουρη ότι το έχεις μαγειρέψει πολύ νόστιμα!
    Καλοφάγωτο!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  24. Σκοτεινούλα, άρχοντες δεν θα πει τίποτε!!
    Οπως έλεγα και στην Ερμιόνη είναι μια κλασσικότατη συνταγή για λεμονάτο σπανακόρυζο.
    Σε αυτήν την συνταγή δεν προσθέτω άλλα μυρωδικά ή χορταρικά (κατά την προσφιλή μου συνήθεια), έτσι μας αρέσει και έτσι το προτιμάμε εδώ και χρόνια!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  25. Σε ευχαριστώ πολύ Εφάκι μου!
    Καλό απόγευμα σου εύχομαι!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  26. Ποπάκι ναι, μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουμε δίαιτα όλες μαζί, δεν το συζητώ!
    Πολλά φιλάκια!

    ReplyDelete
  27. Έλενα μου και εγώ δεν τα έχω καλά με τις νηστείες. Το σπανακόρυζο όμως το αγαπώ πολύ! οιπως ειπες όμως.. με μπόλικη φετούλα!

    ReplyDelete
  28. Ερη μου του ... σωματείου κι εσύ, χα χα χαα!
    Ε μα, την θέλει την φετούλα του, δεν την θέλει??
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

    ReplyDelete
  29. To Spanakorizo einai ena piato pou den photografizei efkola alla ta kataferes Elena...nostimo kai emfanissimo!

    ReplyDelete
  30. Σπανακόρυζο λατρεμένο και με λεμονάκι ακόμα πιο αρωματικό!!!

    ReplyDelete
  31. Peter συμφωνώ, το σπανακόρυζο δεν θεωρείται και το ιδανικό μοντέλο χα χα χαα!!
    Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  32. Σοφάκι με λεμονάκι είναι the best για μένα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  33. Λατρεμένο φαγάκι Έλενά μου...κι όπως το μαγείρεψες ΤΕΛΕΙΟΟΟΟ!!! Για δες όμως σύμπτωση... το κουνελάκι που έχετε δίπλα με το Hello το έχω εγώ στην αρχή επάνω από την ανάρτηση!!!!!!!!!!!!!!! Καλά νομίζω τελικά ότι μοιάζουμε εμείς οι δύο, χαχαχα!!! Φιλάκια

    ReplyDelete
  34. Νόστιμο πιάτο.Σαν ελεύθερη το έτρωγα με τομάτα, σαν παντρεμένη έμαθα να το μαγειρεύω άσπρο με λεμόνι.Φιλιά καληνύχτας.

    ReplyDelete
  35. Κικίτσα μου για μιαν ακόμη φορά αποδεικνύεται πόσο μοιάζουμε και ταιριάζουμε χα χα χαα!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  36. Σωσώ μου και με τους 2 τρόπους μου αρέσει, στα λεμονάτα μια παραπάνω αδυναμία την έχω!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  37. Το σαπανακόρυζο το τρώμε και εμείς πολύ συχνά Έλενα μου και μάλιστα το λεμονάτο.
    Το πιάτο σου φαίνεται εξαιρετικά νόστιμο και πεινάω τρομερά τώρα..
    Φιλιά.

    ReplyDelete
  38. Ελενιώ έμεινε καθόλου για να δοικιμάσω και εγώ με λεμόνι γιατί δεν το έχω φτιάξει ποτέ έτσι.
    Βλέπεις με κάλεσες προχθές που το είχες φτιάξει αλλά εγώ δεν σε καταδέχτηκα, προτίμησα τις γαρίδες !!!!! χιχιχιχιχιχιχι!!!!

    φιλια πολλά πολλά

    ReplyDelete
  39. Στελίτσα κι εμείς του λεμονάτου είμαστε!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  40. Μαράκι γιατί δεν ήρθες και σνόμπαρες το σπανακόρυζό μου? Εεε???
    Τώρα να περιμένεις next week να ξαναφτιάξω:P
    Φιλιάααα!!

    ReplyDelete
  41. Μμμμ πεντανόστιμο φαίνεται!!! Κι εγώ λεμονάτο το φτιάχνω όποτε το φτιάξω -μια δυο φορές το χρόνο γιατί δεν το τρώνε τα κορίτσια.
    Περιμένω τις συνταγές με τα πασχαλινά κουλουράκια, αποκλείεται να μη βάλετε.
    Συγχαρητήρια για το βραβείο σας, όσα και να πάρετε σας αξίζουν!!!
    Καλό βράδυ Έλενά μου.

    ReplyDelete
  42. Ροδούλα μου σε ευχαριστώ πολύ καλή μου!
    Πασχαλινά κουλουράκια έχουμε ήδη 2 συνταγές, σήμερα έβαλα και μια τρίτη, διαλέγεις και παίρνεις!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  43. Φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο και μαύρο πιπέρι απογειώνουν το κλασσικό σπανακόρυζο. Ειδικά το μοσχοκάρυδο δένει τέλεια με το σπανάκι ειδικά στην σπανακόπιτα.

    ReplyDelete
  44. Πολύ καλά διατυπομένη η συνταγή σου..
    Μπράβο!!!!!!

    ReplyDelete
  45. Πάρα πάρα πολύ νόστιμο και υγιεινό φαγάκι! έτσι ακριβώς το κάνω κι εγώ το σπανακόρυζο και το αγαπώ! το έκανα και σήμερα στο φίλο μου, ο οποίος δε συμπαθεί το ρύζι και δεν τρώει χορταρικα, και άδειασε το πιάτο! αυτό θα πει επιτυχία! συνοδεία φέτας φυσικά!

    ReplyDelete
  46. Mαρία μου είναι ένα από τα πιο νόστιμα λαδερά φαγάκια!!
    Και με φετούλα.... τέλειο!!!
    Καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  47. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ! ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ

    ReplyDelete
  48. Βρείτε απίστευτες συνταγές εδώ σας περιμένουμε

    ReplyDelete