Το Πάσχα είναι η εποχή που πολλές νοικοκυρές θα φτιάξουν τα κουλουράκια τους και θα ζυμώσουν τα τσουρέκια τους.
Σίγουρα τα σπιτικά τσουρέκια δεν συγκρίνονται με του εμπορίου, χώρια που μοσχοβολάει το σπίτι μας πασχαλινά αρώματα.
Τα φετινά μου τσουρέκια δίνουν με την ίδια ζύμη, δύο παραλλαγές.
Τσουρέκι γεμιστό, αλλά και τσουρέκι σιροπιαστό!
Πάμε να σας πω πως τα φτιάχνω!
Τα υλικά μας:
Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
60 γρ. μαγιά νωπή
180 γρ. ζάχαρη
5 μεγάλα αυγά
100 γρ. γάλα χλιαρό
250 γρ. μαργαρίνη
5 γρ. αλάτι
1,5 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
2 μασουράκια βανίλιας
1 κουταλάκι ζάχαρη για το προζύμι
Για τη γέμιση:
50 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα (3 γεμάτες κουταλιές)
30 γρ. κόντιτα (2 γεμάτες κουταλιές)
60 γρ. κερασακια γλασέ (2 γεμάτες κουταλιές)
50 γρ. σταφίδες ξανθές μουλιασμένες σε 1 κουταλιά λικέρ της αρεσκείας μας
2 κουταλιές καστανή ζάχαρη
Για το σιρόπι:
200 γρ. ζάχαρη
50 ml νερό
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
1 φλούδα λεμονιού
Επιπλέον
μισό φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα, κομμένα στη μέση κατά μήκος
1 κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό
Πάμε να τα φτιάξουμε:
Ετοιμάζουμε το προζύμι.
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, το 1 κουταλάκι ζάχαρη, 6 κουταλιές από τη συνολική ποσότητα του αλευριού και το χλιαρό γάλα.
Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το προζύμι σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια ευρύχωρη λεκάνη, προσθέτουμε το αλάτι, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το προζύμι.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά τη ζάχαρη και τα αυγά, να λιώσει όσο γίνεται η ζάχαρη.
Τα ρίχνουμε στο αλεύρι.
Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τις βανίλιες.
Σε κατσαρολάκι λιώνουμε τη μαργαρίνη και την αφήνουμε να γίνει χλιαρή.
Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης καλά, εκτός της μαργαρίνης.
Η ζύμη θα είναι λίγο σκληρή, αλλά όταν θα προσθέσουμε τη μαργαρίνη, θα μαλακώσει.
Ρίχνουμε στις άκρες της λεκάνης και γύρω από τη ζύμη τη λιωμένη μαργαρίνη λίγη-λίγη.
Την ενσωματώνουμε σταδιακά, φέρνοντας τις άκρες της ζύμης προς το κέντρο. Ζυμώνουμε έτσι ώσπου να απορροφηθεί η μαργαρίνη.
Η ζύμη θα είναι λίγο βουτυρωμένη.
Την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Στο μεταξύ, στραγγίζουμε τις σταφίδες από το λικέρ και ανακατεύουμε σε μπολ τα υλικά της γέμισης εκτός της καστανής ζάχαρης.
Πατάμε την φουσκωμένη ζύμη με τις παλάμες μας να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε στα δύο.
Παίρνουμε το 1/2 και το χωρίζουμε σε τρία μέρη.
Πλάθουμε τρια κορδόνια ζύμης και πλέκουμε κοτσίδα.
Βάζουμε την κοτσίδα σε ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί να φουσκώσει.
Η κοτσίδα αυτή θα γίνει το τσουρέκι που θα σιροπιάσουμε.
Χωρίζουμε και την άλλη μισή ζύμη στα τρία και κάνουμε και πάλι 3 κορδόνια ζύμης.
Με τον πλάστη πατάμε τα κορδόνια να ανοίξουν προς τα πλάγια.
Μοιράζουμε τη ζάχαρη στα τρία κορδόνια.
Το ίδιο κάνουμε και με τη γέμιση.
Κλείνουμε προσεκτικά τη γέμιση μέσα στα κορδόνια, αλείφοντας τις άκρες με λίγο γάλα, για να μην ανοίξουν στο φούσκωμα.
Πλέκουμε προσεκτικά σε κοτσίδα τα κορδόνια και τη μεταφέρουμε σε στρογγυλό ταψάκι, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, κάνοντας με την κοτσίδα ένα στεφάνι.
Αφήνουμε τα τσουρέκια να φουσκώσουν, να διπλασιαστούν σε όγκο.
Αλείφουμε τα τσουρέκια με τον κρόκο και τα στολίζουμε με τα αμύγδαλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθ. Κελσίου, για 25 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Διπλώνουμε το γεμιστό τσουρέκι, μόλις κρυώσει με πλαστική μεμβράνη, για να μην στεγνώσει.
Φτιάχνουμε το σιρόπι για το σιροπιαστό τσουρέκι, βράζοντας τα υλικά για 4 λεπτά.
Αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
Βάζουμε το τσουρέκι- κοτσίδα σε πιατέλα που να το χωράει, ανάποδα.
Με οδοντογλυφίδα τρυπάμε εδώ και εκεί, για να εισχωρήσει καλύτερα το σιρόπι.
Σιροπιάζουμε το τσουρέκι προσεκτικά με το χλιαρό σιρόπι.
Αφήνουμε να απορροφηθεί το σιρόπι, γυρίζουμε στην κανονική πλευρά αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και φυλάμε σε κουτί.
Παρατηρήσεις:
Προτιμάμε να φυλάμε το τσουρέκι σε πλαστική μεμβράνη, γιατί στεγνώνει γρήγορα.
Η συνταγή αυτή είναι από το Βιτάμ, με αρκετές όμως τροποποιήσεις.
Δεν έφτιαξα αυτήν που κάνω συνήθως με προζύμι, γιατί το προζύμι που χρησιμοποιώ απαιτεί αρκετό χρόνο.
Αν μου περισσέψει τσουρέκι το βάζω στην κατάψυξη και όταν το αποψύξω, είναι φρεσκότατο.
Αντί για κερασάκια, κόντιτα και σταφίδες, μπορούμε να βάλουμε καρύδια και σοκολάτα σε κομματάκια.
Καλή μας επιτυχία και Καλό Πάσχα!
Ειρήνη Ε.
Δεν το πιστεύω!! έχω ακριβώς την ίδια συνταγή με το σιρόπι. Η μόνη διαφορά είναι ότι εμένα έχει περισσότερο γάλα και λιγότερο βούτυρο και πιο πολύ σιρόπι.
ReplyDeleteΠολύ ωραία σου έγιναν και του χρόνου.
Φιλιά πολλά.
Πολύ ωραία και τα δύο.
ReplyDeleteΚαι του χρόνου, καλό Πάσχα.
Μένη
Mari, καλή Μεγάλη Εβδομάδα. Τα τσουρέκια είναι αγαπημένο γλύκισμα, όποια παραλλαγή και αν σου αρέσει. Δεν βάζω πολύ σιρόπι, για να αποφύγω τον κίνδυνο να διαλυθεί και γιατί τα σιροπιαστά δεν τα θέλω και πολύ σιροπιασμένα.
ReplyDeleteΚαι του χρόνου να είμαστε καλά να ξαναφτιάξουμε!
Μένη, καλημέρα. Είναι όμορφα εμφανισιακά και γευστικά συγχρόνως.
ReplyDeleteΚαλή Μεγαλοβδομάδα και καλό Πάσχα και σε σένα.
Πωπω... Καλημέρα!!!!!!!!! Ειδικά το πρώτο τσουρέκι που είδα, έτσι φουσκωτό- φουσκωτό!!!!!!! Υπέροχα και τα 2...
ReplyDeleteΚαλή Μ. εβδομάδα!!!!!!!!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
ReplyDeleteΠΩΠΩ! ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ!
ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΤΩΡΑ!!!!!!ΜΗΝ ΣΑΣ ΠΩ ΘΑ ΦΤΙΑΞΩ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ!!!!!!!!
ΦΙΛΑΚΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΣΑΣ!!!!!!!!!!!!!!
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!!!!!!!ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΝΕ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΟΜΟΡΦΑ
ReplyDeleteΚαλά υπέροχες συνταγές και οι δύο!!!Δεν ξέρω ποια να διαλέξω....τρελαίνομαι για τσουρέκι και δεν είμαι η μοναδική!Καλή Μ.βδομάδα!
ReplyDeleteΦαίνονται λαχταριστά!!!Καλή Μ. Εβδομάδα!!!
ReplyDeleteΦαντάζομαι γεύσεις και αρώματα!
ReplyDeleteΤέλεια και τα δύο τσουρεκάκια σου.
Καλό Πάσχα.
Πάντα οι συνταγές για τσουρέκια με δυσκόλευαν!!
ReplyDeleteΚαλημέρα και Καλό Πάσχα κορίτσια!
Δύσκολα μας βάζεις Ειρηνάκι, τι να πρωτοδιαλέξουμε που κι τα δύο το ίδιο λαχταριστά φαίνονται??
ReplyDeleteΚαι του χρόνου, με το καλό να γιορτάσουμε και φέτος το Πάσχα!
Και καλή Μεγαλοβδομάδα να έχουμε!
Φιλιά!
Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!!!!
ReplyDeleteΚαι οι δυο εκδοχές φαίνονται υπέροχες!!!Χρόνο και διάθεση να έχουμε μόνο!!!!
Γεια στα χέρια σου Ειρήνη μου και του χρόνου με υγεία!!!!!
Φιλιά!!
το Λατρεύω το τσουρέκι!
ReplyDeleteψάχνω όλο το Βόλο μέχρι να βρω το πιο γευστικό.
λες, να δοκιμάσω την τύχη μου και να φτιάξω μόνη μου;
χμμμ!!
φιλάκια πολλά καλή Μεγάλη εβδομάδα να έχουμε!
Και οι δύο εκδοχές φαίνονται πολύ ωραίες!
ReplyDeleteαχ τώρα τι να πω!
ReplyDeleteκαι φέτος έχω πει δεν θα κάνω τπτ extra αλλά όταν βλέπεις τέτοια πως να αντισταθείς?
Μμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΕιρηνακι μου αυτο το σιροπιαστο τσουρεκακι σου μου κλεινει το ματι......!!!!!
Φιλακια πολλα!!!!
eleni, καλό μεσημέρι. Φούσκωσαν και τα δύο πολύ ωραία και μοσχομύρισε το σπίτι.
ReplyDeleteΚαλή Μεγάλη Εβδομάδα.
Effi, καλό μεσημέρι. Με μια δόση ζύμης θα φτιάξεις δύο ειδών τσουρέκια. Οπότε βολεύει.
ReplyDeleteΚαλή Μ. Εβδομάδα.
foufoula89, Καλό Πάσχα και σε σένα, με υγεία.
ReplyDeleteELENA S. Όποιο τσουρέκι και να διαλέξεις να ξέρεις ότι η επιλογή του θα σε αποζημιώσει με την ωραία γεύση του. Στους περισσότερους, μας αρέσουν τα τσουρέκια.
ReplyDeletecinemanion, είναι γευστικά και θα σου αρέσουν!!
ReplyDeleteΚαλή Μ. Εβδομάδα.
Στέλλα Μαρκοπούλου, καλό μεσημέρι. Μοσχοβόλησε το σπίτι όταν τα έφτιαχνα. Μύριζε με τις μυρωδιές του Πάσχα!!!!
ReplyDeleteΥπέροχα Ειρηνάκι μου !!!! πολύ περιποιημένα τα τσουρέκια σου, τους έχεις δώσει πολλή προσοχή και αυτό φαίνεται. Φαντάζομαι ότι η γεύση τους θα είναι υπέροχη !!!
ReplyDeleteπολύ πρωτότυπο αυτό με τους ξηρούς καρπούς αλλά και αυτό με το σιρόπι δεν παίζεται !!!!!!!!!
και του χρόνου να είσαι καλά να μας ξαναφτιάξεις και όχι μόνο διαδυκτιακά αλλά χειροπιαστά !!χιχιχιχι!!!
φιλιά πολλά πολλά
Χρυσούλα Ορφανουδάκη, καλό μεσημέρι. Είμαι σίγουρη ότι, αφού σου αρέσουν, εφέτος θα τα φτιάξεις πολύ ωραία.
ReplyDeleteΚαλό Πάσχα.
Έλενα, δεν σου βάζω δύσκολα καθόλου. Από τα δύο, διαλέγεις.....και τα δύο!!!!
ReplyDeleteΚαλή Μεγάλη Εβδομάδα και Καλό Πάσχα να έχουμε.
Και του χρόνου να είμαστε καλά να τα ξαναφτιάξουμε τα πασχαλινά!!
Vassia, τι κάνεις; Τι να γίνει, για τις εργαζόμενες ο χρόνος είναι περιορισμένος. Αλλά με αυτή την πρόταση θα έχουν δύο τσουρέκια με μια ζύμη. Οπότε θα γλυτώσουν χρόνο.
ReplyDeleteΚαλή Μεγάλη Εβδομάδα και Καλό Πάσχα.
Summertime Blues, αφού σου αρέσουν τόσο πολύ, τι το σκέπτεσαι; Να η ευκαιρία!! Η συνταγή είναι εύκολη και τα υλικά επίσης. Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα.
ReplyDeleteΚαλή Μεγαλοβδμάδα και καλή ανάσταση να έχουμε!!!!
ReplyDeleteπω πω να ξερες τι μου έκανες τώρα με όλες αυτές τις φωτογραφίες!!!!
Στη Βάσσια έχω παραγγείλει τραγούδια στην επόμενη συνάντηση, σε εσένα θα παραγγείλω νομίζω ΤΑ ΠΑΝΤΑ που έχεις κάνει μέχρι στιγμής!!!
πολλά πολλά φιλιά
Θα πάρω λίγο από το γεμιστό και θα προσπαθήσω να φτιάξω λίγα με την τεχνική σου. Υπέροχα! Και του χρόνου!
ReplyDeleteΑΜΑΛΙ...ΕΙΣΑΙ ΘΕΑ!!!!!ΜΗ ΣΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ.ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!
ReplyDeleteΚαλησπέρα...Αμαλία ήσουν υπέροχη!
ReplyDeleteΚαλό Πάσχα!
Ωραία φαίνονται λαχταριστα!!!
ReplyDeleteΈχω φάει τσουρεκι γεμιστο αρμενικο. Γεμιστο με ταχινι, ζαχαρη, κανέλα κ καρυδοψυχα ψυλοκομμενη!
Ήταν ίσως το τσουρεκι της ζωής μου
καλό Πάσχα , Δαναη :))
και του χρόνουυυυυυυυυυ...
ReplyDeleteμοσχομύρισαν...αυτό με τους ξηρούς καρπούς πάει για παρασκευή...
( αλήθεια τα τσουρέκια σου κατά τη διαδικασία φουσκώματος τα πήγες βόλτα με το αυτοκίνητο...???
αν όχι κακώς...ρώτα τις κοπελιές εκεί,τη ΒΟΥ μας και τη Μέτη μας να σου πουν...-:))
Ειρήνη μου τέλεια τα τσουρέκια σου,να σου πω την αλήθεια θα δοκιμάσω να κάνω τα γεμιστά.Να είσαι καλά καλή ανάσταση...
ReplyDeleteΒιβίκααααα χα χα χααα!
ReplyDeleteΕίσαι όργιο λέμε!
Επειδή η Μαρία και η Μέτη πηγαινοφέρνουν με το αυτοκίνητο τα τσουρέκια τους για να φουσκώσουν, δεν σημαίνει ότι το προτείνουμε και σαν μέθοδο φουσκώματος τσουρεκίων, ο καθείς όπως βολεύεται φουσκώνει τα τσουρέκια του:PPP
Η Ειρήνη είναι πιο νορμάλ άτομο, ακολουθεί τις γνωστές μεθόδους φουσκώματος.
Οι δύο "λιγότερο νορμάλ" που τώρα μίλαγα μαζί τους στο τηλέφωνο, είναι στο σπίτι της Μέτης και φτιάχνουν πασχαλινά κουλουράκια.
Αυτά δεν θέλουν φούσκωμα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι πρόκειται να γίνει.
Καλού κακού έχε έτοιμο καφέ, μήπως δεις τις λαμαρίνες με τα κουλουράκια να σου έρχονται επίσκεψη (λέμε τώρα)!
Βάσω, οι ιστορίες της μαμάς μου, καλησπέρα. Και οι δύο εκδοχές είναι γευστικότατες. Θα σου αρέσουν.
ReplyDeleteChris, καλησπέρα. Ε, όσο να είναι Πάσχα χωρίς τσουρέκι, κουλουράκι και αρνάκι γίνεται; Θα σου έλεγα να μην αντισταθείς στο κάτι παραπάνω φέτος και να ψήσεις τσουρεκάκι!!!
ReplyDeleteΚατερίνα και Δήμητρα Ευχαριστώ πολύ!!!!
ReplyDeleteπολλά φιλιά
Μέτη, καλησπέρα. Ε όχι που δεν θα στο έκλεινε το μάτι! Καλέ τι κυκλοφόρησε λίαν προσφάτως; Εσύ και η Μαρία "τάζετε" βόλτα με το αυτοκίνητο στα τσουρέκια, για να πειστούν και να φουσκώσουν; Μα τι τους κάνετε τέλος πάντων και αντιδρούν τα καημένα;
ReplyDeleteMaria, τα περιποιούμαι για μου ανταποδώσουν με την ωραία τους γεύση!
ReplyDeleteΤο γεμιστό το είχα πρωτοφτιάξει πριν χρόνια όταν ήταν ο μικρός μου αδελφός, νιόπαντρος και το είχα στείλει πεσκέσι στους συμπεθέρους, στην Καρδίτσα, πιο στολισμένο βέβαια.
Να είμαστε καλά και νωρίτερα από του χρόνου να το ξαναφτιάξουμε.
Και με τον καφέ, ξέρεις πως ταιριάζει ε;
Κάτι φήμες που κυκλοφόρησαν τελευταία ισχύουν; Είναι αποτελεσματική αυτή η μέθοδος; Αν ναι, να την δοκιμάσω!!!!
Όταν είδα τον τίτλο είπα "προτιμώ το σιροπιαστό"... όταν είδα τις φωτό, τρελάθηκα και με το γεμιστό!
ReplyDeleteΝα είσαι καλά, και του χρόνου!
Καλό Πάσχα σε όλα τα αγαπημένα κορίτσια των Συνταγών της Καρδιάς!!!
Φιλιά πολλά!
Α!! Βρε Αμαλία να είσαι καλά! Πότε θα ξανακατέβεις; Παράγγειλέ μου εσύ ότι θέλεις και εγώ θα στο φτιάξω.
ReplyDeleteΚαι εις άλλες εκπομπές τηλεοπτικές εύχομαι, παρουσιάστρια και όχι καλεσμένη!! Αμ πως!!!
Ειρήνη μου,
ReplyDeleteόχι δεν τους έταξαν βόλτα...
τα πήγαν βόλτα...!!!
ρώτα...ρώτα να σου πουν...
και κακώς ως έμπειρο μαγειρικά το βλογ δεν το προτείνει ως μέθοδο φουσκώματος...
@ ΕΛΕΝΑ,
ως γνωστόν εγώ είμαι πάντα ετοιμοπόλεμη,με τον καφέ ζεστό και τη πόρτα ανοιχτή...
γιατί ερχόμενες,δεν μπορεί,κιουρίες είναι,θα φέρουν και τα τσουρεκοκουλουράκια τους...
Vita, καλώς να ορίσεις, κερνούμε γεμιστό τσουρεκάκι, αλλά και το σιροπιαστό μας είναι εξαιρετικό. Και του χρόνου να είμαστε καλά να τα ξαναζυμώσουμε.
ReplyDeleteDanai, καλησπέρα. Είναι πραγματικά λαχταριστά. Αλλά και τα αρμένικα που λες πρέπει να είναι πολύ νόστιμα.
ReplyDeleteΚάτι παρόμοιο, αλλά σε νηστήσιμα, φτιάχνει ένας φούρνος εδώ στη γειτονιά μας, τώρα τη Μεγάλη Εβδομάδα
και γίνονται ανάρπαστα.
Κυρίες μου και όμως, αν και δεν το λέμε το κόλπο……….. , φροντίζουμε να φτιάξουμε τα τσουρέκια μια μέρα που θα έχει καλό καιρό και ζέστη , βάζουμε το μίξερ να ζυμώνει τα τσουρέκια όσο εμείς βάφουμε τα νύχια μας , αδειάζουμε την ζύμη σε λεκάνες ( προσεκτικά να μην χαλάσει και το νύχι) , τοποθετούμε τις λεκάνες σκεπασμένες στο αυτοκίνητο και όσες ώρες εσείς θα περιμένατε να φουσκώσουν τα τσουρέκια , εμείς με τις γόβες μας,
ReplyDeleteτις πέρλες μας και το βαμμένο νύχι ,πίνουμε καφέ δίπλα στην θάλασσα και αφήνουμε τον ήλιο και την ζέστη του να φουσκώσουν τα τσουρέκια μας……..ενίοτε τα κάνουμε και μια βόλτα από την Κόρινθο στην Αθήνα έτσι για να πάρουν και τον αέρα τους και να γίνουν ακόμα πιο νόστιμα……..!!!!!!!!!
***το κόλπο είναι δοκιμασμένο και παρόλο που έτυχε…….πέτυχε!!!!!!
Φιλάκιαααααα!!!!!
Spirtokouto, καλό βράδυ. Όταν τα φτιάξεις, θέλω να μάθω εντυπώσεις.
ReplyDeleteΏστε τα πάνε βόλτα ε; Θα φροντίσω να μάθω λεπτομέρειες γι' αυτή την νέα, επαναστατική μέθοδο φουσκώματος!! Μήπως είναι η μέθοδος του μέλλοντος;;;;
Ροδάνθη, καλησπέρα. Δοκίμασέ τα, τα γεμιστά, αλλά θα σου έλεγα και τα σιροπιαστά. Έχουν ιδιαίτερη γεύση.
ReplyDeleteΚαλό Πάσχα.
Να εχεις χαρη κυρια εσυ με τον ετοιμο καφε , που τρεχει η Βου στα βαφτιστήρια , γιατί διαφορετικά δεν τοχαμε σε τίποτα να σουρθουμε με τα ταψιά ανά χείρας (για αρνάκι ζωντανό με κόκκινο φιόγκο δεν θα προλαβαίναμε)........
ReplyDeleteφιλακια!!!!!
έτσι μπράβο...
ReplyDeleteπρο της απειλής οτι το βλογ κρατάει μυστικά,η μία εκ του διδύμου,φρόντισε να τα αποκαλύψει όλα...
τον έσκισα τον Μακιαβέλλι...pp
( δεν χρειάζεται να σας πω οτι κλαίω, έτσι...??? )
ναι...τώρα σκιάχτηκα...!!!
ReplyDeleteΑμ το θες το ζωντανο σου με τον φιογκο κυρια μου!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΈλενα, τι γίνεται σήμερα με αυτόν τον καινούργιο τρόπο φουσκώματος; Πως και δεν είχε πέσει στην αντίληψή μου;
ReplyDeleteΜήπως έχω χάσει επισόδεια;
Να τον δοκιμάσω; Πολύ συζήτηση βλέπω και πολλές απόψεις εκφράζονται!!!!
Betty's cuisine, καλησπέρα. Δεν ξέρεις τελικά ποιο να διαλέξεις από τα δύο. Γι' αυτό φτιάχνεις και τα δύο με μία δόση ζύμης.
ReplyDeleteΚαλή Μεγάλη Εβδομάδα και καλό Πάσχα!
Υπέροχα και τα δύο αλλά αυτό με το σιρόπι έκλεψε την καρδιά μου!!
ReplyDeleteΚαι του χρόνου! Καλή Μεγαλοβδομάδα!
Ειρήνη δεν επεμβαίνω και περιμένω να δω τι άλλα θα βγάλουν στην φόρα.
ReplyDeleteΠρος το παρόν δεν μου έχουν αποκαλύψει κάτι που δεν ξέρω, αλλά όλο και κάτι θα τους ξεφύγει, δεν μπορεί.
Πρέπει να έλθεις μια μέρα μαζί μας για καφέ στης Βιβής, η οποία διαθέτει και τζακούζι στην βεράντα της (άσχετο αλλά το επισημαίνω για να δεις ότι διαθέτω και φίλη με τζακούζι).
Θα ... κλαις για μέρες από τα γέλια!
Προς το παρόν άσε να δούμε τι άλλο θα βγει στην φόρα.
Τα βαφτιστήρια δεν τα πολυκατάλαβα, αφού ψήνανε κουλουράκια, πως μπήκαν τα βαφτιστήρια στην μέση?
Τεσπα, θα το ελέγξω:PPP
αγαπητή κυρία ΜΕΤΗ , το ζωντανό σας θα ήταν ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτο ανεξαρτήτως χρώματος φιόγκου...
ReplyDeleteως γνωστόν ,τα ζωντανά σας πάντα καλοπερνάνε εις την οικία μου...
Βιβή το άλλο ζωντανό δεν ήταν κακό για πετ, αλλά με το αρνί ξανασκέψου το, διότι είναι και γνωστή η τρέλα που κουβαλάει η Μαρία, ούτε ψύλλος στον κόρφο σου αν καταφτάσει με το ερίφιον για επίσκεψη;-)
ReplyDeleteΜέτη, γιατί κρατάς κλειστά μυστικά και ντοκουμέντα; Πες τα παιδάκι μου, μπας και μάθουν να φτιάχνουν τσουρέκια και όσοι φοβούνται τη διαδικασία!! Να τα βγάζουν βόλτα να παίρνουν αέρα. Μόνο να τα σκεπάζουν και με καμία κουβερτούλα, μήπως αρπάξουν κανένα κρύωμα και με το βήξε-βήξε, ξεφουσκώσουν τα καήμένα.
ReplyDeleteΕίναι ο καλύτερος τρόπος αυτός που προτείνεις. Υποκλίνομαι!!!
Επειδη ειμαστε και χρυσοχερες αλλα και γρηγορες .....ψήσαμε 8 ταψιά αυγοκουλουρα ,ήπιαμε τον καφέ μας, θαυμάσαμε και την φοβερη Αμαλία μας και όσο για τα τσουρέκια την χρονιά που τα κάναμε βόλτες με το αυτοκίνητο , μας βγήκαν τα καλύτερα τσουρέκια που έχουμε φτιάξει ποτέ………
ReplyDeleteφιλακιαααααα!!!!!
Tante Kiki, καλησπέρα. Το σιροπιαστό με τη γλύκα του, κλέβει καρδιές τελικά. Αλλά και το γεμιστό δεν πάει πίσω!
ReplyDeleteΚαλή Μεγάλη Εβδομάδα σου εύχομαι και με το καλό το Άγιο Πάσχα.
κυρία ΕΛΕΝΑ,θα πρότεινα επίσης να ελέγξετε εκτός από τα βαφτηστήρια και τον τρόπο παρκαρίσματος της φίλης σας...
ReplyDeleteκυρία ΜΕΤΗ,γι' αυτό μου κλεισε το τηλ. στα μούτρα η ΒΟΥ...???
έχει βγάλει τα αβγοκουλουρα βόλτα στη παραλιακή...???...ppp
τα αβγοκουλουρα βολτα στο στομαχι του Φωτη τα πηγε.........
ReplyDeleteΈλενα, εδώ τα κορίτσια βγάζουν βόλτα τα τσουρέκια και εσύ αναρωτιέσαι που ξεφύτρωσαν τα βαφτιστήρια!
ReplyDeleteΗ Βιβή με το τζακούζι της, εσύ με την υπέροχη θέα από το σπίτι στο χωριό! Κορίτσια σας ζηλεύω, με την καλή έννοια βέβαια. Να τα χαίρεστε και να περνάτε πάντα καλά και με το χιούμορ να μη λείπει ποτέ!!!!
Ειρηνάκι να είσαι καλά κι εσύ και οι άλλες κοπελιές εδώ...
ReplyDeleteέκλαψα λέμε από τα γέλια με τα σχόλια όλων σας...-:))
Ειρήνη μου και τα δυο είναι υπέροχα μπράβο σου, και του χρόνου με υγεία!!!Φιλιά πολλά!!!
ReplyDeleteΒιβικα μου αντε την γλυτωσες και φετος ......για του χρονου ομως .....δεν ξερω......
ReplyDeleteσμουατσσσσσσσσς!!!!!
Εγώ πάντως αυτό με τα βαφτιστήρια δεν το κατάλαβα ακόμη:PPP
ReplyDeleteΑντιθέτως κατάλαβα που πήγαν τα αυγοκούλουρα χα χα χαα!
Φιλιά σε όλες κοριτσάκια μου!
Βιβή το χιούμορ σώζει. Η θεία μου έλεγε "σε καλό να μας βγει το γέλιο απόψε!".
ReplyDeleteΔάκρυσα από τα γέλια που λες και σύ!
Ελένη, καλησπέρα. Όπως και να έχει το σπιτικό τσουρέκι, είναι άλλο πράγμα!!
ReplyDeleteΚαλό Πάσχα.
Έλενα και εγώ κατάλαβα που πήγαν τα αυγοκούλουρα. Σε καλή μεριά πήγαν!
ReplyDeleteΕδω ειναι και ο ετερος καπαδοκης!!!
ReplyDeleteΠριν ασχοληθώ με τις υπολοιπες κυριες θα ηθελα να δωσω συγχαρητήρια στην Ειρηνη για την ψυχραιμια της !!!!! Της καναμε την αναρτηση κουλουβαχατα και εκεινη, ψυχραιμα -ψυχραιμα συνεχιζει να απανταει στους επισκεπτες της συνταγης!!!!!!!!!! τςςςςςς χαρας το κουραγιο της με μας τις τρελλες που εμπλεξε!!
Οσο για το Λενακι μας Μετακι μου που να καταλαβει, ως γνωστον ειναι φυσικη και βαμμενη ξανθια, διπλό το κακο λοιπον !!!!!!!χιχιιχιιιχ
Βιβακο μου γλυκο !σου εχω πει ποοοοοοοσο πολυ σ'αγαπω???σε παιρνω τωρα να στο πω!!!!!
Αμαλι εισαι Θεα εισαι αστερι!!!!!!! σαν να ησουν χρονια παρουσιαστρια !!!!!!!!!! respect!!!!!!!!!!!!
Ευτυχως Βου μου η Ειρηνη μας εχει χιουμορ και δεν νομιζω να εχει προβλημα..... αλλωστε ετσι εμαθε το μυστικο κολπο μας για τα τσουρεκια.......ακομα γελαει με τα κολπα μας!!!!
ReplyDeleteΦιλακια , καληνυχτα!!!!!!!!!!
Maria, ίσα ίσα που το καταδιασκέδασα
ReplyDeleteτο σημερινό, αλλά φαντάζομαι και όσοι θα διάβασαν τα καμώματά σας με τη Μέτη!!
Μέτη, αν δεν μας αποκάλυπτε η Βιβή, το μυστικό σας, πως θα μαθαίναμε πόσο καλό κάνουν οι βόλτες με το αυτοκίνητο στα τσουρέκια; Εγώ κάτι τέτοιο ως τώρα το ήξερα μόνο για τους
ReplyDeleteανθρώπους!! Τι να πω; Μου ανοίξατε καινούργιους μαγειρικούς ορίζοντες κορίτσια!!!
Ειρηνη μου εχουμε κανει πολλα τετοια......την επομενη θα σου πουμε τι κατοικιδιο πηγαμε δωρο στην Βιβη καποιες αποκριες....
ReplyDeleteετοιμασου για περισσοτερα γελια!!!!
Φιλακια!!!!!!
XAXAXAXAXAXXXXXXXXXXXAAA!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΜετη, οταν μαθει τι πηγαμε δωρο στο παρτυ της Βιβης πιστευεις οτι θα συνεχισει να μας κανει παρεα η Ειρηνη???
έχετε το νου σας...σας παρακολουθώ...
ReplyDeleteΒΟΥ μου ,εδώ συνέχισα να σας κάνω εγώ που μου κουβαλήσατε τη κότα ζωντανή και φιογκοδεμένη σε κατσαρόλα,η Ειρήνη θα σας αποκηρύξει...???
Επίσης έχω να σου πω οτι μου είπες ΟΛΑ τα άλλα ,εκτός από το ότι μ' αγαπάς...pp
Καταπληκτικό το σάιτ σας, θα μπαίνω κάθε μέρα. Φέτος αποφάσισα να μην κάνω τσουρέκι Πολίτικο, αλλά Καππαδοκίας. Βρήκα τη συνταγή στο http://tosconto.gr/εύκολη-συνταγή-για-τσουρέκια-καππαδο/
ReplyDeleteΘα τα δοκιμάσω και θα σας πώ.
Έλενα.
Καλημέρα! Μα καλά, κότα ζωντανή φιογκοδεμένη σε κατσαρόλα; Το καημένο το ζωντανό, τι απέγινε; Σούπα, ψητό, κοκκινιστό, στιφάδο, με πιλάφι;;
ReplyDeleteΆκαρδες γυναίκες!!!!
Ειρηνη μου καλημερα!!!!
ReplyDeleteΗ πανεμορφη κοτουλα της Βιβης ζει σε εναν ωραιοτατο κηπο στην Εκαλη και εχει γινει κανονικο κατοικιδιο....φαντασου οτι χτυπαει την τζαμοπορτα για να της ανοιξουν την πορτα για να μπει μεσα στο σπιτι.......!!!!
φιλακια!!!!
Έλενα σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια και για την προτίμηση που μας δείχνεις.
ReplyDeleteΤο τσουρέκι Καππαδοκίας ακούγεται ενδιαφέρον. Όταν το φτιάξεις, θα θέλαμε να μάθουμε για το αποτέλεσμα.
Καλό Πάσχα.
Μέτη, καλημέρα. Τυχερό το ζωντανό, πολύ τυχερό. Αφού δεν κατέληξε να γίνει με χοντρό μακαρόνι, που έλεγε και η Σαπφώ Νοταρά, να μακαρίζει την τύχη του.
ReplyDeleteΚαι θέλει να μπαίνει και μέσα στο σπίτι; Μα για σκέψου!! Θα κάθεται η Βιβή στο τζάκι με την κότα παρέα; Προσπαθώ να φανταστώ την εικόνα!!!!!
Αχ τι καλά ... και μου ζήτησε ο αντρας μου να του φτιάξω κάποια φορά και σιροπιαστό τσουρέκι. Πανω στην ώρα η ανάρτηση !!
ReplyDeleteΦιλιά
Ειρήνη μου,
ReplyDeleteνα το φανταστείς...
μόλις νιώσει μοναξιά στον κήπο,χτυπάει με το ράμφος τη πορτα να της ανοίξουμε να μπει...
και ναι...και στο τζάκι δίπλα κάθεται,έχει γίνει πλέον εντελώς πετ...
απ' τους καναπέδες τη κυνηγάμε, γιατί δεν έχουμε καμιά διάθεση να μαζεύουε αβγά από τα μαξιλάρια...
φτιάχνω το τσουρέκι σου το γεμιστό...
σε κανένα μισάωρο θα το βγάλω βόλτα με το αυτοκίνητο για το τελικό φούσκωμα...
Conna, καλό απόγευμα. Ας φτιάξουμε και μια φορά κατι διαφορετικό, από τις άλλες φορές. Εφόσον φτάξεις το σιροπιαστο και κάνεις όλη τη δόση ζύμης, θα πρέπει να διπλασιάσεις το σιρόπι. Το σιροπιαστό τσουρέκι της φωτογραφίας, το έκανα με τη μισή από την αρχική ζύμη, όπως διευκρινίζω και στη συνταγή.
ReplyDeleteΚαλή επιτυχία και καλό Πάσχα.
Βιβή, τζακούζι ακούω, κότα κατοικίδια μαθαίνω, τώρα μου λες και για βιολογικά αυγά στους καναπέδες!! Έχω μείνει άφωνη!!
ReplyDeleteΤελικώς θα δοκιμάσεις και εσύ τη μέθοδο της βόλτας με το αυτοκίνητο; Καλή επιτυχία και καλά φουσκώματα, εύχομαι. Κοίτα μόνο μη μου τα κρυώσεις και τα έχω καλομαθημένα!!!!
Στείλε μου με μέιλ αν μπορείς, μια φωτογραφία του κατοικίδιου.