Μια ακόμη από τις συνταγές που μαγείρεψα στην εκπομπή Chef στον αέρα, είναι τα γαρδουμπάκια που αρέσουν πολύ στον αδερφό μου.
Τα μαγειρεύω με τον δικό μου τρόπο, όχι ψητά και «άσπρα» αλλά κοκκινιστά και στην κατσαρόλα.
Εξαιρετικό πασχαλινό μεζεδάκι, που η νόστιμα χυλωμένη σαλτσούλα του ζητά βεβαίως να συνοδεύεται από φρέσκο ζυμωτό χωριάτικο ψωμάκι και καλό κρασάκι.
Αλλά καλύτερα ας σας πω πως τα φτιάχνω!
Χρειαζόμαστε:
1 συκωταριά (να περιέχει πνευμόνι, συκώτι και καρδιά)
γλυκάδια
2 αντεριές
7 - 8 σκόρδα φρέσκα, ή αν δεν βρούμε κρεμμύδια φρέσκα
1 κουταλιά ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
λεμόνι ή ξύδι
το διαφανές πλαστικό από ένα στυλό bic
Για τη σάλτσα:
2 κουταλιές της σούπας πελτές
μισό ποτήρι του κρασιού ξύδι με κράνα ή ένα σφηνάκι απλό ξύδι
αλάτι, πιπέρι (με μέτρο)
1 ποτήρι του νερού, ζεστό νερό
Ελαιόλαδο
Στην πράξη:
Πλένουμε πολύ καλά τα έντερα, φροντίζοντας να περάσει άφθονο νερό από μέσα τους. Προσέχουμε να μην τα κόψουμε ή να μην τα τρυπήσουμε.
Με την βοήθεια του στυλό μπορούμε αν θέλουμε να τα γυρίσουμε, αλλά θα πρέπει μετά να τα ξαναγυρίσουμε στην αρχική τους θέση, γιατί αλλιώς θα γλιστράνε και δεν θα μπορούμε να τα τυλίξουμε εύκολα.
Τα βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ με λεμόνι ή με ξύδι και φροντίζουμε να έχουμε τις άκρες έξω από το μπολ, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε εύκολα το τύλιγμα.
Πλένουμε πολύ καλά τη συκωταριά.
Κόβουμε τα εντόσθια και τα γλυκάδια σε λωρίδες, πάχους και μήκους όσο τα 2 δάχτυλά μας, δείκτης και μεσαίος.
Τα βάζουμε σε ένα σουρωτό να στραγγίξουν.
Τα πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν από παντού.
Κόβουμε τα σκόρδα (κυρίως το πράσινο μέρος τους) κάθετα σε 2-3 κομμάτια.
Βάζουμε στη χούφτα κατά μήκος από ένα από όλα τα εντόσθια, γλυκάδι και ένα κομμάτι από το φρέσκο σκόρδο ή το φρέσκο κρεμμύδι και ξεκινάμε να τυλίγουμε γύρω γύρω με το έντερο, φτιάχνοντας μικρά κοκορετσάκια.
Το σκόρδο ή το κρεμμύδι μας βοηθάνε στο τύλιγμα χρησιμεύοντας ως άξονας.
Για να στερεώσουμε το έντερο δένουμε τις 2 άκρες μεταξύ τους.
Τοποθετούμε τα γαρδουμπάκια σε μια κατσαρόλα, το ένα δίπλα στο άλλο.
Ρίχνουμε ελαιόλαδο και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύδι, αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά και κατόπιν προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο στο νερό.
Αλατοπιπερώνουμε,πασπαλίζουμε με ρίγανη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν, μέχρι να δέσει η σάλτσα, περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα.
Με την ίδια διαδικασία μπορούν να γίνουν και στο φούρνο, αντί για κατσαρόλα.
Με την συνταγή αυτή για αλλιώτικα γαρδουμπάκια, παίρνω μέρος στα Παιχνίδια Της Κουζίνας που για τον Απρίλη έχουν θέμα " Πασχαλινές Συνταγές από Όλο τον Κόσμο" ή " Ελληνικές Πασχαλινές Συνταγές που δεν Γνωρίζουν οι Πολλοί".
Καλό Πάσχα σας εύχομαι!
Αμαλία
Α..ΒΡΕ ΑΜΑΛΙ....ΕΙΣΑΙ Η ΤΕΛΕΙΑ ΜΑΓΕΡΙΣΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ!!!!ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!
ReplyDeleteΑ,τα θαύμασα κι από την ΤV!!! Χρόνια πολλά και καλή Ανάσταση.
ReplyDeleteΩραίος ο εναέριος Σεφ. Ωραία και τα γαρδουμπάκια. Για την ακρίβεια, πολύ ωραία.
ReplyDeleteΠω, πω!!! τα είδα στο "γυαλί", τα βλέπω και εδώ και μου τρέχουν τα σάλια, δεν κρατιέμαι μέχρι το Πασχα.
ReplyDeleteΠολύ ωραία η τηλεοπτική εμφάνισή σου. Και εις ανώτερα.
Αμαλία, καλημέρα. Κυριακή, κοντά γιορτή, που λένε. Κοντεύει το Πάσχα, να δοκιμάσουμε και τα αλλιώτικα γαρδουμπάκια σου. Μαζί και το γεμιστό, κάνουν ταιριαστό ζευγάρι.
ReplyDeleteΚαλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.
Πω πω πω τι μας κάνεις τέτοιες μέρες! Φαίνονται γευστικότατα!!! Γιαμ γιαμ...!
ReplyDeleteΚαλό Πάσχα σε όλες σας!
ReplyDeleteΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΑΣ!!!
ReplyDeleteΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ!!!
Πολύ διαφορετικά γαρδουμπάκια και οπωσδήποτε πεντανόστιμα!
ReplyDeleteΚαλό Πάσχα Αμαλία μου, φιλάκια!
Πολύ ωραία τα γαρδουμπάκια σου Αμαλία μου!!!
ReplyDeleteΕύχομαι σε όλα τα κορίτσια Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!!!
Να περάσετε καλά!!!
Φιλιά πολλά!!!
Τέλεια τα γαρδουμπάκια σου Αμαλία μου! Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!
ReplyDeleteΣε είδα και σε χάρηκα στην εκπομπή "ΣΕΦ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ" Αμαλία. Ήσουν απλή κι εξαιρετική. Συγχαρητήρια για τις μαγειρικές εμπνεύσεις σου!!!
ReplyDeleteΤι είναι αυτά που μας δείχνετε τώρα και δεν τρώμε!!!!!!!Ωραίο και το στοιχάκι.Καλό Πάσχα.
ReplyDeleteΤέλεια!!!!!!!!!!!!!!! Αχ πεινάω!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΚαλό Πάσχα!!!!!!!!!
Αμαλία μου κατ' αρχήν στην εκμπομπή ήσουν καταπληκτική! Δεύτερον τα γαρδουμπάκια σου είναι εξ ίσου καταπληκτικά και σίγουρα πεντανόστιμα!! Καλό Πάσχα!!!
ReplyDeleteΣιγουρα ειναι πεντανοστιμα και δεν ηξερα πως να τα κανω!!!!Ευχαριστω καλο Πασχα να εχεις!!!
ReplyDeleteΚατερινάκι τι να πω δεν έχω λόγια,
ReplyDeleteμε έχετε σκλαβώσει όλοι σας εδώ με΄σα με τα φοβερά σας σχόλια!!!
Καλή Ανάσταση και υγεία σε όλες τις οικογένειες
Ευγενία Χρόνια πολλά Ευτυχισμένα και καλή Ανάσταση σε εσένα και την οικογένειά σου
ReplyDeleteκάνθαρε
ReplyDeleteευχαριστώ για το λογοπαίγνιο!!!
Καλή Ανάσταση
Πήγες μία βόλτα, μην κάνεις όρεξη για γαρδουμπάκια!!!!
ReplyDeleteΤο μενού θα έχει σούπα κοκορέτσι και κατσίκι!!!!
ευχαριστώ πολύ
Ειρηνάκι,
ReplyDeleteΣε ευχαριστώ πολύ να μας πεις εντυπώσεις
Καλή Ανάσταση και σε εσένα και να περάσεις υπέροχα με την οικογένειά σου!!!
beauty str kai kiki Καλή Ανάσταση
ReplyDeleteΓωγούλα καλή Ανασταση
ReplyDeleteκαι να περάσεις υπέροχα εσύ και η οικογένειά σου
Ερμιόνη
ReplyDeleteΕυχαρσιτώ πολύ
Καλή Ανάσταση και για εσάς
πολλά φιλιά
Ελένη καλό Πάσχα και για εσάς
ReplyDeleteΕυχαριστώ πολύ
Ευχαριστώ πολύ Ερη μου
ReplyDeleteΚαλή Ανάσταση
Λέω να φτιάξω γαρδουμπάκια φέτος για πρώτη φορά και να ακολουθήσω την συνταγή σου, για να δούμε....
ReplyDeleteΚαλό Πάσχα.
Ευχαριστώ Κώστα μου για τα γλυκά σου λόγια
ReplyDeleteΚαλή Ανάσταση
άννα
ReplyDeleteΚαλό Πάσχα
Ελένη
ReplyDeleteΚαλό Πάσχα και σε εσένα
Κική μας ευχαριστώ πολύ
ReplyDeleteΚαλό Πάσχα να περάσετε όμορφα
Τώρα πιά ξέρεις Κατρίνα
ReplyDeleteΚαλό Πάσχα
Θαλασσένια,
ReplyDeleteπεριμένω εντυπώσεις...
Καλό Πάσχα
Οταν θα έρθεις να ψήσουμε, να φτιάξεις και γαρδουμπάκια του καλού μου, ο οποίος τα λατρεύει αλλά εγώ δεν του τα φτιάχνω, γιατί έχω μεγάλο ... πρόβλημα με τα εντόσθια, δεν μπορώ ούτε να τα πιάσω!
ReplyDeleteΜιας και θαύμασα την άνεση με τα οποία τα τύλιγες, θα εκμεταλλευτώ την ευκαιρία της παρουσίας σου (ως βοηθού μου ε? μην ξεχνιόμαστε:P)για παρασκευή γαρδουμπακίων με χυλωμένη τοματο-σώς!
Φιλιά Αμαλίτσα μου, καλά να περνάς!
Πες μου εσύ πότε θες να έρθω να κάνουμε εκείνο το γεμιστό και εγώ θα φέρω τηνκατσαρόλα γεμάτη με γαρδούμπες!!!!! με μελωμένη τοματοσως
ReplyDeleteΚαι εννοείται θα κάνω τη βοηθό, τώρα που θα έχω και βοηθό και εγώ τη Μέτη!!!!!
πολλά πολλά φιλιά
καλά να περάσετε
Η μαμά μου τα φτιάχνει άσπρα στην κατσαρόλα, αλλά και με την ντομάτα είναι πολύ νόστιμα.
ReplyDeleteΚαλό Πάσχα, καλή Ανάσταση να έχετε.
Μια πολύ ιδιαίτερη συνταγή και πολύ νόστιμη. Μπράβο.
ReplyDeleteΕυχές για Καλη Ανάσταση & Καλό Πάσχα
Χριστος Ανεστη Αμαλια!
ReplyDeleteΣε ειδα κι εγω στην εκπομπη, πολυ καλη η παρουσια σου και εξαιρετικες οι συνταγες. Εμεις τα γαρδουμπακια τα κανουμε χωρις σαλτσα, αλλα μου αρεσε η συνταγη σου και λεω να την δοκιμασω.
mm_skg
ReplyDeleteΑληθώς Ανέστη και χρόνια πολλά και καλά!!!!
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, δοκίμασέ την και έτσι τη συνταγή και πες μου πιστεύω θα σου αρέσει.
Χαιρετώ Αμαλία
ΑΜΑΛΙΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΉ. ΘΑ ΉΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΜΠΟΡΏ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΑ ΓΑΡΔΟΥΜΠΑΚΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΆΛΩ ΣΤΗ ΚΑΤΆΨΥΞΉ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΘΈΛΩ ΝΑ ΤΑ
ReplyDeleteΜΑΓΕΙΡΕΨΩ ΝΑ ΤΑ ΞΕΠΑΓΩΣΩ ΤΟ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΒΆΛΩ ΣΕ ΓΑΣΤΡΑ Ή ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ. ΠΕΡΙΜΈΝΩ
ΑΠΆΝΤΗΣΉ. ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ
ΑΝΆΣΤΑΣΗ ΕΎΧΟΜΑΙ. ΓΙΑΝΝΑ ΑΠΌ
ΜΕΣΣΉΝΗ.
Γιάννα μου σε ευχαριστώ πολύ
ReplyDeleteόσον αφορά τώρα στα γαρδουμπάκια ναι μπορείς να τα βάλεις στην κατάψυξη, αρκεί βέβαια να είναι φρέσκα τα υλικά σου, έντερα και συκωταριά και όχι κατεψυγμένα.
Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση να έχουμε