Wednesday, 11 April 2012

Γαρδουμπάκια κοκκινιστά

Μια ακόμη από τις συνταγές που μαγείρεψα στην εκπομπή Chef στον αέρα, είναι τα γαρδουμπάκια που αρέσουν πολύ στον αδερφό μου.
Τα μαγειρεύω με τον δικό μου τρόπο, όχι ψητά και «άσπρα» αλλά κοκκινιστά και στην κατσαρόλα.
Εξαιρετικό πασχαλινό μεζεδάκι, που η νόστιμα χυλωμένη σαλτσούλα του ζητά βεβαίως να συνοδεύεται από φρέσκο ζυμωτό χωριάτικο ψωμάκι και καλό κρασάκι.
Αλλά καλύτερα ας σας πω πως τα φτιάχνω!

Χρειαζόμαστε:
1 συκωταριά (να περιέχει πνευμόνι, συκώτι και καρδιά)
γλυκάδια
2 αντεριές
7 - 8 σκόρδα φρέσκα, ή αν δεν βρούμε κρεμμύδια φρέσκα
1 κουταλιά ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
λεμόνι ή ξύδι
το διαφανές πλαστικό από ένα στυλό bic
Για τη σάλτσα:
2 κουταλιές της σούπας πελτές
μισό ποτήρι του κρασιού ξύδι με κράνα ή ένα σφηνάκι απλό ξύδι
αλάτι, πιπέρι (με μέτρο)
1 ποτήρι του νερού, ζεστό νερό
Ελαιόλαδο
Στην πράξη:
Πλένουμε πολύ καλά τα έντερα, φροντίζοντας να περάσει άφθονο νερό από μέσα τους. Προσέχουμε να μην τα κόψουμε ή να μην τα τρυπήσουμε.
Με την βοήθεια του στυλό μπορούμε αν θέλουμε να τα γυρίσουμε, αλλά θα πρέπει μετά να τα ξαναγυρίσουμε στην αρχική τους θέση, γιατί αλλιώς θα γλιστράνε και δεν θα μπορούμε να τα τυλίξουμε εύκολα.
Τα βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ με λεμόνι ή με ξύδι και φροντίζουμε να έχουμε τις άκρες έξω από το μπολ, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε εύκολα το τύλιγμα.
Πλένουμε πολύ καλά τη συκωταριά.
Κόβουμε τα εντόσθια και τα γλυκάδια σε λωρίδες, πάχους και μήκους όσο τα 2 δάχτυλά μας, δείκτης και μεσαίος.
Τα βάζουμε σε ένα σουρωτό να στραγγίξουν.
Τα πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν από παντού.
Κόβουμε τα σκόρδα (κυρίως το πράσινο μέρος τους) κάθετα σε 2-3 κομμάτια.
Βάζουμε στη χούφτα κατά μήκος από ένα από όλα τα εντόσθια, γλυκάδι και ένα κομμάτι από το φρέσκο σκόρδο ή το φρέσκο κρεμμύδι και ξεκινάμε να τυλίγουμε γύρω γύρω με το έντερο, φτιάχνοντας μικρά κοκορετσάκια.
Το σκόρδο ή το κρεμμύδι μας βοηθάνε στο τύλιγμα χρησιμεύοντας ως άξονας.
Για να στερεώσουμε το έντερο δένουμε τις 2 άκρες μεταξύ τους.
Τοποθετούμε τα γαρδουμπάκια σε μια κατσαρόλα, το ένα δίπλα στο άλλο.
Ρίχνουμε ελαιόλαδο και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύδι, αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά και κατόπιν προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο στο νερό.
Αλατοπιπερώνουμε,πασπαλίζουμε με ρίγανη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν, μέχρι να δέσει η σάλτσα, περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα.
Με την ίδια διαδικασία μπορούν να γίνουν και στο φούρνο, αντί για κατσαρόλα.

Με την συνταγή αυτή για αλλιώτικα γαρδουμπάκια, παίρνω μέρος στα Παιχνίδια Της Κουζίνας που για τον Απρίλη έχουν θέμα " Πασχαλινές Συνταγές από Όλο τον Κόσμο" ή " Ελληνικές Πασχαλινές Συνταγές που δεν Γνωρίζουν οι Πολλοί".
Καλό Πάσχα σας εύχομαι!
Αμαλία

41 comments:

  1. ΚΑΤΕΡΙΝΑ11 April 2012 at 08:52

    Α..ΒΡΕ ΑΜΑΛΙ....ΕΙΣΑΙ Η ΤΕΛΕΙΑ ΜΑΓΕΡΙΣΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ!!!!ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!

    ReplyDelete
  2. Α,τα θαύμασα κι από την ΤV!!! Χρόνια πολλά και καλή Ανάσταση.

    ReplyDelete
  3. Ωραίος ο εναέριος Σεφ. Ωραία και τα γαρδουμπάκια. Για την ακρίβεια, πολύ ωραία.

    ReplyDelete
  4. Πω, πω!!! τα είδα στο "γυαλί", τα βλέπω και εδώ και μου τρέχουν τα σάλια, δεν κρατιέμαι μέχρι το Πασχα.
    Πολύ ωραία η τηλεοπτική εμφάνισή σου. Και εις ανώτερα.

    ReplyDelete
  5. Αμαλία, καλημέρα. Κυριακή, κοντά γιορτή, που λένε. Κοντεύει το Πάσχα, να δοκιμάσουμε και τα αλλιώτικα γαρδουμπάκια σου. Μαζί και το γεμιστό, κάνουν ταιριαστό ζευγάρι.
    Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.

    ReplyDelete
  6. Πω πω πω τι μας κάνεις τέτοιες μέρες! Φαίνονται γευστικότατα!!! Γιαμ γιαμ...!

    ReplyDelete
  7. Καλό Πάσχα σε όλες σας!

    ReplyDelete
  8. ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΑΣ!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ!!!

    ReplyDelete
  9. Πολύ διαφορετικά γαρδουμπάκια και οπωσδήποτε πεντανόστιμα!
    Καλό Πάσχα Αμαλία μου, φιλάκια!

    ReplyDelete
  10. Πολύ ωραία τα γαρδουμπάκια σου Αμαλία μου!!!
    Εύχομαι σε όλα τα κορίτσια Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!!!
    Να περάσετε καλά!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ReplyDelete
  11. Τέλεια τα γαρδουμπάκια σου Αμαλία μου! Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!

    ReplyDelete
  12. Σε είδα και σε χάρηκα στην εκπομπή "ΣΕΦ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ" Αμαλία. Ήσουν απλή κι εξαιρετική. Συγχαρητήρια για τις μαγειρικές εμπνεύσεις σου!!!

    ReplyDelete
  13. Τι είναι αυτά που μας δείχνετε τώρα και δεν τρώμε!!!!!!!Ωραίο και το στοιχάκι.Καλό Πάσχα.

    ReplyDelete
  14. Τέλεια!!!!!!!!!!!!!!! Αχ πεινάω!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Καλό Πάσχα!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  15. Αμαλία μου κατ' αρχήν στην εκμπομπή ήσουν καταπληκτική! Δεύτερον τα γαρδουμπάκια σου είναι εξ ίσου καταπληκτικά και σίγουρα πεντανόστιμα!! Καλό Πάσχα!!!

    ReplyDelete
  16. Σιγουρα ειναι πεντανοστιμα και δεν ηξερα πως να τα κανω!!!!Ευχαριστω καλο Πασχα να εχεις!!!

    ReplyDelete
  17. Κατερινάκι τι να πω δεν έχω λόγια,
    με έχετε σκλαβώσει όλοι σας εδώ με΄σα με τα φοβερά σας σχόλια!!!

    Καλή Ανάσταση και υγεία σε όλες τις οικογένειες

    ReplyDelete
  18. Ευγενία Χρόνια πολλά Ευτυχισμένα και καλή Ανάσταση σε εσένα και την οικογένειά σου

    ReplyDelete
  19. κάνθαρε
    ευχαριστώ για το λογοπαίγνιο!!!
    Καλή Ανάσταση

    ReplyDelete
  20. Πήγες μία βόλτα, μην κάνεις όρεξη για γαρδουμπάκια!!!!
    Το μενού θα έχει σούπα κοκορέτσι και κατσίκι!!!!

    ευχαριστώ πολύ

    ReplyDelete
  21. Ειρηνάκι,
    Σε ευχαριστώ πολύ να μας πεις εντυπώσεις
    Καλή Ανάσταση και σε εσένα και να περάσεις υπέροχα με την οικογένειά σου!!!

    ReplyDelete
  22. beauty str kai kiki Καλή Ανάσταση

    ReplyDelete
  23. Γωγούλα καλή Ανασταση
    και να περάσεις υπέροχα εσύ και η οικογένειά σου

    ReplyDelete
  24. Ερμιόνη
    Ευχαρσιτώ πολύ
    Καλή Ανάσταση και για εσάς

    πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  25. Ελένη καλό Πάσχα και για εσάς

    Ευχαριστώ πολύ

    ReplyDelete
  26. Ευχαριστώ πολύ Ερη μου

    Καλή Ανάσταση

    ReplyDelete
  27. Λέω να φτιάξω γαρδουμπάκια φέτος για πρώτη φορά και να ακολουθήσω την συνταγή σου, για να δούμε....

    Καλό Πάσχα.

    ReplyDelete
  28. Ευχαριστώ Κώστα μου για τα γλυκά σου λόγια

    Καλή Ανάσταση

    ReplyDelete
  29. άννα
    Καλό Πάσχα

    ReplyDelete
  30. Ελένη
    Καλό Πάσχα και σε εσένα

    ReplyDelete
  31. Κική μας ευχαριστώ πολύ

    Καλό Πάσχα να περάσετε όμορφα

    ReplyDelete
  32. Τώρα πιά ξέρεις Κατρίνα

    Καλό Πάσχα

    ReplyDelete
  33. Θαλασσένια,
    περιμένω εντυπώσεις...

    Καλό Πάσχα

    ReplyDelete
  34. Οταν θα έρθεις να ψήσουμε, να φτιάξεις και γαρδουμπάκια του καλού μου, ο οποίος τα λατρεύει αλλά εγώ δεν του τα φτιάχνω, γιατί έχω μεγάλο ... πρόβλημα με τα εντόσθια, δεν μπορώ ούτε να τα πιάσω!
    Μιας και θαύμασα την άνεση με τα οποία τα τύλιγες, θα εκμεταλλευτώ την ευκαιρία της παρουσίας σου (ως βοηθού μου ε? μην ξεχνιόμαστε:P)για παρασκευή γαρδουμπακίων με χυλωμένη τοματο-σώς!
    Φιλιά Αμαλίτσα μου, καλά να περνάς!

    ReplyDelete
  35. Πες μου εσύ πότε θες να έρθω να κάνουμε εκείνο το γεμιστό και εγώ θα φέρω τηνκατσαρόλα γεμάτη με γαρδούμπες!!!!! με μελωμένη τοματοσως
    Και εννοείται θα κάνω τη βοηθό, τώρα που θα έχω και βοηθό και εγώ τη Μέτη!!!!!

    πολλά πολλά φιλιά

    καλά να περάσετε

    ReplyDelete
  36. Η μαμά μου τα φτιάχνει άσπρα στην κατσαρόλα, αλλά και με την ντομάτα είναι πολύ νόστιμα.
    Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση να έχετε.

    ReplyDelete
  37. Μια πολύ ιδιαίτερη συνταγή και πολύ νόστιμη. Μπράβο.

    Ευχές για Καλη Ανάσταση & Καλό Πάσχα

    ReplyDelete
  38. Χριστος Ανεστη Αμαλια!
    Σε ειδα κι εγω στην εκπομπη, πολυ καλη η παρουσια σου και εξαιρετικες οι συνταγες. Εμεις τα γαρδουμπακια τα κανουμε χωρις σαλτσα, αλλα μου αρεσε η συνταγη σου και λεω να την δοκιμασω.

    ReplyDelete
  39. mm_skg
    Αληθώς Ανέστη και χρόνια πολλά και καλά!!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, δοκίμασέ την και έτσι τη συνταγή και πες μου πιστεύω θα σου αρέσει.

    Χαιρετώ Αμαλία

    ReplyDelete
  40. ΑΜΑΛΙΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΉ. ΘΑ ΉΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΜΠΟΡΏ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΑ ΓΑΡΔΟΥΜΠΑΚΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΆΛΩ ΣΤΗ ΚΑΤΆΨΥΞΉ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΘΈΛΩ ΝΑ ΤΑ
    ΜΑΓΕΙΡΕΨΩ ΝΑ ΤΑ ΞΕΠΑΓΩΣΩ ΤΟ
    ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΒΆΛΩ ΣΕ ΓΑΣΤΡΑ Ή ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ. ΠΕΡΙΜΈΝΩ
    ΑΠΆΝΤΗΣΉ. ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ
    ΑΝΆΣΤΑΣΗ ΕΎΧΟΜΑΙ. ΓΙΑΝΝΑ ΑΠΌ
    ΜΕΣΣΉΝΗ.

    ReplyDelete
  41. Γιάννα μου σε ευχαριστώ πολύ
    όσον αφορά τώρα στα γαρδουμπάκια ναι μπορείς να τα βάλεις στην κατάψυξη, αρκεί βέβαια να είναι φρέσκα τα υλικά σου, έντερα και συκωταριά και όχι κατεψυγμένα.
    Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση να έχουμε

    ReplyDelete