Η τρίτη συνταγή που παρουσίασα στην εκπομπή του Σκάι «Chef στον αέρα», είναι μια ανοιξιάτικη πίτα, με καταγωγή από την Λαμία και περισσότερο από την ορεινή Δυτική Φθιώτιδα, απ’ όπου και κατάγομαι.
Την συνταγή την έχω από την θεία μου την Ρίτα.
Είναι μια πολύ νόστιμη πίτα, γεμάτη ανοιξιάτικα αρώματα, που – για μένα – αυτό που την κάνει ιδιαίτερη, είναι τα τριμμένα καρύδια μέσα στην γέμιση.
Εάν παραλείψουμε το τυρί και αυξήσουμε την ποσότητα των καρυδιών, η πίτα μας γίνεται εντελώς νηστίσιμη.
Πάμε να δούμε πως την φτιάχνουμε!
Τα υλικά μας:
1 κιλό χόρτα εποχής
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κρεμμύδι
1 πράσο
μισό ματσάκι άνηθο
μισό ματσάκι μαϊντανό
μισό ματσάκι δυόσμο
μισό κιλό φέτα
250 γρ. καρυδόψιχα
4 φλιτζάνια καλαμποκάλευρο
αλάτι, πιπέρι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
μισό ποτηράκι του κρασιού ξύδι δυόσμου (σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε απλό ξύδι, βάλτε την μισή ποσότητα)
Στην πράξη:
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα χορταρικά, όπως σπανάκι, σέσκουλα, μυρώνια, καυκαλήθρες, παπαρούνες, ραδίκια, ή ότι άλλα βρούμε.
Στα μυρωδικά μπορούμε να προσθέσουμε και μάραθο, ταιριάζει όμορφα.
Πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα, τα κρεμμυδάκια, το πράσο και τα μυρωδικά.
Τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Χοντροκόβουμε τα καρύδια.
Βάζουμε σε βαθύ μπολ τα χορταρικά, κρεμμύδια, πράσα, αρωματικά, καρύδια, ελαιόλαδο και ξύδι.
Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια καλαμποκάλευρο, αλάτι (με προσοχή) και πιπέρι.
Τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά και κατόπιν προσθέτουμε την φέτα χοντροτριμμένη.
Ξανα-ανακατεύουμε ώστε η φέτα να πάει παντού.
Λαδώνουμε πολύ καλά τον πάτο και τα τοιχώματα από το ταψί μας (εγώ χρησιμοποιώ ένα ταψί Νο 34) και το πασπαλίζουμε με ένα φλιτζάνι καλαμποκάλευρο.
Ανακινούμε το ταψί ώστε το καλαμποκάλευρο να καλύψει και το πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού.
Αδειάζουμε το μείγμα των χορταρικών στο ταψί μας, και τα πιέζουμε ώστε να έχουν ένα ομοιόμορφο πάχος.
Στην επιφάνεια της πίτας πασπαλίζουμε το υπόλοιπο καλαμποκάλευρο, ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια.
Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό(αν έχουμε ψεκαστήρι είναι το ιδανικό) και από πάνω ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, για 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει η πίτα μας.
Παρατηρήσεις:
- Η ποσότητα του καλαμποκάλευρου που θα βάλουμε στην γέμιση θέλει προσοχή, ώστε η γέμιση να είναι αφράτη και όχι πολύ σφιχτή.
- Η πίτα αυτή πρέπει να είναι λεπτή, καλό είναι το ύψος της μετά το ψήσιμο να μην ξεπερνάει το 1 δάχτυλο οριζόντια.
- Όταν την βγάλουμε από τον φούρνο, πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, ώστε να κρυώσει αρκετά πριν την κόψουμε και την απολαύσουμε!
Καλή επιτυχία!
Αμαλία
Πολύ νόστιμη πίτα Αμαλία.
ReplyDeleteΣαν μπομπότα εμπλουτισμένη.
Την καλημέρα μου.
Μπράβο!!! Υπέροχη η πίτα!!! Υπέροχη και η μαγείρισσα που την έκανε!!! Μ¨αρέσει!!! Μπράβο Αμαλία!!!
ReplyDeleteΚαλημέρα Αμαλία. Μοσχομύρισε η μπλογκογειτονιά πρωί πρωί, με την πίτα σου και τα ανοιξιάτικα χορταρικά. Καρύδι σε χορτόπιτα, δεν έχω ξανασυναντήσει, είναι κάτι το ιδιαίτερο και θα το δοκιμάσω κάποια στιγμή. Άλλωστε οι άνθρωποι συνήθιζαν να χρησιμοποιούν, ότι υπάρχει άφθονο στη περιοχή τους και από ότι κατάλαβα, πρέπει να έχετε πολλές καρυδιές!!!!
ReplyDeleteΚαλημέρα Αμαλία μου! Νόστιμη η πίτα σου και πολύ εύκολη! Είναι από τα πιάτα που σου "λύνουν" τα χέρια όταν δεν έχεις πολύ χρόνο για μαγείρεμα!
ReplyDeleteΜε εντυπωσίασε η καρυδόψιχα και μάλιστα σε τόσο μεγάλη ποσότητα!
Φιλιά!
Μοσχομυρωδάτη και πολύ εύκολη!
ReplyDeleteΓειά στα χέρια σου!
Καλημέρες!!!
Οντως γεματη ανοιξιατικα αρωματα, φιανεται υπεροχη! Μπραβο στη μαγειρισσα και στην θεια Ριτα!
ReplyDeleteΚαλημέρα Αμαλία μου!!!Εξαιρετική η πίτα σου, εντυπωσιακή η προσθήκη καρυδόψιχας.Μοιάζει με μια πίτα δικιά μας που φτιάχνουμε στη Θεσσαλία το Πλαστό!Τέλεια είναι!!!
ReplyDeleteΦιλιά!!!
Αμαλία είμαστε πατριώτισσες!!!
ReplyDeleteΑυτή την πίτα την απόλαυσα το Πάσχα στο χωριό από ξαδέλφες και φίλες!!
Την κάνω κι εγώ στην Αθήνα άμα έχω τα κατάλληλα χόρτα.
Καλημέρα!!
λέω να τη δοκιμάσω τη πεμπτη που έχουμε λαική!!!
ReplyDeleteθα σου πω!!!
Θα το κάνω!
ReplyDeleteΠολύ μας άρεσε το σορβετ φράουλα!
Φιλιά.
Βερονικούλα.
Αμαλίτσα μου την λάτρεψα την μπαμπανέτσα σου από την στιγμή που είδα να την φτιάχνεις στο "chef στον αέρα"!!
ReplyDeleteΜου αρέσουν πολύ όλα τα υλικά που χρησιμοποιείς, είναι πολύ εύκολη και πρέπει να είναι και πολύ νόστιμη!!!!
Πολλά πολλά φιλάκια!!!!
Επειδή τηλεόραση σπάνια βλέπω πια, πολύ χαίρομαι που η φοβερή αυτή συνταγή μπήκε κι εδώ!
ReplyDeleteΜε καλής ποιότητας καλαμποκάλευρο και φρέσκο μάραθο είναι ένα πιάτο για βασιλιάδες, χωρίς υπερβολή!
Που φυσικά ολοκληρώνεται με την προσθήκη καρυδιών.
Ευχαριστούμε για την πολύ ωραία πρόταση!
Αμαλία φαίνεται ωραία πίτα..Γενικά όπου μπει το καρύδι νοστιμίζει τα πάντα!!Όταν βρώ χρόνο θα την φτιάξω...Thx..για τη συνταγή σου..
ReplyDeleteΗ πίτα έγινε φανταστική! Μπράβο Αμαλία, μοσχοβόλησε όλο το blog!! Πάντως είναι μαρτύριο να περιμένεις να κρυώσει η πίτα για να την κόψεις! χα-χα-χα Φιλιά!
ReplyDeleteΑντε Αμαλίτσα μου να βλέπουμε να καμαρώνουμε κι από εδώ την λαχταριστή πίτα σου!
ReplyDeleteΠραγματικά το καρύδι πρέπει να κάνει την διαφορά, αλλά και όλα τα νόστιμα χορταρικά και μυρωδικά που έχει η πίτα σου!
Φιλάκια!
Πολύ ωραία η πίτα... μου αρέσουν οι πίτες και ειδικά αυτές που περιέχουν, χόρτα!!!
ReplyDeleteΚαλό μεσημέρι!!!
ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ Η ΜΠΑΜΠΑΝΕΤΣΑ ΣΑΣ!!!!!!!!!
ReplyDeleteαυτή η συνταγή Αμαλίτσα μου έκανε τράκες όταν την έφτιαξες στην εκπομπή. Με επαιρναν οι φίλες και γνωστές που δεν είχαν προλάβει να σημειώσουν τα υλικά για να τους πω την συνταγή !!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteαπλά ΤΕΛΕΙΑ και απο τα χεράκια σου ΤΕΛΕΙΟΤΕΡΗ!!!!!!!!!!
φιλια πολλά πολλά
Πραγματικά υπέροχη η πίτα σου,με τα χόρτα που λατρεύω....τώρα πως θα μπορέσουμε να περιμένουμε να κρυώσει για να την φάμε είναι λίγο δύσκολο μάλλον!!!Φιλιά!!!
ReplyDeleteαχ Αμαλια ποσο θα θελα ενα κομματι θα μου δωσεις ενα κομματι?μηπως λεω μηπως το μπλοκ σας(μας) να προσλαβει ντελιβερι?Ποπη
ReplyDeleteΜμμμμ!!!Κάτι μου μύρισε και πέρασα να δω τι είναι.......αλλά μόνο βλέπω.
ReplyDeleteΣου έχω ένα γλυκό τριανταφυλλάκι(όχι απ'αυτά που φτιάχνεις)πέρασε να το πάρεις.Φιλάκια.
εεεε...κοπελιές...κι άλλη πατριώτισσα από δω...
ReplyDeleteκαταπληκτική η συνταγή σου,τη δοκίμασα ήδη...
( είχα βίσμα εκ των έσω και μου τη δώσανε επειδή δεν είχα προλάβει να τη σημειώσω στην εκπομπή και είπα πως θα μου πεφτε το παιδί αν δεν την έφτιαχνα...)
Εγγυημένα και δοκιμασμένα λοιπόν λέω πως γίνεται του ονείρου...
α ρε πατρίδα τί νοικοκυράδες βγάζεις...!!!
Μόλις την τύπωσα για τον πατέρα μου, για όταν βαριέται να ανοίξει φύλλο (ηπειρώτης γαρ!)!!
ReplyDeleteΤρελοτουρίστρια
Η καρυδόψιχα κάνει τη διαφορά στη γεύση σίγουρα!!!
ReplyDeleteΑμαλία μου, φαίνεται πολύ ωραία η πίτα και αν και ο μπαμπάς μου κατάγεται από τη Λαμία και πηγαίνουμε αυτή τη πίτα δεν την ήξερα ακριβώς!!! Την έχω απλά ακούσει αλλά όχι με καρυδόψιχα! Γεια στα χέρια σου!
ReplyDeleteΣτέλλα εε περίπου,
ReplyDeleteκάτι σε σάντουιτς θα το έλεγα!!!!
καλό βράδυ
Χαχαχαχαχα
ReplyDeleteευχαριστώ βρε ζουζου!!!
καλό βράδυ
Ακριβώς Ειρήνη μου,
ReplyDeleteο κάθε τόπος βάζει ή τουλάχιστον έβαζε ό,τι είχε για να νοστιμίσει το πιάτο του. όχι όπως τώρα που έχουμε μπασταρδέψει τα πάντα!!! Στο χωριό μου παλιά είχαμε πολλές καρυδιές τώρα σιγα σιγά τα ξαναφέρνουμε πίσω όλα τα παλιά ευτυχώς
καλό βράδυ
Ερμιόνη, και εγώ δεν το ήξερα, πρόσφατα το έμαθα για την καρυδόψυχα, αλλά δεν είναι μεγάλη ποσότητα, θα δεις χάνεται!!!
ReplyDeleteκαλό βράδυ
Γειά σου Μπεττάκι
ReplyDeleteευχαριστώ πολύ
καλό βράδυ
mm_skg
ReplyDeleteΕυχαριστούμε πολύ
καλό βράδυ
Ελένη ναι έχεις δίκιο
ReplyDeleteστον πλαστό το καλαμπόκι το κάνετε σαν κουρκούτι όμως κάτω εεε;; ή όχι;
καλό βράδυ
Ξανθή αυτά είναι, άμα έχεις το σωστό κύκλο απολαμβάνεις χωρίς κούραση
ReplyDeleteκαλό βράδυ
peps
ReplyDeleteαναμένω...
καλό βράδυ
Βερονικούλα,
ReplyDeleteκάντε συδυασμό πρώτα πίτα και μετά σορμπέ
καλό βράδυ
ειδες για να βαζεις ωραιες συνταγες καθησε τωρα να απαντας φιλακια.ποπη
ReplyDeleteΒάσια μου, αυτή η πίτα έκαψε καρδιές και άναψε φωτιές!!!!
ReplyDeleteπολλά πολλά φιλιά
και καλό βράδυ
dark chef η πίτα ακριβώς αυτό που περιέγραψες,
ReplyDeleteεμπνευσμένη από τα φτωχικά χωράφια των προγόνων μας, είναι ικανα να σταθούν και στα πιο γκουρμέ εστιατόρια με τη νοστιμιά τους
καλό βράδυ
Σίσσυ, σε ευχαριστώ
ReplyDeleteόταν τη φτιάξεις πες μας
καλό βράδυ
έλενα χαχαχαχαχα μαρτύριο ξεμαρτύριο, όταν την απολαύσεις όλα ξεχνιούνται
ReplyDeleteκαλό βράδυ
Το καρύδι Έλενα μου ναι κάνει μεγάλη διαφορά!!!
ReplyDeleteκαλό βράδυ και πολλά φιλιά
Τι έγινε βρε σεις συννενοημένες είστε;;; Φούλ της Ελένης
ReplyDeleteΚαι εμένα πλέον μου αρέσουν πολύ οι χορτόπιτες σε αντίθεση με παλιότερα!!!
καλό βράδυ
Έφη ευχαριστούμε πολύ
ReplyDeleteκαλό βράδυ
Μαράκι μου ο αδερφός μου να δεις τι έπαθε!!!
ReplyDeleteεσύ απλά έδινες οδηγίες, αυτός είχε κάνει πρόμο της εκπομπής μου στη μισή θεσ-νίκη και από αυτούς όσοι έφτιαξαν την πίτα του πήγαιναν από ένα κομμάτι να δοκιμάσει να τους πει αν την πέτυχαν!!!! το αστείο είναι ότι ο αδερφός μου λατρεύει τα γαρδουμπάκια και δεν του έφτιαξε κανείς!!!
πολλά πολλά φιλιά
σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια
Έλενα καλά ντε μην περιμένεις να κρυώσει όρμα!!!!
ReplyDeleteκαλό βράδυ
Ντελίβερι εεεε πόπη καλή ιδέα!!!
ReplyDeleteκαλό βράδυ
Άννα ευχαριστούμε πολύ
ReplyDeleteκαλό βράδυ
Σπιρτοκουτάκι, ισχύει ότι και στην Ξανθή!!!
ReplyDeleteάμα έχεις σωστόυς ανθρώπους δίπλα σου τρώς καλά!!!!!
Φιλιά στο πατριωτάκι!!!! και καλό βράδυ
Βρε καλώς τα τρελοτουριστάκια!!!!
ReplyDeleteσωστός ο φάδερ..
καλό βράδυ
Ναι Ρένα, είδικά αν είναι και χοντροκομμένα, το ευχαριστιέσαι όταν βρίσκεις ένα και το δαγκώνεις!!
ReplyDeleteκαλό βράδυ
Κική μου τελικά βλέπω πολλοί από Λαμία μαζευτήκαμε!!!
ReplyDeleteΕυχαριστώ πολύ!!!!
καλό βράδυ!!!
Ποπάκι, αν και το μήνυμά σου το δεύτερο κρύφτηκε μέσα στα υπόλοιπα σε ανακάλυψα!!!
ReplyDeleteχα έχεις δίκιο, ευτυχώς απάντησα σε όλους νομίζω
Ευχριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και πάλι
καλό βράδυ