Friday, 4 May 2012

Ρύζι πικάντικο με κύμινο

Η φίλη του blog μας, η Vassi, μας στέλνει από τον Καναδά την συνταγή της για ένα νόστιμο και πικάντικο ρύζι τύπου «μεξικάνικο», ιδανικό για να συνοδεύσει νόστιμα, κρεατικά ή κιμάδες.

Όταν θέλω κάτι γρήγορο και νόστιμο για να συνοδεύσω τα κρεατικά μου, οκτώ στις δέκα φορές επιλέγω να φτιάξω αυτό το νόστιμο ρύζι.
Αυτό που το κάνει ιδιαίτερο, είναι το κύμινο που προσθέτω.
Πάμε να σας πω πως το φτιάχνω.
Χρειαζόμαστε:
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ρύζι μακρύκοκκο
1 κουταλάκι σκόνη σκόρδου
1/2 κουταλάκι κύμινο σκόνη
1/4 του φλιτζανιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1/2 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
2 φλιτζάνια νερό
1 κύβο λαχανικών
Το φτιάχνουμε:
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ρύζι.
Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι το ρύζι να αποκτήσει ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα.
Ταυτόχρονα πασπαλίζουμε το ρύζι με την σκόνη σκόρδου και το κύμινο.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε κι αυτά για λίγο, ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας τον χυμό ντομάτας και το νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει προηγουμένως τον κύβο.
Αλάτι θα προσθέσουμε με προσοχή, γιατί και ο κύβος λαχανικών περιέχει αλάτι.
Μόλις πάρουν όλα μια βράση, χαμηλώνουμε αρκετά την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, και αφήνουμε το ρύζι μας να σιγομαγειρευτεί για 20-30 λεπτά.
Σβήνουμε την φωτιά, αφήνουμε λίγο να απορροφηθούν τυχόν υγρά, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.
Καλή επιτυχία!
Vassi

37 comments:

  1. Vassi, καλημέρα. Το "μεξικάνικο" ρυζάκι, έδεσε άψογα με τα μπιφτεκάκια σου. Το κύμινο δίνει ιδιαίτερο άρωμα στο φαγητό. Φαντάζομαι οι "ανδρες" του σπιτιού, θα το λάτρεψαν!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  2. Λατρεύω το κύμινο!
    Καλημέρα κορίτσια!!

    ReplyDelete
  3. Vassi μου σε ευχαριστούμε για την νόστιμη συνταγή.
    Κύμινο και σκόρδο, ακούγεται ωραίο και πικάντικο!
    Θα το φτιάξω γιατί είναι και εύκολο και στις εύκολες συνταγές έχω αδυναμία ως γνωστόν!
    Φιλάκια, καλή σου μέρα!

    ReplyDelete
  4. ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
    ΠΟΛΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ!!!!!

    ReplyDelete
  5. Το ρύζι είναι υπέροχο..και έτσι το λιγουρεύομαι ...αλλά το αποφεύγω...πρόβλημα...φιλιά

    ReplyDelete
  6. Καλημέρααααα!!!!!!! Πολύ ωραίο το ρύζι!!!!!!!

    ReplyDelete
  7. Και εμένα μου αρέσει πολύ το κύμινο! Μοιάζει πολύ εύκολη και νόστιμη συνταγή! Αν αντί για σκόνη σκόρδου, βάλω 1-2 λιωμένες σκελίδες, το ίδιο θα είναι, έτσι; Φιλιά!

    ReplyDelete
  8. Το κύμινο είναι από τα αγαπημένα μου μπαχαρικά και για το ρύζι τρελαίνομαι, επομένως αυτό το φαγητό είναι κομμένο και ραμένο στα μέτρα μου!
    Τέλειο!

    ReplyDelete
  9. Ωραία συνταγή Vassi μου εύκολη και γευστικότατη..θα την δοκιμάσω σίγουρα.

    ReplyDelete
  10. Αρέσει στον άνδρα μου το κύμινο και βάζω πάντα στον κιμά.Τώρα θα το δοκιμάσω και στο ρύζι.Φιλάκια.

    ReplyDelete
  11. Βασσι μου, ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή ! όπως έχουμε ήδη διαπιστώσει ταίζεις το ασκέρι σου με πολύ πολύ νόστιμα φαγάκια.
    Θα τιμήσουμε δεόντως την πρότασή σου !

    Γεια στα χεράκια σου.

    καλό σ/κ και πολλά πολλά φιλια

    ReplyDelete
  12. Βάσσι μου σ΄ευχαριστούμε για την πολύ όμορφη συνταγή!!!
    Ως λάτρης του πικάντικου μου άρεσε ιδιαίτερα ο συνδυασμός των υλικών που χρησιμοποιείς!!!
    Θα το τιμήσουμε σύντομα!!!!
    Να περάσεις ένα όμορφο σαββατοκύριακο!!!!

    ReplyDelete
  13. Κοριτσια,μολις ξυπνησα!!!Με τη διαφορα της ωρας ,9:20 το πρωι εδω,για μενα η ημερα αρχιζει!!!Ειμαι κατενθουσιασμενη,οχι μονο γιατι μοιραζομαι μαζι σας μια απο τις αγαπημενες μου συνταγες,αλλα και για τα θετικα σχολια σας.Ευχαριστω πολυ!!!

    ReplyDelete
  14. Ειρηνακι μου,δοκιμασε το και θα δεις ποσο πολυ ταιριαζει το κυμινο με το ρυζι.Οσο για τους ανδρες του σπιτιου μολις με βλεπουν μπροστα τους,η πρωτη κουβεντα ειναι "Τι θα φαμε σημερα?" συνοδευμενη βεβαια απο τα γοητευτικα τους χαμογελα!!!

    ReplyDelete
  15. Και εγω το λατρευω το κυμινο,Χρυσουλα!!!

    ReplyDelete
  16. Ελενακι μου,εγω σ'ευχαριστω που με καλοδεχτηκατε στην ομορφη παρεα σας,απο την πρωτη ημερα.Οσο για την ευκολη συνταγη,σου την αφιερωνω,γινεται ωσπου να πεις "κυμινο"!!!

    ReplyDelete
  17. Εφη,μολις τη δοκιμασεις θα σου αρεσει ακομη περισσοτερο.Καλη επιτυχια!!!

    ReplyDelete
  18. Λυπαμαι,mia,που δεν μπορεις να το δοκιμασεις.Ισως μια απο τις επομενες συνταγες μου να ειναι καταλληλη.Να εισαι καλα.

    ReplyDelete
  19. Ευχαριστω,eleni!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  20. Taelia,για να ειμαι ειλικρινης δεν το εχω δοκιμασει με αυτο τον τροπο.Πιστευω ομως οτι θα ειναι ΟΚ.Δοκιμασε το!!!

    ReplyDelete
  21. Magda,μοραζομαστε την ιδια αγαπη για το κυμινο.Να φανταστεις οτι εξαιτιας μου το εχουν μαθει και το χρησιμοποιουν και οι Καναδοι,συγγενεις και φιλοι!!!

    ReplyDelete
  22. Eva,να τη δοκιμασεις γιατι τα εχει και τα δυο,γευση και ευκολια!!!

    ReplyDelete
  23. Anna,και εγω το βαζω ΠΑΝΤΑ στους κεφτεδες μου!!!Πραγματικα,δινει αλλη γευση.

    ReplyDelete
  24. Μαρακι μου,σ'ευχαριστω τοσο πολυ.
    Να εισαι παντα καλα.
    Η αληθεια ειναι οτι ειμαι καλη μαγειρισσα,φιλοι και συγγενεις συμφωνουν σ'αυτο.Η απασχοληση μου με την κουζινα με βοηθησε,πολλες φορες,να ξεπερασω δυσκολιες της ζωης μου!!!Καλο σαββατοκυριακο!!!Φιλακια!!!

    ReplyDelete
  25. Vasia εγω σας ευχαριστω για τα γλυκα σας λογια.Θα μοιραστω και αλλες συνταγες μαζι σας,συντομα.Να εισαι καλα και να εχεις ενα ομορφο σαββατοκυριακο!!!Φιλια!!!

    ReplyDelete
  26. Πολύ νόστιμη η 'ρυζένια' εκδοχή σου.
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  27. Ευχαριστω πολυ,Στελλα.
    Καλο Σαββατοκυριακο!!!

    ReplyDelete
  28. Υπέροχο μου αρέσουν πολύ τα υλικά του!!!Θα το δοκιμάσω!!!
    Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  29. Υπέροχο φαγητό και πικάντικο.... σ'ευχαριστούμε Vassi μου για την συνταγή! Να'χεις ένα πανέμορφο σ/κ, φιλιά!

    ReplyDelete
  30. Θα το δοκιμασω.

    From Paris with love!
    Kristina,

    ReplyDelete
  31. Να το δοκιμασεις,ΕΛΕΝΗ.Ειναι κατι διαφορετικο!!!

    ReplyDelete
  32. Να εισαι καλα, Εlena.Να εχεις ενα υπεροχο Σαββατοκυριακο.Φιλια!!!

    ReplyDelete
  33. Kristina,υπεροχο το Παρισι!!!Ειχα την τυχη να το επισκεφτω χρονια πριν!!!
    Να δοκιμασεις και το ρυζακι μου μαζι με τη γαλλικη κουζινα :)

    From Canada with love!!!

    Vassi

    ReplyDelete
  34. Vassu συγχαρητήρια είναι πολύ ωραίο το ρύζι σου και πρέπει να ταιριάζει τέλεια με τα μπιφτέκια!!!

    ReplyDelete
  35. Ειρήνη μου πρώτα να φάω..λίγο από ο φαγάκι ..(γλυκό περίμενα) και να ευχηθώ Χρόνια Πολλά για τη γιορτή σου γλυκιά μου με υγεία και αγάπη στο σπιτικό σου.

    ReplyDelete
  36. Tante Kiki, σ' ευχαριστω πολυ.Ταιριαζει καταπληκτικα με τα μπιφτεκια αλλα μπορεις να το συνοδευσεις με ο,τι αλλο θελεις.

    ReplyDelete
  37. Αχτιδα,δοκιμασε λιγο απο το φαγακι και πιστευω οτι το Ειρηνακι κατι θα μας κερασει αυριο.

    ReplyDelete