Το μπρόκολο θεωρείται καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, επειδή είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, καροτενοειδή (ουσίες παρόμοιες με τη βιταμίνη Α), φυτικές ίνες, ασβέστιο και φυλλικό οξύ.
Τo μπρόκολο είναι επίσης πηγή πολλών ουσιών, που ονομάζονται φυτοχημικά ή χημικές ουσίες των φυτών, που μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες!!
Καλό είναι λοιπόν να βάλουμε το μπρόκολο στην διατροφή μας, όσο πιο συχνά μπορούμε.
Ένας νόστιμος τρόπος μαγειρέματός του ώστε να αρέσει και στα δύσκολα μέλη της οικογένειας, είναι να το κάνουμε γκρατέν.
Πάμε να δούμε μια εκδοχή του!
Θα χρειαστούμε:
2 μπρόκολα 750-800 γραμμάρια περίπου
1 κούπα παρμεζάνα τριμμένη
1 κούπα ένταμ τριμμένο
250 γρ. μπέικον
400 γρ. κρέμα γάλακτος
3-4 κουταλάκια βούτυρο βιτάμ
αλάτι και πιπέρι
Στην πράξη
Αφαιρούμε από τα μπρόκολα τα κοτσάνια τους και κόβουμε σε μπουκετάκια τα υπόλοιπα.
Αφού τα πλύνουμε καλά τα βάζουμε με μπόλικο αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα να βράσουν για 5 λεπτά (ο χρόνος μετράει από την στιγμή που αρχίζει ο βρασμός).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Όταν τελειώσει ο βρασμός σουρώνουμε προσεκτικά και τοποθετούμε τα μπουκετάκια ομοιόμορφα σ' ένα πυρέξ.
Ρίχνουμε το μπέικον ψιλοκομμένο να πάει παντού και πασπαλίζουμε με τα τυριά εναλλάξ, παρμεζάνα και ένταμ.
Από πάνω ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το βούτυρο (βάζουμε από ένα κουταλάκι βούτυρο σε διαφορετικά σημεία).
Κουνάμε λίγο το πυρέξ μας αριστερά δεξιά να ανακατευτούν τα υλικά και το βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για 30 λεπτά, στους 180 βαθμούς!
Καλή επιτυχία!
Vasia B.
Αν και μου αρέσει βραστό το μπρόκολο κι ο σύζυγος διαμαρτύρεται αν το κάνω αλλιώς, προσωπικά δεν θα έλεγα όχι για μια μεριδούλα!!
ReplyDeleteΚαλημέρα, φιλιά.
Kαλημέρα
ReplyDeleteΜπορώ να χρησιμοποιήσω και κατεψυγμένο μπρόκολο ή δεν θα μου γίνει καλό;
Μένη
Καλημέρα! και το μπρόκολο και το κουνουπίδι είναι τέλεια έτσι...έχουν πολύ πιο ενδιαφέρουσα γεύση!!!
ReplyDeleteΠολύ ωραίο! Κάποτε έκανα τόσο συχνά τέτοιο φαγάκι(με κουνουπίδι κυρίως) που τώρα το βλέπουν και παίρνουν δρόμο, χαχα! Εγώ πολύ θα ήθελα ένα πιατάκι πάντως:)
ReplyDeleteVassia, να μια ωραία ιδέα να "κρύψουμε " τη μυρωδιά του μπρόκολου και να αναδείξουμε τη νοστιμιά του. Νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος, θα το φάνε ακόμα και εκείνοι που δεν συμπεριλαμβάνουν το μπρόκολο, στα αγαπημένα τους φαγητά. Και με το κουνουπίδι φαντάζομαι, μια χαρά θα γίνεται.
ReplyDeleteΚαλή ημέρα να έχεις!
Καλά αυτή η φιλενάδα μου ζωγραφίζει όταν μαγειρεύει...Μπρόκολο γκρατέν...τι να πω τώρα...που πήρε ένα μπρόκολο απλό και το έκανε γκουρμέ πιάτο? Μπράβο φιλενάδα...
ReplyDeleteΘα συμφωνήσω με την προλαλήσασα φιλενάδα Εύα, για τις γκουρμεδιές σου Βασάκι μου!
ReplyDeleteΛατρεύω το μπρόκολο γκρατέν και πραγματικά το τρώνε και τα δύσκολα παιδάκια, μέχρι και το δικό μου σκασμένο το αγαπά πολύ!
Φιλιά πολλά!!!!
Το μπρόκολο το συμπαθώ πολύ και μαγειρεμένο με αυτόν τον τρόπο είναι απίστευτα λαχταριστό!
ReplyDeleteΦιλιά Βάσια, καλημέρα!
Μ'αρέσει πολύ το μπρόκολο και η συνταγή φαίνεται πεντανόστιμη! Φιλιά
ReplyDeleteΥπέροχο φαγητό, αγαπάμε πολύ το μπρόκολο στο σπίτι!!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!!!
Vassia, το εχω μαγειρεψει το μπροκολο με παρομοια συνταγη και ο συζυγος το "τσακισε" χωρις να καταλαβει τι "κρυβοταν" κατω απο τα τυρια και το μπεικον.Θα ακολουθησω και τις δικες σου αναλογιες και θα ξανακανω το πειραμα :) Φιλια
ReplyDeleteΕχω ακούσει για τις ιδιότητες του αλλά δυστυχώς δεν το τρώει κανείς θέλω να δοκιμάσω όμως μια μέρα μήπως και καταφέρω να το βάλουμε στη διατροφή μας.
ReplyDeleteΕμεις Βασάκι μου, δυστυχώς και λεω δυστυχώς γιατί είναι πολλαπλες οι διατροφικές του ιδιοτητες, δεν το έχουμε εντάξει στο διατροφικό μας προγραμμα. Ισως εαν το δοκιμάσουμε με εναν τετοιο τρόπο μαγειρεμένο να μπορεσουμε να το συνηθίσουμε. Για να δούμε θα δοκιμάσω να το κάνω και θα σου πω.
ReplyDeleteφιλια πολλά πολλά πολλά πολλά πολλά (είδες πόσα φιλια σου στέλνω για να μην μου ζηλεύεις) χιχιχιχιχιχι!!! ζουλιαρα μου εσύ !!
Mari,το μπρόκολο βραστό με λαδάκι και λεμονάκι είναι πάντα πολύ καλό!!!
ReplyDeleteΔυστυχώς όμως δεν το τρώνε όλοι και ιδιαίτερα τα παιδιά!!!!
Με αυτό τον τρόπο γίνεται πιο δελεαστικό,σου στέλνουμε μεριδούλα να δοκιμάσεις!!!
Καλό σου απόγευμα, φιλιά!!!!
Μένη μου δεν υπάρχει πρόβλημα μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κατεψυγμένο μπρόκολο!
ReplyDeleteΘα το αφήσεις να ξεπαγώσει και να στραγγίξει από πιθανά υγρά και θα το χρησιμοποιήσεις!!!
Καλό σου απόγευμα!!!
Pansofix,συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!!!!
ReplyDeleteΚαλό σου απόγευμα!!!
Mia maria, ίσως αν έχει περάσει πολύ καιρός να έχουν πεθυμήσει την γεύση του!!!χαχα!!
ReplyDeleteΚαλό σου απόγευμα!!!!
Ειρήνη μου, με αυτό το σκεπτικό,να δελεάσω και τους δύσκολους της οικογένειας το μαγείρεψα έτσι το μπρόκολο και πέτυχε!!!
ReplyDeleteΜε κουνουπίδι δεν το έχω προσπαθήσει γιατί δεν το συμπαθούν καθόλου!!!
Όμως σίγουρα θα γίνεται εξίσου νόστιμο!!!
Καλό σου απόγευμα!!!!
Έλα βρε Ευάκι μου σταμάτα με κάνεις και κοκκινίζω!!!!!!!χαχα!!!
ReplyDeleteΣ΄ευχαριστώ φιλεναδίτσα μου!!!
Φιλάκια πολλά πολλά!!!
Ελενάκι μου,για χάρη των παιδιών μας έχουμε γίνει πολύ γκουρμεδιάρες μαμάδες!!!χαχαχα!!!!
ReplyDeleteΠολλά φιλάκια φιλενάδα!!!!!
Ερμιόνη μου,είναι ένας τρόπος να τρώνε και οι δύσκολοι το μπροκολάκι που είναι τόσο υγιεινό!!
ReplyDeleteΚαλό σου απόγευμα,φιλιά!!!!!
Purpleleath,αν σου αρέσει το μπρόκολο θα το λατρέψεις μαγειρεμένο και με αυτόν τον τρόπο!!!!!!
ReplyDeleteΚαλό σου απόγευμα,φιλιά!!!
Ελένη μου,τυχερή που το αγαπάτε το μπρόκολο όλοι, γιατί μπορείς να τους το φτιάξεις με πολλούς τρόπους!!!
ReplyDeleteΚαλό σου απόγευμα φιλιά!!!!
Vassi μου, είναι φοβερό το πως κρύβεται το μπρόκολο μέσα σε όλα αυτά τα υλικά!!!Γίνεται πεντανόστιμο σχεδόν για όλους!!!!
ReplyDeleteΝα το δοκιμάσεις και με αυτές τις αναλογίες !!!
Φιλιά πολλά!!!!!
Rena,σε καταλαβαίνω προσπάθησε το με αυτό τον τρόπο σε μικρή ποσότητα και ίσως πετύχει το πείραμα και τους αρέσει!!!!
ReplyDeleteΚαλό σου απόγευμα!!!
Μαράκι μου!!!χαχαχαχαχα!!!Ακόμη γελάω με το ζουλιάρα μου εσύ!!!χαχαχα!!!
ReplyDeleteΜε το μπρόκολο και το κουνουπίδι είχαμε και εμείς θεματάκι μεγάλο!!!
Με αυτό το τρόπο καταφέραμε το μπρόκολο για το κουνουπίδι υπάρχει ακόμη άρνηση!!!Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία!!!χαχαχα!!!
Πολλά πολλά φιλάκια φιλεναδίτσα μου!!!
Πολύ νόστιμο φαγητό!
ReplyDeleteΠολύ καλό! Πρέπει να το δοκιμάσω...
ReplyDeleteΦιλιά!!!
Απίθανο το μπρόκολο μαγειρεμένο με αυτόν τον τρόπο ... το λατρεύω.
ReplyDeleteΦιλιά
Βάσω,αν σου αρέσει το μπρόκολο είναι πραγματικά πολύ νόστιμο μαγειρεμένο με αυτόν το τρόπο!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ!!!
Ελένη, να το δοκιμάσεις,δεν θα σε απογοητεύσει!!!
ReplyDeleteΚαλό σου βράδυ!!
Conna,συμφωνούμε απόλυτα!!!
ReplyDeleteΚαλό σου βράδυ!!!
Λατρεύω το μπρόκολο αλλά το μπρόκολο ωγκρατέν είναι κορυφαίο... Γεια στα χέρια σου!
ReplyDelete