Στο παγωτό δεν αντιστέκομαι σχεδόν ποτέ!
Θα το τιμήσω χειμώνα-καλοκαίρι.
Πόσο μάλλον σε μια τούρτα παγωτό, όταν αυτή περιέχει μερεντούλα, σταφίδες και καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Για την βασική συνταγή του μείγματος του παγωτού, χρησιμοποίησα αυτήν της Α. Μπαρμπαρίγου.
Στόλισα την τούρτα μου με φράουλες και το όλο σύνολο έδεσε καταπληκτικά και σε χρώμα και σε γεύση.
Περιττό να σας πω βέβαια, ότι δεν έμεινε και πολύ στην κατάψυξη.
Πάμε λοιπόν να σας δροσίσω και να σας δείξω πως θα τη φτιάξουμε!
Θα χρειαστούμε:
Για τη βάση
250 γρ. μπισκότα digestives χωρίς ζάχαρη
100 γρ. λιωμένη μαργαρίνη
Για το παγωτό
1 κουτί γάλα εβαπορέ πλήρες
1 κουτί φυτική σαντιγί
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
50 γρ. σταφίδες
2 κουταλιές λικέρ μήλο ή άλλο της αρεσκείας σας
Επιπλέον
100 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα και καβουρδισμένα
2 γεμάτες κουταλιές μερέντα
σαντιγί
φράουλες
Στην πράξη:
Πλένουμε τις σταφίδες, αφαιρούμε τυχόν κοτσανάκια που μπορεί να έχουν, τις βάζουμε σε ένα μπολάκι μαζί με το λικέρ και τις αφήνουμε να μουλιάσουν.
Σε ένα μπολ που να χωράει στην κατάψυξη, βάζουμε τη φυτική κρέμα και τη χτυπάμε για 2-3 λεπτά με μίξερ χειρός, να αφρατέψει λίγο.
Προσθέτουμε το ζαχαρούχο και αμέσως μετά το εβαπορέ και τη βανίλια.
Χτυπάμε το μείγμα για 10 λεπτά στη δυνατή ταχύτητα, να φουσκώσει.
Βάζουμε το μπολ με το μείγμα σκεπασμένο στην κατάψυξη, για δύο ώρες περίπου. Θα αρχίσει να πήζει γύρω από τα τοιχώματα του μπολ.
Το βγάζουμε από την κατάψυξη και το χτυπάμε με το μίξερ χειρός, στη χαμηλή ταχύτητα, για ένα λεπτό να σπάσουν οι κρύσταλλοι και να ομογενοποιηθεί.
Δεν χτυπάμε παραπάνω, δεν θέλουμε να λιώσει το παγωτό.
Το βάζουμε και πάλι σκεπασμένο στην κατάψυξη, για δύο με τρεις ώρες.
Εν τω μεταξύ, θρυμματίζουμε τα μπισκότα και τα ανακατεύουμε με τη λιωμένη μαργαρίνη.
Στο σκεύος που θα συναρμολογήσουμε την τούρτα παγωτό, γνωρίζοντας ότι θα μπει στην κατάψυξη, βάζουμε ένα τσέρκι που ανοιγοκλείνει και το ρυθμίζουμε να έχει άνοιγμα 23 πόντων.
Μπορούμε αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και φόρμα με κούμπωμα, εγώ προτίμησα έναν πλαστικό στρογγυλό δίσκο στον οποίο έβαλα το τσέρκι.
Στρώνουμε το μείγμα μπισκότων- μαργαρίνης μέσα στο τσέρκι, πιέζοντας με την ανάποδη μεριά ενός κουταλιού. Πρέπει να έχει το ίδιο πάχος παντού.
Απλώνουμε από πάνω τη μερέντα και πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα του καβουρδισμένου αμύγδαλουΒάζουμε τη βάση μπισκότου στο ψυγείο να παγώσει.
Βγάζουμε το μπολ με το παγωτό από το ψυγείο και το χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ για ένα λεπτό, να σπάσουν και πάλι οι κρύσταλλοι και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Είναι έτοιμο, αν το μίξερ μας το ανακατεύει με δυσκολία και σχεδόν έχει την εμφάνιση του παγωτού.
Με γρήγορες κινήσεις ενσωματώνουμε τις σταφίδες μαζί με το λικέρ. Αυτό το κάνουμε στο στάδιο της συναρμολόγησης του παγωτού, ποτέ νωρίτερα.
Απλώνουμε το παγωτό πάνω από τη βάση μπισκότου.Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο αμύγδαλο, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη ώστε να μην πάρει μυρωδιές από άλλα τρόφιμα και το βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσει εντελώς.
Όταν πρόκειται να σερβίρουμε το παγωτό μας, το βγάζουμε από την κατάψυξη δέκα λεπτά πριν.
Γαρνίρουμε με σαντιγί και φράουλες.
Καλό σας Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.
Και μόνο που το βλέπεις αυτό το αριστούργημα σου πέφτουν τα σάλια!!!Φαίνεται εξαιρετική!!!Μπράβο!!!Φιλάκια!!
ReplyDeleteΠοιος να αντισταθει?εγω παντως δεν μπορω..δειχνει υπεροχη η τουρτα σου Ειρηνη,μπραβο γεια στα χερια σου.
ReplyDeleteΤην καλημερα μου σε ολες σας,να εχετε ενα ομορφο Σ/Κ φιλια πολλα!!!
πω πω πω πω πω!!! κρίση υπογλυκαιμίας πρωί πρωί!! δώστε μου ένα κομμάτι γρήγορα, θα σώσετε μια ζωή!!!!! σλουρπ!
ReplyDeleteΦυσικά και δείχνει υπεροχη!!! Δε χορταινω να τη βλέπω! Καλημέρα.
ReplyDeleteΚαλημέρα! Και ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια τέτοια τούρα παγωτό!!! Φαίνεται υπέροχη!
ReplyDeleteκαλημερα !υπεροχη...και..φυσικα..θα δοκιμαστει..!!ευχαριστουμε!!
ReplyDelete...irida....
Πω πω πω... πρωϊ-πρωϊ Σαββάτου τί βλέπουν τα ματάκια μου!!!!
ReplyDeleteΚαλά μιλάμε για απίστευτη τούρτα!!! Δεν υπάρχει περίπτωση να μην την κάνω!!! Η συνταγή μπήκε στο αρχείο μου!!!!!!
Μια γλυκιά καλημέρα από μένα!!!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΙΡΗΝΗ!
ReplyDeleteΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!!!!!!!
ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!
όπως εκφράστηκα λάιβ και χθες, υπέροχο το παγωτό, αλλά αν δεν έρθει με ταπεράκι τουρτίτσα σπίτι, δεν αναγνωρίζω food bloggers!
ReplyDeleteΚαλά πλάκα μας κάνεις ποιος μπορεί ν΄αντισταθεί σε τέτοιο πειρασμό!!!!!Αχ Ειρήνη μου τι μας κάνεις,φιλιά πολλά!!!!
ReplyDeletepentanostimo!
ReplyDeletekisses
fashionsugarbubbles.blogspot.gr
Ε, αυτό ήταν... Μας αποτελειώσατε!!!
ReplyDeleteΦιλάκια, κορίτσια!!!
(Α, έκλεψα κι ένα ρυζοκεφτεδάκι από εκείνα της Έλενας!!!)
Φιλάκια!!!
Πω πω μήπως ονειρεύομαι???? Τι καταπληκτικό γλυκό είναι αυτό? Γεια στα χέρια σου! Καλό Σ/Κ!
ReplyDeleteIδανικό για το καλοκαιράκι!
ReplyDeleteΜμμμμμμμμμμμ γλυκάκι!!!!!!!!!!1
ReplyDeleteΠεντανόστιμο φαίνεται. Ακόμη κι εγώ που δεν τρώω το παγωτό (είμαι μια παράξενη εγώ χαχαχα) το λαχτάρισα!!
Σας εύχομαι Καλό Σαββατοκύριακο κοριτσάκια μου!!!
Να περνάτε καλά όπου και να βρίσκεστε!!!
Φιλάκια πολλά
Sophie, οι τούρτες παγωτό είναι από τις αγαπημένες. Τώρα το καλοκαίρι δε, η καλύτερή μου!!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Γωγούλα, δεν υπάρχει περίπτωση να αντισταθώ σε μια καλοφτιαγμένη τούρτα παγωτό!! Γίνεται; Δεν νομίζω!!!!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Pela, σου στέλνω ένα κομμάτι τούρτας παγωτό, στα γρήγορα, μήπως και σε γλυτώσω από την κρίση υπογλυκαιμίας!! Προλαβαίνω;;; Χαχαχαχά!!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Ευγενία, έχει καταπληκτική γεύση. Στο σπίτι έγινε ανάρπαστη!!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Βάσω, δεν νομίζω ότι μπορεί να αντισταθεί κανείς σε μια τόσο γευστκή τουρτα παγωτό!! Θα πρέπει να μην του αρέσουν καθόλου τα παγωτά, και πάλι
ReplyDeleteδύσκολο το βλέπω!!!
Καλό Σαββατοκύριακο.
irida, δοκίμασέ την!! Την συστήνω ανεπιφύλακτα! Θα σε κερδίσει με την γεύση της.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
δροσερή πανδαισία
ReplyDeleteEirini, είναι εύγευστη και δροσιστική τούρτα. Όταν την φτιάξεις, περιμένω εντυπώσεις.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Έφή, φτιάξε την να δροσίσεις όλη την οικογένεια! Καλή επιτυχία.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
ria, μην ανησυχείς!! Θα σου το στείλουμε το ταπεράκι σου!! Τι food bloggers είμαστε άλλωστε;;!!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Ροδάνθη, όποιος μπορεί ας αντισταθεί!!!
ReplyDeleteΠοιος όμως;
Καλό Σαββατοκύριακο.
Fashionsugarbubbles, έλα να σε κεράσουμε από την τούρτα παγωτό!!!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
σουπερ ουαου!!για ακομη λιγότερους κρυστάλλους προτεινω αντί εβαπορέ, 1 κρ.γαλακτος,1 φυτική σαντιγύ και 1 ζαχαρούζο...βελούδο...τελειος συνδυασμός η μερεντα και το καβουρντισμένο αμύγδαλο....και σταφίδες...αμααααν!!!
ReplyDeletesyros2js, και μαζεδάκι και τουρτίτσα παγωτό κεράστηκες! Δεν νομίζω να έχεις παράπονο από εμας;; Αν και δείχνεις ευχαριστημένη!!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Ε τώρα φταίω εγώ που λέω τι φτιάχνεις κάθε φορά βρε Ειρήνη μου?
ReplyDeleteΤι είναι τουτο πάλι, εδώ είναι πρωί, μπάινω πρωί πρωί και μου έχει κοτσάρει η Ελενα την τούρτα σου!! τι ειναι αυτά τα πράγματα, δεν λυπάστε τον κόσμο χαχαχα!
Φανταστική, τέλεια η τουρτα, τι ν απω πραγματικά γεια στα χέρια σου Ειρήνη μου!
Να περάσετε τέλεια το Σαββατοκύριακο.
φιλιά πολλά!
Marie, σε ευχαριστώ. Έλα να σε δροσίσουμε. Με αυτές τις ζέστες, είναι ότι πρέπει!!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Χρυσούλα, παγωτό υπάρχει τον καταψύκτη μας και τον χειμώνα! Κυρίως όμως το καλοκαίρι, είναι απαραίτητο!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Ροδούλα, με εμένα συμβαίνει το αντίθετο. Τα λατρεύω τα παγωτά!! Αλλά αφού και εσύ, που δεν τους έχεις ιδιαίτερη αδυναμία, την λιγουρεύτηκες την τουρτα παγωτό, έ!! Τότε ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξεις γνώμη!!!
ReplyDeleteΚαλά να περνάς.
Καλό Σαββατοκύριακο.
Taste advisor, δροσερή πανδαισία για τον τυχερό ουρανίσκο μας, που θα την γευτεί!!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
cook, η μερέντα, το καβουρδισμένο αμύγδαλο και οι σταφίδες με το λικέρ, κάνουν την γεύση της τούρτας παγωτού, σούπερ ουάου!! Σε ευχαριστώ για την πρόταση αντικατάστασης του εβαπορέ με κρέμα γάλακτος, για λιγότερους κρυστάλλους στο μείγμα. Την έχω δοκιμάσει και αυτή. Αν και στην συγκεκριμένη συνταγή, συνήθως μετά το δεύτερο χτύπημα, δεν υπάρχουν κρύσταλλοι.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Έρη μου, χαίρομαι που σε "τρέλανα" με την τούρτα παγωτό μου!! Άλλωστε αυτός ήταν και ο σκοπός μου!! Η Έλενα την έβαλε πρωί πρωί, για να μην πας αλλού να δροσιστείς με αυτές τις ζέστες που κάνει, αλλά να έρθεις να την φάμε παρέα!! Χαχαχά!!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο να έχεις.
Υ.Γ. Δεν το περίμενα να κάνει τόση ζέστη εκεί, σε εσάς!!
ΜΙΑ ΓΛΥΚΙΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑς ΕΥΧΟΜΑΙ
ReplyDeleteIce creaminal, σου στέλνουμε και εμείς μια γλυκιά καλησπέρα και σου ευχόμαστε καλό Σαββατοκύριακο.
ReplyDeleteΑπίστευτο!! Τι εικόνα, τι φανταστικό γλυκό! Συγχαρητήρια...Γλυκό παγωτό με τα όλα του!!
ReplyDeleteKaPa, μια τούρτα παγωτό που τα έχει όλα, κερνάμε σήμερα. Κοπιάστε!!!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Τα κατάφερα να μπω να δροσιστώ κι εγώ από αυτήν την σούπερ ουάου τούρτα σου Ειρήνη μου!!!
ReplyDeleteΥπέροχη και δείχνει και σίγουρα είναι!
Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!!
Έλενα, πως περνάτε στα πάτρια εδάφη; Δροσιστήκατε με κανένα μπανάκι σήμερα; Σου στέλνω ένα μεγάλο μεγάλο κομμάτι από την τούρτα παγωτο, για έξτρα δροσιά!!!
ReplyDeleteΚαλά να περνάτε.
Αριστούργημα γεύσης και εμφάνισης Ειρήνη μου η παγωτένια σου τούρτα... Εάν τώρα είχα ένα κομμάτι...θα το τσάκιζα ευχαρίστως!!! Γεια στα χέρια σου πρέπει να σου έγινε πεντανόστιμη!!!! Καλή Κυριακή να έχεις! Φιλιά
ReplyDeleteΚαλημέρα Ειρήνη...τι μου κάνεις να ήξερες....
ReplyDeleteΔεν προλαβαίνω καλέ να το φτιάξω...με ξεσήκωσες...
Kαλημερα πατριδα!Τι μου κανεις μανα μου!
ReplyDeleteΚική, μη μου στεναχωριέσαι. Αμέσως σου στέλνω ένα μεγάλο κομμάτι τούρτας παγωτού, να σε δροσίσω! Ελπίζω να το ευχαριστηθείς!! Πράγματι, γινεται γευστικότατη!!
ReplyDeleteΚαλή Κυριακή.
Mia, γι' αυτό τα φτιάχνω τέτοια γλυκάκια, για να δορσίζω και να σας ξεσηκώνω!! Αφού δεν προλαβαίνεις να σηκωσεις κεφάλι από το βελονάκι, για να φτιάξεις την τούρτα παγωτό, σου στέλνω μια μερίδα να την γευτείς. Ευκαιρία να κάνεις και ένα διαλλειματάκι!
ReplyDeleteΠως πάει αυτό που ετοιμάζεις; Κοντεύει να τελειώσει;;
Καλή Κυριακή.
Makis Sougias, σου στέλνουμε ένα γλυκό και δροσερό κέρασμα από την πατρίδα.
ReplyDeleteΚαλή Κυριακή.
Ειρήνη καταπληκτική η τούρτα! Λατρεύω τη Μερέντα κι ανυπομονώ να τη φτιάξω!
ReplyDeleteEleanna. φτιάξε την και θα περιμένω να μου πεις τις εντυπώσεις σου.
ReplyDeleteΚαλή Κυριακή.
Καταπληκτικο το σεμιφρεντο σου Ειρηνη μου! Ομολογω οτι μου αρεσει περισσοτερο απο το παγωτο, γιατι παραμενει μαλακη και δεν κανει κρυσταλλακια.
ReplyDeleteΤι υπέροχη τούρτα παγωτό είναι αυτή;;;; Υπέροχη δείχνει...
ReplyDeleteΦιλιά!!!
mm_skg, η συνταγή που χρησιμοποιώ, είναι αυτή του παγωτού που φτιάχνω συνήθως. Γίνεται πολύ ωραίο και αφράτο και για τον λόγο αυτό το χρησιμοποιώ και στην τούρτα παγωτό, όταν την φτιάχνω. Το παγωτό αυτό, μετά το δεύτερο χτύπημα, αφού μπει στην κατάψυξη, συνήθως είναι έτοιμο και χωρίς κρυσταλλάκια. Και είναι πεντανόστιμο!!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Elena, την χαιρόμαστε ιδιαίτερα αυτήν την τούρτα παγωτό, όταν την φτιάχνω. Κάτι μέρες ζεστές σαν και αυτές, είναι το ιδανικό επιδόρπιο.
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Καλημερα Ειρηνη μου,θεικη η τουρτα παγωτο,επικαιρη με την μερεντα να κανει τη διαφορα πιστευω.Συγχαρητηρια λοιπον για τηνπεντανοστιμη ανανμφιβολα προταση,για την εντυπωσιακη εμφανιση,για τις κατατοπιστικες οδηγιες.Μια απορια..οι ξηροι καρποι ειναι αληθεια οτι εχουν την ιδιοτητα να 'βρεχονται'στην καταψυξη και να μην διατηρουνται τραγανοι οπως συνηθως στα αλλα γλυκα ψυγειου?Ευχαριστω πολυ,φιλια πολλα.
ReplyDeleteΦωτεινή, χαίρομαι που σου αρέσει η τούρτα παγωτό και θα χαρώ ακόμα περισσότερο, αν δοκιμάσεις να την φτιάξεις και μας πεις τις εντυπώσεις σου. Είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστείς!!
ReplyDeleteΟι ξηροί καρποί, ίσως να νοτίζουν από την υγρασία της κατάψυξης, αν παραμείνουν σε αυτήν εκτεθειμένοι. Φυλάω την τούρτα παγωτό ή σε μεγάλο μπολ που την χωράει ή τυλιγμένη σε διαφανή μεμβράνη. Προστατεύεται έτσι και από την υγρασία, τον πάγο της κατάψυξης και μυρωδιές από άλλα τρόφιμα. Έχω καταψύξει ξηρούς καρπούς, καλά κλεισμένους σε κουτιά και δεν έχουν πάθει τίποτα. Το κάνω αυτό ειδικά τώρα το καλοκαίρι, που με την ζέστη οι ξηροί καρποί, ταγγίζουν πιο εύκολα.
Καλή σου εβδομάδα.
καλημέρα Ρηνάκι, υπέροχη η τουρτα σου !!! η γεύση της σίγουρα είναι απαιχτη αλλά και η εμφανισή της είναι τέλεια !! σιγουρα θα την φτιάξω καποια απο αυτές τις ημέρες !!!! ευχαριστούμε για την πρόταση !!!!
ReplyDeleteφιλια πολλά και καλή βδομάδα !!!
Αχ Ειρήνη μου, τι φανταστική τούρτα είναι αυτή! Έτσι μου'ρχεται να φάω την οθόνη μου!! χα-χα-χα Την δροσιά της και την γλύκα της να'χεις.... Σ'ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή και τις οδηγίες.... θα την φτιάξω οπωσδήποτε! Πολλά φιλιά!
ReplyDeleteΤρομερή τούρτα!! πώς να αντισταθείς σε τέτοιο πράγμα!!
ReplyDeleteΤέλεια εικόνα φαντάζομαι και από γεύση.... γιαμ γιαμ!
ReplyDeleteΕιρηνάκι, πραγματικά απίθανη η τούρτα σου! Μ' αρέσουν πάρα πολύ όλα τα υλικά αλλά και το στήσιμό της!
ReplyDeleteΆκρως εντυπωσιακή και είμαι σίγουρη ότι από γεύση θα είναι θεσπέσια!
Φιλιά!
Μαρία, να την φτιάξεις, να δροσίσεις την οικογένεια, τώρα ειδικά που ο υδράργυρος ανεβαίνει σε ψηλά σκαλοπάτια!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Elena, σε βεβαιώνω ότι, η τούρτα παγωτό, είναι περισσότερο....θελκτική στην πραγματικότητα, απο ότι δείχνει στην οθόνη!! Δροσερή και γλυκιά σαν παγωτό! Καλή επιτυχία αν την φτιάξεις!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Villy, δεν αντιστέκεσαι! Απλά την τρως!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Beauty str, είναι το ίδιο ωραία σε γεύση, όσο και σε εμφάνιση!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Ερμιόνη, η τούρτα παγωτό, εκτός από ωραία γευστικά, είναι εμφανίσιμη. Ιδανική σαν επιδόρπιο, για τα καλοκαιρινά μας τραπέζια. Εγώ σαν δηλωμένη λάτρης του παγωτού που είμαι, θα την πρόσφερα άνετα και τον χειμώνα!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Ειρήνη μου πολύ εντυπωσιακή!Όσο απο γεύση φαντάζομαι........!!!Γεια στα χέρια σου!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Ελένη, είμαι σίγουρη πως αν την δοκιμάσεις, θα εντυπωσιαστείς από την γεύση της. Είναι απίθανη και έγινε ανάρπαστη, όταν την έφτιαξα. Δροσερή και τόσο γλυκιά όσο πρέπει για παγωτό.
ReplyDeleteΚαλή σου ημέρα.
Στειλε κι απ εδω ενα κομματακι!
ReplyDeleteBeauty Folloewer, σου στέλνω δύο κομμάτια, για μπόλικη γεύση και δροσιά!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.