Το τηγανόψωμο είναι μια κλασσική ευβοιώτικη νοστιμιά!!!
Θα το βρείτε σχεδόν σε όλα τα ταβερνάκια στην Εύβοια, όπου μην διστάσετε να το παραγγείλετε και να το απολαύσετε!
Είναι όμως πολύ εύκολο να φτιάξουμε και δικό μας σπιτικό.
Θα σας δώσω την συνταγή που φτιάχνω εδώ και χρόνια.
Την συνταγή αυτή μου ζήτησε η φίλη μου η Λίλα, που λείπει μακριά από την Χαλκίδα. Το έφτιαξε, το φωτογράφισε και όπως μου είπε το ευχαριστήθηκαν όλοι και πιο πολύ η κορούλα της.
Πάμε να το φτιάξουμε κι εμείς!
Θα χρειαστούμε:
μισό κιλό αλεύρι σκληρό σταρένιο
1 φακελάκι μαγιά ξερή (8 γρ.)
λίγο αλάτι (προαιρετικά)
λίγο ελαιόλαδο (και λίγο ακόμα για το τηγάνισμα)
φέτα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
νερό χλιαρό
Στην πράξη:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αναμειγνύουμε με την μαγιά και ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο του.
Ρίχνουμε λίγο αλάτι αν θέλουμε και αρχίζουμε σιγά σιγά να προσθέτουμε χλιαρό νερό.
Θέλουμε να πετύχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Να μην είναι ούτε τόσο υδαρής όπως η ζύμη στους λουκουμάδες, ούτε τόσο σφιχτή όπως η ζύμη για το ψωμί.
Ζυμώνουμε για λίγο και στην συνέχεια σκεπάζουμε το μπολ με μια λαδόκολλα και από πάνω βάζουμε μια πετσέτα.
Το αφήνουμε για 1 ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος του. Μπορούμε αν θέλουμε να το βάλουμε σκεπασμένο και στον φούρνο, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, στους 25-30 βαθμούς.
Όταν η ζύμη φουσκώσει, την πατάμε να ξεφουσκώσει και την ζυμώνουμε για λίγο ακόμα.
Παίρνουμε κομμάτια ζύμης σε μέγεθος πορτοκαλιού.
Τα απλώνουμε με τον πλάστη να ανοίξουν, δίνοντας είτε στρογγυλό είτε ορθογώνιο σχήμα. Εγώ συνηθίζω να τα κάνω στρογγυλά, η Λίλα τα έκανε ορθογώνια.
Ρίχνουμε από πάνω λίγο λάδι και τριμμένη φέτα.
Διπλώνουμε την ζύμη ώστε να «κλείσει» μέσα της την φέτα και την πιέζουμε με τα χέρια μας ώστε να απλώσει και να ενωθεί η φέτα με το ζυμάρι.
Με ένα πιρούνι τρυπάμε την επιφάνεια σε διάφορα σημεία.
Βάζουμε στο τηγάνι μας λίγο ελαιόλαδο, και αφού κάψει καλά, τηγανίζουμε κάθε ψωμάκι χωριστά.Φροντίζουμε να τηγανιστούν καλά και να μην μας μείνει άψητο το εσωτερικό τους.
Απολαμβάνουμε τα τηγανόψωμα ζεστά.
Με τα παραπάνω υλικα, γίνονται 7 τηγανόψωμα.
Καλή επιτυχία!
Αμαλία
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
22 comments:
MMMMMMMMMMMMMMMMMM μέχρι εδώ έφτασε η μυρωδιά!!!!!
Τώρα τι να σας πω...που με βρίσκει και πως με βρίσκει αυτή η συνταγή!!!!!Τέλειο φαίνεται!!
ΚΑΛΗΜΕΡAAAAAAAAAAAAΑ
Σλουρπ!!!! Χρυσοχέρα είσαι!!! Φιλάκια
Αυτο το τηγανοψωμο ακουστα το εχω, αλλα δεν το συνηθιζαμε στα μερη μας... Ευκαιρια να το δοκιμασω, φαινεται νοστιμοτατο!
Αμαλία, εξαιρετική Ευβοιώτικη νοστιμιά τα τηγανόψωμα. Κάποτε τα έβρισκα στο σούπερ μάρκετ έτοιμα. Είναι εύκολο να τα φτιάξει κανείς και να τα γευτεί ζεστά ζεστά. Δεν δίνεις συγκεκριμένη ποσότητα τυριού. Φαντάζομαι ότι θα είναι στην προτίμηση αυτού που τα φτιάχνει, φτάνει να μην είναι υπερβολική η ποσότητα και να βγαίνει έξω από το ζυμάρι. Θα μπορούσαμε ίσως να αναμίξουμε την φέτα με λίγο ανθότυρο;
Καλή ημέρα να έχουμε.
Φαίνονται εξαιρετικά!:)
αααα... θα το κάνω το σ/κ... τέλειο φαίνεται και έχω μια αδυναμία στα τηγανόψωμα!!!
Φιλάκια
Το έκανα στο φούρνο μόλις σε διάβασα, κοίτα στο μλπογκ μου, πεντανόστιμο!!!
Α, και με σουσαμάκι!
Φιλιά πολλά και ευχαριστώ!
http://logokrisiaikostuprotueona.blogspot.com.es/
Καλησπερα Αμαλια
Σημερα μας ετοιμασες μια πραγματικη λιχουδια!!Ενα ωραιοτατο ορεκτικο,ενα δεκατιανο,μια προταση για το απογευματινο των παιδιων η και ενας μεζες με μια κρυα μπυρα.Προσωπικα λατρευω οτιδηποτε εχει να κανει με ζυμες και οταν πριν χρονια ειχα απολαυσει το συγκεκριμενο τηγανοψωμο,ειχα εντυπωσιαστει.Να λοιπον η ευκαιρια για μενα να το ξαναθυμηθω.Φιλια πολλα,πολλα.
Είναι τέλειο..καλημέρα
Μμμμμμμμμμ! Μοσχοβόλισε λαχταριστό τηγανόψωμο και κατέφθασαααα! Ένα κομματάκι παρακαλώ;;;;;; Μπράβο σου Αμαλία μου... γεια στα χέρια σου,έγινε τέλειοοοο!!!!
Τρελαίνομαι για τηγανόψωμο και δεν έχω φτιάξει ποτέ δικό μου! ευκαιρία λοιπόν!
καλό σ/κ :)
Αχ όποτε λέω να συμμαζευτώ οι φίλοι μου οι food bloggers με καταστρέφουν! Κανείς δεν μπορεί να πει όχι σε ενα τόσο λαχταριστό τηγανόψωμο! Μπράβο Αμαλία! Καλό ΣΚ!
με ενθουσίασε η όλη διαδικασία τρέχω να ταίσω πεινασμένα στόματα ευχαριστώ νάσαι καλά πολλά πολλά φιλάκια από το δροσερό Φανάρι μου......ελά για καμιά βουτια στις καθαρες του παραλίες....
Η Εύβοια ήταν πάντα η αγαπημενη μου, την έχω γυρίσει όλη και έμενα τα καλοκαίρια σε διάφορα μέρη της. Πολλές φόρες το έχω φάει και το έχω επιθυμήσει. Σε ευχαριστώ πολύ, σίγουρα θα το φτιάξω.
Καλό Σαββατοκύριακο!
Μμμμμμ πόσο λαχταριστό δείχνει!!!
Καλά.. Δώσε μου εμένα πίτες, τηγανόψωμα, πιτάκια κλπ και ζήτα μου ό,τι θες!!
✿彡✿⊱╮¸.•°
Não tem jeito mesmo... sempre saio com fome do seu blog.
Feliz Dia do Amigo!
Bom fim de semana!
Beijinhos.
Brasil
✿彡
Φαίνονται πολύυυ λαχταριστά! Πολύ ωραία η συνταγή σου Αμαλία! Με την πρώτη ευκαιρία θα τα φτιάξω!
Καλημέρα Αμαλία τέλεια τα τηγανόψωμα έτσι τα φτιάχνει και η γιαγιά μου ειδικά το χειμώνα(δεν ξέρω γιατί)και το έχουμε ως μεζέ με λίγο τσιπουράκι για το κρύο.Να είσαι καλά καλό σ/κ!!!!
Λατρεύω το τηγανόψωμο Αμαλία μου.... γεια στα χέρια σου!! Φιλάκια και να περνάς πάντα όμορφα! :-)
Τρελαινομαι!
Εχω μια γειτόνισσα απο την Ευβοια που φτιαχνει απιστευτα τηγανόψωμα.
Καλά, άνετα θα το έτρωγα όλο! Αγαπημένο τηγανόψωμο! Τέλεια συνταγή!
Post a Comment