Καλοκαιράκι, παραλίες, ξεγνοιασιά, ουζάκι και μεζεδάκι από πεντανόστιμο γαύρο μαρινάτο, για πολλούς το top καλοκαιρινό μεζεδάκι !!
Το πιο ωραίο δε είναι, ότι εκτός από την νοστιμιά του είναι και πανεύκολος στην παρασκευή του.
Πάμε να δούμε τι χρειαζόμαστε και πως τον φτιάχνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες και την συνταγή που μου έδωσε η Πένυ, η γυναίκα του ψαρά μου στην Κόρινθο!
Θα χρειαστούμε:
1 κιλό γαύρο (ζυγισμένος την ώρα που το αγοράζουμε)
1-2 σκελίδες σκόρδο
1 πιπερίτσα καυτερή
(αν θέλουμε πιο δυνατή γεύση βάζουμε λίγο παραπάνω σκόρδο και πιπερίτσα)
3-4 κλαράκια μαϊντανό
λίγο ηλιέλαιο
μισό μπουκαλάκι ξύδι (περίπου)
μισή κουταλιά αλάτι χονδρό
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε καλά τον γαύρο αφαιρώντας το κεφάλι, τα εντόσθια , το κόκαλο και την ουρά.
Για να αποφύγετε αυτό το στάδιο, καλύτερα είναι να ζητήσετε από τον ψαρά σας να σας τον καθαρίσει και να σας τον φιλετάρει.
Πλένουμε τον φιλεταρισμένο γαύρο καλά, τον στραγγίζουμε και τον βάζουμε σ’ ένα μπωλ.
Ρίχνουμε ξύδι μέχρι να σκεπαστεί όλο το περιεχόμενο και προσθέτουμε το χοντρό αλάτι.
Σκεπάζουμε το μπώλ και το βάζουμε για ένα εικοσιτετράωρο στο ψυγείο.
Ξεπλένουμε τον γαύρο πολύ καλά και τον στραγγίζουμε επίσης πάρα πολύ καλά.
Τον βάζουμε σ’ ένα μπώλ και ρίχνουμε ηλιέλαιο μέχρι να τον σκεπάσει.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, τον μαϊντανό, την πιπερίτσα και τα προσθέτουμε στο μπώλ.
Σκεπάζουμε το μπώλ και το βάζουμε στο ψυγείο όπου ο μαρινάτος γαύρος μας μπορεί να διατηρηθεί για 15 ημέρες.
Μετά απο λίγες ώρες που θα έχουν αρχίσει να βγαίνουν τα αρώματα και οι γεύσεις των μυρωδικών μπορούμε να βάλουμε λίγους γαύρους σ’ ένα πιατάκι, να προσθέσουμε λίγο ελαιόλαδο, λίγο ξυδάκι και προαιρετικά λίγο αλατάκι.
Τώρα είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε το εκλεκτό μας μεζεδάκι !!!!
1/ Δεν βάζουμε στο μπωλ με τα γαυράκια ελαιόλαδο γιατί παγώνει στο ψυγείο, γι αυτόν τον λόγο χρησιμοποιούμε το ηλιέλαιο.
2/ Στην αρχή βάζουμε ξύδι για να ψήσει τον γαύρο και αλάτι για να τον σφίξει και να μην λιώσει.
Το αλάτι που βάζουμε σ’ αυτό το στάδιο πρέπει να είναι οπωσδήποτε χονδρό για να πιάσει τα γαυράκια, το ψιλό διαλύεται και δεν προσφέρει τίποτα.
Καλή επιτυχία, καλή απόλαυση, καλά μπάνια εύχομαι στους τυχερούς!
Τρελλαίνομαι για γαύρο μαρινάτο και ειδικά το καλοκαίρι είναι τέλεια νοστιμιά!!! Καλημέρα.
ReplyDeleteΚαλημέρα ,μου είναι γνωστή η συνταγή σας αυτή ,μονο που εγώ τη φτιάχνω με κρεμμύδι αντί για σκόρδο και χωρίς την καυτερή ,και μέσα στο λάδι μια-δυο φέτες λεμόνι για άρωμα,μ αρέσει πολύ καταπληκτικός ουζομεζές..φιλιά
ReplyDeleteΚαλημέρα Μαράκι μου... τέλειος φαίνεται ο μαριναρισμένος γαύρος... Πριν μερικές μέρες έλεγε ο καλός μου να φτιάξει και να το ανεβάσω γιατί αν περιμένει από μένα να τον φτιάξω σώθηκε χαχαχα... η σχέση μου με τα ψάρι είναι σε οριακό σημείο καλή!!! Πρέπει να σου έγινε πολύ ωραίος αν κι εγώ τον ονομάζω "ελληνικό σούσι". Πάντως για όσους λατρεύουν τα ψάρια είναι αξεπέραστη νοστιμιά... Γεια στα χέρια σου και καλό Σαββατοκύριακο! Καλά να περάσεις!
ReplyDeleteΟκαλύτερος τσιπουρομεζές.......στην υγειά μας.
ReplyDeleteΤέλειος ο μεζές σου... Για βραδάκια με παρέα και τσιπουράκι στο μπαλκόνι.... Καλό Σ/Κ....
ReplyDeleteπαιρνω το ουζο και ερχομαι!!!!!
ReplyDeleteειρηνη
Το τέλειο μεζεδάκι για το καλοκαίρι!!! Καλό Σαββατοκύριακο καλή μου!!!
ReplyDeleteΚαλησπέρα Μαρία μου! Εξαιρετικό το μεζεδάκι, άκρως καλοκαιρινό και τα τιπς βοηθάνε πολύ, σε ευχαριστούμε!
ReplyDeleteΕγώ πάντως θέλω και το πιατάκι και το καπελάκι!!! Γίνεται;
Φιλάκια.
den mporeis na fas ola ayta, kai emeis eimaste ethimoi gia na voithisoume! =)
ReplyDeleteMαρία μου τα tips είναι πάντα χρήσιμα!
ReplyDeleteΑυτό με το ηλιέλαιο.. για μένα ήταν σωσμός! Σαν χαζή έβαζα ελαιόλαδο και..
"κλάψε μέσα Πολυχρόνη που δεν γίναμε ευζώνοι" κατά τα λεγόμενα των τέκνων...
Φιλιά Πειραιώτικα!
Τρελαίνομαι για γαύρο και ειδικά τώρα το καλοκαίρι είναι το ιδανικό μεζεδάκι!!! Η συνταγή σου φαίνεται υπέροχη!!! Φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα!!!
ReplyDeleteΠωπω Μαράκι ζημιά που έπαθα κ ειναι 9 το πρωί εδώ! Τρελαίνομαι για γαυράκι μαρινάτο!
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά!
Πω πω Μαράκι μου...τί νοστιμιά!!! Τρελλαίνομαι για γαύρο όπως κι αν είναι!!! Σίγουρα από τα πιο γευστικά ψάρια που υπάρχουν!!
ReplyDeleteΠολύ ωραία συνταγή! Την κρατώ...
Φιλιά πολλά πολλά!!!!
είναι φανταστικός! Τον φτιάχνω και εγώ συχνά! Φιλιά!!!
ReplyDeleteΕυγενίτσα μου έλα να σε κεράσουμε, θα σου κάνει και παρέα ο αντρας μου που τον λατρεύει !!!!!
ReplyDeleteφιλια πολλά πολλά
Νέλη, πολύ ωραία ακουγεται και η δική σου εκδοχή ιδιαίτερα για εκείνους που προτιμούν τα συνοδευτικά που αναφέρεις.
ReplyDeleteκαλό μεσημέρι και καλή βδομάδα!
Κικίτσα μου ευτυχώς που έχεις και τον καλό σου που σε προσέχει και ετσι μπορείς να απολαμβάνεις αυτά που δεν θέλεις να φτιάχνεις !!!χιχιχι !! εχεις δίκιο αυτός είναι ''γαυρος σούσι''!!!!
ReplyDeleteφιλια πολλά πολλά πολλά
Κατερινάκι, έλα σε περιμένουμε, μην αργείς γιατί κοντεύουν να τελειώσουν !!!!!!!!!!!!! χιχιι
ReplyDeleteπολλά τσιπουρένια φιλιά
Κωνσταντίνα έλα γιατι περιμένει και το Κατερινάκι για τσιπουρα !!!!!
ReplyDeleteκαλό μεσημέρι και φιλιά
great, Ειρηνάκι φέρε το ουζο σου και έλα στην παρέα μας έχουμε και τσιπουρο !!!!!!!!!!
ReplyDeleteφιλακια πολλά
Να σαι καλά Ελενάκι μου και καλά να περνάς !!!!!!!!!!!
ReplyDeleteφιλάκια
Helen Gr, οτι θέλει το Λενάκι μος και πιατάκι και ψαθάκι για το κορίτσι μας !!!! χιχιχιχιχιχι !!
ReplyDeleteσε φιλώ πολύ πολύ !!!
Οζλεμάκι, γιαυτό καλέ βάλαμε το κέρασμα για να μας βοηθήσετε!!!!!!!!! σε περιμένουμε, μην αργείς !!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteφιλάκια πολλά
Αντιγονάκι μου, τα tips εχουν βγεί αφού την έχουμε πατήσει πρώτα !!!! μάλλον δεν θα τα λέμε τιπς αλλά ''δεν ήξερες? δεν ρώταγες?" !!!!! χαχαχαχα! όπως κατάλαβες πριν ρωτήσω την είχα πατήσει και εγώ !!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteφιλια πολλά Αντιγονάκι μου και να περνάς καλά !!!
Spyridoula, ευχαριστούμε για την επίσκεψη, καλά να περνάτε !!!!!!!
ReplyDeleteφιλια πολλά πολλά
Ερη μου, εκεί που είσαι βρίσκες γαυράκι?? αμα βρίσκεις μην διστάσεις τρέχα να αγοράσεις και ...καλοφάγωτος !!!!!!!!!!!
ReplyDeleteφιλια πολλά μικρούλι μου !!!!
Ειρηνακι μου, σίγουρα ο γαυρος είναι απο τα γευστικά ψαράκια, φτιάχτο και θα με θυμηθείς !!!!
ReplyDeleteφιλια πολλά και καλά να περνάς!
Beaty str, ευχαριστούμε για την επισκεψη!!!!
ReplyDeleteφιλια πολλά και καλή βδομάδα
xi xi tin paraskeyi erxomai Ellada =)
ReplyDeleteοζλεμακι, με το καλό να ερθεις, φαντάζομαι την χαρά σου !!! απο που έρχεσαι και που θα πας ????
ReplyDeletepaw Kavala kai tha mai me 2 filous mou =)
ReplyDeleteΕίμαι σίγουρη ότι θα περάσεις υπέροχα, η Καβάλα είναι πανέμορφο μέρος. Εύχομαι καλές διακοπές με ξεκουραση και μπανάκια.
ReplyDeleteκαλό ταξίδι.
euxaristw poly Maria mou =)
ReplyDeleteeinai mono mia vdomada alla makari na pername kala an kai exei poly zesti.
φιλια πολλά Οζλεμακι μου !
ReplyDeleteμμμ ορεκτικότατος ο γαύρος σου Μαρία! ο,τι πρέπει με ουζάκι :)
ReplyDeleteΚλασικό κι αγαπημένο μεζεδάκι για το καλοκαίρι, με απειρους συνδυασμους μυρωδικών!
ReplyDeleteΚαλό υπόλοιπο καλοκαιριού!!
Βρε κορίτσια εμένα μου ελιωσε η σάρκα του τι έκανα λάθος; Το φάγαμε βέβαια ήταν πεντανοστιμος αλλά σαν πουρές!!!
ReplyDeleteΧριστίνα καλησπέρα!
ReplyDeleteΘα σου απαντήσω εγώ, μιας και η Μαρία είναι εκτός ιντερνετ σήμερα.
Εξάλλου έχω φτιάξει τόσες φορές την συγκεκριμένη συνταγή, που νομίζω μπορώ να σου δώσω μια σαφή απάντηση για το τι μπορεί να έφταιξε.
Τρία πράγματα!
Πρώτον, τα γαυράκια σου να ήταν πολύ μικρά και να σου διαλύθηκαν στο καθάρισμα.
Δεύτερον, την ώρα που τα καθάριζες να "πλήγωσες" την σάρκα τους, δηλαδή να τα καθάρισες πολύ έντονα με κάποιο μαχαίρι. Δεν χρειάζεται μαχαίρι, σέρνοντας το δάχτυλο κατά μήκος, αφαιρείται ωραιότατα το κεντρικό κόκκαλο και φιλετάρεται το ψάρι.
Τρίτον, τα γαυράκια σου να μην ήταν πολύ φρέσκα.
Χρησιμοποίησες χοντρό αλάτι όπως λέει η Μαρία??
Αν ακολούθησες τις οδηγίες ακριβώς, δεν υπάρχει περίπτωση αποτυχίας. Ποτέ δεν μου έχουν διαλυθεί τα γαυράκια, κάνω 2-3 κιλά κάθε φορά, γιατί είναι μεζεδάκι που γίνεται ανάρπαστο στο σπίτι μας!