Το καλοκαίρι, όπως ίσως έχετε καταλάβει, είναι για μένα η εποχή του μεζέ.
Πολλές φορές δεν έχω όρεξη για πολλά πολλά μαγειρέματα, εξάλλου ποιος έχει όρεξη με τις ζέστες για βαριά ή δύσκολα φαγητά??
Όμως οι μαζώξεις με φίλους για ένα ουζάκι ή μια μπυρίτσα ποτέ δεν λείπουν.
Έτσι τέτοιες μέρες, ξεσκονίζω τα κιτάπια μου και ψάχνω για διάφορα μεζεδάκια, που θα «νοστιμίσουν» την παρέα.
Οι μπροκολοκεφτέδες μου ενθουσίασαν τους φίλους μας πριν μερικές μέρες στο εξοχικό μας.
Είναι τραγανοί εξωτερικά, πολύ μυρωδάτοι και πολύ πολύ γευστικοί.
Δοκιμάστε αυτούς τους διαφορετικούς και πολύ νόστιμους κεφτέδες με καλή παρέα και πολλές παγωμένες μπυρίτσες!
Πάμε να δούμε πως τους φτιάχνουμε!
Τα υλικά μας:
400 γρ. μπουκετάκια μπρόκολου
280 γρ. αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
200 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
1 αυγό
1 κουταλάκι μπέϊκιν
1 μεγάλο κρεμμύδι
3-4 κλαράκια δυόσμο (τα φυλλαράκια)
3-4 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
μισό φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
μισό φλιτζανάκι (μικρό) ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι
Επιπλέον
ελαιόλαδο ή κάποιο ελαφρύ λάδι για το τηγάνισμα
αλεύρι για το αλεύρωμα
Πάμε να τους φτιάξουμε:
Βράζουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου σε μπόλικο νερό, μέχρι να μαλακώσουν.
Τα στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ.
Τα πατάμε με ένα πιρούνι να κοπούν σε μικρότερα κομμάτια.
Χτυπάμε στο μούλτι το κρεμμύδι, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, τον άνηθο και μισό φλιτζανάκι ελαιόλαδο.
Αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με το μπρόκολο και ανακατεύουμε καλά.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το αυγό, το μπέϊκιν, την παρμεζάνα και σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας στα ενδιάμεσα.
Το μείγμα μας θα κολλάει αρκετά, δεν θα πλάθεται δηλαδή με τα χέρια.
Βάζουμε σε ένα πιάτο αλεύρι για να αλευρώσουμε τους κεφτέδες μας.
Παίρνουμε μεγαλούτσικες κουταλιές από το μείγμα, τις βάζουμε στο πιάτο με το αλεύρι και τις καλύπτουμε ολόγυρα με αλεύρι.
Έτσι εύκολα θα μπορούμε να πλάσουμε τους κεφτέδες μας.
Τους πλαταίνουμε ελαφρά ανάμεσα στις παλάμες μας, και τους τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι, το οποίο πρέπει να έχει κάψει καλά.
Χαμηλώνουμε λίγο την θερμοκρασία, ώστε να μην μας αρπάξουν.
Τους γυρίζουμε 3-4 φορές.
Δεν θέλουν ιδιαίτερα πολύ τηγάνισμα, ίσα να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανοί.
Κατόπιν τους βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από τα πολλά λάδια.
Τους απολαμβάνουμε ζεστούς.
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!
Λιγώθηκα πρωί πρωί! Δεν είχα ξανακούσει τέτοια κεφτεδάκια, αλλά δεν έχει καμία σημασία! Το μπρόκολο μου αρέσει πολύ, οπότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι σε λίγο καιρό θα τους δεις αναρτημένους κι από 'μένα!
ReplyDeleteΠάρα πολύ ωραία συνταγή Έλενά μου!
Καλημέρα, καλή εβδομάδα! Φιλιά!
Kαλημερα Ελενα ευχομαι να εχεις μια καλη και δημιουργικη εβδομαδα.Η σημερινη σου αναρτηση με αιφνιδιασε ευχαριστα!Βλεπεις μεχρι τωρα τα μονα κεφτεδακια λαχανικων που γνωριζα,περιοριζονταν στα γνωστα υλικα..κολοκυθακια,πατατες,χορτα,κανενα καροτακι..Και ομως πολυ σωστα σκεφτηκες και χρησιμοποιησες αυτο το υπεροχο,υγιεινο,νοστιμοτατο λαχανικο για να παρασκευασεις μια λιχουδια που και το πιο δυσκολο παιδι,μια που αυτα συνηθωα ειναι επιφυλακτικα στα λαχανικα,θα δοκιμαζε ευχαριστα!!Απλο στην εκτελεση,αρωματικο με τοση ποικιλια μυρωδικων,ιδιαιτερα πικαντικο με την εντονη παρουσια και γευση του τυριου και φυσικα οταν κατι σπαρταραει στο λαδακι ,αυτο και μονο αποτελει εγγυηση νοστιμιας.Ελενα μου η φαντασια πολλες φορες παιζει περιεργα παιγνιδια,αλλα στη συγκεκριμενη περιπτωση δημιουργησε μια ευχαριστη εκπληξη!!Φιλια πολλα,πολλα.
ReplyDeleteαυτα θα τα προσθεσω στην συλλογη μου για κεφτεδακια. υπεροχα.
ReplyDeleteειρηνη
Καλημέρα ,καλή εβδομάδα,απο μπρόκολο πρώτη φορά το βλέπω ,ωραιοι θα είναι,θα τους φτιάξω ,φιλάκια πολλά.
ReplyDeleteEλενα μου!!! καταπληκτικοί!!
ReplyDeleteαυτού του ειδους οι κεφτέδες, ειναι απλά, λατρεμενοι!!
καλη βδομάδα να 'χουμε :))
φιλιά πολλά!!
Πολύ ωραία και πρωτότυπα κεφτεδάκια!!!Σίγουρα θα είναι πεντανόστιμα!!!Φιλάκια και καλή εβδομάδα!!!
ReplyDeleteΚαι μπρόκολο έχω αλλά και παρμεζάνα, λέω αύριο να τους δοκιμάσω. Αν ακούσεις μέχρι εκεί φωνές, από εμάς θα είναι!!! Μου είπαν, τέλος οι δοκιμές (!) αλλά εγώ θα τους ευχαριστηθώ, γιατί λατρεύω τους χορτοκεφτέδες.
ReplyDeleteΕλενάκι, ευχαριστώ πολύ για την ιδέα.
Καλή εβδομάδα, φιλάκια!
Όλα (ή σχεδόν όλα) τα λαχανικά μπορούν να γίνουν κεφτέδες, γιατί όχι και το μπρόκολο?
ReplyDeleteΩραία ιδέα, τους έκανες βλέπω και έξτρα τυρένιους και αφράτους, εξαιρετικό μεζεδάκι!
Καλή βδομάδα και καλή συνέχεια εύχομαι!
Τι μας κάνεις Δευτεριάτικα..... γιαμ γιαμ... Καλή εβδομάδα!
ReplyDeleteμεζέδες, μεζέδες, μου έβαλες ιδέα.
ReplyDeleteπάω στην κουζίνα.
καλή μας εβδομάδα!!
Λενάκι μου είσαι απίστευτη ! καλέ ποσο αφράτοι φαίνονται ??????
ReplyDeleteπρέπει να είναι πεντανόστιμοι αν και δεν τους εχω ξανακουσει ποτέ!!!! παντα με εκπλήσεις !!!
για στα χέρια σου φιλεναδίτσα μου !!!!!!!!!!!
Το μπρόκολο ταιριάζει απίθανα με την παρμεζάνα, οπότε πολύ καλά έκαναν οι φίλοι σας και ενθουσιάστηκαν με αυτά τα κεφτεδάκια!
ReplyDeleteΠολύ πρωτότυπη ιδέα Ελενάκι, μπράβο!
Σε συνδυασμό με ένα δροσερό ντιπ, το αποτέλεσμα θα είναι φανταστικό!
Φιλιά πολλά
Καλή εβδομάδα!
ReplyDeleteΕλενα μου πολύ νόστιμοι φαίνονται!!!!!!
Φιλάκια!!!!!!!!!!
Καλησπέρα!! Τρελαίνομαι για κεφτέδες..δεν έχω δοκιμάσει ποτέ αυτή την συναταγή!Έχεις δικιο το καλοκαίρι είναι προτιμότεροι οι μεζέδες..! Καλή εβδομάδα!!
ReplyDeleteεπειδή μου άρεσε η πρωινή δόση,ήρθα κι από δω να πάρω κι άλλο κεφτεδάκι...
ReplyDeleteπραγματικά απίθανο μεζεδάκι...
φιλιά και καλή εβδομάδα σε όλες σας...-:))
Πολύ νόστιμοι φαίνονται!!Σίγουρα θα τους δοκιμάσω!!!φιλάκια.
ReplyDeleteΛαχταριστοί φαίνονται Έλενα! Και δεν του τόχα του μπρόκολου... Αλλά συνδυασμένο τόσο όμορφα πρέπει να είναι πολύ νόστιμο!
ReplyDeleteθα τους φτιάξω όπωσδήποτε και μάλιστα αυτη την εβδομάδα Έλενα, υπέροχοι μου φάινονται! Λες να γίνονται στον φούρνο?
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά!
Selcouth μου, αν αγαπάς το μπρόκολο, οι κεφτέδες αυτοί θα σε ενθουσιάσουν!
ReplyDeleteΕννοείται περιμένω να δω τις προκοπές σου!
Φιλιά!!!!
Φωτεινούλα μου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
ReplyDeleteΟι μπροκολοκεφτέδες είναι όπως ακριβώς τους περιέγραψες.
Πολύ αρωματικοί, με μια πικάντικη νότα από την παρμεζάνα, τραγανοί εξωτερικά, αφράτοι εσωτερικά και απίστευτα γευστικοί!
Φιλάκια, καλή σου εβδομάδα!
Ειρήνη μου είναι λίγο διαφορετικά από τα λοιπά "ψευτοκεφτεδάκια", πιστεύω θα σου αρέσουν!
ReplyDeleteΦιλιά!
Neli ναι, δεν είναι από τους συνηθισμένους ψευτοκεφτέδες, αλλά είναι απίστευτα γευστικοί!
ReplyDeleteΦιλιά!
Καλή βδομάδα Μαριλενάκι μου, πολλά πολλά πολλά φιλάκια!!!
ReplyDeleteΣπυριδούλα μου σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΦιλιά, καλή σου εβδομάδα!
Ελενάκι μου ποπιος σε καταπιέζει να τον μαλώσω??
ReplyDeleteΔοκίμασέ τους, είναι μια διαφορετική γεύση που πιστεύω θα σου αρέσει!
Πολλά φιλιά, να έχεις μιαν όμορφη εβδομάδα!
Σκοτεινούλα παλιότερα έλεγα ότι τα πάντα θα μπ[ορούσα να τα .... μαφινιάσω, τώρα είμαι στο στάδιο που λες, τα πάντα μπορώ να τα κεφτεδιάσω χα χα χαα!!
ReplyDeleteΑφράτοι και τυρένιοι πραγματικά γίνανε!
Φιλάκια!
Καλή βδομάδα Κατερίνα μου, σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΦιλιά!
Blues μου στην κουζίνα ολοταχώς!!!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Μαράκι είδες τι εκπλήξεις εγώ??? χα χα χαααα!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά φιλεναδίτσα, καλή μας εβδομάδα!!
Ερμιονάκι μου το δροσερό ντιπ απαραίτητο συνοδευτικό δεν το συζητάω, τους σερβίρησα με ένα δροσερό ντιπ γιαουρτιού και το καταευχαριστηθήκανε μπορώ να πω!
ReplyDeleteΦιλάκια, καλή βδομάδα!!
Σε ευχαριστώ πολύ Εφάκι μου!
ReplyDeleteΦιλιά, καλή σου εβδομάδα!
Κατερίνα μου, για μένα καλοκαιράκι = μεζεδάκια και καλή παρείτσα!
ReplyDeleteΦιλάκια, καλή δροσερή εβδομάδα!
Βιβίκα σερβιρίσου δεξιόθεν, αριστερόθεν και γενικώς πανταχόθεν!!!
ReplyDeleteΦιλάκια, καλή βδομάδα!
Φανή μου σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΝα έχεις μιαν όμορφη εβδομάδα!
Μμμ! Πρωτότυπα κεφτεδάκια!! Σίγουρα αξίζουν μία δοκιμή!!!
ReplyDeleteΦιλάκια!!
Βαγγελιώ μου το μπροκολάκι δένει υπέροχα με τα αρωματικά και το τυράκι και το αποτέλεσμα είναι πολύ γευστικό!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Ερη μου δεν ξέρω να σου πω.
ReplyDeleteΣυνήθως παναρισμένα κρεατικά ή λαχανικά, τα ψήνω και στον φούρνο.
Αλευρωμένα δεν το έχω επιχειρήσει, ίσως και να γίνονται.
Δεν θέλουν πολύ τηγάνι όμως, ελάχιστο.
Κι εγώ σου ομολογώ ότι τα πολλά τηγάνια δεν τα μπορώ με αυτές τις ζέστες, αλλά αυτά δεν είχαν ιδιαίτερη φροντίδα!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!
Σε ευχαριστώ πολύ Taelia μου!
ReplyDeleteΦιλιά, καλή σου εβδομάδα!
καταπληκτικη συνταγη....πω πω...πιστευω να αρεσει στους επισκεπτες μου....ευχαρισστουμε για την συνταγη....φιλακια!
ReplyDeleteΟκ Έλενα θα τα κάνω και θ δω αναλόγως όπως μου φανεί του Λολοστεφανή χαχα!! Φιλάκια!
ReplyDeleteΕίναι όντως πεντανόστιμοι αλλά το μπρόκολο είναι εκτός εποχής....θα τους δοκιμάσω το χειμώνα!!!!!
ReplyDeleteΘετική ψήφος και από εμένα. Θα αργήσω λίγο να τους φτιάξω βέβαια γιατί θα περιμένω τα μπρόκολα του κήπου μας να βγούνε τον χειμώνα, αλλά τα σάλια μου τρέχουν από τώρα.
ReplyDeleteΝα κάνω και ένα σχόλιο ακόμα τώρα που το σκέφτηκα; Αν διαθέτετε ατμομάγειρα, σε τέτοιου τύπου συνταγές προτιμήστε να μην βράσετε τα λαχανικά σας αλλά να ετοιμάσετε στην συσκευή αυτή. Η γεύση του λαχανικού είναι πολύ πιο πραγματική και πολύ πιο έντονη. Πολλά φιλάκια!
ReplyDeleteΈχεις απόλυτο δίκιο Έλενά μου, το καλοκαίρι είναι η εποχή του μεζέ και της παρέας... Οι μπροκολοκεφτέδες σου είναι πεντανόστιμοι κι ό,τι πρέπει για ουζάκι ή μπυρίτσα ξανθιά ξανθιά! ΥΠΕΡΟΧΟΙ!!! Τους φαντάζομαι παρέα με ντοματοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες κι άλλα μεζεδάκια και λιγώνομαι!!!!
ReplyDeleteΤην καλησπέρα μου και πολλά φιλιά!
Αργώ να γράψω σχόλια γιατί είμαι ακόμα στο χωριό και τριγυρνάω (πολύ χρήσιμος ο προγραμματισμός της ανάρτησης χαχαχαχα).
Και πάλι ΦΙΛΙΑ!
Γιώτα καλώς όρισες!
ReplyDeleteΣε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια!
Φιλιά!
Ερη χα χα χααα!
ReplyDeleteΠεριμένω εντυπώσεις!
Φιλάκια!
Λιλάκι με κατεψυγμένο μπρόκολο τους έκανα, που να το βρω το φρέσκο τέτοια εποχή??
ReplyDeleteΟμως γίνανε μια χαρά, δεν νομίζω να είχαν καμιά διαφορά με το φρέσκο.
Φιλιά!
Αθήνά καλώς μας όρισες!
ReplyDeleteΤον ατμομάγειρα τον έχω βολευτεί κι εγώ πολύ και τον χρησιμοποιώ συχνά.
Κάλή επιτυχία αν τους φτιάξεις!
Φιλιά!
Κικίτσα μου κοίτα να ευχαριστηθείς τις διακοπούλες σου και μην σε νοιάζει τίποτε!
ReplyDeleteΟ προγραμματισμός είναι ότι καλύτερο έχει δώσει ο blogger, κι εμενα με έχει σώσει, ούτε τολμώ να σκεφτώ να σηκωνόμουν πουρνό πουρνό να βάλω ανάρτηση χα χα χαα!
Φιλάκια, να περνάς πολύ όμορφα!
Ένας πολύ καλός μεζές για το τσίπουρο
ReplyDeleteκαι για τις ρακές !
Θα δοκιμαστεί αμέσως!
Φιλιά
Φανταστικοί κεφτέδες!!!μπράβο σου Έλενα!! ήθελα να είχα καμιά δεκαριά τώρα!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά.
Πολύ πρωτότυπη συνταγή Έλενα και πολύ καλή ιδέα! Έμαθα να τρώω μπρόκολο και κουνουπίδι σουφλέ με τυρί στην Αγγλία, αλλά ομολογουμένως η δική σου συνταγή φαίνεται πολύ πολύ νόστιμη! Μπράβο!
ReplyDelete