Monday, 10 September 2012

Μαρμελάδα με 4 φρούτα

Μια μαρμελάδα, με νόστιμα φρούτα της εποχής φτιάχνουμε σήμερα!
Επειδή τις μαρμελάδες τις αγαπάμε πολύ στην οικογένειά μας, τις συμπεριλαμβάνω απαραιτήτως στο πρωινό μας.
Είναι όμως βαρετό να τρώμε όλο τις ίδιες και τις ίδιες.
Έτσι σκέφθηκα να δοκιμάσω ένα διαφορετικό, ασυνήθιστο συνδυασμό φρούτων.
Χρησιμοποίησα φρούτα που βρίσκουμε αυτή την εποχή στην αγορά.
Αρωματικά αχλάδια, δροσερές βανίλιες, νόστιμα δαμάσκηνα.
Πρόσθεσα σταφίδα σουλτανίνα ξερή, θέλοντας να δώσω ένα διαφορετικό τόνο στην συνταγή.
Έβαλα λίγη βότκα στην μαρμελάδα, βελτιώνοντας έτσι την γεύση της. Το αλκοόλ βοηθά την μαρμελάδα ώστε να μην ζαχαρώσει.
Οι σκουρόχρωμες βανίλιες δίνουν στο γλυκό μας ένα ωραίο, ρουμπινί χρώμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις κιτρινωπές βανίλιες που υπάρχουν στην αγορά, για πιο ανοιχτόχρωμη μαρμελάδα.
Δοκιμάστε την. Θα σας κερδίσει από την πρώτη κουταλιά!!!
Ας δούμε πως θα την φτιάξουμε.
Τα υλικά μας:
750 γρ. αχλάδια
750 γρ. βανίλιες σκούρες ή ανοιχτόχρωμες
500 γρ. δαμάσκηνα
150 γρ. σταφίδες σουλτανίνες ξερές
1300 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά γλυκόζη
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 μασουράκι βανίλια άρωμα
Προαιρετικά
από μία κουταλιά βότκα ή κονιάκ, για κάθε βάζο του κιλού
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τις βανίλιες και τα δαμάσκηνα από τα φλούδια τους.
Τα κόβουμε σε κομματάκια και τα βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα.
Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα τρίβουμε στον χονδρό τρίφτη, μέσα στην κατσαρόλα με τα άλλα φρούτα.
Ρίχνουμε από πάνω την ζάχαρη.
Αφήνουμε τα φρούτα τουλάχιστον μία ώρα, να βγάλουν τα υγρά τους και να λιώσει όσο γίνεται η ζάχαρη.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να λιώσει η ζάχαρη και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράζει.
Δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε που και που, για να μη μας κολλήσει η μαρμελάδα στον πάτο της κατσαρόλας.
Προσέχουμε επίσης να μην βράζει δυνατά και φουσκώσει, γιατί θα χυθεί έξω από την κατσαρόλα.
Δέκα λεπτά μετά την πρώτη βράση προσθέτουμε και τις ξερές σταφίδες σουλτανίνες.
Αφήνουμε τη μαρμελάδα μας να βράσει ως να δέσει.
Πέντε λεπτά πριν να είναι έτοιμη προσθέτουμε την γλυκόζη και το λεμόνι.
Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμη ως εξής:
Βάζουμε λίγη μαρμελάδα σε πιατάκι και την αφήνουμε να κρυώσει δύο τρία λεπτά. Με ένα κουτάλι τραβάμε μια γραμμή στο κέντρο της μαρμελάδας. Αν η γραμμή παραμείνει ανοικτή, η μαρμελάδα είναι έτοιμη. Αν κλείσει αμέσως, θέλει ακόμα λίγο βράσιμο.
Κατεβάζουμε την μαρμελάδα από την φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα για λίγα λεπτά. Οι υδρατμοί που θα σχηματιστούν θα διαλύσουν τους κρυστάλλους ζάχαρης που τυχόν βρίσκονται στα τοιχώματα της κατσαρόλας και δεν θα ζαχαρώσει η μαρμελάδα μας.
Αφαιρούμε τυχόν αφρό από την επιφάνεια, προσθέτουμε την βανίλια και ανακατεύουμε.
Βάζουμε την ζεστή μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα.
Αν θέλουμε, προσθέτουμε από μία κουταλιά βότκα ή κονιάκ, σε κάθε βάζο του κιλού. Ανακατεύουμε με καθαρό κουτάλι το κονιάκ ή την βότκα, να πάει παντού μέσα στο βάζο με την μαρμελάδα.
Καλύτερα να έχουμε αποστειρώσει το κουτάλι μαζί με τα βάζα.
Κλείνουμε καλά τα βάζα με τα καπάκια τους και τα γυρνάμε ανάποδα.
Αφήνουμε τα βάζα ακίνητα μέχρι να κρυώσουν εντελώς ή ως την άλλη ημέρα.
Φυλάμε τα βάζα με την μαρμελάδα μας σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.
Τα ανοιγμένα βάζα καλύτερα να φυλάσσονται στο ψυγείο.
Μπορούμε να απολαύσουμε την μαρμελάδα αυτή εκτός από τους γνωστούς τρόπους, στο ψωμί, σε γλυκά κλπ. και σαν γλυκό του κουταλιού, με βανίλια παγωτό.
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!
Ειρήνη Ε.

51 comments:

  1. Αρωματική και σίγουρα γευστική, θα φέρνει το καλοκαίρι στο χειμωνιάτικο τραπέζι μας!

    ReplyDelete
  2. Εντυπωσιακός συνδυασμός και μαρμελάδα με φρέσκα φρούτα και σταφίδες δεν έχω φτιάξει ποτέ. Εγώ βάζω σταφίδες μόνον στην μαρμελάδα με τα ξερά φρούτα...
    Πρέπει να έγινε υπέροχη Ειρήνη μου... Καλοφάγωτη!
    Καλή σου μέρα και φιλιά!

    ReplyDelete
  3. Υπέροχος συνδυασμός!! Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  4. Λίλα, έχει το υπέροχο άρωμα των φρούτων που περιέχει και πολύ ωραίο χρώμα.
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  5. Κική, έγινε ωραιότατη και ο άνδρας μου την θέλει κάθε πρωί στο τραπέζι, από την μέρα που την έφτιαξα. Και η μικρή δεν πάει πίσω. Βλέπω να την ξαναφτιάχνω σύντομα, γιατί όσο πάει και λιγοστεύει στο βάζο.
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  6. Ξανθή, ο συνδυασμός είναι εξαιρετικός, όπως και η μαρμελάδα που μας δίνει.
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  7. Στέλλα, από τις ωραίες μαρμελάδες, με την ωραία φρουτένια της γεύση, η σημερινή μας πρόταση.
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  8. Όμορφη μαρμελάδα..κανένα αλμυρό βρε παιδιά δεν έχετε; κανένα τυροπιτάκι; πεθαίνω της πέινας!

    ReplyDelete
  9. Ειρήνη, φαίνεται υπέροχη! όχι μονο τ' αρώματα, αλλά και τα χρώματα της, φωνάζουν "καλοκαίρι" :D

    καλή βδομάδα να 'χουμε :)

    ReplyDelete
  10. Καλημέρα Ειρήνη μου και καλή εβδομάδα! Η μαρμελάδα πρέπει να'ναι νοστιμότατη και θα προσπαθήσω να την φτιάξω σύντομα! Περάστε μια βόλτα από το σπιτάκι μου για να πάρετε τα βραβεία σας! Πολλά φιλάκια! :-)

    ReplyDelete
  11. Eξαιρετικά πρωτότυπος και ιδιαίτερα αρωματικός ο συνδυασμός των φρούτων που μεταχειρίστηκες για την μαρμελάδα Ειρήνη!Συμπτωματικά κι εγώ αυτή τη στιγμή κάνω μαρμελάδα με ροδάκινα,νεκταρίνια και βανίλιες.Τελικά τίποτε δεν είναι πιο
    όμορφο από τη σπιτική φροντίδα για τα αγαπημένα μας πρόσωπα!!Λες να βάλω και εγώ σταφίδες στην τελευταία βράση??Φιλιά πολλά,πολλά.

    ReplyDelete
  12. Ειρήνη,τι νόστιμη θα έγινε η μαρμελάδα σου με τόσα φρούτα!
    Από γλυκά μόνο τις μαρμελάδες καταφέρνω καλά και γι΄αυτό πάντα φτιάχνω,ειδικά αν έχω ντόπια φρούτα.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  13. Φαίνεται να είναι εξαιρετική και θα πρέπει να είναι πολύ αρωματική με τόσα φρούτα.Άντε πάλι μου έβαλες δουλειά για το Σ/Κ, όχι τίποτα άλλο ας δοκιμάσουν στο σπίτι και κάτι άλλο εκτός από βερύκοκο, που έχουν κολλήσει.Φιλάκια!

    ReplyDelete
  14. Ωραία και διαφορετική η πρότασή σου Ειρήνη μου!
    Δεν γνώριζα το τρικ σχετικά με την προσθήκη αλκοόλ στη μαρμελάδα, πολύ χρήσιμο!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  15. 4 φρούτα, τετραπλή νοστιμιά Ειρήνη μου!
    Φαντάζομαι αρώματα και γεύση που θα έχει η μαρμελάδα σου με τα συγκεκριμμένα φρούτα!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα να έχουμε!

    ReplyDelete
  16. Πεντανόστιμη θα είναι αυτή και πολύ αρωματική ,δεν το συζητώ πετυχημένη σίγουρα ,καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  17. Η μαρμελάδα σου με μάγεψε!! Ούτε να φανταστώ δεν μπορώ άρωμα και γεύση!! Είμαι σίγουρη πως είναι τέλεια!!!
    Καλή εβδομάδα να έχεις, φιλιά!!

    ReplyDelete
  18. Ειρηνη η μαρμελαδα σου δειχνει υπεροχη,σαν..γλυκο κουταλιου,γεια στα χερακια σου!
    Καλη εβδομαδα σου ευχομαι,φιλια!!!

    ReplyDelete
  19. Εξαιρετική πρέπει να σου έγινε, Ειρήνη μου, αν κρίνω από το χρώμα και το δέσιμο! Πολύ ωραίος και ο συνδυασμός των φρούτων που έκανες.
    Καλοφάγωτη!
    Φιλάκια, καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  20. Ειρηνάκι υπέροχη η μυρωδάτη μαρμελάδα σου, τι καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις το πρωινό σου!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  21. ιδιαίτερα νόστιμη μα και γευστική συνάμα η μαρμελάδα για τα κρύα πρωινά του χειμώνα και για πάστα φλόρα!Θα κάνω μία μικρή ποσότητα για αρωματισμένα Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα!!! Καλή εβδομάδα....

    ReplyDelete
  22. Υπέροχη μαρμελάδα φαίνεται Ειρήνη μου...Εξαιρετικά τα φρούτα που διάλεξες και αρωματικά...Την καταγράφω για να την δοκιμάσω...Φιλιά πολλά...

    ReplyDelete
  23. Αχτιδούλα μου, επιτέλους σε ξαναβρίσκουμε. Ελπίζω να είσαι πολύ καλύτερα σήμερα. Άντε και με το καλό να γυρίσεις γρήγορα στο σπίτι.
    Δοκίμασε την μαρμελαδίτσα με τα τέσσερα φρούτα σήμερα και θα φτιάξω και τα τυροπιτάκια που θέλεις!!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  24. Καταλαβα Ειρηνη,φρεσκο ψωμακι βουτυρακι μαρμελαδιτσα,παλι στη διαιτα θα το ριξουμε :)

    ReplyDelete
  25. Κατά πως τα λες εγώ τώρα πρέπει να την φτιάξω την μαρμελάδα καθότι στης μανούλας μου το σπιτικό στο χωριό βρίσκονται όλα όσα ζητάει η μαρμελάδα σου.
    Διάθεση που θα βρώ;

    ReplyDelete
  26. Οπως ήδη εχεις καταλάβει Ειρηνιώ μου θα μου κρατήσεις βαζάκι. ΅Εξαιρετικός ο συνδιασμός σου, γεια στα χέρια σου !!!!

    φιλια πολλα και καλή βδομάδα !!

    ReplyDelete
  27. Πολύ ωραία φρούτα για μαρμελάδα! Ειδικά για τις βανίλιες και τα αχλάδια, τρελαίνομαι!
    Αλήθεια... Τί γίνεται αν παραλείψουμε τις σταφίδες; Δεν θα βγει καλή;
    Πάντως έτσι όπως τη βλέπω στη φώτο, μου έρχεται να τη φάω με το κουτάλι! Ούτε ψωμάκι, ούτε βουτυράκι, ούτε τίποτα άλλο!

    Γειά στα χέρια σου Ειρήνη μου!
    Καλό βράδυ και όνειρα γλυκά.

    ReplyDelete
  28. Μαριλένα, δικίμασέ την, μοσχοβολάει!!
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  29. Elena, είναι πράματι νόστιμη. Θα το διαπιστώσεις με την πρώτη δοκιμή. Ευχαριστούμε για τα βραβεία.
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  30. Φωτεινή, τώρα είναι η κατάλληλη εποχή να εκμεταλλευτούμε τα ωραία φρούτα που υπάρχουν στην αγορά. Να φτιάξουμε νόστιμες και μοσχομυριστές σπιτικές μαρμελάδες, που θα απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο.
    Τις σταφίδες τις προσθέτω δέκα λεπτά μετά την πρώτη βράση της μαρμελάδας. Καλή επιτυχία στην μαρμελάδα σου.
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  31. eleni, είναι από τις ωραιότερες μαρμελάδες που φτιάχνω. Να σκεφθείς ότι την βάζουμε και πάνω στο παγωτό! Αν διαθέτεις φρέσκα ντόπια φρούτα, θα φτιάξεις τις πιο ωραίες μαρμελάδες.
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  32. Αρμονία, τώρα είναι η καλύτερη ευκαιρία, να "ξεκολλήσετε" από την μαρμελάδα βερύκοκο και να δοκιμάσετε άλλες γεύσεις. Φρούτα υπάρχουν άφθονα στην αγορά. Το Σ/Κ, είναι ο ιδανικός χρόνος για να φτιάξεις την μαρμελάδα.
    Καλή επιτυχία.
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  33. Ερμιόνη, από την εμπειρία μου έχω δεί ότι, το αλκοόλ, βοηθά και στην γεύση και στη συντήρηση της μαρμελάδας. Η ποικιλία των φρούτων, διαφοροποιεί την συγκεκριμένη μαρμελάδα, από τις απλές του ενός.
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  34. Έλενα, πολλαπλή η νοστιμιά αυτής της μαρμελάδας, όση και τα φρούτα που περιέχει. Και χρώμα και άρωμα και γεύση!!
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  35. Neli, έχει γίνει από τις αγαπημένες μας λιχουδιές.
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  36. Τίνα, σου προτείνω να την δοκιμάσεις, για να διαπιστώσεις η ίδια το άρωμα και την γεύση αυτής της μαρμελάδας.
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  37. Γωγούλα, την τρώμε και σαν γλυκό του κουταλιού, πάνω σε παγωτάκι.
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  38. Ελένη, αυτή η σωστά δεμένη μαρμελάδα, μας χαρίζει το ωραίο άρωμα, το ζωηρό χρώμα και την πλούσια γεύση της. Τα φρούτα ταιριάζουν αρμονικά μεταξύ τους και εμείς απολαμβάνουμε μια απίθανη λιχουδιά.
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  39. Έρη, στο πρωινό μας πρέπει να τρώμε σαν βασιλιάδες, όπως λένε οι διατροφολόγοι. Τι καλύτερο λοιπόν από μια σπιτική μαρμελαδα, φτιαγμένη με έναν ωραίο συνδυασμό φρούτων. Στο σπίτι μας πάντως η συγκεκριμένη, έχει ιδιαίτερη προτίμηση και όχι μόνο στο πρωινό.
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  40. Έφη και εγώ μια δόση έφτιαξα μόνο, θεωρώντας ότι είναι αρκετή, δεδομένου ότι κάθε χρόνο φτιάχνω διαφόρων ειδών μαρμελάδες. Βλέπω όμως ότι σύντομα θα τελειώσει και θα χρειαστεί να ξαναφτιάξω. Πάντως συμφωνώ μαζί σου. Τις κρύες μέρες του χειμώνα, είναι ιδανική για να μας δώσει την απαραίτητη ενέργεια και στα γλυκά μας, Χριστουγεννιάτικα ή μη, απαραίτητο συστατικό, για νόστιμο αποτέλεσμα. Καλή επιτυχία.
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  41. Eva, μπορώ να σου πω ότι, όταν την φτιάξεις και την δοκιμάσεις, θα σου αρέσει από την πρώτη στιγμή. Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή, για την μαρμελαδίτσα μας. Αναμένω εντυπώσεις.
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  42. Κατερίνα, σήμερα δοκιμάζουμε μαρμελάδα με τέσσερα νόστιμα και αρωματικά φρούτα. Η δίαιτα από την...άλλη Δευτέρα. Χαχά!! Πάντως μια μικρή ποσότητα, δεν πρόκειται να μας παχύνει.
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  43. Χριστίνα, τρώγοντας έρχεται και η όρεξη, λέει η μητέρα μου. Τώρα που η δική σου έχει στον κήπο της όλα αυτά τα ωραία φρούτα, εσύ κάθεσαι και το σκέφτεσαι; Ξεκίνα την διαδικασία και θα δεις πόσο....αγχολυτική είναι!! Συν του ότι θα έχεις μια ωραία μαρμελαδίτσα στο τέλος.
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  44. Μαράκι, το βαζάκι κρατημένο. Τώρα δεν ξέρω αν θα είναι από την δόση που έχω φτιάξει, γιατί τελειώνει. Ορμήσαμε επάνω της βλέπεις ως πεινασμένοι βάρβαροι!!! Χαχά. Μάλλον ο συνδυασμός θα φταίει.
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  45. Selcouth, κάθε φρούτο που περιέχει η μαρμελάδα, δίνει την δική του ξεχωριστή γεύση σε αυτήν. Αν όμως δεν θέλεις να προσθέσεις σταφίδες, μην το κάνεις. Τρώγεται και με το κουταλάκι, αν το θέλουμε.
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  46. Μαρμελάδα με 4 φρούτα!!! Ειρήνη σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για την ιδέα. Θα την φτιάξω το σ/κ. Ελπίζω να μη γίνει σαν πίσσα, όπως έπαθα πέρσι με το κιδώνι (όχι δική σας συνταγή, για να μην παρεξηγηθώ χαχαχα).
    Καλό φθινόπωρο!!!
    Πολλά φιλιά!!!

    ReplyDelete
  47. πρεπει να ειναι πεντανοστιμη με γεια τα χερακια σας!!!

    ReplyDelete
  48. Ροδούλα, όταν θα φτιάξεις την μαρμελάδα, πρόσεξε να μην την παραβράσεις. Όταν παραβράζουμε την μαρμελάδα, κινδυνεύει να γίνει σαν πίσσα, όπως λες εσύ, γιατί συμπυκνώνεται υπερβολικά. Σε κάποια φρούτα μάλιστα που έχουν περισσότερη πηκτίνη, ο κίνδυνος αυτός, είναι μεγαλύτερος.
    Καλή επιτυχία. Καλό Φθινόπωρο.

    ReplyDelete
  49. Μαργαρίτα, σε ευχαριστούμε. Πεντανόστιμη η μαρμελάδα με τα 4 φρούτα. Ιδανική για το πρωινό μας, αλλά και για όσα από τα γλυκάκια μας, γίνονται με μαρμελάδα.
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  50. φαίνεται εξαιρετική, γεια στα χέρια σου

    ReplyDelete