Friday, 14 September 2012

Κριθαρότο με γαρίδες

Να ΄μαι κι εγώ !!!!
Μετά από .....παρατεταμένες διακοπές επέστρεψα στην βάση μου και άρχισα το μαγείρεμα.
Βλέπετε μέχρι τώρα ήμουν στο πατρικό μου και η μανούλα από την χαρά της που μας είχε κοντά της, δεν μας άφηνε να κάνουμε τίποτα.
Πάμε να δούμε τι χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε το νοστιμότατο κριθαρότο μας!

Υλικά για 4 άτομα
20 μεγάλες γαρίδες
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σφηνάκι ούζο
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
400 γρ κριθαράκι μέτριο
αλάτι - πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τις γαρίδες σε καυτό νερό για 3-4 λεπτά, τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις καθαρίζουμε από τα κελύφη και τα κεφάλια.
Αφήνουμε τις γαρίδες στην άκρη, θα τις χρειαστούμε αργότερα.
Ρίχνουμε τα κεφάλια και τα τσόφλια πάλι στο νερό που τις βράσαμε για να βγάλουν όλη την νοστιμιά τους και να μας δώσουν τον ζωμό που θα χρησιμοποιήσουμε στο φαγητό μας.
Βράζουμε για 5 λεπτά και σουρώνουμε τον ζωμό με μια σήτα.
Τον ξαναβαζουμε στην κατσαρόλα και τον διατηρούμε ζεστό καθ’ όλη την διάρκεια του μαγειρέματος..
Σε ρηχή κατσαρόλα τσιγαρίζουμε για λίγο το κριθαράκι, ρίχνουμε και το κρεμμύδι να τσιγαριστεί και σβήνουμε με το ούζο.
Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε την ντομάτα, την ζάχαρη, τον πελτέ και όσο ζωμό χρειάζεται για να αρχίσει να βράζει το κριθαράκι.
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε λίγο λίγο από τον ζωμό όταν χρειάζεται, έτσι ώστε να μην κολλήσει το φαγητό.
Το κριθαράκι σε 4-5 λεπτά είναι έτοιμο. Θα πρέπει να κρατάει αρκετά, γιατί ο βρασμός του συνεχίζεται και αφού το κατεβάσουμε από το μάτι.
Λίγο πριν τελειώσουμε το μαγείρεμα ρίχνουμε τις γαρίδες, αλάτι και πιπέρι.
Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό, φρεσκοτριμμενο πιπέρι ή τριμμένο τυράκι.
TIPS: Ο ζωμός πρέπει να είναι καυτός έτσι ώστε όταν τον ρίχνουμε στο φαγητό να μην κόβει τον βρασμό (όπως κάνουμε και με το ριζότο)
Εγώ κρατώ λίγο ζωμό και τον ρίχνω αργότερα, όταν το φαγητό έχει κρυώσει λίγο και το κριθαράκι έχει τραβήξει όλους τους χυμούς, για να παραμείνει ρευστό και μελωμένο.
Καλή όρεξη!
Μέτη
Θα ήθελα να ευχηθώ χρόνια πολλά στους Σταύρους και τις Σταυρούλες που γιορτάζουν σήμερα!

47 comments:

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΛΗ ΜΟΥ.ΠΑΡ ΑΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΗ.ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ.ΦΙΛΑΚΙΑ.( Η ΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ.

    ReplyDelete
  2. Yperoxo!! Tha dokimastei oposdipote!!!! To efaga prosfata s'ena estiatorio kai mou arese poli!
    Kalimera!!!!

    ReplyDelete
  3. Μέτη μας, καλώς σε βρήκαμε και πάλι. Γαριδούλες με ουζάκι και ντομάτα, έτσι για μην ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι με τις ωραίες του γεύσεις, στην Ελλάδα κρατάει πολύ!!
    Χρόνια Πολλά για την σημερινή ημέρα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού. Χρόνια Πολλά στους Σταύρους και τις Σταυρούλες!!
    Καλή μας ημέρα.

    ReplyDelete
  4. καλο φθινοπωρο!ωραια και η συνταγη και τα tips!

    ReplyDelete
  5. Εξαιρετικό πιάτο!!
    Έριξες και μπόλικο πιπεράκι βλέπω.. τέλειο.

    ReplyDelete
  6. Πολύ καλή συνταγή. Την κρατώ να την φτιάξω αύριο!! Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  7. Φιλενάδα με τι νοστιμιές μας επέστρεψες????
    Τέλειο, λαχταριστο το φαγάκι σου, το βάζω στα "λίαν συντόμως" μας!
    Φιλιά πολλά πολλά!

    ReplyDelete
  8. το παρακανες με τις διακοπες!!!! :)
    συγχωρεμενη αφου γυρισες με τετοιο νοστιμο φαγητο.
    καλο χειμωνα
    ειρηνη

    ReplyDelete
  9. Ωραία συνταγή! Και οι γαρίδες και το κριθαράκι μου αρέσουν! Μπαίνει στα προσεχώς! :)
    Καλό φθινόπωρο Μέτη!

    ReplyDelete
  10. Αχ, αυτές οι μαμάδες, αναντικαταστατες! Το φαγητό σου τέλειο!!

    ReplyDelete
  11. Τέλειο πιάτο ,ωραίες γεύσεις και πολυ αρμονικά δεμένες μεταξύ τους.καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  12. Φυσικά όπως φαντάζεσαι θέλω ...... 3-4 πιάτα με ενισχυμένη μερίδα στις γαρίδες !!!!!!! γεια στα χεράκια σου Μετάκι μου , ευχαριστούμε για την πρόταση.


    Χρονια πολλά στις εορτάζουσες/εορτάζοντες !!!

    φιλια πολλά και καλό σ/κ

    ReplyDelete
  13. Καλώς επέστρεψες και καλό φθινόπωρο να έχουμε. Επέστρεψες πάντως δυναμικά με γαριδονοστιμιές!!!!! Φαίνεται λαχταριστό πιάτο!

    ReplyDelete
  14. Αν δω γαρίδα ορμάω!!!
    Τέλειο φαίνεται φτιάχνω αυτή την παραλλαγή αλλά χωρίς κριθαράκι! Θα το δοκιμάσω!
    φιλιά και καλό φθινόπωρο

    ReplyDelete
  15. Καλή επιστροφή και καλή συνέχεια με ωραίες συνταγούλες!

    ReplyDelete
  16. Ιδιαίτερο και μοσχοβολιστό !
    Καλό ΣΚ

    ReplyDelete
  17. Καλως ήρθες Μέτη, αγαπημένο κριθαρωτό και με τις γαρίδες τέλειο φαγάκι στο πι κ φι!

    ReplyDelete
  18. Εξαιρετικό το κριθαρότο σου!Φιλάκια και καλό φθινόπωρο!

    ReplyDelete
  19. Μετάκι καλώς όρισες...καλό αποκαλόκαιρο που μου είπε και κάποια γνωστή και μου άρεσε καλύτερα από όλα τα υπόλοιπα που λέμε....Ωραίο το φαγάκι σου και νοστιμότατο υποθέτω... Θα το δοκιμάσω...φιλάκια πολλά...

    ReplyDelete
  20. Μου αρέσει!!!!!!!
    Καλό ΣΒΚ!!!!!!

    ReplyDelete
  21. giota με τετοια ζεστη μονο καλο χειμωνα δεν μπορουμε να πουμε....οπως λεει και η Εva μας καλο αποκαλοκαιρο....!!!!

    Χρονια πολλα σε ολους τους Σταυρους και τις Σταυρουλες και απο μενα!!!

    Φιλια , καλο βραδυ!!!!

    ReplyDelete
  22. peps φτιαξτο ειναι πολυ ευκολο, και εγω σε εστιατοριο το δοκιμασα και μου αρεσε πολυ!!!
    Καλο βραδυ!!!

    ReplyDelete
  23. Ειρηνη μου ευτυχως που το καλοκαιρι κραταει πολυ στην Ελλαδα με τις νοστιμιες του και τα ουζακια του!!!
    Φιλακια!!!!

    ReplyDelete
  24. Ειρήνη νασε καλα!!!
    καλο φθινοπωρο ναχουμε!!

    ReplyDelete
  25. Στέλλας Κουζινομπερδέματα στις γαριδες μου αρεσει πολυ το φρεσκοτριμμενο πιπερακι!!!
    Φιλια , καλο βραδυ!!!!

    ReplyDelete
  26. Mania φτιαξτην ειναι πολυ ευκολη!!!!
    Καλο βραδυ!!!

    ReplyDelete
  27. Ελενακιιιιιι μου καλως σας βρηκα!!!!
    Ηρθα απο τα πατρια ανανεωμενη και με πολυ διαθεση για μαγειρεμα....!!

    Φιλακια πολλα κοριτσαρα μου!!!!

    ReplyDelete
  28. grEAT τι να κανω , με κορη και μαμα στα πατρια , ειναι να καθομαι εγω στην Αθηνα???
    καλο βραδυ!!!

    ReplyDelete
  29. δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ με γαρίδες!!! αν και μου αρέσουν πολύ!!!

    θα το δοκιμάσω σίγουρα..

    φιλιά!!! πολλά!!!

    ΥΓ : αυτό με τις μαμάδες.. νομίζω είναι σύνδρομο όλων των μαμάδων!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  30. Μου αρέσει πολύ το φαγάκι σου!! Το κριθαρότο με τιε γαρίδες φαίνεται νοστιμότατο!!!
    Καλή επιστροφή και καλό Φθινόπωρο να έχεις!!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  31. Selcouth φτιαξτο ειναι πολυ νοστιμο φαγακι!!!!
    Καλο φθινοπωρο ναχουμε!!!!

    ReplyDelete
  32. ΕΥΓΕΝΙΑ ευτυχως οσο και να μεγαλωσουμε , οι μανουλες θα ειναι παντα μανουλες και εμεις τα παιδακια τους , που παντα θα θελουν να μας φροντιζουν!!!!!
    Φιλια!!!!

    ReplyDelete
  33. Neli νασε καλα!!!!
    Καλο βραδυ!!!!

    ReplyDelete
  34. Μαρακι μου εχει πολλες γαριδες το πιατο απλα δεν φαινονται στην φωτογραφια...σκεφτεσαι την κορη μου με 3 γαριδες μονο.....
    Σας περιμενω να το φαμε....!!!!

    Φιλακια πολλα πολλα!!!!

    ReplyDelete
  35. Tante Kiki καλο φθινοπωρο ναχουμε!!!!
    Καλο βραδυ!!!!

    ReplyDelete
  36. Pyroessa Handmade και εμεις εχουμε θεμα με τις γαριδες ....ποτε δεν μας φτανουν οσα κιλα και να ειναι....
    Φιλια!!!!

    ReplyDelete
  37. xristin αααααχχχχχ επιστρεψαμε , χειμωνας ερχεται θα το ριξουμε στο μαγειρεμα να ξεχασουμε το καλοκαιρι......
    καλο βραδυ!!!!

    ReplyDelete
  38. Taste Advisor νασε καλα!!!
    Καλο σ/κ!!!

    ReplyDelete
  39. SPYRIDOULA καλο φθινοπωρο ναχουμε!!!
    Καλο σ/κ!!!!

    ReplyDelete
  40. Ευακι μου μου αρεσε πολυ το "καλο αποκαλοκαιρο" ειναι η καλυτερη ευχη για αυτη την εποχη , δεν μπορω να ακουω το "καλο χειμωνα" με τρελαινει!!!!
    Φιλακια πολλα , καλο σ/κ!!!

    ReplyDelete
  41. Effie's Sweet Home Designs
    καλο σ/κ!!!

    ReplyDelete
  42. "ζαχαρούλα.." δοκιμασετο και με γαριδες ειναι πολυ νοστιμο!!!
    Καλο βραδυ!!!

    ReplyDelete
  43. Tina Pippo νασε καλα!!!!
    Καλο φθινοπωρο , καλο σ/κ!!!!

    ReplyDelete
  44. Απλό, γρήγορο,νόστιμο,τέλειο!!!

    ReplyDelete
  45. Κριθαρότο ε ? με γαριδούλες ?

    Για βάλτε μια μεριδούλα παρακαλώ, αν εχει περισσέψει.

    Φιλιά

    ReplyDelete
  46. Δεν το εχω δοκιμασει ποτε!

    ReplyDelete
  47. Δεν λέω όχι στις γαριδούλες ποτέ!!Μαζί με το κριθαράκι θα είναι τέλειο πιάτο! Θέλω και εγώ^^

    ReplyDelete