Σήμερα θα σας κεράσω ένα μεζεδάκι που ανήκει στις γευστικές μου αναμνήσεις.
Το ετοίμαζε η αγαπημένη μου Μανιάτισσα γιαγιούλα, κάθε φορά που είχαμε μπακαλιάρο τηγανιτό.
Έπαιρνε λοιπόν η γιαγιά λίγο από τον ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο, τον έπλενε καλά, τον στράγγιζε και τον σκούπιζε -τότε- με χαρτοπετσέτες. Τώρα βέβαια το κάνουμε με χαρτί κουζίνας.
Μετά τον έκοβε σε μικρά κομματάκια.
Τον έβαζε σε ένα πιατάκι και τον περιέχυνε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο χυμό λεμονιού.
Εμείς τι κάναμε?? Δεν φανταζόσαστε??
Παίρναμε ένα φρεσκοφουρνισμένο καρβέλι ψωμί, κόβαμε με τα χέρια μας μεγάλες μπουκιές και αρχίζαμε τις βούτες !!!!!!!!
Ο μπακαλιαρομεζές είναι απίστευτα νόστιμος, είμαι σίγουρη ότι αν τον δοκιμάσετε θα τον λατρέψετε !!
Να έχετε μιαν όμορφη μέρα!!
Ενδιαφέρουσα πρόταση,θυμίζει ίσως την ασιατική κουζίνα -πρωτοπόρος η γλυκειά γιαγιά-,που το ψάρι με ειδική προεργασία και πολύ φρέσκο ,τρώγεται ωμό.Δεν ξέρω αν θα το τολμούσα,μια που δεν αγαπώ το σούσι αλλά και την ασιατική κουζίνα,ωστόσο πρέπει να εμπιστευόμαστε το ένστικτο και την παραδοσιακή τέχνη των παλαιοτέρων!Καλημέρα Μαρία,εύχομαι να είσαι και εσυ πρωτοπόροςμάξια και πρωτότυπη μαγείρισσα σαν την γιαγιά σου!
ReplyDeleteειχα διαβασει καπου, δυστυχως δεν θυμαμαι που, οτι σε ενα κυκλαδιτικο νησι, ισως στην μυκονο αλλα δεν ειμαι και πολυ σιγουρη, σε σαλατα μαδανε αναμεσα λιγο ξαρμυρισμενο μπακαλιαρο.
ReplyDeleteτωρα που ειδα το ποστ σου το θυμηθηκα.
δεν το εχω δοκιμασει ποτε αλλα την επομενη φορα που θα παρω μπακαλιαρω θα το κανω.
καλη σου μερα
ειρηνη
Καλημέρα ,και ωμός που είναι θα είναι νόστιμος επειδή τον έχει ψήσει το αλάτι ,παντως πρώτη φορά το βλέπω αυτό θα το δοκιμάσω,φιλιά.
ReplyDeleteκι εγώ τρελαίνομαι να τον τρώω έτσι ωμό. Καλή σου μέρα :)
ReplyDeleteωμοφαγία! γιατί όχι; μόνο τα σαλατικά θα έχουν την τιμητική τους στον τομέα;
ReplyDeleteκαι τί πίνουμε με αυτόν το μεζέ;;;
καλημέρα!
Πολύ "προχώ" η γιαγιά!!! Πρέπει να είναι φανταστικό μεζεδάκι!!! Θα το έχω υπόψη όταν ξαναπάρω γιατί τώρα έχω έτοιμο στην κατάψυξη και τον φοβάμαι....πωπω!!! Εντυπωσιάστηκα με αυτό πραγματικά!!! Τέλειο!!! Φιλιά! Καλημέρα!
ReplyDeleteΜαράκι μου εντυπωσιαστηκα κι εγώ από το μεζεδάκι της γιαγιούλας!
ReplyDeleteΤο ελληνικό σούσι, πρέπει να είναι απίστευτο!!!
Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε την επόμενη φορά που θα πάρω μπακαλιάρο!
Φιλιά πολλά, πολλά!
Παιδιά, ο παστός μπακαλιάρος απέχει πάρα πολύ απ'το να θεωρείται ωμός. Δεν πρόκειται για ελληνικό σούσι. Με τόσο αλάτι και τόσο μακρά παραμονή σε αυτό,είναι εντελώς ψημένος. Οπότε καλό πλύσιμο, ακολουθούμε τις οδηγίες της μερακλούς γιαγιάς και βουρ χωρίς ανησυχίες! Και μ'ενα ουζάκι θα προσέθετα.
ReplyDeleteΜαράκι,πολλούς έχω δει να τρώνε ωμό μπακαλιάρο,προσωπικά δεν μπορώ,άλλωστε ούτε το σούσι μου αρέσει.
ReplyDeleteΦιλάκια!
Μαράκι, ωραίο το μεζεδάκι της γιαγιάς. Δεν το θεωρώ ωμό τον παστό μπακαλιάρο, έχει ψηθεί με το αλάτι. Άλλωστε το ίδιο δεν γίνεται και με την παστή σαρδέλα, την λακέρδα, τον κολιό ή τις μένουλες και τις τσέρουλες που τις φτιάχνουμε στην Κάρπαθο, στο αλάτι.
ReplyDeleteΦαντάζομαι τις βούτες που κάνατε με το φρεσκοψημένο ψωμί. Δεν υπάρχει καλύτερο φαγητό!!!
Καλό μασημέρι.
Μιαμ!! Και με φρεσκοφουρνισμένο ψωμάκι, ζεστό-ζεστό.. στα πούπουλα σας είχε η γιαγιά!! χιχι!
ReplyDeleteΚαλή σου ημέρα!!
Α βρε Μαράκι με τα ωραία σου!!!! Μαζί με τα κουρκουμπίνια βάλε και λίγο σούσι στο ταγάρι!!!!
ReplyDeleteΣουσι αλλα Ελληνικα Μαρια.Η γιαγια παντως πρεπει να ηταν μερακλου.
ReplyDeleteθα συμφωνήσω απόλυτα με Κατερίνα και Ειρήνη...
ReplyDeleteμόνο ωμός δεν είναι...!!
και φυσικά με τη γιαγιά που πολύ καλά ήξερε τί έκανε...
ακόμα περισσότερο,θα συμφωνήσω με σας και τις βούτες σας...
φιλιά σε όλες σας...-:))
Βου μου .. απίθανη η γιαγιά, απίθανος και ο μπακαλιάρος.
ReplyDeleteΦιλιά
Μαρία μου πρέπει να είναι υπέροχο μεζεδάκι πραγματικά!Πολύ προχωρημένη η γιαγιά, μπράβο!
ReplyDeleteΦιλιά!
Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση! Ένα βραβειάκι σας περιμένει!:)
ReplyDeleteΚαλημέρα...πρώτη φορά το ακούω, θα δοκιμαστεί!
ReplyDeleteΦωτεινούλα μου μην σε φοβίζει δεν είναι σούσι, ο παστός μπακαλιάρος είναι όπως η παστή σαρδέλα και όλα τα συναφή παστά που αναφέρουν και παρακάτω τα παιδιά.
ReplyDeleteΦιλια πολλά και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
great, και η δική σου πρόταση είναι εξαιρετική, θα την δοκιμάσω και εγώ την επόμενη φορά.
ReplyDeleteσε φιλώ πολύ πολύ
Νελάκι όπως τα λες είναι μην διστάσεις να τον δοκιμάσεις.
ReplyDeleteφιλια πολλά πολλά και καλό μεσημέρι !!!
mahler76, εχουμε τα ιδια γούστα ?? πολύ χαίρομαι !!!!!!
ReplyDeleteσε φιλώ πολύ πολύ!!!
summertime Blues, δεν μπορώ να σου προτείνω κάτι να πιεις γιατί δεν πίνω ποτε και τίποτε ! ας μας απαντήσει κανένας ειδήμων για να μάθουμε και εμεις!!!!!
ReplyDeleteφιλια πολλά πολλά
Εφάκι λες η γιαγιούλα μου γεννηθείσα το 1900 στην μέσα Μάνη να ήταν "προχώ"??? χαχαχαααχαχ δεν νομίζω !!!!!!!!!!! την ανάγκη τους φιλοτιμία έκαναν που λέγανε ! κάπως να ξεγελάσουν την φαμίλια τους προσπαθούσανε για να ξεφύγουν απο τα ίδια και τα ίδια ! πάντως είναι καταπληκτικό μεζεδάκι και το τρώς λίγο - λίγο, σε μικρες μπουκιές για να νοιώθεις και το λάδι και το λεμόνι και με μπόλικο ψωμάκι -κατα προτίμηση φρέσκο-
ReplyDeleteσε φιλώ πολύ πολύ
Ελενιώ μου μόνο εσύ θα είσαι γκουρμέ στην κουζίνα και προχώ που λέει και η Έφη??? όπως βλέπεις σε εντυπωσίασα χαχαχααχχααχχαχαχαχαχαχααχ!!!!! δοκιμασέ το Λενιώ μου και δεν θα χάσεις !!!
ReplyDeleteσματς σμουτς
Κατερινάκι μου τα λες όπως ακριβώς είναι. Δεν είναι ωμός μεζές αλλά παστός !!! οσο για το ουζάκι για να το λές κάτι θα ξέρεις γιατί εγω είμαι ασχετη απο συνοδευτικά !!!!!!!
ReplyDeleteσε φιλώ πολύ πολύ και καλό μεσημέρι
Ελενακι μου όπως είπαμε δεν είναι σούσι είναι παστό, αλλά εαν δεν σου αρέσει δεν τίθεται θέμα, μην το δοκιμάσεις καθόλου προχωρα στον τηγανιτό και φωναξέ με να σου κάνω παρέα γιατί τον λατρεύω !!!χιχιχι
ReplyDeleteφιλια πολλά σε ολο το ασκέρι σου !!!!
Ειρηνάκι μου ετσι είναι οπως τα λες και για τα παστά και για τις βούτες !!!!χιχιιχχιχιχιιχ!!!
ReplyDeleteφιλια πολλά πολλά πολλά
Tina Pippo, αχ τινάκι μου, η γιαγιουλα μου ήταν η λατρεία η δικιά μου και του αδελφού μου !!!! όταν την χάσαμε κοντεψαμε να τρελλαθούμε !!!!
ReplyDeleteκαλό μεσημέρι και πολλά φιλιά
Λιλάκι ότι πεις !!! εγω μπακαλιάρο και κουρκουμπίνια και εσύ κοτσομούρες και κοπεγχαγη!!!!!
ReplyDeleteχαχαχαχαχααχ!!
φιλια πολλά πολλά στα μαγουλάκια
Δημιουργία μου, αν και ήταν λιτή σε όλα της, λόγω καταγωγής, σε αυτά τα λιτά που εκανε ήταν όντως μερακλού!!!!!
ReplyDeleteσε φιλώ πολύ και καλό μεσημέρι !!!
Εγω πάλι Βιβάκο μου, συμφωνώ σε όλα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! χαχαχαχααχαχαχαχαχαχαχαχα!!
ReplyDeleteπες του Λύκου να αφήσει κάτω τις κοπεγχάγες γιατί θα γίνει της ...Κορέας !!!!!!!!!!! χαχαχα
φιλια πολλά πολλά πολλά
Conna μου γλυκειά, προσπαθουσανε απο το τίποτα να βγάλουν νοστιμιές και τα κατάφερναν!!!!!
ReplyDeleteκαλό μεσημέρι και σε φιλώ πολύ πολύ πολύ
Ελενάκι μου υπεροχο μεζεδάκι!!!! όσο για την γιαγια όπως είπα και πιο πάνω κατα λάθος μας βγήκε προχω !!!! χιιχιχιχιχιχι
ReplyDeleteσε φιλώ πολύ πολύ
cinemarion, ευχαριστούμε!!!!
ReplyDeleteθα περάσει το Λενάκι μας να το πάρει - είναι επι των δημοσίων σχέσεων !!!!!!!! χιχιχι
φιλια πολλά πολλά
Δημητρούλα μου τι κάνεις ??? έχω καιρό να σε ακούσω όλα καλά ????
ReplyDeleteδοκιμασε το και δεν θα χάσεις !!!
σε φιλώ πολύ πολύ
Μαρακι μου γλυκο !!! τι γαργαλιστικο πιατο ειναι αυτο !!!
ReplyDeleteμολις ερθω απο τα πρωτα που θα φτιαξω !!! φιλακια στην γιαγια και για στα χερια σας !!! σκεπτομαι να του προσθεσω φρεσκο κρεμμιδακι και λιγο ανηθο !!!που παι πολυ στην δικη μου γευση !!! φιλακια απο καρδιας Κλειω !!!
Υ.Γ.Ελπιζω να σας δω !!!