Wednesday, 5 September 2012

Μπακαλιάρος μεζές

Σήμερα θα σας κεράσω ένα μεζεδάκι που ανήκει στις γευστικές μου αναμνήσεις.
Το ετοίμαζε η αγαπημένη μου Μανιάτισσα γιαγιούλα, κάθε φορά που είχαμε μπακαλιάρο τηγανιτό.
Έπαιρνε λοιπόν η γιαγιά λίγο από τον ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο, τον έπλενε καλά, τον στράγγιζε και τον σκούπιζε -τότε- με χαρτοπετσέτες. Τώρα βέβαια το κάνουμε με χαρτί κουζίνας.
Μετά τον έκοβε σε μικρά κομματάκια.
Τον έβαζε σε ένα πιατάκι και τον περιέχυνε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο χυμό λεμονιού.
Εμείς τι κάναμε?? Δεν φανταζόσαστε??
Παίρναμε ένα φρεσκοφουρνισμένο καρβέλι ψωμί, κόβαμε με τα χέρια μας μεγάλες μπουκιές και αρχίζαμε τις βούτες !!!!!!!!
Ο μπακαλιαρομεζές είναι απίστευτα νόστιμος, είμαι σίγουρη ότι αν τον δοκιμάσετε θα τον λατρέψετε !!
Να έχετε μιαν όμορφη μέρα!!

37 comments:

  1. Ενδιαφέρουσα πρόταση,θυμίζει ίσως την ασιατική κουζίνα -πρωτοπόρος η γλυκειά γιαγιά-,που το ψάρι με ειδική προεργασία και πολύ φρέσκο ,τρώγεται ωμό.Δεν ξέρω αν θα το τολμούσα,μια που δεν αγαπώ το σούσι αλλά και την ασιατική κουζίνα,ωστόσο πρέπει να εμπιστευόμαστε το ένστικτο και την παραδοσιακή τέχνη των παλαιοτέρων!Καλημέρα Μαρία,εύχομαι να είσαι και εσυ πρωτοπόροςμάξια και πρωτότυπη μαγείρισσα σαν την γιαγιά σου!

    ReplyDelete
  2. ειχα διαβασει καπου, δυστυχως δεν θυμαμαι που, οτι σε ενα κυκλαδιτικο νησι, ισως στην μυκονο αλλα δεν ειμαι και πολυ σιγουρη, σε σαλατα μαδανε αναμεσα λιγο ξαρμυρισμενο μπακαλιαρο.
    τωρα που ειδα το ποστ σου το θυμηθηκα.
    δεν το εχω δοκιμασει ποτε αλλα την επομενη φορα που θα παρω μπακαλιαρω θα το κανω.
    καλη σου μερα

    ειρηνη

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα ,και ωμός που είναι θα είναι νόστιμος επειδή τον έχει ψήσει το αλάτι ,παντως πρώτη φορά το βλέπω αυτό θα το δοκιμάσω,φιλιά.

    ReplyDelete
  4. κι εγώ τρελαίνομαι να τον τρώω έτσι ωμό. Καλή σου μέρα :)

    ReplyDelete
  5. ωμοφαγία! γιατί όχι; μόνο τα σαλατικά θα έχουν την τιμητική τους στον τομέα;
    και τί πίνουμε με αυτόν το μεζέ;;;
    καλημέρα!

    ReplyDelete
  6. Πολύ "προχώ" η γιαγιά!!! Πρέπει να είναι φανταστικό μεζεδάκι!!! Θα το έχω υπόψη όταν ξαναπάρω γιατί τώρα έχω έτοιμο στην κατάψυξη και τον φοβάμαι....πωπω!!! Εντυπωσιάστηκα με αυτό πραγματικά!!! Τέλειο!!! Φιλιά! Καλημέρα!

    ReplyDelete
  7. Μαράκι μου εντυπωσιαστηκα κι εγώ από το μεζεδάκι της γιαγιούλας!
    Το ελληνικό σούσι, πρέπει να είναι απίστευτο!!!
    Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε την επόμενη φορά που θα πάρω μπακαλιάρο!
    Φιλιά πολλά, πολλά!

    ReplyDelete
  8. Παιδιά, ο παστός μπακαλιάρος απέχει πάρα πολύ απ'το να θεωρείται ωμός. Δεν πρόκειται για ελληνικό σούσι. Με τόσο αλάτι και τόσο μακρά παραμονή σε αυτό,είναι εντελώς ψημένος. Οπότε καλό πλύσιμο, ακολουθούμε τις οδηγίες της μερακλούς γιαγιάς και βουρ χωρίς ανησυχίες! Και μ'ενα ουζάκι θα προσέθετα.

    ReplyDelete
  9. Μαράκι,πολλούς έχω δει να τρώνε ωμό μπακαλιάρο,προσωπικά δεν μπορώ,άλλωστε ούτε το σούσι μου αρέσει.
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  10. Μαράκι, ωραίο το μεζεδάκι της γιαγιάς. Δεν το θεωρώ ωμό τον παστό μπακαλιάρο, έχει ψηθεί με το αλάτι. Άλλωστε το ίδιο δεν γίνεται και με την παστή σαρδέλα, την λακέρδα, τον κολιό ή τις μένουλες και τις τσέρουλες που τις φτιάχνουμε στην Κάρπαθο, στο αλάτι.
    Φαντάζομαι τις βούτες που κάνατε με το φρεσκοψημένο ψωμί. Δεν υπάρχει καλύτερο φαγητό!!!
    Καλό μασημέρι.

    ReplyDelete
  11. Μιαμ!! Και με φρεσκοφουρνισμένο ψωμάκι, ζεστό-ζεστό.. στα πούπουλα σας είχε η γιαγιά!! χιχι!
    Καλή σου ημέρα!!

    ReplyDelete
  12. Α βρε Μαράκι με τα ωραία σου!!!! Μαζί με τα κουρκουμπίνια βάλε και λίγο σούσι στο ταγάρι!!!!

    ReplyDelete
  13. Σουσι αλλα Ελληνικα Μαρια.Η γιαγια παντως πρεπει να ηταν μερακλου.

    ReplyDelete
  14. θα συμφωνήσω απόλυτα με Κατερίνα και Ειρήνη...
    μόνο ωμός δεν είναι...!!
    και φυσικά με τη γιαγιά που πολύ καλά ήξερε τί έκανε...
    ακόμα περισσότερο,θα συμφωνήσω με σας και τις βούτες σας...
    φιλιά σε όλες σας...-:))

    ReplyDelete
  15. Βου μου .. απίθανη η γιαγιά, απίθανος και ο μπακαλιάρος.

    Φιλιά

    ReplyDelete
  16. Μαρία μου πρέπει να είναι υπέροχο μεζεδάκι πραγματικά!Πολύ προχωρημένη η γιαγιά, μπράβο!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  17. Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση! Ένα βραβειάκι σας περιμένει!:)

    ReplyDelete
  18. Καλημέρα...πρώτη φορά το ακούω, θα δοκιμαστεί!

    ReplyDelete
  19. Φωτεινούλα μου μην σε φοβίζει δεν είναι σούσι, ο παστός μπακαλιάρος είναι όπως η παστή σαρδέλα και όλα τα συναφή παστά που αναφέρουν και παρακάτω τα παιδιά.
    Φιλια πολλά και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.


    ReplyDelete
  20. great, και η δική σου πρόταση είναι εξαιρετική, θα την δοκιμάσω και εγώ την επόμενη φορά.

    σε φιλώ πολύ πολύ

    ReplyDelete
  21. Νελάκι όπως τα λες είναι μην διστάσεις να τον δοκιμάσεις.

    φιλια πολλά πολλά και καλό μεσημέρι !!!

    ReplyDelete
  22. mahler76, εχουμε τα ιδια γούστα ?? πολύ χαίρομαι !!!!!!

    σε φιλώ πολύ πολύ!!!

    ReplyDelete
  23. summertime Blues, δεν μπορώ να σου προτείνω κάτι να πιεις γιατί δεν πίνω ποτε και τίποτε ! ας μας απαντήσει κανένας ειδήμων για να μάθουμε και εμεις!!!!!

    φιλια πολλά πολλά

    ReplyDelete
  24. Εφάκι λες η γιαγιούλα μου γεννηθείσα το 1900 στην μέσα Μάνη να ήταν "προχώ"??? χαχαχαααχαχ δεν νομίζω !!!!!!!!!!! την ανάγκη τους φιλοτιμία έκαναν που λέγανε ! κάπως να ξεγελάσουν την φαμίλια τους προσπαθούσανε για να ξεφύγουν απο τα ίδια και τα ίδια ! πάντως είναι καταπληκτικό μεζεδάκι και το τρώς λίγο - λίγο, σε μικρες μπουκιές για να νοιώθεις και το λάδι και το λεμόνι και με μπόλικο ψωμάκι -κατα προτίμηση φρέσκο-

    σε φιλώ πολύ πολύ

    ReplyDelete
  25. Ελενιώ μου μόνο εσύ θα είσαι γκουρμέ στην κουζίνα και προχώ που λέει και η Έφη??? όπως βλέπεις σε εντυπωσίασα χαχαχααχχααχχαχαχαχαχαχααχ!!!!! δοκιμασέ το Λενιώ μου και δεν θα χάσεις !!!


    σματς σμουτς

    ReplyDelete
  26. Κατερινάκι μου τα λες όπως ακριβώς είναι. Δεν είναι ωμός μεζές αλλά παστός !!! οσο για το ουζάκι για να το λές κάτι θα ξέρεις γιατί εγω είμαι ασχετη απο συνοδευτικά !!!!!!!

    σε φιλώ πολύ πολύ και καλό μεσημέρι

    ReplyDelete
  27. Ελενακι μου όπως είπαμε δεν είναι σούσι είναι παστό, αλλά εαν δεν σου αρέσει δεν τίθεται θέμα, μην το δοκιμάσεις καθόλου προχωρα στον τηγανιτό και φωναξέ με να σου κάνω παρέα γιατί τον λατρεύω !!!χιχιχι

    φιλια πολλά σε ολο το ασκέρι σου !!!!

    ReplyDelete
  28. Ειρηνάκι μου ετσι είναι οπως τα λες και για τα παστά και για τις βούτες !!!!χιχιιχχιχιχιιχ!!!

    φιλια πολλά πολλά πολλά

    ReplyDelete
  29. Tina Pippo, αχ τινάκι μου, η γιαγιουλα μου ήταν η λατρεία η δικιά μου και του αδελφού μου !!!! όταν την χάσαμε κοντεψαμε να τρελλαθούμε !!!!

    καλό μεσημέρι και πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  30. Λιλάκι ότι πεις !!! εγω μπακαλιάρο και κουρκουμπίνια και εσύ κοτσομούρες και κοπεγχαγη!!!!!
    χαχαχαχαχααχ!!


    φιλια πολλά πολλά στα μαγουλάκια



    ReplyDelete
  31. Δημιουργία μου, αν και ήταν λιτή σε όλα της, λόγω καταγωγής, σε αυτά τα λιτά που εκανε ήταν όντως μερακλού!!!!!

    σε φιλώ πολύ και καλό μεσημέρι !!!

    ReplyDelete
  32. Εγω πάλι Βιβάκο μου, συμφωνώ σε όλα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! χαχαχαχααχαχαχαχαχαχαχαχα!!
    πες του Λύκου να αφήσει κάτω τις κοπεγχάγες γιατί θα γίνει της ...Κορέας !!!!!!!!!!! χαχαχα

    φιλια πολλά πολλά πολλά

    ReplyDelete
  33. Conna μου γλυκειά, προσπαθουσανε απο το τίποτα να βγάλουν νοστιμιές και τα κατάφερναν!!!!!

    καλό μεσημέρι και σε φιλώ πολύ πολύ πολύ

    ReplyDelete
  34. Ελενάκι μου υπεροχο μεζεδάκι!!!! όσο για την γιαγια όπως είπα και πιο πάνω κατα λάθος μας βγήκε προχω !!!! χιιχιχιχιχιχι

    σε φιλώ πολύ πολύ

    ReplyDelete
  35. cinemarion, ευχαριστούμε!!!!

    θα περάσει το Λενάκι μας να το πάρει - είναι επι των δημοσίων σχέσεων !!!!!!!! χιχιχι

    φιλια πολλά πολλά

    ReplyDelete
  36. Δημητρούλα μου τι κάνεις ??? έχω καιρό να σε ακούσω όλα καλά ????

    δοκιμασε το και δεν θα χάσεις !!!


    σε φιλώ πολύ πολύ

    ReplyDelete
  37. Μαρακι μου γλυκο !!! τι γαργαλιστικο πιατο ειναι αυτο !!!
    μολις ερθω απο τα πρωτα που θα φτιαξω !!! φιλακια στην γιαγια και για στα χερια σας !!! σκεπτομαι να του προσθεσω φρεσκο κρεμμιδακι και λιγο ανηθο !!!που παι πολυ στην δικη μου γευση !!! φιλακια απο καρδιας Κλειω !!!
    Υ.Γ.Ελπιζω να σας δω !!!

    ReplyDelete