Friday, 7 September 2012

Παγωτό σοκολάτα με φυστίκια και κούκις

Την αδυναμία που έχω στα παγωτά την έχετε σίγουρα ήδη αντιληφθεί!
Μου αρέσει να εμπλουτίζω τα παγωτά που φτιάχνω με διάφορα υλικά, από ξερά ή φρέσκα φρούτα, μέχρι ξηρούς καρπούς και κομμάτια μπισκότου.
Δίνουν υπέροχη, πλούσια γεύση και ξεφεύγουμε από τις κλασσικές συνταγές και γεύσεις του παγωτού.
Για να τονίσω την σοκολατένια γεύση, χρησιμοποιώ εδώ σοκολάτα στιγμής σε σκόνη και όχι κουβερτούρα.
Όπως έχω δει, βοηθά το παγωτό να πήξει καλύτερα, απορροφώντας ένα μέρος του υγρού που περιέχει το μείγμα.
Προσθέτω ξερά φυστίκια Αιγίνης, και κομμάτια μαλακού μπισκότου, δίνοντας καταπληκτική γεύση στο παγωτό.
Αν θέλετε να προσθέσετε φρέσκα φυστίκια, μην διστάσετε να το κάνετε!
Η περίοδος συγκομιδής ξεκινά γύρω στις 10-15 Αυγούστου και τελειώνει στις 15 Σεπτεμβρίου περίπου.
Έκανα τα πρώτα μου βήματα σαν παιδάκι κάτω από τις φυστικιές μας, στο κτήμα μας στην Σαλαμίνα, γι΄ αυτό και τα αγαπώ ιδιαίτερα, από όλους τους ξηρούς καρπούς.
Η οικογένειά μου διατηρεί αυτά τα δένδρα, από το 1931.
Τα φυστίκια Αιγίνης σε όποια παρασκευή γλυκού ή φαγητού τα χρησιμοποιούμε, δεν τα σωτάρουμε ΠΟΤΕ, είτε είναι ξερά είτε φρέσκα.
Βγάζουν τα έλαιά τους, μυρίζουν λίγο πιο έντονα το ρετσίνι της φυστικιάς και χάνουν της αυθεντική τους γεύση κατά την γνώμη μου.
Πάμε να δούμε όμως πως θα φτιάξουμε το ωραίο μας παγωτάκι.
Θα χρειαστούμε:
1 γάλα εβαπορέ πλήρες 410 γρ.
1 γάλα ζαχαρούχο 400 γρ.
1 φυτική σαντιγί σε μεταλλικό κουτί 400 γρ. Ελλο ή Μόρφατ
250 ml. φρέσκο γάλα πλήρες
250 ml. κρέμα γάλακτος
110 γρ. ( 1 φάκελο) σαντιγί σε σκόνη
100 γρ. ( 1 φλ. τσ.) σοκολάτα ρόφημα στιγμής σκόνη
50 γρ. φυστίκια ξερά ψίχα ή και παραπάνω
3 μεγάλα μαλακά κούκις με κομμάτια σοκολάτας
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
Στην πράξη:
Στο μπολ του μίξερ ή άλλο βαθύ μπολ βάζουμε την φυτική σαντιγί και την χτυπάμε να αφρατέψει λίγο.
Προσθέτουμε σταδιακά την κρέμα γάλακτος, το ζαχαρούχο γάλα, το εβαπορέ, την σκόνη σοκολάτας στιγμής, την σαντιγί σε σκόνη, το φρέσκο γάλα και τέλος την βανίλια.
Χτυπάμε στην δυνατή ταχύτητα για δέκα λεπτά, να αφρατέψει το μείγμα.
Βάζουμε το μείγμα σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο στην κατάψυξη για 2-3 ώρες.
Θα πήξει περίπου ένα δάχτυλο γύρω από τα τοιχώματα του μπολ.
Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και χτυπάμε το μείγμα στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ, να σπάσουν οι κρύσταλλοι και να γίνει ομοιογενές.
Σκεπάζουμε και βάζουμε το μπολ και πάλι στην κατάψυξη για 2-3 ώρες.
Το βγάζουμε και ξαναχτυπάμε στη χαμηλή ταχύτητα.
Συνήθως στην φάση αυτή έχει πάρει την μορφή μαλακού παγωτού.
Αν όμως όχι, το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία άλλη μια φορά.
Προσθέτουμε τα φυστίκια ολόκληρα και τα κούκις κομμένα σε μεγαλούτσικα κομμάτια, ανακατεύοντας γρήγορα με κουτάλι να κατανεμηθούν ομοιόμορφα στο μείγμα.
Βάζουμε το παγωτό στο σκεύος στο οποίο θα φυλαχτεί και το βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσει εντελώς.
Όταν πρόκειται να σερβίρουμε το παγωτάκι μας, το βγάζουμε από την κατάψυξη και το αφήνουμε 3-4 λεπτά να ξεπαγώσει λίγο.
Κάνουμε όμορφες μπαλίτσες με το εργαλείο παγωτού και τις βάζουμε σε μπολάκια.
Γαρνίρουμε με φυστίκια Αιγίνης, γλυκό του κουταλιού βύσσινο ή ότι άλλο μας αρέσει.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

54 comments:

  1. Καλημερα Ειρηνη!
    Και ποιος δεν εχει αδυναμια στα παγωτα?
    Χειμωνα καλοκαιρι το παγωτο δεν λειπει..και το δικο σου φαινεται υπεροχο,γεια στα χερια σου.
    Καλο Σ/Κ να εχεις φιλια!!!

    ReplyDelete
  2. Kαλημέρα Ειρήνη
    'Ομορφα ξεκίνησες τη μέρα μας!Με υπέροχο σοκολατένιο παγωτό-ποιός λέεει όχι σ΄αυτή τη λιχουδιά?-πλούσιο σε συστατικά και άρωμα.Όσο κρατά ο καιρός ,το παγωτό είναι ένα αγαπημένο,δροσερό κέρασμα,ιδιαίτερα όταν περιέχει και άλλες νόστιμες προσθήκες.
    Η μόνη προσωπική επιφύλαξη που έχω είναι η προσθήκη των ξηρών καρπών στα παγωτά,διότι όσες φορές έχω φάει τέτοιου είδους παγωτά,ανακάλυπτα ότι οι ξηροί καρποί είχαν βραχεί και φυσικά αυτό δεν μου άρεζε.Έπαυαν να είναι τραγανοί όπως ήταν πρίν.Έτσι όταν κάνω παγωτό,τοποθετώ τους ξηρούς καρπούς στο σερβίρισμα ,φοβούμενη για το προαναφερθέν αποτέλεσμα.
    Μου άρεσε πολυ η σύσταση του δικού σου παγωτού και τα άφθονα υλικά που μεταχειρίστηκες!Το πάντρεμα των γεύσεων πρέπει να δίνει απίστευτη νοστιμιά!Συγχαρητήρια!!Φιλιά,πολλά,πολλά.

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα ,ωραία ξεκινάει η μέρα με μια τόσο απολαυστκή συνταγή.Απο εμφάνιση σκίζει το ίδιο φαντάζομαι θα είναι και στη γεύση ,πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  4. καλημέρα. Συννεφιασμένη μέρα εδώ. Ωραία δροσίτσα. Ένα παγωτάκι είναι πάντα μια λουξ ιδέα για όλες τις εποχές!

    ReplyDelete
  5. Ειρήνη ... φέρε μου το μπωλάκι ...για να το δοκιμάσω βρε παιδί μου !!!

    Φιλιά

    ReplyDelete
  6. Καλημέρα !!! φαίνεται υπέροχο Ειρηνάκι μου !!!!! γεια στα χεράκια σου, όνειρο είναι !!!!


    φιλια πολλά και καλό σ/κ

    ReplyDelete
  7. souper fenetai =) kalimera ap ti Smyrni!

    ReplyDelete
  8. Το Καλοκαίρι είναι ακόμα εδώ!!!

    ReplyDelete
  9. Ειρήνη, από τις καλύτερες συνταγές σου!
    το Ραφαηλάκι σίγουρα θα ξετρελαθεί!!

    την καλησπέρα μου :)

    ReplyDelete
  10. Παγωτό και αδυναμία πάνε μαζί,και σίγουρα το συγκεκριμένο θα είναι τρέλα.Να είσαι καλά Ειρήνη μου καλό σ/κ!Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  11. Αχ,Ειρήνη μου,τι πειρασμό έφτιαξες για σήμερα!
    Δεν είμαι φανατική του παγωτού,αλλά σε σπιτικό δε θα έλεγα όχι.
    Τέλειο είναι!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  12. Εγώ σίγουρα έχω μεγαλύτερη αδυναμία από σένα στα παγωτά.....και αυτό δείχνει υπέροχο πραγματικά!!!

    ReplyDelete
  13. Eιρήνη μου γειά σου.Γειά σε όλη την παρέα,μου λείψατε,μου έλειψαν τα καλούδια που φτιάχνετε.Να σας ευχαριστήσω για τις ευχές που μου στείλατε και να πω οτι έχω δώσει τη συνταγή για τα ferrero σε πάρα πολύ κόσμο.Τα έκανα και τα κέρασα όταν δέναμε τα κουφέτα στις μπομπονιέρες και ξετρελάθηκαν όλοι!!!!Το παγωτό αγαπημένο χειμώνα καλοκαίρι.Κι όπως πάντα λαχταριστή η φωτογραφία!!!Φιλάκια πολλά.

    ReplyDelete
  14. Εκτός της εμφάνισης, αυτό το παγωτό πρέπει να είναι πολύ ωραίο και στη γεύση!
    Για παγωτά δεν τρελαίνομαι, αλλά αυτό είναι σοκολατένιο και στη σοκολάτα έχω μια αδυναμία (και 2 και 3 αδυναμίες μη σου πω!)

    Γειά στα χέρια σου Ειρήνη μου! Να έχεις ένα ήσυχο και ξεκούραστο μεσημέρι!

    ReplyDelete
  15. Ειρηνάκι το φαντάζομαι και με φρέσκο φυστικάκι, άπαιχτο θα είναι!!!
    Και εμφανισιακά αλλά και γευστικά σκίζει, γεια στα χέρια σου!!
    Φιλιά, καλό μεσημέρι!!!

    ReplyDelete
  16. ΑΑΑΑΑΑ! Μου αρέσει πολύ!!!!!!!
    Θα το φτιάξω!!!!!!!!!!!!
    Φιλάκια!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  17. Καλησπέρα, πολύ ωραίο παγωτάκι! Κι εύκολο! Τι να τα κάνεις τα έτοιμα, ούτε που πλησιάζουν τα σπιτικά!!! φιλιά!!!

    ReplyDelete
  18. Πωπω Ειρήνη μου τι ωραία που έχετε φυστικιές! Υπέροχο το παγωτάκι!

    ReplyDelete
  19. Τέλειο φαίνεται το παγωτό σου!! Σε υφή, γεύση, άρωμα!! Σημειώνω την συνταγή! Αν και δεν τα πάω καλά με αυτό το.. βγάζουμε, χτυπάμε, ξαναβγάζουμε, χτυπάμε.. Θέλω πολύ να την δοκιμάσω!!
    Καλό απόγευμα, φιλιά!!

    ReplyDelete
  20. Τρελαίνομαι για παγωτά αλλά με χαλάει λίγο το κακάο.....μου αρέσουν γενικ΄ατα άσπρα γλυκά. Φαντάζομαι πως γίνεται και χωρίς το κακάο.

    ReplyDelete
  21. Γωγούλα, φτιάχνω παγωτά ανεξαρτήτως εποχής. Τους έχω αδυναμία και εγώ και η υπόλοιπη οικογένειά μου. Όλο και κάποιο είδος παγωτού θα υπάρχει στην κατάψυξη.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  22. Φωτεινή, πρόβλημα ύγρανσης στους ξηρούς καρπούς που προσθέτω στα παγωτά, πράγμα που κάνω πολύ συχνά, δεν έχω παρατηρήσει ποτέ. Ίσως γιατί δεν μένουν για πολύ στην κατάψυξη. Όταν ο ξηρός καρπός είναι φρέσκος, καλής ποιότητας, δεν νομίζω ότι δημιουργείται τέτοιο θέμα. Συνήθως τους ξηρούς καρπούς που προσθέτω, τους σοτάρω στο τηγάνι πρώτα. Εκτός από τα φυστίκια Αιγίνης και τα καρύδια, γιατί αλλοιώνεται η γεύση τους.
    Το παγωτό έχει ωραιότατη γεύση.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  23. Neli, ένα καλοφτιαγμένο, νόστιμο παγωτάκι, μπορεί να μας φτιάξει την μέρα. Την δική μου τουλάχιστον, σίγουρα.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  24. Summertime Blues, εδώ είχαμε μπόλικο ήλιο. Ευτυχώς φυσάει και δρόσισε. Ναι το παγωτό, είναι γλυκό για όλες τις ώρες.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  25. Κωνσταντίνα, μόνο το μπολάκι βρε παιδί μου; Όλο το κουτί στην διάθεση σου, να το ευχαριστηθείς!!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  26. Μαράκι, το ετοιμάζω για αύριο πάλι. Μας τελείωσε και μια επανάληψη, είναι απαραίτητη. Η κατάψυξή μου "νοιώθει" κενή, όταν δεν υπάρχει παγωτό μέσα!! Χαχαχά!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  27. Ozlemaki, είναι σούπερ!!
    Καλό βράδυ από τον Πειραιά.

    ReplyDelete
  28. Ευγενία, ο καλός καιρός διαρκεί πολύ στην χώρα μας. Για να μπορούμε να απολαμβάνουμε ωραία παγωτά μάλλον;
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  29. Μαριλένα, σε ευχαριστώ. Είμαι σίγουρη ότι στο Ραφαηλάκι σου, θα αρέσει το παγωτάκι. Η δική μου, δεν αφήνει τίποτα, όταν πάρει είδηση ότι υπάρχει παγωτό στο ψυγείο!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  30. Ροδάνθη, μεγάλη αδυναμία το παγωτό! Δύσκολα θα του αντισταθώ. Δεν έχω καλύτερο γλυκό από αυτό!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  31. eleni, γενικά στα ωραία παγωτά, ούτε εγώ λέω όχι. Πόσο μάλλον στα σπιτικά!! Είμαι "φαν" του παγωτού, από τότε που το πρωτοέφαγα. Μεγάλος έρωτας, που δεν κρύβεται!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  32. Λίλα, δεν ξέρω αν μπορεί να συγκριθεί η αδυναμία της μιας με την άλλη, αυτής που έχουμε στο παγωτό, βέβαια!!
    Αυτό που ξέρω είναι ότι, η απόλαυση που μου δίνει ένα ωραίο παγωτάκι, δεν μπορεί να συγκριθεί με κανενός άλλου εδέσματος!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  33. anna, καλώς σε βρήκαμε, καλό Φθινόπωρο. Να σου ζήσουν ο γιόκας και η νυφούλα σου, σου το ευχόμαστε από καρδιάς, άλλη μία φορά. Παγωτό δεν κερνούν συνήθως στους γάμους, αλλά χαιρόμαστε που τα ferrero, άρεσαν τόσο πολύ!!
    Το τιμάμε το παγωτάκι, χειμώνα και καλοκαίρι, δεν του αντιστεκόμαστε!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  34. Selcouth, νομίζω ότι σε ένα τόσο ωραίο παγωτάκι, θα υποκύψει και θα το γευτεί, ακόμα και όποιος δεν του έχει αδυναμία! Είναι και σοκολάτα!! Πως να πούμε όχι;;
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  35. Έλενα, το φρέσκο φυστίκι του δίνει ξεχωριστή γεύση!! Γι' αυτό όποιος θέλει να το δοκιμάσει με αυτό, ας βιαστεί, γιατί η εποχή του, τελειώνει σε λίγο!! Και είναι τόσο νόστιμο!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  36. Έφη, φτιάξε το. Θα έχεις ένα από τα ωραιότερα παγωτά που έχεις δοκιμάσει!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  37. Ελεάννα, δεν συγκρίνονται τα έτοιμα με τα σπιτικά, κατά την γνώμη μου. Στο σπιτικό παγωτό, επιλέγεις η ίδια την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιείς και σίγουρα είναι νοστιμότερα.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  38. Έρη, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ήμασταν στο κτήμα με τις φυστικιές, όλες τις αργίες και τα καλοκαίρια. Για το λόγο αυτό, τους έχω ιδιαίτερη αδυναμία. Είναι δυνατόν να μην τα έβαζα στα παγωτά μου; Και όχι μόνο!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  39. Tina Tippo, το επαναληπτικό χτύπημα, είναι απαραίτητο για να γίνει το παγωτό μας αφράτο και να μην έχει κρυστάλλους πάγου, που θα χαλάσουν την υφή του. Άλλωστε δύο-τρία λεπτά χτύπημα χρειάζεται, την δεύτερη και τρίτη φορά.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  40. Κατερινάκι, αν θέλεις να το φτιάξεις άσπρο, αφαίρεσε την σκόνη ροφήματος σοκολάτας και το φρέσκο γάλα. Κατά τα άλλα, συνεχίζεις κανονικά την ίδια διαδικασία. Καλή επιτυχία.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  41. Οπως ειναι δυο για εμενα χα χα!

    ReplyDelete
  42. Καλησπέρα Ειρήνη μου!! Τέλειο το παγωτό και θα το τιμήσω σύντομα... δεν έχω ποτέ χρησιμοποιήσει σοκολάτα στιγμής σε παγωτό... πρέπει να γίνεται υπέροχο!!!
    Μου άρεσαν και οι πληροφορίες για τα φιστίκια. Πράγματι διαβάζοντάς σε, συνειδητοποίησα ότι ποτέ δεν βρήκα συνταγή που να θέλει σωταρισμένα τα φιστίκια αλλά τώρα έμαθα γιατί.
    Να είσαι καλά!
    Φιλιά και καλό ΣΚ!

    ReplyDelete
  43. Καταπληκτικό φαίνεται το παγωτάκι και με πολύ ωραία υλικά!!

    ReplyDelete
  44. 彡♡` Olá, amiga!

    Delíciaaaaaaaaa!

    Bom fim de semana!
    Beijinhos.
    Brasil ♡彡.
    ¸.•°`♥✿⊱╮

    ReplyDelete
  45. Ξελιγωτικό Ειρήνη μου!!!!!!!!!!!!!!!! Καλημέρα

    ReplyDelete
  46. Beauty Follower, αν σε φθάσουν δύο μπολάκια, ευχαρίστως σου στέλνω!! Αλλιώς, εδώ είμαστε και για παραπάνω!!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  47. Κική, η σοκολάτα στιγμής, δίνει ωραία σοκολατένια γεύση στο παγωτό.
    Έδωσα αυτές τις πληροφορίες για τα φυστίκια, γιατί κάποια στιγμή είδα σεφ στην τηλεόραση, να προτείνουν καβούρδισμα των φυστικιών. Αυτό δεν πρέπει να γίνεται, αλλοιώνετα η γεύση αυτού του ξηρού καρπού. Το ίδιο συμβαίνει και με τα καρύδια. Γι' αυτό δεν τα καβουρδίζω.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  48. Μαρί, το παγωτό είναι ωραιότατο, με πλούσια γεύση. Ειδικό για τους λάτρεις του παγωτού και μη.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  49. Hi Ines.
    We treat you a very tasty ice-cream, today!!
    Have a nice weekend!!

    ReplyDelete
  50. Mia, δροσιστικό και νόστιμο το παγωτάκι σοκολάτας με φυστίκια. Δοκίμασέ το!!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  51. μα τι ωραιες γευσεις!νομιζω θα ετρωγα ενα κιλο αν το ειχα μπροστα μου!

    ReplyDelete
  52. Ειρήνη και εγώ το ίδιο!!
    Καλή Κυριακή.

    ReplyDelete
  53. Καλημέρα Ειρήνη, καλή εβδομάδα!Απίθανο δείχνει το παγωτό σου! Αντιγράφω τη συνταγή..Φιλάκια!

    ReplyDelete
  54. πωπωπω!!!!!!!!!!!!!!!!!!τι μας κάνεις βραδιάτικα!!!!!!!!!!είναι τόσο λαχταριστό!!!!!!!!

    ReplyDelete