Τα μπιφτέκια για μένα είναι ένα αρκετά ….. περίπλοκο φαγητό.
Και εξηγούμαι τι ακριβώς εννοώ.
Όλοι σας φαντάζομαι έχετε μια συγκεκριμένη συνταγή, την αγαπημένη σας, για τα μπιφτεκάκια σας.
Η μητέρα μου ας πούμε, θυμάμαι πάντα να κάνει τα ίδια μπιφτέκια, η γεύση τους μου φαινόταν όλα τα χρόνια ακριβώς η ίδια.
Εγώ όμως όσα χρόνια μαγειρεύω, δεν θυμάμαι να έχω κάνει ποτέ τα ίδια μπιφτέκια.
Με εξαίρεση τα αλλιώτικα μπιφτεκάκια μου, όπου την συνταγή αυτή την ακολουθώ με ευλάβεια όποτε τα φτιάχνω, πάντα κάποιο υλικό θα αλλάξω, κάτι θα προσθέσω ή θα αφαιρέσω, έτσι ώστε το γευστικό αποτέλεσμα να είναι τελείως διαφορετικό.
Όπως καταλάβατε λοιπόν, μου αρέσει πολύ να πειραματίζομαι όταν φτιάχνω μπιφτέκια, έτσι …. για ποικιλία!
Κάπως έτσι μου προέκυψε και η παρακάτω συνταγή.
Η μαγιονέζα μέσα στον κιμά αντικαθιστά το αυγό και το λάδι και κάνει τα μπιφτεκάκια αυτά πάρα πολύ αφράτα.
Όπως θα διαπιστώσετε από τα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής, δεν είναι μια συνηθισμένη συνταγή για μπιφτέκια, σας εγγυώμαι όμως ότι είναι πολύ πολύ νόστιμα!
Δοκιμάστε τα και θα με θυμηθείτε! Έτσι…… για ποικιλία!
Πάμε να τα φτιάξουμε:
Χρειαζόμαστε:
750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 μέτρια πατάτα
2 κουταλιές πατέ ελιάς
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 μικρή ντομάτα
2-3 κουταλιές τριμμένο κίτρινο τυρί
3 γεμάτες κουταλιές μαγιονέζα
3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγα φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου
μισό φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
αλάτι-πιπέρι
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε την πατάτα και την τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη.
Ξεφλουδίζουμε την ντομάτα, αφαιρούμε τα σπόρια και την στύβουμε ανάμεσα στα χέρια μας, να αφαιρέσουμε όσο πιο πολλά υγρά μπορούμε.
Βάζουμε στο μούλτι το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, την ντομάτα, το πατέ ελιάς και την μαγιονέζα.
Τα χτυπάμε καλά να γίνουν αλοιφή.
Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ και αδειάζουμε πάνω από αυτόν το μείγμα της μαγιονέζας.
Προσθέτουμε την τριμμένη πατάτα, την τριμμένη φρυγανιά, το τριμμένο τυρί, αλάτι και πιπέρι, και αρχίζουμε να ζυμώνουμε το μείγμα.
Στην αρχή το μείγμα θα σας δώσει την εντύπωση ότι θέλει κι άλλη φρυγανιά, όσο όμως συνεχίζετε να ζυμώνετε, θα δείτε ότι αρχίζει να σφίγγει.
Πλάθουμε μπιφτεκάκια, τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε για 30-40 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μας.
Τα απολαμβάνουμε με τηγανιτές πατατούλες ή όποιο άλλο συνοδευτικό προτιμάμε.
Εμείς τα συνοδεύσαμε με αφράτες τυροτηγανίτες
Καλή επιτυχία!
Έλενα, πραγματικά, διαφορετικά τα μπιφτεκάκια σου. Αφράτα και νόστιμα, κρίνοντας από τα ύλικά της συνταγής. Εκτός από την μαγιονέζα, η τριμμένη πατάτα και η ντομάτα, αφρατεύουν επίσης την ζύμη των μπιφτεκιών.
ReplyDeleteΣημειώνω την συνταγή για την Κυριακή.
Καλή ημέρα να έχουμε.
Ελενα καλημέρα!
ReplyDeleteΑφράτα και νόστιμα καταγράφονται για τις συνάξεις!
Τους κάνω και την... προκομμένη!χα!
Φιλιά σε όλα τα κορίτσια μου!!!
Μμμμμμμ....γιατι οχι και τετοια μπιφτεκια...???οσο ζεις μαθαινεις..
ReplyDeleteΕυχαριστουμε πολυ Ελενακι μου,να εχεις μια ομορφη μερα..
Πολλα φιλακια!!!
Διαφορετική και ιδιαίτερα θελκτική η πρότασή σου Έλενα μου!!Όπως άλλωστε με έχεις συνηθίσει το μικρό χρονικό διάστημα που παρακολουθώ το γενναιόδωρο blog σας!Όλοι μας κάποιες φορές πασχίζουμε να φύγουμε από τα τετριμμένα,να προσφέρουμε πρώτα στον εαυτό μας και μετά στους άλλους την έκπληξη,τη διάθεση για αλλαγή στην καθημερινότητα..να ψάξουμε την κρυμμένη ικανοποίηση στα πρόσωπα των αγαπημένων μας..και η σημερινή σου πρόταση αυτό θα προσφέρει..τον αέρα αλλαγής, σε ένα κατά κοινή ομολογία απλό φαγητό με εξαντλημένα τα όρια ανανέωσης.Φρεσκάδα γενναιόδωρη λοιπόν στην κουζίνα μας με μία υπέροχη και σκανδαλιστικά νόστιμη συνταγή για ένα φαγητό που ίσως χρειάζεται ενδυνάμωμα για να ξεφύγει από τα πεπατημένα.Φιλιά πολλά,πολλά Έλενα.
ReplyDeleteΠολύ νόστιμα υλικά έχουν μέσα τα μπιφτεκάκια σου Έλενα. Έχω χρησιμοποιήσει μαγιονέζα μέσα στα μπιφτέκια και γίνονται πολύ νόστιμα, αλλά και η προσθήκη των υπόλοιπων υλικών τα καθιστούν ιδιαίτερα!!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!!
Πολύ πρωτότυπα τα μπιφτεκάκια σου, φαίνονται πεντανόστιμα!!!
ReplyDeleteΤην καλημέρα μου...
ΚΑΛΗΜΈΡΑ
ReplyDeleteχαίρομαι που είδες από κοντά δελφινάκι και τα άγγιξες, δυστυχώς δεν γνώριζα ότι υπάρχει αυτός το seaquarium για να πήγαινα
η μαγιονέζα μου αρέσει πολύ :))
σ ευχαριστώ που περνάς από τοσπιτάκι μου
Πρωτότυπα τα μπιφτεκάκια σου σήμερα Έλενα. Φαντάζομαι όμως τη νοστιμιά τους και τα λαχταρώ!
ReplyDeleteΚαλημέρα Ελενάκι!Υπέροχη συνταγή και πολύ διαφορετική.Φαντάζομαι πόσο νόστιμα και πόσο αφράτα γίνονται!
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά!
Μαγιονέζα έχω ξαναβάλει και γίνονται πολύ ωραία. Αλλά εσύ τα έκανες υπερπαραγωγή! Τον έχω ζυμώσει από το πρωί αλλιώς δεν μου γλιτώνανε. Η επόμενη φορά θα είναι αφιερωμένη σε σένα! Καλημέρα!
ReplyDeleteαφράτα νόστιμα και διαφορετικά
ReplyDeleteκαλημέρα
Έλενά μου, σίγουρα θα τη δοκιμάσω τη συνταγή σου!!!
ReplyDeleteΦαίνεται τελείως ξεχωριστή!!!
Ευχαριστώ για την ιδέα!!!
Για το πιο κάτω γλυκάκι, δεν κάνω σχόλιο!!! (Ούτε εγώ δεν το πιστεύω αυτό που μόλις έγραψα!!!)
;-)
Φιλάκια πολλά-πολλά!!!
Καλημέρα!!!
ReplyDeleteΚαλημέρα !!! η διαφορετικότητα στο πιάτο μας ! πηγή εμπνευσης η κουζίνα σου Λενάκι μου !! θαυμάζω πάντα πως μπορείς και συνδιάζεις έτσι τα υλικά και το αποτέλεσμα βγαίνει τόσο καλό !! εγω δεν νομιζω ότι έχω αυτήν την ευχέρια !
όσο για τις τυροτηγανίτες, τι να πω, περιμένω πως και πως την συνταγή.
σε φιλώ πολύ πολύ
καλή συνέχεια σε όλους !!!
Καλημέρα Έλενα, μα δεν είναι μόνο η μαγιονέζα είναι και η πατάτα που δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα.
ReplyDeleteΚαλό μεσημέρι
Πολύ πρωτότυπη μπιφτεκο-συνταγή! Αυτό για την τριμμένη πατάτα δεν το ήξερα, η μαγιονέζα πάλι ανακατεμένη έτσι με ντομάτα, πατέ ελιάς και όλα τα υπόλοιπα υλικά φαντάζομαι πως δεν θα διακρίνεται, άρα είναι μια καλή ευκαιρία για να την φάω κι εγώ (επειδή σκέτη δεν μου αρέσει).
ReplyDeleteΚαλή βδομάδα να έχουμε όλοι, είχα καιρό να περάσω από τη blogo-γειτονιά μας! :)
Πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η διαφορετική ζύμη για μπιφτεκάκια!!!
ReplyDeleteΜας αρέσουν πολύ τα μπιφτέκια ..μας αρέσουν και οι αλλαγές ....οπότε θα δοκιμαστεί άμεσα!!!
Πολλά φιλάκια Λενάκι!!!
Τι μου κάνεις τώρα ... προχθές είχα μπιφτέκια ... ομως νομίζω ότι τέτοια συνταγή αξίζει να την δοκιμάσω.
ReplyDeleteΦιλιά
Ωραία τα μπιφτεκάκια σου Έλενα και πρωτότυπα...και επειδή μου αρέσει να αλλάζω γεύσεις στα μπιφτέκια ειδικά, θα τα δοκιμάσω σίγουρα....και βέβαια περιμένω και τις τηρογανίτες και εγώ οπωσδήποτε...φιλάκια
ReplyDeleteΚαινούργια μπιφτεκάκια;;; Ααα, σε εμπιστεύομαι απόλυτα! Θα τα φτιάξω κι αυτά σίγουρα. Φαίνονται φανταστικά! Εννοείται ότι περιμένω και τη συνταγή για τις τυροτηγανίτες!
ReplyDeleteΠολλά πολλά φιλιά και καλό μεσημέρι!
Είμαι σίγουρη ότι το πατέ και η μαγιονέζα κάνουν διαφορά!
ReplyDeleteΕίναι τα μόνο από τα υλικά που αναφέρεις που δεν έχω χρησιμοποιήσει σε μπιφτέκια, είμαι σίγουρη όμως ότι μια δοκιμή επιβάλλεται!
Καλό μεσημέρι...
Φιλιά!
Ελενάκι έχω ακριβώς το ίδιο θέμα με τα μπιφτέκια! Κάθε φορά τα κάνω με διαφορετικό τρόπο!
ReplyDeleteΜε μαγιονέζα δεν είχε τύχει να ξαναδώ, φαίνονται πολύ πρωτότυπα και θα είναι και αφράτα φαντάζομαι!
Φιλιά πολλά!
Ειρηνάκι μου όπως τα λες!
ReplyDeleteΟλα τα υλικά συμβάλουν ώστε να πετύχουμε εξαιρετικά αφράτα μπιφτεκάκια!
Πολλά φιλιά!
Αντιγονάκι μου, δεν τους κάνεις την προκομμένη, είσαι προκομμένη και πολύ πολύ ταλαντούχα!
ReplyDeleteΣε φιλώ!
Γωγούλα μου, εγώ ειδικά, όσο ζω κάνω διατριβές πάνω στα μπιφτέκια χα χα χααα!!!
ReplyDeleteΜονίμως τα "πειράζω"
Φιλάκια!
Φωτεινουλα μου, με σκλαβώνεις κάθε φορά με τα γλυκά σου λόγια!
ReplyDeleteΟλόκληρη η πιατέλα με τα μπιφτεκάκια, δική σου!
Πολλά φιλιά!
Μαρί μου και η μαγιονέζα, αλλά και η πατάτα με την ντομάτα τα αφρατεύουν πολύ!
ReplyDeleteΦιλιά, καλό απόγευμα!
Painter σε ευχαριστώ πάρα πολύ!
ReplyDeleteΦιλιά, καλό απόγευμα!
Δελφινάκι μου, το Sequarium είναι στο Miami για την ακρίβεια, αν ποτέ ξανα-επισκεφτείς αυτά τα μέρη, αξίζει να πας κι εκεί, θα ευχαριστηθείς δελφινάκια!
ReplyDeleteΦιλιά!
Mia Maria, Μαράκι μου εκτός από διαφορετικά γίνονται αφράτα και πολύ νόστιμα!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Σε ευχαριστώ πολύ Ελενάκι μου!
ReplyDeleteΣε φιλώ, καλό απόγευμα!
Εφάκι δοκίμασέ τα την επόμενη φορά, και δεν θα χάσεις!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!
Καλώς την Πόπη μας!
ReplyDeleteΣε ευχαριστώ πολύ!
Φιλάκια!
Syros2js να μου πεις εντυπώσεις όταν τα φτιάξεις, ελπίζω να τα ευχαριστηθείς!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!
Μαράκι μου, νομίζω ότι ψαρεύεις κομπλιμέντα χα χα χααα!
ReplyDeleteΑφού όλοι ξέρουμε τι χρυσοχέρα είσαι!!!
Φιλιά πολλά πολλά!
Ξανθή συμφωνώ μαζί σου!
ReplyDeleteΦιλιά, καλό απόγευμα!
Σκοτεινούλα, ελπίζω όλα καλά, χαιρόμαστε πάντα όταν σε βλέπουμε.
ReplyDeleteΗ μαγιονέζα ούτε που φαίνεται στην γεύση, απλά κάνει τα μπιφτεκάκια πολύ πολύ αφράτα!
Φιλιά!
Βασάκι μου αν σου αρέσει το κάτι το διαφορετικό στα μπιφτεκάκια, σου τα προτείνω ανεπιφύλακτα!
ReplyDeleteΦιλιά!
Κόννα μου αξίζει, αξίζει!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!
Ευάκι την άλλη βδομάδα πιστεύω θα μπουν και οι τυροτηγανίτες, για να συμπληρώσουμε το πιάτο!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!
Sel μου εσύ που έχεις δοκιμάσει τα άλλα μπιφτεκάκια μου, πιστεύω θα ενθουσιαστείς και μ' αυτά!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Μπέτυ μου δοκίμασέ τα, πιστεύω θα σου αρέσουν πολύ!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Ερμιονάκι μου κι εσύ??
ReplyDeleteΚαλό είναι να χουμε ποικιλία στα μπιφτεκάκια μας χα χα χαα!
Φιλάκια!
Eλενάκι μου, από τον καναπέ του πόνου διαβάζω τη συνταγή και νοερά μετράω τα υλικά που έχω, μόλις σταθώ στα πόδια μου θα τα φτιάξω!!!
ReplyDeleteπωπω και μπιφτέκια και τυροτηγανίτες όλα τα λεφτά ελενάκι μου γεια στα χέρια σου!
ReplyDeleteΈλανα σήμερα είχα προγραμματίσει να φτιάξω τα άλλα τα μπιφτέκια σου, πραγματικά με δελέασες μπορώ να πω, αλλά λόγω έλλειψης καποιων υλικών δεν τα έκανα επόμενη ηφορά θα προγραμματιστούν και έτσι!!!!
ReplyDelete**Και τα αλλιώτικα όμως φοβερά εεεε
Αφράτα πολύ και λαχταριστά τα βλέπω τα μπιφτεκάκια σου, Ελενάκι, με υπέροχα υλικά!
ReplyDeleteΤώρα, τι να κάνω με τη μαγιονέζα που δεν την χρησιμοποιώ καθόλου; Πώς να την αντικαταστήσω; Ίσως με γιαούρτι; Τι λες;
Φιλάκια πολλά.
Πολύ πρωτότυπος συνδυασμός υλικών. Φτιάχνω συχνά μπιφτέκια και πρέπει να τον δοκιμάσω!
ReplyDeleteΚαλή η ιδέα σου...να αλλάξουμε λίγο γεύσεις!
ReplyDeleteΈλενα Καλησπέρα! Φοβερή η ιδέα σου. Μου αρέσει και η ιδέα της μαγιονέζας που δεν έχω ξαναδεί πουθενά αλλά και το τυρί το τριμμένο που πραγματικά πάει στον κιμά. Θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε. Φιλιά :))
ReplyDeleteωραιότατη και πολύπολύ χρήσιμη ιδέα!
ReplyDeleteμπράβο Ελενα!
φιλιά
καληνύχτα :))
(τι ζέστη κι αυτή, ε;)
Γιατί οχι κι έτσι;;;;;Θα τα δοκιμάσω σίγουρα Έλενά μου αφού να φανταστείς πρώτα την έδειξα του άντρα μου και μετά έγραψα το σχόλιο.
ReplyDeleteΝα είσαι καλά καλό σου βράδυ,φιλιά!!!!
Λιλάκι μου περαστικούλια σου!
ReplyDeleteΜακάρι να είμασταν κοντά, να σε φρόντιζα να γιάννεις και να σου μαγείρευα εγώ μέχρι να γίνεις καλά!
Φιλάκια!
Ερη μου οι τυροτηγανίτες γίνονται φοβερές κι αυτές, την άλλη βδομάδα θα τις "σερβίρω"
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Αμαλίτα μου και τα αλλιώτικα μπιφτεκάκια φοβερά, όσοι τα έφτιαξαν τα ξαναέφτιαξαν πολλές φορές!
ReplyDeleteΑλλά και αυτά καταπληκτικά γίνονται, να τα δοκιμάσεις με πρώτη ευκαιρία!
Φιλάκια!
Ελενάκι μου την μαγιονέζα δεν την καταλαβαίνεις καθόλου, μα καθόλου στην γεύση, απλά βοηθάει να γίνουν αφράτα τα μπιφτεκάκια!
ReplyDeleteΦιλάκια, καλό βράδυ!
Μάγδα μου να τα δοκιμάσεις, θα σε εκπλήξουν ευχάριστα!
ReplyDeleteΦιλιά!
Ιρμα μου πιστεύω θα σου αρέσουν πολύ, εμείς πάντως τα κατατάξαμε στα αγαπημένα μας!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Δήμητρά μου συμφωνώ, η αλλαγή και η ποικιλία χρειάζονται!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Μαριλενάκι μου σε ευχαριστώ!
ReplyDeleteΜε την ζέστη, άστα να πάνε!
Αρκεί να σου πω ότι ακόμα με αιρ κοντίσιον κοιμάμαι το βράδυ!
Φιλιά πολλά!
Ροδάνθη μου να τα φτιάξεις του αντρούλη σου και να τα ευχαριστηθείτε παρείτσα!
ReplyDeleteΠολλά φιλάκια!
Εδώ υπάρχουν τουλάχιστον 4 υλικά που δεν τα έχω αναμείξει ποτέ με κιμά...!!! Αυτό κι αν είναι πρόκληση :)
ReplyDeleteΓεια στα χέρια σου Λενάκι μου !
Φιλιά πολλά
Καλό βράδυ
Μέσα μαγιονέζα λοιπόν!!!!!!!!
ReplyDeleteΘα τα δοκιμάσω κι έτσι!!!!!!!!!
Έλενα, φιλάκια!!!!!!!!!!!!!
Πολύ όμορφη η συνταγή σου φίλη Ελενα!Είμαι λάτρης της μαγιονέζας!Θά τήν δοκιμάσω προσεχώς!Καλό βράδυ!Φιλιά!
ReplyDeleteΠραγματικά Έλενά μου διαφορετικά τα μπιφτεκάκια σου με όλη τη νοστιμιά που τους χαρίζει ο συνδυασμός των υλικών. Γεια στα χέρια σου!
ReplyDeleteΦιλάκια!